2

Близки на загиналите израелци при атентата на 18 юли в Бургас днес се помолиха на мястото на трагедията.

Те пристигнаха на летище "Сарафово" малко преди 12.00 ч. и минаха по целия път, който
са извървели жертвите. На мястото на взривения автобус близките поставиха венци и цветя.

Групата от Израел посети и разгледа терминал "Пристигащи". Роднините от Израел бяха придружавани от кмета на Бургас Димитър Николов и посланика на Израел у нас Шаул
Камиса-Раз.

Общината ще постави малък мемориал в памет на жертвите от атентата, каза кметът Димитър Николов. Мемориалът ще бъде готов вероятно до края на годината и ще бъде поставен близо до мястото, където бе взривен автобусът с израелски туристи.

С групата от Израел бе и един от оцелелите - Ицхак Шрихи, който загуби бременната си жена в атентата. "Запалих една голяма и една малка свещ за жена ми и за нероденото ми дете. Всички в автобуса бяхме млади хора, които дойдохме на почивка. Искахме просто да се разходим. При идването ми в България сега не исках да се качвам на автобус, но като видях мерките за сигурност се успокоих", разказа Шрихи пред журналисти.

Още със стъпването си на летището Шрихи отиде на мястото, където бе автобусът и няколко пъти се върна в този район, а после поиска дори да му разкажат какво се е случило, въпреки че самият той бе там.

Близките на загиналите израелци са изразили желание пред кмета Николов всяка година да идват тук, за да почитат паметта на роднините си.

Днес председателят на Народното събрание Цецка Цачева и вицепремиерът Цветан Цветанов разговаряха с вицепремиера и министър по стратегическите въпроси на Израел Моше Яалон, който е в България за възпоменателната церемония за жертвите на атентата на 18 юли.

По време на срещите си Цачев и Цветанов отново са изказали своите искрени съболезнования към близките и роднините на загиналите.

Цецка Цачева е изразила увереност, че терористичният акт в Бургас няма да сложи сянка върху традиционно добрите приятелски отношения между България и Израел, а напротив -- ще сплоти двете държави в усилията им за противодействие на тероризма.

Моше Яалон също е изразил съболезнованията си към близките и роднините на загиналия при терористичния акт български гражданин Мустафа Кьосов.

Той е дал висока оценка за начина, по който българските власти са оказали съдействие на израелските си колеги и заявил, че Израел цени личното съпричастие на българските президент, премиер и министри, които са отишли веднага на мястото на атентата.

По думите му доброто сътрудничество между българските и израелските служби за сигурност му дава увереност, че ще бъде разкрит организаторът и извършителят на атентата. Това е много важно, за да се предотвратят бъдещи подобни актове, подчерта Моше Яалон.

Вътрешният министър Цветанов е подчертал през израелския вицепремиер, че извършеният голям обем работа в хода на разследването е резултат от доброто взаимодействие на МВР с международните партньори, в това число и с правоохранителните органи и службите за сигурност на Израел.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@