12

Нова експертиза не доказва категорично причината за смъртта на Ангел Димитров - Чората. Според експертиза има обаче категорични данни, че той е имал увреждания на сърцето.

Чората почина на 10 ноември 2005 г. в центъра на Благоевград при задържането му в рамките на полицейска акция.

Военно-апелативният съд постанови през август миналата година общо 82 години затвор за петима полицаи по обвинение, че са пребили до смърт арестанта.

Върховният касационен съд отмени присъдата и върна делото за ново разглеждане с мотива, че е опорочено вътрешното убеждение на съда при установяване на фактите по делото.

С изслушване на експертите продължи днес делото за смъртта на Димитров.

Подсъдими са отново полицаите майор Мирослав Писов, капитан Иво Иванов, старши лейтенант Борис Механджийски и сержантите Георги Калинков и Янко Граховски.

Пред Военно-апелативния съд (vasbg.com) бе представена допълнителна експертиза за смъртта на Ангел Димитров.

Според нея е възможно той да е починал от задушаване, причинено от позата, в която е бил поставен при задържането си. Според експертите обаче, за да настъпи смърт позата трябва да се съчетае с много други фактори, като увреждания на организма, причинени от употреба на наркотици и заболявания или от притискане на тялото.

Според вещите лица по тялото на Димитров не са открити травми, които категорично да говорят, че са причинени от притискане по време на ареста.

Също така, според тях, ако Димитров е бил удрян по време на задържането си това може да доведе до специфично състояние на стрес, което уврежда целия организъм.

Експертите не отговориха категорично на въпроса дали гърчове на Ангел Димитров, причинени от задушване могат да бъдат сбъркани с буйстване.

Разпитът на експертите продължава и следобед.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@