Венецианската комисия с препоръки за главен прокурор
Източник: Thinkstock/Getty images
5

М еханизмът за разследване на главния прокурор и на председателите на върховните съдилища няма да е ефективен за прокуратурата и е проблемен за независимостта на съда, прие Венецианската комисия - органът на конституционните експерти на Съвета на Европа, в становището си по законопроекта на правосъдния министър Данаил Кирилов, съобщиха от пресцентъра на Европейската комисия.

Органът на конституционните експерти на Съвета на Европа - Венецианската комисия, в ново становище, прието днес, приветства решимостта на българските власти да се справят със сериозен недостатък в българската наказателноправна система - евентуална невъзможност да се разследва дело срещу главния прокурор. Съществува, обаче, голям риск предложеният механизъм за ограничаване на главния прокурор да не успее да постигне посочените цели; затова ще са необходими комбинация от институционални промени, нови правила и еволюция на политическата култура. Освен това Венецианската комисия е против разширяването на механизма за ограничаване на двама главни съдии.

Радев и Нинова избухнаха, Гешев им отговори

Въпросът за невъзможността за независимо разследване на престъпление, за което се твърди, че е извършено от български главен прокурор, което го прави фактически недосегаем, бе идентифициран през ноември 2009 г. от Европейския съд по правата на човека в негово решение по делото Колеви срещу България. За да се справят с проблема и да подобрят отчетността на главния прокурор и на двамата главни съдии, българските власти разработиха механизъм, който позволява да бъдат отстранени тримата висши магистрати и да започне разследване срещу тях. Това предложение беше широко обсъдено в България, а Венецианската комисия приветства решимостта на българските власти да се справят с проблема и готовността им за сериозен и приобщаващ диалог с всички партньори и заинтересовани страни.

Въпреки че действията срещу главния прокурор изглеждат разумно решение на теория, то може да не се случи на практика поради позицията на главния прокурор в прокуратурата и неговото/нейното важно влияние във Висшия съдебен съвет. Такова решение би трябвало да разчита по същество на информацията, получена от следователи и прокурори, които са подчинени на главния прокурор. Освен това ще бъде трудно да се намерят трима членове на прокуратурата, желаещи да внесат предложение за отмяна, и седемнайсет членове, които да го подкрепят.

Протест, а прокурорите: Кампания срещу Гешев

Венецианската комисия предлага няколко начина да се направи този механизъм по-ефективен. Един от тях е законодателството да задължи главния прокурор да се въздържа от даване на инструкции в случаи, които го засягат, при условие че членовете на Висшия съдебен съвет, които не са свързани с прокуратурата, могат да внесат искане за ограничение и да свалят необходимия праг на мнозинство, нужно за спирането на главния прокурор; както и да извършат съдебен преглед на решенията да не се образува наказателно разследване или да се поверяват наказателни преписки на някакъв „независим прокурор“.

Проектоизмененията, анализирани от Венецианската комисия, също предвиждат разширяване на механизма за ограничаване на двама главни съдии. Това не се изисква от Европейския съд по правата на човека, и е проблематично от гледна точка на независимостта на съдебната система, предупреждават експертите на Венецианската комисия. Ограничаването на правата на висши съдии от пленарна комисия, където съдиите са малцинство, противоречи на европейските стандарти и не се изисква от текста или логиката на българската Конституция. Венецианската комисия призовава българските власти да се откажат от тази част от предложението.

Гешев за блестящата кариера и протестите

Комисията повтаря предишните си препоръки относно по-общи промени в състава на Висшия съдебен съвет, които по-скоро ще изискват комбинация от институционални промени, нови процедурни и съществени правила, и еволюция на професионалната етика и политическата култура.

Очаква се пълният текст на становището да бъде публикуван до края на деня в понеделник, 9 декември 2019 г., на уебсайта на Венецианската комисия.

Преди дни премиерът Бойко Борисов съобщи, че още преди месец е изпратил писмо до ЕК, "в което помолих Венецианската комисия да изпрати своите експерти от различни държави, които да видят това, което сме направили по мониторинговия механизъм, по реформата в правосъдната система, като аз поемам ангажимент да изпълня препоръките им на 100%. Дойдоха хората, утре или в петък ще излязат с официалното си съобщение. Още на следващия ден ще направя извънредно заседание на МС и ще приема всички препоръки, въпреки че не са задължителни.“

„Три са важните неща – големите да могат да се привикват в парламента и да могат да ги изслушват – ще приема като решение само главния прокурор да може да бъде изслушван. Второ, за подсъдността на главния прокурор – правилно ли е той да разследва себе си? – те казват, че трябва да има независимо звено и прокурор, който да се разследва независимо. И третото беше да съобразим всичко с КС. Всичко това ще приемем“, обеща премиерът.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Коментари 5
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

5 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 1 час

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Русия може да влоши отношенията си със САЩ в такъв случай

Русия може да влоши отношенията си със САЩ в такъв случай

Свят Преди 1 час

Рябков заяви, че Москва ще предприеме икономически и политически ответни мерки, ако руските активи бъдат конфискувани

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

България Преди 3 часа

Радев: Политиката и законодателството следва да се правят със загриженост и отговорност към България

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 3 часа

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

България Преди 4 часа

Министерство на младежта и спорта не е било уведомено

Електроразпределителна мрежа

Само в Унгария са плащали по-ниски цените на ток от нас за второто полугодие на 2023 година

България Преди 5 часа

Битовите сметки за електричество и газ в ЕС са намалели в сравнение с периода през 2022 г.

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 5 часа

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Свят Преди 5 часа

В решението си съдиите се позовават на грешки в начина, по който е бил проведен процесът

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 5 часа

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 6 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 6 часа

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности

Инцидент с кран в София

Инцидент с кран в София

България Преди 6 часа

Инцидентът е станал около 15.00 ч. в четвъртък

Съученици, учители и близки на 15-годишния Филип, който загина блъснат от автомобил на пешеходна пътека в София, се събраха на мирно шествие в София.

Родителите на прегазения Филип: Отнеха ни мечтите и слънцето, крайно време е агресията да спре

България Преди 6 часа

Граждани се събраха на протест пред Съдебната палата преди делото за смъртта на 14-годишното момче