14

Максимални присъди поиска защитата на похитените от бандата на "Наглите".

Пред съда Светлана Георгиева, адвокат на отвлечения през 2008 г. Джорджио Марков,  припомни общите белези на отвличанията.

Похитителите казвали идентични реплики, използвали идентично оръжие, белезници и колите имали радиостанции. На всички похитени са им давани инструкции да си слагат качулки на главите, когато някой влиза помещението, в което са. Давали им и нови дрехи преди да ги пуснат.

Във всички случаи похитителите се разделяли на "добро" и "лошо ченге". Най-често комуникирали с близките на похитените с есемеси и телефони, специално подхвърлени за тази цел.

Обикновено искали парите да се оставят на указателни табели по магистрали, искали откуп от по няколко милиона евро, а впоследствие исканията спадали до "кой колкото може".

При абсолютно всички случаи жертвата или някой от близките на жертвата са се познавали с някого от бандата, каза още Светлана Георгиева. Тя посочи, че иска максимална присъда.

Адвокат Йорданка Вандова, която представлява интересите на Михаил Краус и Румен Гунински, също припомни обстоятелствата около отвличанията на доверениците й. Тя също пледира максимална присъда по действащото законодателство към момента на извършване на двете отвличания.

Преди да го застрелят в събота вечерта в "Младост 3",

Кирил Кирилов-Шкафа от бандата "Наглите" се оплаквал на адвоката си, че бил следен.

Адвокат Йолинка Станева, защитник на убития, каза пред журналисти в Съдебната палата, че Кирилов се е оплаквал, че е бил следен.

Станева твърди, че  Кирилов много пъти е казвал, че забелязва, че го следят.

Кирилов е бил на свобода от шест месеца и през цялото време имал подозрения, че е следен. Подсъдимият член на "Наглите" излежал присъда по друг процес във Врачанския затвор и след това би трябвало Прокуратурата да поиска налагане на мярка за неотклонение по това дело, убедена е Станева.

"Мисля, че беше задължение на Прокуратурата. Пълна спекулация е и не знам дали умишлено се твърди, че съдът не си е свършил работата, че съдът го е пуснал. Това изобщо не отговаря на истината", каза адвокатката.

Вчера, в телевизионно интервю министър-председателят Бойко Борисов, коментирайки актуални събития, каза: "Странно е, че човек, който има присъда, го убиха, вместо да е в затвора. Защо не е в затвора, защо след като има присъда, доказани са престъпленията, изведнъж чуваме, че е застрелян човекът в София?

Задържани, доказани, получили 120 години затвор от съдебните инстанции, в един момент един от тях е убит, вместо да е в затвора. Това са хора с доказани отвличания, каква работа има да се движи сред хората?"

Според адвокат Станева през последната седмица Кирилов се притеснявал. "Всеки човек, който забелязва една и съща кола да се движи след него и среща едни и същи хора няколко пъти на ден, би се притеснил."

Съпругата на Кирилов казала, че той бил следен от джип, а адвокатката потвърди тази информация.

Но Кирилов не е пожелал да се обърне към полицията.

На днешното заседание на съда по процеса "Наглите" трябваше да стане ясно как ще продължи делото срещу групата за отвличания след убийството на Кирил Кирилов - един от подсъдимите, за когото прокурорът е поискал присъда 18 години лишаване от свобода.

За кратко днес сутринта заседанието беше прекъснато, но след като прокурорът видя смъртния акт на Кирил Кирилов, наказателното производство срещу убития беше прекратено и процесът продължи.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@