United Group представя финансови резултати за 2020 г. и първото тримесечие на 2021 г.
0

С лед последната среща на 27 май с инвеститори относно представянето за изминалото тримесечие, United Group обявява резултати за 2020 г. и първото тримесечие на 2021 г.

АКЦЕНТИ

  • Проформа приходите се увеличават значително до близо 2 милиарда евро годишно1 в сравнение със 742 милиона евро, постигнати през 2019 г.
  • Проформа коригираната EBITDA (печалба преди лихва, данъци и амортизации) се увеличава до 763 милиона евро годишно2, сравнено с 316 милиона евро достигнати през 2019 г.
  • Растеж, стимулиран от доходоносни придобивания, трайнo и силно органично представяне и подкрепен от устойчива инвестиционна програма
  • Важни постижения, осъществени чрез проекти за трансформация на нови пазари
  • Продължителни положителни тенденции във всички бизнес сегменти
  • 1 Проформа последните две тримесечия на годишна основа (PF L2QA) приходи към първото тримесечие на 2021 г. на стойност 1 928 млн евро
  • 2 Проформа последните две тримесечия на годишна основа (PF L2QA) EBITDA към първото тримесечие на 2021 г.

Предвид значителното развитие на компанията от началото на 2020 г., United Group – водещият доставчик на телекомуникационни и медийни услуги в Югоизточна Европа – уведомява заинтересованите страни за своето силно представяне спрямо стратегическите цели през този период.

Като коментар за представянето на United Group, главният изпълнителен директор Виктория Боклаг заяви: „2020 г. беше една от най-трансформиращите години в нашата история, а 2021 г. изглежда също толкова важна.

Положителните тенденции в оборота и EBITDA продължиха през цялата 2020 г. и 2021 г. Нашият стабилен растеж бе подкрепен от ключови придобивания, които откриха нови пазари за нас и които са в основата на продължителната лидерска позиция на United Group в региона като доставчик на телекомуникационни и медийни услуги. Виждаме значителни възможности за растеж на всеки нов пазар, както и полезни взаимодействия с останалата част от United Group.”

Навлизането на United Group в Хърватия, България и Гърция увеличи цялостно покритието на пазара, обслужван от компанията, до приблизително 40 милиона души. Проформа приходите значително се увеличиха, достигайки близо 2 милиарда годишно. В края на първото тримесечие услугите са нараснали с повече от 120% в сравнение с година по-рано, равняващи се на близо 11 милиона.

Въпреки че по-голямата част от увеличенията са постигнати през придобивания, компанията успешно реализира и допълнителен растеж през този период. Това включва платена кабелна телевизия, телефония, мобилни мрежи и интернет, както и нарастващ дял на пакетни услуги. Органичният растеж през изминалата година е от особено значение предвид предизвикателствата, породени от пандемията от COVID-19.

ДОБРЕ ДИВЕРСИФИЦИРАН БИЗНЕС

Днес United Group е добре диверсифициран бизнес с водещи пазарни позиции в Сърбия, Хърватия, Словения, Босна и Херцеговина, Черна гора, България и Гърция.

През първото тримесечие на 2021 г. българският оператор Vivacom генерира 29% от приходите на компанията, следван от Telemach Словения с 14%, гръцкия Forthnet също с 14%, SBB Сърбия с 13% и Telemach Хърватия с 10%. Telemach Босна и Херцеговина и Telemach Черна гора са допринесли по по-малко от 5% от приходите на United Group.

Медийното подразделение на United Group – United Media отговаря за 13% от общите приходи на United Group през тримесечието.

Най-големите приноси към консолидираната EBITDA през тримесечието идват от Vivacom (34%), SBB (17%), United Media (14%) и Telemach Словения (13%).

ВАЖНИ ПОСТИЖЕНИЯ

United Group реализира значими постижения на всеки от новите пазари, на които е навлязла през последната година. През първото тримесечие на 2021 г. United Group ребрандира Tele 2 Хърватия в Telemach Хърватия и стартира нова стратегия за бизнеса, като внедри опита си с изключително успешната интеграция на словенската Tušmobil, вече Telemach Slovenia. Това включваше и разработването на първата хърватска 10G оптична мрежа, предоставяща супербърз широколентов интернет.

През първото тримесечие на 2021 г. United Group представи и нова стратегия за Vivacom в България, която съдържа подновяване на бранда Vivacom и въвеждане на платформата на United Group – EON, една от най-популярните телевизионни и интернет платформи в региона.

Компанията също реализира придобивания в България в края на 2020 г. и началото на 2021 г., за да подсили бизнеса на United Media. Те включваха най-голямата медийна компания в страната – Nova Broadcasting Group и вестникарския бизнес “Вестник Телеграф“.

На други пазари в края на 2020 г. Telemach Словения се превърна в лидер в страната по шириколентов интернет достъп, което я прави една от малкото алтернативни оператори в Европа, успяла да надмине бившия монополист на своя пазар. Компанията успешно увеличи своя пазарен дял в мобилните комуникации до около 25%, преминавайки впечатляващия брой от 600 000 потребители.

Положителната динамика на растежа на United Group се основава на устойчива инвестиционна програма, които също я подготвят и за по-нататъшен растеж. Капиталовите разходи за цялата 2020 г. са нараснали с 57.3% до 310.2 милиона евро, а през първото тримесечие на 2021 г. – с 57.9% до 91.3 милиона евро.

Компанията продължава да инвестира в региона както във фиксирани и мобилни мрежи, така и в медийния бизнес. Това включва програма за 500 милиона евро, обявена през март, която да подкрепи нейното превръщане в мрежа от следващо поколение в Югоизточна Европа, за да ѝ позволи да предостави нови ултра широколентови и 10Gbps услуги за милиони допълнителни частни и бизнес клиенти.

United Group ускорява разгръщането на 5G мобилни услуги в Югоизточна Европа, като инвестира 51.6 милиона евро за придобиване на нови честоти за Telemach Словения в търга за 5G в Словения и 2.3 милиона евро в българския 5G търг. И двата търга се състояха през април.

В края на 2020 г. United Group навлезе и в електронната търговия със стартирането на платформата Shoppster.com в Сърбия и Словения. Чрез тази различна инициатива United Group се стреми допълнително да се възползва от уникалната си телеком и медийна екосистема и да създаде нови приходни линии в това бързо развиващо се и вълнуващо пространство.

„Положителните тенденции продължават отвсякъде. Ние сме много оптимистични относно бъдещето на компанията и предприемаме проактивни стъпки, за да съобразим бизнеса си с бъдещото развитие,“ каза Боклаг.

КОНСОЛИДИРАНИ ФИНАНСОВИ РЕЗУЛТАТИ ЗА 2020 г. И ПЪРВОТО ТРИМЕСЕЧИЕ НА 2021 г.

Консолидираните финансови резултати са за 2020 година, приключила на 31 декември 2020 г., и за първото тримесечие на 2021 г.

Приходите за 2020 г. са се увеличили с 56.5% до 1,161.3 милиона евро от 741.8 милиона евро през 2019 г., а приходите за първото тримесечие на 2021 г. са се увеличили със 126.5% до 439.4 милиона евро от 194 милиона евро през първото тримесечие на 2020 г. Отчитайки приноса на придобитите компании през финансовата година, годишните приходи (PF L2QA) към март 2021 г. възлизат на 1 928 милиона евро.

Коригираната EBITDA (печалба преди лихва, данъци и амортизации) се увеличава с 52.5% до 481.3 милиона евро през 2020 г. от 315.6 милиона евро през 2019 г.. През първото тримесечие на 2021 г. коригираната EBITDA се увеличава с 111.8% до 179.2 милиона евро от 84.6 милиона евро през първото тримесечие на 2020 г. Също така, проформа с придобиванията, годишната коригирана EBITDA (PF L2QA) към март 2021 г. възлиза на 763 милиона евро.

Инвестициите (Капиталови разходи) се увеличават с 57.3% до 310.2 милиона евро през 2020 г. от 197.2 милиона евро през 2019 г., докато капиталовите разходи за първото тримесечие на 2021 г. са се увеличили с 57.9% до 91.3 милиона евро спрямо 57.8 милиона евро през първото тримесечие на 2020 г.

В резултат на това конвертираните парични средства (коригираната EBITDA минус капиталовите разходи) достига 171.1 милиона евро през 2020 г. в сравнение със 118.4 милиона евро през 2019 г. За първото тримесечие на 2021 г. достигат 87.9 милиона евро сравнено с 26.8 милиона евро за първото тримесечие на 2020 г.

Допълнителна информация за представянето на компанията може да бъде намерена на уебсайта на United Group на ТУК.

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Любопитно Преди 6 часа

Седмичното изпитание за жените свали всички маски във Вилата на любовта

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Свят Преди 6 часа

Националната противопожарна агенция съобщи, че няма незабавни съобщения за щети

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Свят Преди 10 часа

Партидата ще бъде доста ограничена

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 11 часа

Още пет области са с нови управители

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 11 часа

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

България Преди 12 часа

Проучването на ОИСР представя изводи по пет ключови области

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 12 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда

Унижение

Коя е най-силната психическа травма за човек?

Любопитно Преди 12 часа

Според специалистите, отговорът е само един.

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 13 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 13 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

<p>Как е реагирал Георги Блажев на новината, че ще става баща</p>

Георги Блажев: Да си добър родител не облагодетелстваш само твоето дете, ти си в плюс на обществото

Любопитно Преди 13 часа

Това сподели от личен опит писателят и панелист в „На кафе“ Георги Блажев в подкаста „Ох, на мама! Podcast”, който е и баща на две деца

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

България Преди 13 часа

Те използвали фалшиви решения на ТЕЛК

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 13 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 14 часа

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 14 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Любопитно Преди 14 часа

Те ще играят нестандартна игра на покер