Сняг вали в цяла България, вижте ситуацията по области
Източник: Георги Димитров – Бруно/Vesti.bg
24

Сняг заваля в цяла България, валежите започнаха първо в западната част, но постепенно обхванаха и източните райони. Образува се снежна покривка, съобщиха от НИМХ.

За изминалите 12 часа количествата на валежите в страната са между 1 и 3 л/кв.м. Снежната покривка е между 1 и 5 см, като 5 см е тя в Ловеч, а 1 в Сандански.

Температурите в страната към 8:00 ч. са били от минус 15 градуса в Добрич до плюс 1 в Благоевград. В София температурата сутринта е била минус 7 градуса.

По върховете температурите са около минус 9 градуса, там е доста ветровито, със силен вятър от запад – северозапад 14-16 м/с. Само на връх Мургаш вятърът е от юг – 10 м/с.

През нощта в София във връзка с валежите започнаха обработки със смеси срещу заледяване по улици и булеварди, по които се движи обществен градски транспорт.

Направени са обработки във всички 24 столични райони. На терен са работили 175 снегопочистващи машини, съобщават от пресцентъра на Столичната община.

Фирмите ангажирани с почистването са изпълнили обработки със смеси срещу заледяване и по опасни и стръмни пътни участъци, както и на основни улици в част от районите на града като "Средец", "Възраждане", "Оборище", "Нови Искър", "Кремиковци" и др. В някои райони обработките продължават и в момента.

В Природен парк "Витоша" е възложено опесъчаване на пътя Драгалевци - Алеко и Бояна - Златни мостове.

В момента градският транспорт се движи нормално по всички маршрути.

В момента обстановката в столицата е нормална след започналите през нощта снеговалежи, каза кметът на Столична община Йорданка Фандъкова.

Напомняме на водачите да карат с автомобили оборудвани за движение при зимни условия и да бъдат внимателни, каза още кметът и добави, че към момента няма информация за инциденти, свързани със зимната обстановка в столицата. 

Слаб сняг вали в Сливен. Натрупаната снежна покривка е около 1 - 2 см. Пътните настилки на основните булеварди са почистени до асфалт, предстои да се обработят и основните квартални улици. Слабо е движението в Сливен.

Частично влажни и заскрежени са пътните настилки в област Шумен. По път ІІ-73 Шумен-Карнобат има опасност от свличане на скални и земни маси, сочи справка на сайта на Агенция „Пътна инфраструктура”.

Проходими при зимни условия са пътищата в Смолянско. Мокри и хлъзгави участъци има по високите места на Родопите. От Областно пътно управление апелират водачите да спазват въведените в областта ограничения, да шофират със скорост, съобразена с пътните и метеорологични условия и да не тръгват на път с неподготвен за движение при зимни условия автомобил.

Лек пътен инцидент е станал край Банско рано тази сутрин. На мястото има две коли, но все още не е ясно дали само едната или и двете са се завъртели и са се ударили в мантинелата. Причините за инцидента все още се изясняват. Според дежурния произшествието е породено от несъобразена скорост. Няма пострадали. Щетите са само материални – по колите и мантинелата.

25 машини почистват и опесъчават републиканската пътна мрежа на територията на област Габрово. Времето е облачно. Превалява слаб сняг. Пътните настилки са мокри, но почистени и опесъчени. Температурата на въздуха е от -9 до -6 градуса. На прохода Шипка е -12 градуса. Няма допълнително въведени ограничения и затворени пътни участъци. Не са регистрирани и пътни инциденти в областта. На Шипка остава забраната за движение на тежкотоварни автомобили над 10 тона.

Слаб е сутрешният трафик във Видин и областта. Пътните настилки са снежни, времето е сухо и студено. Пътните настилки са изчистени и опесъчени.

Пристанище-Варна е отворено за всички кораби, съобщиха от Координационния център на порта. Видимостта в района e добра, времето е облачно. Вятърът в района на пристанището е умерен от север, северозапад, вълнението на морето е около е два – три бала.

Заснежени са пътните настилки на територията на област Велико Търново. Времето е облачно. Превалява слаб сняг. Температурата на въздуха е минус 10 градус. Няма регистрирани тежки пътни инциденти. На територията на областта няма допълнително затворени пътни участъци. Проходът на Републиката е отворен за движение.

Спокоен е трафикът в Пазарджик и по главните пътища в региона. В областта няма въведени ограничения на движението заради ремонти. В планинската част на региона има заснежени и заледени пътни участъци.

Пътните настилки в област Кюстендил са заснежени и хлъзгави. В цялата област е превалял сняг. Пътните настилки са заснежени и хлъзгави. По-голяма е снежната покривка във високите части. Всички машини на пътноподдържащите фирми са ангажирани със снегопочистване и опесъчаване на републиканската пътна мрежа. Почистени са участъците от автомагистрала „Струма” и главен път Е-79. Почистват се пътищата Кюстендил – София и Кюстендил – Дупница.

Слаб сняг превалява на територията на област Стара Загора, пътните настилки са заснежени и обработени. На проходите „Шипка” и „Хаинбоаз” и по автомагистрала „Тракия” пътните настилки са заснежени и обработени. Няма преспи и навявания. Машини разчистват пътните настилки в областта от 2.30 часа. Пътищата са проходими при зимни условия. Времето в област Стара Загора е облачно, с добра видимост.

Ограничено e движението на моторни превозни средства над 3,5 тона в Троянски проход поради снегопочистване, съобщиха от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура”.

45 снегопочистващи машини обработват републиканските пътища в област Пловдив от сутринта. Това каза Петър Попов, директор на ОПУ-Пловдив. „Пътищата навсякъде са проходими при зимни условия. Снеговалежът в областта е слаб”, каза още Попов. Освен това 26 солоразпръсквачи обработват пътните настилки в града. До момента солоразпръсквачите са обработили всички булеварди и улици, а мултифункционалната малогабаритна техника прави подложка с калциев дихлорид по пешеходните зони и велоалеите. Разпръсквачите са били заредени със сол още в 07:30 ч. тази сутрин, а в 8:00 ч. вече са работили по районите. Разръскването на сол е започнало по мостовете, надлезите, подлезите и високите части на Пловдив още преди да завали снегът. В момента пътната обстановка е нормална при зимни условия, работата продължава.

Какво време ни очаква днес?
След обяд по Черноморието и в крайните югоизточни райони, а привечер и по поречието на Струма снегът ще премине в дъжд и там ще има условия за заледявания и поледици. Ще духа до умерен североизточен вятър.

По Черноморието вятърът ще се ориентира от изток и ще се усили. Минималните температури в по-голямата част от страната ще са между минус 12° и минус 7°, в югозападните райони между минус 5° и минус 2°. Максималните температури ще са в широки граници от минус 7° в Северна България до 3° по Черноморието и в Югозападна България.

Атмосферното налягане ще е близко до средното за месеца и през деня ще се понижава.

Над планините ще е облачно със значителни валежи от сняг. Ще духа умерен предимно южен, по билата силен вятър от запад-северозапад. Максимална температура на височина 1200 метра около минус 1°, на 2000 метра – около минус 5°.

По Черноморието облачността от запад ще увеличи и още преди обяд на много места ще завали сняг. Ще духа умерен североизточен вятър. След обяд, вятърът ще се ориентира от изток и ще се усили. Снегът ще премине в дъжд и ще се създадат условия за заледявания и поледици. Максималните температури ще са между 1° и 4°. Температурата на морската вода е 6°-9°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

Актуална информация за времето и пътната обстановка следете на Sinoptik.bg.

И още: Сняг, заледявания и тежък трафик - това очаква всички, които тръгват на път след  новогодишните празници. Повече вижте във видеото:

Коментари 24
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

24 коментара
 
Мъж на смъртен одър: - Жено, да ми кажеш преди да умра децата мои ли са? - Абе да ти кажа, ама ако не умреш?!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

„Пътища отвъд границата” в „Темата на NOVA“

„Пътища отвъд границата” в „Темата на NOVA“

България Преди 1 час

Не пропускайте тази неделя след централната емисия новини

<p>&quot;Иран има достатъчно материал за атомна бомба&quot;</p>

Гроси: Иран има много повече уран, отколкото се нуждае, за направата на една атомна бомба

Свят Преди 1 час

При експлозиите в Исфахан очевидно не са били повредени атомните съоръжения на страната. Именно този град е центърът на иранските ядрени изследвания, казват от МААЕ

<p>Разкриха с каква скорост е карал&nbsp;шофьорът, обвинен за смъртта на Ферарио Спасов</p>

Със 165 км/ч е карал шофьорът, обвинен за смъртта на Ферарио Спасов

България Преди 2 часа

Футболният специалист загина на пътя София – Варна при пътен инцидент с 24-годишния Начо Пантелеев

Заловиха голямо количество хероин на "Капитан Андреево"

Заловиха голямо количество хероин на "Капитан Андреево"

България Преди 2 часа

Пресичането на трафика на наркотик е част от специализираната операция за засилване контрола на ГКПП

Има ли риск от епидемия от коклюш в Кюстендил?

Има ли риск от епидемия от коклюш в Кюстендил?

България Преди 2 часа

От началото на годината в областта има осем случая на заразени с болестта, като пет от тях са деца

<p>Китай има нова стратегия, за да &quot;печели войни&quot;</p>

"За да печели" войни": Китай създава нови сили за киберзащита

Свят Преди 3 часа

Те са "стратегически клон" на въоръжените сили, заяви говорителят на китайското министерство на отбраната У Цян

Силни взривове отекнаха в Одеса и Черноморск

Силни взривове отекнаха в Одеса и Черноморск

Свят Преди 4 часа

По информация на регионалните приложения в Telegram украинските въоръжени сили са унищожили балистична ракета и дрон

Двама светци почитаме днес, ето кои са те

Двама светци почитаме днес, ето кои са те

Любопитно Преди 4 часа

Единият бил родом от Цариград и живял през IV век, а другият се подвизавал като отшелник на Синайската планина в първата половина на VI век

Мъж намушка три жени в Швеция

Мъж намушка три жени в Швеция

Свят Преди 5 часа

Нападателят бе прострелян и задържан от полицаи

Зодия Телец и сексът

Зодия Телец и сексът

Любопитно Преди 5 часа

Зоната на комфорт е много важна за този знак

Израел заплаши да отмъсти: Изглежда това е бил внимателно планиран военен отговор

Израел заплаши да отмъсти: Изглежда това е бил внимателно планиран военен отговор

Свят Преди 5 часа

Иранските лидери заплашиха с незабавен и силен отговор на всяка израелска атака

<p>&quot;Турция може да бъде балансьор&quot;: Ердоган на посещение в Ирак&nbsp;</p>

Турският президент Ердоган с официална визита в Ирак

Свят Преди 5 часа

На върха на дневния ред на Ердоган в Багдад е осигуряването на подкрепа за Турция за планирана офанзива срещу кюрдската бунтовническа група ПКК

Главчев и посланикът на САЩ у нас обсъдиха 7 и 8 блок на АЕЦ "Козлодуй"

Главчев и посланикът на САЩ у нас обсъдиха 7 и 8 блок на АЕЦ "Козлодуй"

България Преди 5 часа

Проектът е сред основните приоритети в работата на настоящото правителство

Внимание! Жълт код за значителни валежи в събота

Внимание! Жълт код за значителни валежи в събота

България Преди 5 часа

Минималните температури ще бъдат между 2° и 7°

Изкуственият интелект е расист, но не го осъзнава

Изкуственият интелект е расист, но не го осъзнава

Технологии Преди 5 часа

И за разлика от човека, може бързо да се научи