Прокуратурата внесе обвинителен акт срещу Цветан Цветанов
Прокуратурата внесе обвинителен акт срещу Цветан Цветанов   
Източник: БГНЕС
120

Софийска градска прокуратура (СГП) внесе в Софийски градски съд (СГС) първия обвинителен акт срещу Цветан Цветанов, съобщиха от Прокуратурата.

В хода на разследването по досъдебното производство, водено срещу бившия директор на ГДБОП Станимир Флоров са били събрани достатъчно данни за извършени престъпления и от други лица, едно от които е Цветан Цветанов, пише в съобщението на Прокуратурата.

Той е обвинен, за това че като министър на вътрешните работи, въпреки задълженията си произтичащи от Закона за специалните разузнавателни средства (ЗСРС) и Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), е отказал разпореждане за прилагане на СРС по досъдебно производство водено срещу бившия директор на РЗБОП–Велико Търново - Орлин Тодоров, което е престъплението по чл. 288 от НК - като орган на властта е осуетил наказателно преследване с цел да избави другиго от наказание, което му се следва по закон.

При разследването на досъдебното производство, водено срещу Тодоров от наблюдаващия делото прокурор от Окръжна прокуратура–Велико Търново са били изготвени шест искания за прилагане на СРС.

Тези искания са преценени като аргументирани и законосъобразни от председателя на Великотърсновския окръжен съд, поради което той е издал съответното съдебно разрешение за тяхното прилагане.

Техническото прилагане на СРС е възложено на съответната структура в МВР, за което исканията на наблюдаващия прокурор и разрешенията на председателя на Окръжния съд (за периода 26 август 2009 г. - 18 септември 2009 г.) са предоставени на МВР.

Цветан Цветанов, в качеството си на министър на вътрешните работи, съобразно ЗСРС и НПК е длъжен да издаде разпореждане за прилагане на СРС до СДОТО. Въпреки това той е отказал такова разпореждане.

Пренебрегвайки разрешенията, издадени от съдия,

и на шестте искания, подписани от председателя на Окръжен съд–Велико Търново, г-н Цветанов е поставил собственоръчно резолюции "НЕ!!!", пише в съобщението на Прокуратурата.

С това не само е нарушил задълженията си като министър на вътрешните работи, но и е осуетил наказателното преследване срещу три лица, тъй като е възпрепятствал събирането на доказателства за разкриване на извършеното от Тодоров и от други лица тежко престъпление, които не са могли да бъдат събрани по друг начин.

В специализираната дирекция на МВР е нямало каквито и да е технически пречки за прилагане на въпросните СРС, нито е съществувала опасност от разкриването им.

Разследването по отношение на останалите лица продължава.

След жребий със системата за случайно разпределение на делата в СГС делото се поема от съдия Димитрина Ангелова. Тя вече е разглеждала редица обществено значими дела, сред които и това срещу бившия социален министър Емилия Масларова.

От столичното следствие отказват информация за движението на делото срещу Станимир Флоров, с мотива, че било секретно. Срещу Цветанов се води още едно разследване - за незаконните подслушвания, които е правела СДОТО.

Цветанов каза в кулоарите на Парламента, че

е невинен и се надява обвинението да влезе бързо в съдебна фаза.

Крайно време беше. Вчера, знаете, че отидох повторно, за да може да се прецизира обвинението, защото то беше грешно формулирано. През цялото време съм искал колкото е възможно по-бързо делото да влезе в съдебна фаза, защото за мен е важно подобен процес да не бъде протакан, каза Цветанов, цитиран от БНР. Той добави, че е жертва на организираната престъпност и "на всички тези конюнктурни интереси, които имат определени лица".

Бившият министър обясни, че не е дал разрешение за използване на СРС през август 2009 г., но когато е дошло мотивирано предложение един месец по-късно, е дал разрешение.

Изпълняващият длъжността градски прокурор на София Евгени Диков коментира по-късно през деня, че

не споделя мнението на Цветанов, че е жертва на организираната престъпност.

Смятам, че доказателствата, които са събрани, за да му бъде повдигнато обвинение и най-вече да бъде внесено това производство в съда сочи, че по наше мнение е обоснована неговата виновност, обясни градският прокурор на София. Той посочи, че съдът е органът, който решава виновен или невинен е някой.

"Това дело не е с някаква фактическа и правна сложност. Разпитани са седем свидетели, назначена е графологична експертиза и са приложени шест документа", обясни той. След като се запознал с материалите по воденото досъдебно производство, градският прокурор на София смята, че при дадено разрешение от страна на съдия, вътрешният министър няма право на преценка дали да разреши или не СРС-та в конкретния случай. "Законът категорично казва: "дава", а не "може" и това означава, че няма право на преценка в конкретния случай", обясни той.

Другите две лица, които е трябвало също да бъдат подслушвани заедно с бившия ръководител на регионалното звено на ГДБОП във Велико Търново Орлин Тодоров, са криминално проявени, каза още Диков. СРС-тата са искани във връзка с три престъпления – едно отвличане, вещоукривателство и осуетяване на наказателно преследване срещу трети лица.

Обвинението, което вчера е прецизирано не е било съобразено с искането за свалянето на депутатския имунитет на Цветанов. Диков посочи, че ВСС е компетентен да определи дали екипът от следователи трябва да понесе някаква дисциплинарна отговорност.

За т. нар. дело "СДОТО" за незаконното подслушване продължават да се извършват следствени действия, чакат се резултати от експертизи, има изготвена и молба за правна помощ. Тя е до държавата производител на специалната техника. За другите дела, в които е замесено името на бившия вътрешен министър, като това за случая с лекарите в Горна Оряховица, все още се правят предварителни проверки, които са възобновени, т.е. отменени са постановленията за прекратяване от по-горната прокуратура и в момента се правят проверки, но няма образувани досъдебни производства.

Междувременно Цветанов коментира и станалото прочуто вече тефтерче на бившия шеф на Комисията за конфликт на интереси Филип Златанов. Вчера, след изслушване в парламентарната Комисия за борба с корупцията и конфликт на интереси, председателят й Волен Сидеров посочи, че разпознава зад инициалите в тефтерчето Бойко Борисов, Цветан Цветанов и Искра Фидосова и тримата, както и всички останали, които се споменават в "драсканиците" на Златанов, ще бъдат поканени за изслушване от комисията.

"Кой ви каза, че ще бъда разпитан за тефтерчето на Златанов, това бе една интерпретация на колежката, която ми взе интервю и на която казах, че по никакъв начин не се възприемам в тефтерчето". Когато бъдат установени всички с Ц.Ц. и бъдат разпитани, може да ми дойде и моят ред, каза той.

Нямам никакво отношение към това тефтерче, нито пък съм имал служебни контакти с Комисията по конфликт на интереси, отговори Цветанов на въпроса не разпознава ли И.Ф. като Искра Фидосова. Напускането й на парламента Цветанов отдаде на нейния личен избор.

Коментари 120
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

120 коментара
 
Блондинка в банката: - Здравейте, бих искала да отворя обща сметка... - С кого? - Все ми е едно... Важното да е с някой, който…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Тодоров: Виждал съм Димитров пред кабинета на Рашков</p>

Петър Тодоров: Виждал съм Стефан Димитров пред кабинета на Бойко Рашков

България Преди 12 минути

По думите му е засичал в МВР и бащата Марин

Бабата на Габриела Славова: Моята внучка не е убийца

Бабата на Габриела Славова: Моята внучка не е убийца

България Преди 18 минути

Габриела Пеева остава в ареста

Главчев официално стана и външен министър

Главчев официално стана и външен министър

България Преди 1 час

В сградата на Министерство на външните работи Главчев проведе и работна среща с ръководния състав

Екипът на "Шогун" на премиерата

Ще има ли втори сезон на хитовия сериал "Шогун"?

Любопитно Преди 1 час

Уникалният успех на първи сезон може и да промени плановете на продуцентите

Украйна връща от чужбина мъжете във военна възраст

Украйна връща от чужбина мъжете във военна възраст

Свят Преди 1 час

Кулеба: Пребиваването в чужбина не освобождава гражданина от задълженията му

"Честит рожден ден, Луи!": Малкият принц днес навършва 6 годинки

"Честит рожден ден, Луи!": Малкият принц днес навършва 6 годинки

Свят Преди 1 час

Дворецът Кенсингтън пусна лъчезарна снимка на Луис на шестия му рожден ден

Добре де, може да е опростена версия, но мъжете в повечето случаи така си я представяме тая класация...

Топ 10 най-сексапилни жени в света

Любопитно Преди 1 час

От "леле, колко е яка" до "Това не е истина"...

<p>Ердоган: Прозорецът на възможностите няма да бъде отворен винаги</p>

Ердоган призова за нормализиране на отношенията между Турция и Армения

Свят Преди 1 час

Въпреки общата граница Армения и Турция нямат дипломатически отношения

Още една формация няма да участва в коалиция с ПП-ДБ на предстоящите избори

Още една формация няма да участва в коалиция с ПП-ДБ на предстоящите избори

България Преди 2 часа

В позицията си от партията обясняват, че присъединяването им към ПП-ДБ било с цел да бъдат постигнати реформи в "противовес на модела на ГЕРБ и ДПС"

"Той е нейният омар": 10 култови цитата от "Приятели"

"Той е нейният омар": 10 култови цитата от "Приятели"

Любопитно Преди 2 часа

Ето някои от най-запомнящите се цитати от вечния сериал "Приятели"

В опит да прекосят Ламанша: Мигранти загинаха в района на град Вимрьо

В опит да прекосят Ламанша: Мигранти загинаха в района на град Вимрьо

Свят Преди 2 часа

Около 100 мигранти са били спасени днес при операция с три хеликоптера и няколко спасителни лодки

<p>Колко процента от родителите на деца до 4 г. подкрепят задължителната имунизация</p>

Проучване на МЗ и УНИЦЕФ: Общо 61% от родителите на деца до 4 г. подкрепят задължителната имунизация

България Преди 2 часа

Според изследването има тенденция към нарастване на дела на родителите, които отказват задължителната имунизация на децата си

<p>Спецов с коментар&nbsp;за случая със заплашен служител на НАП</p>

Директорът на НАП за случая със заплашен служител на ведомството: Нулева толерантност към агресията

България Преди 3 часа

По първоначална информация конфликтът е възникнал заради забележка за неправилно паркиране

Мъск се нахвърли върху Австралия заради постановление за скриване на специфично съдържание

Мъск се нахвърли върху Австралия заради постановление за скриване на специфично съдържание

Свят Преди 3 часа

Австралийският премиер заяви в сутрешното шоу по "Ей Би Си Австралия", че Мъск е "арогантен милиардер"

Медицински феномен: Мъж произвежда алкохол в стомаха си

Медицински феномен: Мъж произвежда алкохол в стомаха си

Свят Преди 3 часа

Диагнозата е потвърдена от трима независими лекари, оправдан е през съда за шофиране