5

Прокуратурата внася в съда обвинителен акт срещу организаторката на злополучната екскурзия до Охрид, съобщиха за БТА разследващи.

По време на екскурзията миналия септември 15 българи се удавиха при потъването на корабчето "Илинден" в Охридското езеро.

Досъдебното производство срещу Боряна Георгиева е приключило, повдигнато й е обвинение за извършване на външнотърговска туроператорска дейност без да има лиценз за това.

Делото ще се гледа в Районния съд в Димитровград, защото постоянната адресна регистрация на Георгиева е в Димитровград.

Македонските власти частично са прекратили разследването срещу помощник-капитана Владко Юстияновски за инцидента с кораба "Илинден", са съобщили запознати с разследването от българска страна.

Според разследващите Юстияновски не е имал никакви отговорности, а само е обслужвал пасажерите като им е сервирал храна и напитки.

Преди дни в България от Македония е дошло постановлението за частичното прекратяване на разследването и сега оцелелите при потъването на корабчето се запознават с документа.

През април т.г. прокуратурата в Основния съд в Охрид обяви, че е готов обвинителният акт във връзка с потъването на "Илинден".

Според него, съдебна отговорност за нещастието ще се търси от капитана Сотир Филевски и от органа, издал техническо разрешение за плаването на "Илинден" в лицето на Бранко Баич, пълномощен представител на германската компания "Лойд", която извършва технически контрол на плавателните съдове в Охридското езеро.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@