"Сега": Готвят национализация на ВиК фирмите
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
8

"Сега" информира, че управляващите готвят национализация на ВиК фирмите.

В отчаян опит да навакса закъсненията и да спаси от провал усвояването на еврофондовете правителството се кани да създаде истински хаос във водния сектор, връщайки го в годините на социализма.

На сайта на Министерството на регионалното развитие е публикуван проектозакон за водите, който предвижда тотална промяна в собствеността и управлението на ВиК дружествата.

Държавата ще национализира основния актив на дружествата - инфраструктурата (тръбопроводи, колекторни, пречиствателни станции и др.)

"Труд" цитира премиера: "Избори? Когато сме готови с аутобаните". Борисов тества асфалта на лот 3 от автомагистрала "Тракия" (Нова Загора - Ямбол).

"Докато не построим магистралите, няма да се явим на избори, категоричен бе той. "А след като те бъдат готови - след година и половина, едва ли ще има българин, който да гласува за друга партия, освен за ГЕРБ", допълни уверено.

Запитан за стачката в "Мини Марица - изток", премиерът отвърна, че "това е демокрацията". Според него миньорите получават по 2300 лв. заплата и 1300 лв. бонуси, което е повече от това, което взема вицепремиерът Дянков.

От "Класа" са категорични, че: "Бизнес и синдикати искат еднакви наказания за неплащане на данъци и осигуровки.Това да включва и уеднаквяването на размера на лихвите за забавено плащане на осигурителните вноски, както е при налозите.

Синдикати и бизнес са се обединили и около предложението да се плащат осигурителни вноски и от пенсионерите, които работят в свободни професии или са съдружници във фирми.

Социалните партньори настояват да се оценява по една и съща скала приносът за различните възрасти пенсионери, за да се избегне дискриминацията на отделните категории труд и на тези, които се пенсионират по различно време.

Едно от условията е и редовна и последователна индексация на възнаграждения по възраст, независимо от техния размер. Работодатели и профсъюзи искат и разговори със силовите ведомства от МВР, МО и МП, чиито служители се пенсионират по-рано, за да се определи кои от тях наистина работят при тежки и опасни условия.

Пред "Телеграф" вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов казва: "От три месеца работим по мокрите поръчки. Не бих искал да коментирам решенията на съда. Но като пусна Хамстера, ни попречи да стигнем до върха на Наглите".

За "Стандарт" Цветанов уточнява, че предсрочните избори са изгодни на опозицията. Ще има промени в 5-6 областни ръководства на ГЕРБ, но правителството помага на всички кметове, без значение от кой цвят са те.

"В партията се структурира звено за стратегически анализи и прогнози - с единствена цел - адекватно и резултативно управление", заключава министърът.

Наредбата за старите лекарства била пълна с абсурди, коментира "Новинар". Тя не може да бъде приложена на практика, заявяват от Националната аптечна камара.

Новият текст предвижда старите медикаменти да се връщат в аптеките срещу представяне на касова бележка. От камарата уточняват, че не е предвидена ситуацията, в която потребителят не притежава касов бон за закупеното лекарство.

От там коментират, че според българското законодателство сме длъжни да пазим касовия си бон само до напускането на търговския обект.

От съсловната организация подчертават, че често в бележката не се споменава какво точно лекарство е било закупено. Същевременно нормативната уредба не задължава търговците на дребно на лекарствени продукти да вписват в бона вида на продукта.

Сидеров обвини премиера в кражба на парите за "Атака", пише "Дума".

Лидерът на "Атака" засипа вчера ГЕРБ и премиера Бойко Борисов с обвинения, че са откраднали пари от партията и са причина за спирането на вестника на националистите.

Сидеров бе възмутен, че Борисов не е спазил обещанието си да не приема отцепници от "Атака" и да не присвоява субсидията им. Според атакиста 11 души, които са напуснали парламентарната група, са били купени, а субсидията на партията е паднала наполовина.

По-малкото пари са причина от вчера 10 журналисти от вестник "Атака" да са безработни. За момента телевизия "Алфа", също издържана от партийната каса, ще продължава да излъчва.

За ядрената централа, но в контекста на хипотетична криза, "24 часа" твърди, че при земетресение от 8-а степен по Рихтер на софиянци изобщо няма да им е до състоянието на АЕЦ "Козлодуй" и до "Белене".

Това каза вчера шефът на Агенцията за ядрено регулиране Сергей Цочев. Защото при такъв трус София ще е разрушена, а съоръженията в ядрените централи ще издържат.

Заключението е, че в сеизмично отношение системите на АЕЦ "Козлодуй" ще осигурят безопасността при максимални сеизмични въздействия.

В интервю за "168 часа" Стив Ханке, професор по приложна икономика, констатира и съветва:

"Необходим ви е план - долар или марка, ако еврото изчезне. Която й валута да си изберете трябва да се проучи при какъв курс може да стане това.

Най-големият, дългосрочен и структурен риск за вас е българската корупция. Песимист съм за еврозоната."

Симеон Дянков иска да смени директора на държавното акционерно дружество "Информационно обслужване" Чавдар Тодоров, информира "Дума". Дянков искал Александър Колев да поеме фирмата.

Той допреди година е бил един от шефовете на телекомуникационния оператор "Близу". Настоящият шеф Тодоров обаче използвал юридически похвати, за да запази поста си.

Историята с опитите на "Лукойл Нефтохим" да не спазва нормативни държавни актове очевидно ще завърши безшумно, въпреки че започна зрелищно, коментира "Капитал Daily".

Шефът на митниците Ваньо Танов потвърди, че компанията може да получи лиценза си още преди края на месеца. А може би и преди следващото заседание по делото, с което то да стане безпредметно.

И така въпросите около сагата със закъснялото монтиране на измервателните уреди, вместо да получат отговори, ще бъдат покрити от дебел петролен слой.

Без опашки за записване в столицата, информира "Монитор". Първото класиране за ясли в интернет на 14 януари. За първи път класирането на малчуганите за самостоятелни ясли в столицата ще се извърши в интернет.

Списъците на приетите от първи път деца излизат на 14 януари, става ясно от сайта за градините kg.sofia.bg. Самостоятелните ясли вече са включени в електронната система, потвърди кметът Йорданка Фандъкова. Заявленията в интернет се приемат от 1 януари.

На 27 февруари ще бъдат обявени свободните места за хлапетата, родени през 2009, 2010 и 2011 г. за учебната 2012/2013 г.

Вестникът уточнява, че надпреварата за студенти през тази година е започнала и вузовете от първата десетка на висшите училища у нас са обявили прием с изпит, положен на друго място.

Така, ако зрелостник изкара шестица на изпит по математика в Софийския, той ще може да кандидатства с тази оценка и в Техническия университет - така с един изпит се влиза в два вуза. 

Коментари 8
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

8 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Щастлива вест: Ивет Лалова роди момченце

Щастлива вест: Ивет Лалова роди момченце

Любопитно Преди 3 часа

Това съобщи самата тя в профила си във Фейсбук

Шеф Виктор Ангелов напусна Hell's Kitchen

Шеф Виктор Ангелов напусна Hell's Kitchen

Любопитно Преди 3 часа

Той сам свали куртката си след грандиозен провал на Сините и Червените

Регистрацията за изборите приключи

Регистрацията за изборите приключи

България Преди 6 часа

Общо 23 партии и 11 коалиции са подали в ЦИК заявление за регистрация

ЕК дава 1,5 млрд. евро финансова помощ на Украйна

ЕК дава 1,5 млрд. евро финансова помощ на Украйна

Свят Преди 6 часа

Първият транш от 4,5 млрд. евро беше предоставен на Украйна на 20 март

United Group B.V. продължава позитивната тенденция на растеж с рекордни резултати през 2023 година

United Group B.V. продължава позитивната тенденция на растеж с рекордни резултати през 2023 година

България Преди 7 часа

Консолидираните приходи на Групата за 2023 г. нарастват със 7% на годишна база, достигайки до 2 791 млн. евро

За първи път в Европа един от големите телекомуникационни оператори  демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

За първи път в Европа един от големите телекомуникационни оператори демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

Технологии Преди 7 часа

Това приложение на технологията ще допринесе значително в областта на транспорта на бързооборотни малотрайни стоки и храни

ЕП прие първите по рода си правила срещу насилието над жени

ЕП прие първите по рода си правила срещу насилието над жени

Свят Преди 7 часа

Новите правила имат за цел да предотвратят насилието, основано на пола, и да защитят жертвите

Хаити

Ситуацията в Хаити е "катастрофална“ и става все по-лоша е влошава

Свят Преди 8 часа

Три милиона деца в островната страна се нуждаят от хуманитарна помощ, но така и не могат да я получат

Димитър Стоянов: Да вляза и да го ритам, докато шава, или да туширам конфликта

Димитър Стоянов: Да вляза и да го ритам, докато шава, или да туширам конфликта

България Преди 8 часа

Димитър Стоянов: Аз не разбрах, че е служител на НАП

Асен Василев: Не познавам Марин и Стефан Димитрови

Асен Василев: Не познавам Марин и Стефан Димитрови

България Преди 9 часа

Василев: Тази изфабрикувана информация нека си я проверят всички разследващи органи

о

30% ръст на туристите у нас за зимния сезон

България Преди 9 часа

По данни на НСИ общият брой регистрации на туристи у нас е над 1,8 млн.

Румен Спецов: Истинските журналисти не се разхождат с пистолети в джоба

Румен Спецов: Истинските журналисти не се разхождат с пистолети в джоба

България Преди 9 часа

Румен Спецов: Не се интересувам кой и защо изкривява фактите

Снимката е илюстративна

"Потъвах и само още няколко минути щяха да ме провалят": Невероятното спасяване на Чарлз Лайтълър от "Титаник"

Любопитно Преди 9 часа

Вдъхновяващата история на Чарлз Хърбърт Лайтълър четете в следващите редове

Европейски парламент

Европейският съюз с нови правила за повторна употреба и рециклиране на опаковките

Свят Преди 9 часа

Основната цел на регламента е противодействие на постоянното увеличаване на отпадъците

<p>&quot;Фито е уникален&quot;: Къде е наркобаронът, заснел музикален клип в затвора</p>

След 2 бягства от затвора: Къде е Фито, известният еквадорски наркобарон сега

Свят Преди 10 часа

Историята на известният еквадорски наркобарон четете в следващите редове