Социалната изолация оказва влияние според темперамента ни
Източник: iStock/Getty Images
0

А ко се чудите защо в последния един месец се чувствате тревожни, изнервени или сменяте настроенията си в рамките на часове, отговорът вероятно е пред очите ви. Социалната изолация не е присъща на никого – дори и най-интровертният и затворен човек има нужда да общува с някого от време на време, а за останалите типове характери този принудителен период на затваряне вкъщи е истинско изпитание!

Хората сме социални същества и това отдавна е доказано от психолозите. Всеки един от нас има потребност да сподели чувства и емоции с някой близък или с по-широк кръг от хора, има нужда да излиза, да се разхожда и да разсейва тревожността или потиснатото настроение с емоции, породени от влиянието на природата например. 

Източник: iStock/Getty Images

Потребността у всеки е различна, разбира се, и е обусловена от типа личност, която представляваме. Най-общо казано, хората се делят на екстроверти и интроверти – теория, лансирана от създателя на аналитичната психология Карл Густав Юнг, а след това доразвита от американската психоложка Изабела Бригс Майерс и нейната майка Катарина Кук Бригс, които са създатели на „Типологията на Майерс-Бригс“. Това е психометричен въпросник, създаден за измерване на психологическите предпочитания в това как хората възприемат света и взимат решения. Според него хората се делят на четири типа темперамент - сангвиник, холерик, флегматик и меланхолик.

Най-общо казано, сангвиниците са жизнените и оптимистично настроени хора сред нас. Веселяци, които рядко се натъжават и обичат да експериментират с непознатото. Обичайно са свързани по някакъв начин с творчеството. На тях изолацията най-вероятно им се отразява най-тежко. Като хора на компаниите и общуването, принудителното затваряне вкъщи и постоянните забрани за общуване с по-големи групи от хора вероятно им се отразява негативно и депресиращо. 

Холериците пък са хора на целите – както в поставянето им, така и в постигането им. Те са интелигентните и логично разсъждаващи представители на обществото, рядко се унасят в мечти и по-скоро предпочитат усамотението или общуването в тесен кръг от хора. Често такива хора има в сферата на технологиите, бизнеса и мениджмънта, инженерството. Социалната изолация вероятно им се отразява малко по-добре, отколкото на сангвиниците. Все пак, те са свикнали да стоят в собствената си компания или максимум на още 2-3 души. И все пак, и за тях има предизвикателства –  затварянето вкъщи, където атмосферата, особено ако има и деца, не е най-удачната за усамотение, и това е възможно да повиши нивата им на тревога.

Източник: iStock/Getty Images

Флегматиците са третият тип темперамент, който, подобно на сангвиниците, също обичат да общуват и да са в големи компании. Завързват лесно приятелства, но за разлика от първия тип, са верни на семейството и партньорите си. Избягват да влизат в спорове, бягат от конфликти и винаги се опитват да посредничат на хора, които се карат. Психологията и социалните дейности обичайно са пълни с хора от този типаж. Социалната изолация се предполага, че им се отразява негативно именно заради невъзможността да се виждат с приятелите си и да общуват по интересни теми на живо.

Четвъртият тип, меланхолиците, са хората, които се уповават на традициите. Почитатели на старите обичаи и нрави, те са ядрото на семейството. Не са авантюристи, точно обратното – обикновено са консервативни. Търсят компанията на любим човек и са най-щастливи, когато могат да се усамотят с него някъде – това им дава огромно усещане за сигурност. Често меланхолици има в счетоводството и администрацията. Ако има хора, за които социалната изолация е поне малко приятна, то това вероятно са именно меланхолиците.  

Проблемът обаче е, че често се събираме с противоположен типаж човек, а когато към това добавим и деца, или други членове на семейството, с които живеем, едно по-дългосрочно затваряне вкъщи може да доведе до много проблеми. Конфликтите вкъщи, чувството, че някой ни пренебрегва, не ни изслушва, афектирането и депресиращото усещане, че никой не ни разбира, са обичайно следствие от тази принудителна изолация. Към това добавяме и валидните за всички хора страхове – от кризата, от перспективите за работа, образование и пътуване, от провалените планове... Да не говорим за начина на говорене от страна на властите, натрупването на страх от неизвестното и непрекъснатото натякване, че лошите новини предстоят - и ето ви едни тревожни и обострени хора, които не знаят как да се справят с този букет от емоции.

Какво можем да направите, за да се почувствате по-добре?

Като начало, повтаряйте си, че чувствата ни НЕ са факти. Това, че се усещаме тревожни, наранени или пренебрегнати, не означава, че някой действително ни причинява зло. Това е просто нашата реакция към чуждата такава! 

Дайте си време за осмисляне (известно в народното творчество като „три пъти мери, един път режи“). Не осъждайте другите, не правете обобщения, които не почиват на никакви факти и доказателства освен наранени чувства и его. Приемете, че извънредното положение е наречено така именно защото нищо не тече по обичайния начин. То все някога ще свърши и нещата ще тръгнат постарому (или поне донякъде). Опитайте да отклоните вниманието си от дневния ред – вместо да следите всички новинарски емисии, пуснете си музика! Отворете прозорците, излезте навън на слънце и въздух (това не е забранено!) Прочетете книга, пуснете си сериал или пробвайте някое отдавна забравено хоби, звъннете на приятел. Посмейте се! 

Vedra International
Vedra International Източник: Vedra International

Ако това все пак не помогне, потърсете подкрепа от някой природен продукт за намаляване на нивата на стрес и паника. RESCUE® (в превод „спасение“) са ветерани в операцията по връщане на настроението у хора, които се чувстват тревожни, паникьосани и нервни във всекидневието си. 

RESCUE® e универсална комбинация от цветни есенции - безвреден и бърз начин за справяне с емоционалния дисбаланс, причинен от различни проблемни или стресови житейски ситуации. За максимум 15 минути след прием те активират механизмите за самолечение на тялото, което води до емоционално стабилизиране и психо-физическо отпускане. Капките RESCUE® са напълно безвредни  и могат да се приемат както от деца, така и от възрастни. Гамата от продукти включва още спрей или пастили (за състояния, свързани със свръхнапрежение, предизвикващо панически реакции, импулсивност, страх от загуба на самоконтрол, отричане на реалността и рефлекс вцепеняване), както и крем, който ще помогне при разнообразни кожни проблеми и състояния. Rescue Night пък са капки срещу тревожност и безсъние, причинени от стрес, емоционална превъзбуда и натрапчиви мисли.

И най-хубавото – какъвто и тип личност да представлявате, RESCUE® ще ви помогне да преодолеете признаците на тревожност, породени от принудителната социална изолация. А след това ще бъдете отново онзи весел сангвиник или умислен холерик, който всички ваши близки познават!

Получавай безплатно най-горещите новини от Vesti.bg

@
<p>Почина Христо Явашев - Кристо</p>
Ексклузивно

Почина Христо Явашев - Кристо

Преди 3 часа
Пьотр Стоянов (1857 – 1957)
Натюрморт, 1927, София
Ексклузивно

Класика в жанра: "Натюрморти"

Преди 10 часа
Протестите в САЩ ескалират, има убит
Ексклузивно

Протестите в САЩ ескалират, има убит

Преди 13 часа
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Водещи новини