На Сумиста му прилошава, когато го обвиняват
Окръжният прокурор на Шумен Ася Петрова   
Източник: Илиян Илиев / БГНЕС
89

С близо девет часа закъснение днес Шуменският окръжен съд даде ход по същество на делото срещу бандата "Килърите".

Само 10 минути след като прокурор Ася Петрова започна да чете обвинителния акт, Петър Стоянов-Сумиста, сочен за ръководител на бандата, обвинени за убийства, получи криза и не за първи път му прилоша в съдебната зала.

За пореден път днес съдебното заседание бе прекъснато, този път за 40 минути.

Служебният защитник Георги Иванов, който по-рано заяви, че Сумиста отказва да контактува с него, отиде да му купи шоколад.

150-килограмовият Стоянов трябвало да се подкрепи, защото му паднала кръвната захар.

"Причината за световъртежа и прилошаването, от които се оплака Петър Стоянов се дължат на резкия спад на кръвната захар", обясни повиканият в съдебната зала фелдшер Борислава Станишева. Тя допълни, че шоколадът е бил достатъчен и не се е наложило на Стоянов да се дават медикаменти.

След като съдебното заседание започна в 19.20 ч., един от адвокатите на частните обвинители направи искане делото да продължи утре, с мотива, че четенето на обвинителния акт ще отнеме повече от 5 часа. Служебните защитници и подсъдимите подкрепиха искането, след което съдът закри днешното заседание.

Преди това, след като

12-те адвокати на подсъдимите се опитаха да провалят началото на очаквания с голям интерес процес,

на резервните служебни защитници бе даден час и половина да се запознаят със секретните доказателства, до които те не са имали достъп досега.

Шестимата служебни адвокати заявиха, че са против подобно решение на съда, с мотивите, че не са имали време да се запознаят с подсъдимите и да прочетат материалите по делото, включително и 25-те секретни тома.

Съдът намери техните искания за неоснователни, защото на резервните защитници е била осигурена възможност през последния месец да се запознаят с материалите по делото, включително чрез предоставяне на копия от документи и поискани от тях доказателства.

Съдът не намери за основателен доводът на служебните защитници, че не са имали време да се запознаят с подсъдимите, тъй като е било дадено време за осъществяване на такава среща, а в течение на процеса същите ще имат време за срещи, на които ще могат да уточняват защитната си позиция.

Относно претенциите на служебните адвокати, че не са имали време да се запознаят с 25-те тома секретни материали по делото, съдът потвърди, че е така, защото адвокатите са били назначени днес, но постанови, че те са имали възможност да се запознаят с част от секретните материали и този довод не е основателен за да не бъде даден ход на делото.

"Поведението на служебните защитници също определям като злоупотреба с права, защото те имаха достатъчно време да се запознаят с материалите от 7 юни до сега. Днес Шуменският окръжен съд е рекетиран", каза прокурор Ася Петрова.

След даването ход на делото близките на убитите от "Килърите" бяха конституирани като частни обвинители. Общият размер на техните искове е над 3 млн лв.

Най-голям е гражданският иск за неимуществени вреди, заведен от наследниците на убития шуменски бизнесмен Румен Рачев. Вдовицата и дъщеря му поискаха чрез адвоката си по 982 хил. лв. от шестимата подсъдими.

Семейството на убития великотърновския адвокат Петър Лупов, е завело граждански иск на стойност 800 хил. лв. срещу Петър Стоянов, Васил Костов, Георги Вълев и Петър Атмаджов.

Роднините на Борислав Георгиев предявиха иск за неимуществени вреди срещу Петър Стоянов и Васил Костов на обща стойност 1.2 млн. лв.

Николай Паунов от София внесе срещу Петър Стоянов три иска от по 50 хил. лв. за това, че е бил взривен и запален негов хранителен магазин, както и за нанесена му средна телесна повреда.

Граждански иск срещу Георги Вълев и Петър Атмаджов е предявил и Петко Стойчев, който е поискал 8 хил. лв. имуществени и 15 хил. лв. за неимуществени вреди.

На Петър Стоянов-Сумиста е повдигнато обвинение, че е ръководил организирана престъпна група за убийства, причиняване на телесни повреди и палежи.

Според прокуратурата групата се е състояла от Стоянов, Костов и Попов, а в убийствата са участвали и Атмаджов и Стойчев.

Петър Стоянов е обвинен и конкретно за организирането на три убийства - на директора на енергийната компания "Атоменергоремонт" ЕАД Борислав Георгиев, на адвокат Петър Лупов и на шуменския бизнесмен Румен Рачев, както и за нанасянето на две телесни повреди, организиране на два палежа и един взрив.

Според прокуратурата, две от мокрите поръчки са наредени от бизнесмена Георги Вълев, главатар на убийците е президентът на федерацията по сумо Петър Стоянов, а останалите са негови подчинени.

Материалите по делото са събрани в 95 тома, разпитани са 121 свидетели и са изготвени експертизи от 31 вещи лица.

Председател на разширения съдебен състав е Димчо Луков. Държавното обвинение е представено от окръжния прокурор на Шумен Ася Петрова, прокурор Маргарита Георгиева и прокурор Стефка Якимова от Варненската апелативна прокуратура.

"Страховете на Цветан Цветанов ще ги видите сега", каза Сумиста сутринта при влизане в залата.

При извеждането му за обяд Стоянов обяви пред журналисти, че има доказателства за оказван върху съда политически натиск. Според него миналия петък вътрешният министър Цветан Цветанов привикал на среща във Варна председателката на Шуменския окръжен съд Нели Батанова и окръжния прокурор Ася Петрова. Записът от въпросната среща бил в адвоката му.

Веднага след откриването на заседанието днес адвокатите на Петър Стоянов-Сумиста поискаха да бъдат свалени белезниците на всички подсъдими.

След 30-минутен дебат, съдът постанови шестимата да останат оковани по време на целия процес. Заради това защитникът на Георги Вълев - Илиян Василев, поиска отвод на съдия Димчо Луков, а 12-те адвокати демонстративно напуснаха съдебната зала.

Депозирано бе и искане за отвод на прокурор Стефка Якимова.

"Това е нещо нечувано за български съд", коментира, след като напусна залата адвокат Розалина Арнаудова, която защитава Васил Костов-Кеца. Тя попита къде е презумпцията за невиновност и защо неосъдени лица се третират като животни.

Председателят на съда Димчо Луков обяви, че назначава на всеки от шестимата обвиняеми по един служебен резервен защитник. Тогава Петър Стоянов-Сумиста поиска ден или два, за да се запознае с новия си адвокат. Прокуратурата веднага възрази.

"Прави се опит за шиканиране (умишлено протакане, формализиране - бел. ред.) на процеса, напускането на адвокатите е злоупотреба с права", заяви прокурор Ася Петрова.

Бе дадена почивка за съвещание, а в 12,20 ч. заседанието беше подновено. Прочетено бе решение на съдебния състав, че няма основания за отвод на председателя съдия Луков.
Коментари 89
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

89 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 20 минути

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

България Преди 45 минути

Решението беше взето със 152 гласа "за" на ГЕРБ-СДС, ДПС, "Възраждане", БСП и ИТН

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

България Преди 58 минути

Главчев: Търсим всякакви варианти за освобождаването на хората

стадион "Георги Аспарухов"

Стадионът на Левски на крачка от общинска собственост

България Преди 1 час

СОС гласува прехвърлянето на "Герена" с единодушие

Лукашенко: Имаме десетки тактически ядрени оръжия

Лукашенко: Имаме десетки тактически ядрени оръжия

Свят Преди 1 час

Лукашенко предупреди за възможен ядрен "апокалипсис"

<p>Обещавал, че повече няма да я бие: Доживотен затвор за Абил, убил приятелката си</p>

Обещавал, че повече няма да я бие: Доживотен затвор за мъж, убил приятелката си

България Преди 1 час

Абил живеел с 14 години по-възрастната от него Силвия в село Черноглавци

<p>Илиана Кирилова:&nbsp;Трябва изцяло нов проект на Закон за съдебната власт</p>

Градският прокурор на София: Трябва изцяло нов проект на Закон за съдебната власт

България Преди 2 часа

Прокуратурата определя сегашния като "прибързан"

Председателството на СЕМ ще бъде ротационно

Председателството на СЕМ ще бъде ротационно

България Преди 2 часа

Членовете не успяха да съберат нужните 4 гласа за наследник на Соня Момчилова

Изненада! Христо Стоичков очаква второ внуче (ВИДЕО)

Изненада! Христо Стоичков очаква второ внуче (ВИДЕО)

България Преди 2 часа

На специално парти семейството разкри какъв е полът на бебето

Заловиха група мигранти в бус на един от входовете на София, шофьорът е избягал

Заловиха група мигранти в бус на един от входовете на София, шофьорът е избягал

България Преди 2 часа

По първоначална информация колата е спукала гума

ь

Русия: Ако ядрени оръжия на НАТО бъдат разположени в Полша, те ще станат мишена за нас

Свят Преди 2 часа

Повече за изказването на руският заместник-министър на външните работи четете в следващите редове

Дрейк изтри свое парче с генериран от изкуствен интелект глас на Тупак

Дрейк изтри свое парче с генериран от изкуствен интелект глас на Тупак

Любопитно Преди 2 часа

В песента е използван и генерираният от изкуствен интелект глас на известния рапър Снуп Дог

ц

Забраниха тротинетките на пешеходни зони в Сливен

България Преди 3 часа

Максимално допустимата скорост за движение в града е намалена на 20 км/ч

Внимание! Тази банкнота е най-фалшифицираната у нас, проверете, ако я имате

Внимание! Тази банкнота е най-фалшифицираната у нас, проверете, ако я имате

Пари Преди 3 часа

13.5 милиона банкноти са определени като негодни при машинната обработка на постъпилите през първото тримесечие на 2024 г. в БНБ