9

З атворник поиска от административния съд в Шумен Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" да му плати 42 хил. лв. като обезщетение за лошите условия, при които е лежал в местния арест, съобщи DarikNews

Той посочва, че в периода от 12 март 2014 г. до 24 юли 2014 г. е бил задържан в следствения арест в града. Според него там

не са му били осигурени нормални условия на живот.

Килиите, в които е настаняван, били малки по размер, нямали прозорци, пряк достъп на дневна светлина и естествено проветряване, както и липсвали санитарен възел, течаща вода и отопление.

В този период сегашният затворник, а тогава - подсъдим, претърпял неимуществени вреди, изразяващи се в преживени унижения, срам и неудобство, емоционални страдания и психически стрес. 

Според него тези вреди са в размер на 30 хил. лв. плюс лихва 12 хил. лв.

Магистрати установили, че условията в ареста не позволяват спокойно биологично съществуване и те биха произвели негативните, емоционални преживявания, които затворникът твърди, че е преживял и обосновават извод за наличие на унизително отнасяне.

По време на делото станало ясно, че килията, в която лежал с още двама, е с площ 6,30 кв.м Което означава, че е нарушено изискването за 4 кв.м жизнена площ на човек. Липсвала течаща вода и тоалетна.

Съдът обаче оценява претърпените вреди на 350 лв., които трябва да бъдат заплатени от Главна дирекция "Изпълнение на наказанията". 
 
Решението не е окончателно и подлежи на касационно обжалване пред Върховния административен съд.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@