Президентът на "Уестингхаус": VII блок на АЕЦ "Козлодуй" е преграда срещу скъпия ток
Източник: БГНЕС
64

"В момента обсъждаме споразумението, което ще позволи на "Уестингхаус" да инвестира в България. През следващата година ще бъде изготвен самият проект, който ще бъде представен на Парламента за одобрение". Това заяви за БНТ президентът и изпълнителен директор на американската ядрена компания Дани Родерик по повод проекта за изграждане на VII блок на АЕЦ “Козлодуй”.

"Това, което стана миналата седмица в Министерски съвет, ни дава все пак някаква надежда, че това, за което сме говорили, ще продължим да го изпълняваме. И смятам, че политическото решение минава през всички политически фракции, през всички политически партии. Каквото и да бъде следващото правителство, визията за това, което ще направиме, е много по-ясна", коментира Родерик.

Той обясни процедурата, която върви на етапи. В момента върви обсъждане и изготвяне на споразумение, което ще позволи на "Уестингхаус" да инвестира в България. Едва след това, в рамките на една година споразумението на акционерите ще създаде един нискорисков проект, който ще бъде представен за одобрение от Парламента.

Цената вече беше обявена публично и тя е малко над 5 милиарда щатски долара, заяви Родерик. Това е една от най-конкурентните цени, която "Уестингхаус" изобщо някога е предлагала за реактор,

подчерта изпълнителния директор на компанията. "Ще направя и сравнение – ако погледнете проектът “Белене” или който и да е друг проект до сега – били са предлагани суми значително по-ниски от тази сега", заяви той.

"Едно от големите неща, за които ние работихме много, е да отстраним всеки възможен риск, преди да започнем да купуваме съоръжения и преди изобщо да назначим хора. Това е и една възможност да се създаде една мрежа от доставчици в България. Това е и причината да работим на фази. Първите фази изобщо не включват строителната работа, а целят да отстранят рисковете от проекта – финансовия риск, рисковете около лицензирането и рисковете около производството", обясни Дани Родерик.

Целта на етапния подход и менажиране е да се гарантира, че цената няма да се промени, подчерта изпълнителният директор.

След всеки завършен етап от реализирането на проекта ще бъде потвърждавана цената – на 60% от фиксиранагта цена, след като бъдат отстранени рисковете, и на 90% след строителството на блока.

Относно финансирането на проекта, Родерик гарантира, че проблеми няма да има.

"Export-Import Bank of the United States даде един от най-агресивните заеми, която някога съм виждал да правят. Това показва големия интерес на САЩ към енергийната независимост и сигурност на България. Този заем може да бъде удобрен единствено от президентът Обама и дава възможност на строителството на Блока да завърши преди да започне изплащането на кредита, а самото изплащане на заема ще бъде разпределено през следващите 18 години. Икономиката всъщност се облагодетелства от строежа на проекта за VII блок на АЕЦ Козлодуй, защото изплащането на заема не започва, преди той да бъде готов за производство. Това ще е от полза и за тези, които ще купуват електричество от АЕЦ Козлодуй", заяви изпълнителният директор на "Уестингхаус".

Той добави, че част от етапа в момента е да се гарантира, че пакетната цена на електроенергията ще е достъпна и тя ще бъде предложена на Парламента догодина.

"Много е важно да се разбере, че такъв проект не може да се разглежда като политически. Проектът ще отнеме 10 години от момента, в който говорим за него, до момента, в който не бъде готов за пускане. А ще бъде в експлоатация 60 години след това – практически едно цяло поколение. Важна част от контролирането на цената на един проект е да знаеш, че всички партии са се обединили и участват в този проект. Затова ние се срещнахме с ръководителите или посочени представители на всички политически партии", заяви Родерик

"Това, което ми направи впечатление е, че има липса на информация, която ние успяхме да набавиме на политическите ръководители, което всъщност им повлия и сега, като имат тази информация, може би ще могат да подкрепят проекта. Настоящата фаза не обвързва България с нищо", допълни още той.

Според Родерик, ако България не построи VII блок на АЕЦ "Козлодуй", цената на тока със сигурност ще нарасне,

предаде БГНЕС.

"Едно нещо е обърквало българите, този проект не наподобява проекта "Белене". "Белене" беше споразумение между държави, в "Уестингхаус" разгръщаме нещата на етапи, ние свършваме определена работа, след това обясняваме на клиентите какво сме открили", каза изпълнителният директор на американската корпорация.

"На всяка фаза от проекта ние елиминираме рисковете, така че да няма изненади в проекта. Ние поръчваме оборудването на много късен етап от проекта, когато разберем, че финансирането и всичко останало в проекта е готово", обясни той.

Родерик посочи, че преговорите до този момент са били свързани с определянето на стратегически инвеститор.

"Уестингхаус" се съгласи да участва с 30% в проектната компания, за да изпълни нуждата от производство на електроенергия. Това е много вълнуващ аспект, защото "Уестингхаус" работи в България от 25 години, много малко хора знаят това", заяви той и добави: "Ние не сме офшорна компания, ние имаме лицензирана компания, която е член на българските производствени мощности. Ние искаме да разширяваме този бизнес, виждаме големи възможности за това".

"Във фазата, в която се намираме в момента, постигнахме споразумение за цената при определени условия. Някои от тези условия са намиране на финансиране, лицензиране на реактора. Това са нещата, заради които цената расте. Искаме всички тези въпроси да бъдат разрешени, преди да определим крайната цена", подчерта Дани Родерик

"Това, което сегашното или по-точно следващото правителство, иска да одобри, е да позволи на "Уестингхаус" да харчи свои собствени пари, за да разреши въпросите около лицензирането. Това правим в този момент. Елиминираме рискове, преди да стигнем до договор", уточни изпълнителният директор на американската корпорация.

Той посочи, че догодина по някое време ще представят пред парламента пълен пакет, който ще определя какво ще се случва с цената на електричество в България с този проект, защото това е добра сделка за България.

"Какъв е финансовият пакет, кой е най-добрият начин за намиране на финансиране. Тъй като съществуват много възможности за финансирането, някои ще кажат, че хората в България ще плащат висока цена за тока въз основа на това как е уредено финансирането", каза Родерик.

"Трябва да покажем всички тези възможности, ние вече представихме финансов проект, предложен от американското правителство. Следващата фаза ще бъде да елиминираме всички останали рискове, така че всичко да бъде много ясно, когато догодина отидем в парламента с договора. Това е първият истински договор, включващ ангажимент от държавата, че иска да продължи напред с този проект", заяви той.

"Това, което предоставя VII реактор, е преграда срещу нарастването на цената. Защото сте запазили ниска средната цена на тока.

Не казвам, че това е източникът на енергия с най-ниска цена днес, а казвам, че следващите 60 години той ще осигури електроенергия, чиято цена ще бъде по-ниска от средната", посочи той.

"Предимствата спрямо "Белене" са, че ние предлагаме най-новаторски реактор в света, предлага на цена, която е по-ниска на предложената за "Белене". Ние възприехме малко по-агресивен подход, предлагайки много, много ниска цена. Освен това "Уестингхаус" се съгласи да поеме всички рискове, свързани с различна част от договора. Така че ако това струва повече, това ще е за сметка на "Уестингхаус", а не на България", подчерта Родерик.

Над 150 български компании са появили интерес да работят за "Уестингхаус". Дани Родерик посочи, че вече има няколко компании, с които работят по съществуващия им бизнес у нас. Той обясни, че "Уестингхаус" помагат за обучаването на персонала на компаниите, които искат да работят с тях.

"И това е голяма разлика между стандартите и правилата на Русия и САЩ. Американските правила и стандарти са приети глобално, руските са възприети само там, където има руско оборудване. Това позволява да се изнася не само в определено място , а и във всяка част на света. И това е още една разлика спрямо "Белене". Не само цената, а глобалното приемане на технологията и създаване на глобална износна верига – не от Русия към света, а от България към останалата част на света", заяви изпълнителният директор на "Уестингхаус".

Кабинетът подкрепя проекта за VII блок на АЕЦ "Козлодуй".

Това е национален проект и по него трябва да има приемственост между правителствата, заяви министър-председателят в оставка Пламен Орешарски на срещата си в Министерския съвет с Дани Родерик, съобщи правителствената пресслужба.

Орешарски е отбелязал одобрението си за дейността по проекта досега и е подчертал, че това е предпоставка следващото правителство да го препотвърди.
"Убеден съм, че проектът е добър", е добавил той.

"Оценявам подкрепата, която сме получили досега", е заявил Родерик. Той е изразил увереност, че проектът ще бъде дългосрочен актив за България и е изтъкнал ползите от него.

Родерик е отбелязал опасенията си от забавяне на проекта и е изразил желание работата по него да продължи.

Според него е важно да се работи по енергийната политика и енергийната сигурност, независимо от политическия цикъл, се посочва в съобщението.

Коментари 64
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

64 коментара
 
Във форум: "Как се чистят петна от червено вино и черен хайвер???" Отговор: "Оставете ги като скъп спомен..."
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

България Преди 31 минути

Сигналите са фалшиви и екипите не са открити съмнителни предмети

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

България Преди 1 час

Разследват измама със субсидия, свързана а с пандемията от COVID-19

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Любопитно Преди 2 часа

Херцогинята е започнала да работи върху стила си с Джейми Мизрахи

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Свят Преди 2 часа

Песков: Бихме очаквали повече внимание от Павел Дуров

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

България Преди 2 часа

В помещението са установени картечен пистолет, две пушки, 6 револвера, 2 пистолета, противотанков снаряд

<p>Когато Земята бе &quot;ударена&quot; с 10 милиарда атомни бомби</p>

Събитието Карингтън: Когато Земята бе "ударена" с 10 милиарда атомни бомби

Любопитно Преди 2 часа

"Това просто доказва още веднъж, че бурята Карингтън е била екстремно събитие"

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Любопитно Преди 2 часа

UFC и A1 България продължават правата за излъчване за следващите години

<p>Кремъл затяга хватката си над Русия</p>

Арести и насилие над независими журналисти в Русия

Свят Преди 3 часа

Задържан журналист: Ритаха ме, слагаха си краката на главата ми, кълчиха ми пръстите

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Свят Преди 3 часа

Принцесата отдавна е поддръжник на различни благотворителни организации за борба с рака

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

България Преди 3 часа

50-годишният обвиняем от Хасково се призна за виновен и подписа споразумение с прокуратурата

Това са приоритетите на САЩ за България

Това са приоритетите на САЩ за България

България Преди 3 часа

Според Кенет Мертен ефективният преглед на инвестициите е полезен за всички страни

"Ужасна трагедия": Стивън Сегал посети пострадали от терористичната атака в Москва (СНИМКИ)

"Ужасна трагедия": Стивън Сегал посети пострадали от терористичната атака в Москва (СНИМКИ)

Свят Преди 3 часа

71-годишният актьор е посетил Националния медико-хирургически център, където се е срещнал с трима пострадали

И шефът на БНБ не иска да е премиер

И шефът на БНБ не иска да е премиер

България Преди 4 часа

Димитър Радев: С идеята да решим конюнктурен проблем ще създадем дългосрочни проблеми

Мъж се опита да нахлуе в сградата на Президентството (СНИМКИ)

Мъж се опита да нахлуе в сградата на Президентството (СНИМКИ)

България Преди 4 часа

Мъжът е дърпал вратите на официалния вход на институцията

Ноел Николов: Искам децата да учат от моя комикс история на Васил Левски

Ноел Николов: Искам децата да учат от моя комикс история на Васил Левски

Любопитно Преди 4 часа

Ноел е първият създател на комикс свързан с наш български национален герой, а именно Васил Левски

"Динамиката на гласуването е много интересна": Исторически избори в Мексико (ВИДЕО)

"Динамиката на гласуването е много интересна": Исторически избори в Мексико (ВИДЕО)

Свят Преди 4 часа

За първи път мексиканците в чужбина ще могат да гласуват не само по пощата, но електронно и лично