Социалната изолация оказва влияние според темперамента ни
Източник: iStock/Getty Images
0

А ко се чудите защо в последния един месец се чувствате тревожни, изнервени или сменяте настроенията си в рамките на часове, отговорът вероятно е пред очите ви. Социалната изолация не е присъща на никого – дори и най-интровертният и затворен човек има нужда да общува с някого от време на време, а за останалите типове характери този принудителен период на затваряне вкъщи е истинско изпитание!

Хората сме социални същества и това отдавна е доказано от психолозите. Всеки един от нас има потребност да сподели чувства и емоции с някой близък или с по-широк кръг от хора, има нужда да излиза, да се разхожда и да разсейва тревожността или потиснатото настроение с емоции, породени от влиянието на природата например. 

Източник: iStock/Getty Images

Потребността у всеки е различна, разбира се, и е обусловена от типа личност, която представляваме. Най-общо казано, хората се делят на екстроверти и интроверти – теория, лансирана от създателя на аналитичната психология Карл Густав Юнг, а след това доразвита от американската психоложка Изабела Бригс Майерс и нейната майка Катарина Кук Бригс, които са създатели на „Типологията на Майерс-Бригс“. Това е психометричен въпросник, създаден за измерване на психологическите предпочитания в това как хората възприемат света и взимат решения. Според него хората се делят на четири типа темперамент - сангвиник, холерик, флегматик и меланхолик.

Най-общо казано, сангвиниците са жизнените и оптимистично настроени хора сред нас. Веселяци, които рядко се натъжават и обичат да експериментират с непознатото. Обичайно са свързани по някакъв начин с творчеството. На тях изолацията най-вероятно им се отразява най-тежко. Като хора на компаниите и общуването, принудителното затваряне вкъщи и постоянните забрани за общуване с по-големи групи от хора вероятно им се отразява негативно и депресиращо. 

Холериците пък са хора на целите – както в поставянето им, така и в постигането им. Те са интелигентните и логично разсъждаващи представители на обществото, рядко се унасят в мечти и по-скоро предпочитат усамотението или общуването в тесен кръг от хора. Често такива хора има в сферата на технологиите, бизнеса и мениджмънта, инженерството. Социалната изолация вероятно им се отразява малко по-добре, отколкото на сангвиниците. Все пак, те са свикнали да стоят в собствената си компания или максимум на още 2-3 души. И все пак, и за тях има предизвикателства –  затварянето вкъщи, където атмосферата, особено ако има и деца, не е най-удачната за усамотение, и това е възможно да повиши нивата им на тревога.

Източник: iStock/Getty Images

Флегматиците са третият тип темперамент, който, подобно на сангвиниците, също обичат да общуват и да са в големи компании. Завързват лесно приятелства, но за разлика от първия тип, са верни на семейството и партньорите си. Избягват да влизат в спорове, бягат от конфликти и винаги се опитват да посредничат на хора, които се карат. Психологията и социалните дейности обичайно са пълни с хора от този типаж. Социалната изолация се предполага, че им се отразява негативно именно заради невъзможността да се виждат с приятелите си и да общуват по интересни теми на живо.

Четвъртият тип, меланхолиците, са хората, които се уповават на традициите. Почитатели на старите обичаи и нрави, те са ядрото на семейството. Не са авантюристи, точно обратното – обикновено са консервативни. Търсят компанията на любим човек и са най-щастливи, когато могат да се усамотят с него някъде – това им дава огромно усещане за сигурност. Често меланхолици има в счетоводството и администрацията. Ако има хора, за които социалната изолация е поне малко приятна, то това вероятно са именно меланхолиците.  

Проблемът обаче е, че често се събираме с противоположен типаж човек, а когато към това добавим и деца, или други членове на семейството, с които живеем, едно по-дългосрочно затваряне вкъщи може да доведе до много проблеми. Конфликтите вкъщи, чувството, че някой ни пренебрегва, не ни изслушва, афектирането и депресиращото усещане, че никой не ни разбира, са обичайно следствие от тази принудителна изолация. Към това добавяме и валидните за всички хора страхове – от кризата, от перспективите за работа, образование и пътуване, от провалените планове... Да не говорим за начина на говорене от страна на властите, натрупването на страх от неизвестното и непрекъснатото натякване, че лошите новини предстоят - и ето ви едни тревожни и обострени хора, които не знаят как да се справят с този букет от емоции.

Какво можем да направите, за да се почувствате по-добре?

Като начало, повтаряйте си, че чувствата ни НЕ са факти. Това, че се усещаме тревожни, наранени или пренебрегнати, не означава, че някой действително ни причинява зло. Това е просто нашата реакция към чуждата такава! 

Дайте си време за осмисляне (известно в народното творчество като „три пъти мери, един път режи“). Не осъждайте другите, не правете обобщения, които не почиват на никакви факти и доказателства освен наранени чувства и его. Приемете, че извънредното положение е наречено така именно защото нищо не тече по обичайния начин. То все някога ще свърши и нещата ще тръгнат постарому (или поне донякъде). Опитайте да отклоните вниманието си от дневния ред – вместо да следите всички новинарски емисии, пуснете си музика! Отворете прозорците, излезте навън на слънце и въздух (това не е забранено!) Прочетете книга, пуснете си сериал или пробвайте някое отдавна забравено хоби, звъннете на приятел. Посмейте се! 

Vedra International
Vedra International Източник: Vedra International

Ако това все пак не помогне, потърсете подкрепа от някой природен продукт за намаляване на нивата на стрес и паника. RESCUE® (в превод „спасение“) са ветерани в операцията по връщане на настроението у хора, които се чувстват тревожни, паникьосани и нервни във всекидневието си. 

RESCUE® e универсална комбинация от цветни есенции - безвреден и бърз начин за справяне с емоционалния дисбаланс, причинен от различни проблемни или стресови житейски ситуации. За максимум 15 минути след прием те активират механизмите за самолечение на тялото, което води до емоционално стабилизиране и психо-физическо отпускане. Капките RESCUE® са напълно безвредни  и могат да се приемат както от деца, така и от възрастни. Гамата от продукти включва още спрей или пастили (за състояния, свързани със свръхнапрежение, предизвикващо панически реакции, импулсивност, страх от загуба на самоконтрол, отричане на реалността и рефлекс вцепеняване), както и крем, който ще помогне при разнообразни кожни проблеми и състояния. Rescue Night пък са капки срещу тревожност и безсъние, причинени от стрес, емоционална превъзбуда и натрапчиви мисли.

И най-хубавото – какъвто и тип личност да представлявате, RESCUE® ще ви помогне да преодолеете признаците на тревожност, породени от принудителната социална изолация. А след това ще бъдете отново онзи весел сангвиник или умислен холерик, който всички ваши близки познават!

За Великден ще ходите ли някъде? - Моя е резервирал нощувки в Париж... - Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

За първи път в Европа един от големите телекомуникационни оператори  демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

За първи път в Европа един от големите телекомуникационни оператори демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

Технологии Преди 25 минути

Това приложение на технологията ще допринесе значително в областта на транспорта на бързооборотни малотрайни стоки и храни

Хаити

Ситуацията в Хаити е "катастрофална“ и става все по-лоша е влошава

Свят Преди 47 минути

Три милиона деца в островната страна се нуждаят от хуманитарна помощ, но така и не могат да я получат

Румен Спецов: Истинските журналисти не се разхождат с пистолети в джоба

Румен Спецов: Истинските журналисти не се разхождат с пистолети в джоба

България Преди 2 часа

Румен Спецов: Не се интересувам кой и защо изкривява фактите

Европейски парламент

Европейският съюз с нови правила за повторна употреба и рециклиране на опаковките

Свят Преди 2 часа

Основната цел на регламента е противодействие на постоянното увеличаване на отпадъците

<p>&quot;Фито е уникален&quot;: Къде е наркобаронът, заснел музикален клип в затвора</p>

След 2 бягства от затвора: Къде е Фито, известният еквадорски наркобарон сега

Свят Преди 2 часа

Историята на известният еквадорски наркобарон четете в следващите редове

Разкриха подробности за случая с Димитър Стоянов

Разкриха подробности за случая с Димитър Стоянов

България Преди 2 часа

Според полицията това е рутинен случай

Видео: Украински дрон унищожи танк Т-72 и друга руска техника

Видео: Украински дрон унищожи танк Т-72 и друга руска техника

Свят Преди 2 часа

Унищожена е и руска техника в Донецкия регион на Украйна

Дисциплинарно производство срещу скандален прокурор в София

Дисциплинарно производство срещу скандален прокурор в София

България Преди 3 часа

То е по искане на и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов, който настоява за неговото уволнение

Тристранният съвет прие Наредбата за обезщетения при безработица

Тристранният съвет прие Наредбата за обезщетения при безработица

България Преди 3 часа

Административните органи следва да извършват служебна проверка в съответния регистър

Мистерията на българските гласове

Джейкъб Колиър със съвместен концерт с "Мистерията на българските гласове" в София

Любопитно Преди 3 часа

Шоуто ще се състои в София на 11 юли в зала 1 на Националния дворец на култура

Тя е само на 17, но има собствен бизнес! Коя е тя?

Тя е само на 17, но има собствен бизнес! Коя е тя?

Любопитно Преди 3 часа

Alexchetoo е инфлуенсър,Youtube-ър,сценарист, продуцент на онлайн сериалa “Драма“ и освен всичко това тя има собствен бранд за козметика

<p>Прокуратурата се самосезира за хвърляне на пиратки на метри от бебе</p>

След репортаж на NOVA: Прокуратурата се самосезира за хвърляне на пиратки на метри от бебе

България Преди 3 часа

Софийска районна прокуратура образува преписка по случая и възложи проверка на Седмо РУ-СДВР

Напусна ни изкуствоведът Виолета Василчина

Напусна ни изкуствоведът Виолета Василчина

България Преди 3 часа

Нейните изследователски интереси я нареждат в състава на научноизследователската експедиция на БАН

HMD представи първите си собствени смартфони

HMD представи първите си собствени смартфони

Технологии Преди 4 часа

Трите модела идват в България през май

България може да бъде предадена на Съда на ЕС по две наказателни процедури

България може да бъде предадена на Съда на ЕС по две наказателни процедури

Свят Преди 4 часа

ЕК представи данни за общо четири наказателни процедури срещу нашата страна

Петте езика на любовта и как да ги разпознаваме

Петте езика на любовта и как да ги разпознаваме

Любопитно Преди 4 часа

Според д-р Гари Чапмън, всеки от нас говори на определен език на любовта