11

С пециализираната прокуратура внесе отново в Специализирания наказателен съд обвинителен акт по делото за продажба на занижени цени на държавния дял на енергоразпределителното дружество EVN, съобщиха от прокуратурата.

Отстранени са всички посочени от съда неясноти и процесуални нарушения в първоначалния обвинителен акт, заради които в края на март 2018 г. делото бе прекратено и върнато по компетентност в Специализираната прокуратура.

По делото за продажбата на EVN първоначално работеше Софийската градска прокуратура. След като делата срещу корупцията по високите етажи на властта бяха прехвърлени в Специализирания наказателен съд, първият внесен обвинителен акт беще срещу Дянков, Тройков и Прокопиев за продажбата на EVN.

Миналата седмица стана ясно, че е наложен запор на имущество на бившия министър на енергетиката Трайчо Трайков, който сега е общински съветник. Проверка на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, започнала в началото на 2017 г., открила несъответствие между декларираните доходи и активи, и притежаваното от Трайков на стойност близо 2,4 млн. лв.

Прокуртурата днес съобщи, че са прецизирани и обвиненията срещу шестимата привлечени към наказателна отговорност лица. Бившият вицепремиер Симеон Дянков и бизнесменът Иво Прокопиев са обвинени за извършване на длъжностно престъпление, от което са настъпили  значителни вредни последици (близо 28 милиона лева щети на държавния бюджет).

Трима от привлечените - изпълнителният директор на "Булброкърс" Радослав Рачев, Петър Василев и Любомир Евстатиев са обвинени за съзнателно нанасяне на щети на чуждо имущество в особено големи размери.

Бившият министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков е обвинен за това, че като длъжностно лице не е положил достатъчно грижи за повереното му имущество, от което са настъпили вреди в особено големи размери и престъплението представлява особено тежък случай.

Предстои Специализираният наказателен съд да насрочи разпоредително заседание по делото.

Двама бивши министри отиват на съд заради продажбата на държавния дял в "ЕВН"

Прокуратурата внесе в спецсъда обвинителен акт за ексминистрите Трайков и Дянков и бизнесмена Прокопиев

Съдът запорира имуществото на Трайчо Трайков заради 2,4 млн. лв.

Грешки саботираха процеса срещу Трайков, Дянков и Прокопиев

Дянков отказва да говори пред медии заради майка си

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore

За още актуални новини и любопитно съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram    

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@