Съдът след 10 ч. заседание: Алексей Петров остава в ареста
Алексей Петров на път за съдебната зала   
Източник: Антон Станков, БГНЕС
154

Софийски градски съд остави в ареста бившия съветник от ДАНС и бивша барета Алексей Петров.

Заседанието на съда продължи през целия ден, решението бе произнесено след 22 ч.

Съдебното заседание бе открито за журналисти, които станаха свидетели на огласяване на СРС и намесване на неназовани партийни лидери и представители на съдебната власт в съмнителни връзки.

Петров, който бе задържан на 10 февруари при акция "Октопод", бе въведен в съдебната зала със засилена охрана. Той ходеше с патерици.

По време на заседанието предиобед

прокурори и адвокати наддаваха в представянето на доказателства.

От прокуратурата съобщиха, че във вторник са повдигнати нови три обвинения на Алексей Петров - за разгласяване на държавна тайна, принуда и рекет, освен основното - за ръководене на организирана престъпна група.

Прокуратура е събрала 23 нови доказателства и още три тома със СРС-та.

Васил Василев - един от адвокатите на Алексей Петров, представи папка, съдържаща 35 документа, засягащи конкретното обвинение срещу Петров и част от доказателствените материали, събрани по него.

Според защитника част от документите, които той предостави на съда, ще опровергаят твърденията на прокуратурата.

Сред предоставените на съда от прокуратурата документи са и протоколи от разпити на свидетеля Георги Цветанов, както и на Иван Драшков, бивш зам. председател на ДАНС, и на ген. Атанас Атанасов от ДСБ, бивш директор на НСС.

Обвинението представи и нова медицинска експертиза на Алексей Петров от 17 март, която описва здравословното му състояние.

И двете страни поискаха да се запознаят с допълнително представените материали и затова съдът им даде два часа по обед.

Обвиняемите са подслушвани в условията на арест,

подслушвани били и разговорите им с техните защитници, заявиха след почивката адвокатите на обвиняемия.

Адвокат Василев заяви, че заедно с колежката му Ина Лулчева са били подслушвани докато обсъждали стратегията по защитата на Алексей Петров. От това подслушване разследващите започнали насрещни действия срещу защитата, като се стигнало до там, че дори били сложени подслушвателни устройства в килиите в ареста.

Така, според Василев, се целяло подмяна на обяснения на част от обвиняемите.

Според адвокат Ина Лулчева събраната информация чрез СРС до голяма степен представлява псувни, нецензурни думи и игри на карти – безсмислени бръщолевения. В ареста подслушваните са говорили за действията на прокуратурата, отправяли квалификации към премиера и вътрешния министър, играели на карти и пеели песни.

Следобед от обвинението заявиха пред съда, че

в жилището на Алексей Петров е намерена строго секретна справка,

в която ставало дума за международен канал за наркотици и се споменавало името на прокурора Николай Колев, който беше убит в края на 2002 г. Под секретната справка имало подпис на тогавашния директор на НСС Атанас Атанасов.

Няма законен начин Петров да се е сдобил с тази справка, счита прокуратурата.

Прокурор Светозар Костов цитира показания на Алексей Петров, в които той казва, че секретният документ може да му е подхвърлен от журналист.

Това стана причина за остра реплика от защитата, която уточни, че Петров е казал, че справки се подхвърлят и на журналисти.

Чрез СРС са получени данни за

връзка на виден представител на изпълнителната власт с подсъдим

по дело, с което се отчитаме пред ЕС, твърди защитата на Алексей Петров.

Партиен лидер, подкрепящ министър Цветан Цветанов, бил свързан с лице, източвало "Кремиковци", посочи още защитата на Петров на съдебното заседание.

Прокуратурата цитира и информация от СРС, според която Алексей Петров е казал: "Само да остана половин ден в килията с този прокурор, да видите какво ще му се случи". Никой в съдебната зала не уточни кой е заплашеният прокурор.

Пак според сведения, получени със СРС, друг обвинен от групата "Октопод" - Николай Велков, говори за близостта си с висш магистрат, който държал 3-4 гласа във ВСС. Споменава се и друг действащ член на ВСС, стана ясно в съдебната зала.

"Тоя Атанасов, като изляза, ще го стисна един път за гушата и няма да остане нищо от него. Като изляза няма да простя на Цветанов", казал още Алексей Петров в ареста, посочиха от прокуратурата, като обясниха, че това е част от записания разговор със СРС.

Обвинението дори поиска съдът да забрани на Алексей Петров два месеца да не може да подава молба за промяна на мярката му за неотклонение.

Защитата на Петров заяви, че в "обществото продължават да се въртят много големи спекулации".

"Няма никакви доказателства, които да уличават магистрат във връзка с "Октопода". Това, че някой познава някого, не значи, че го злепоставя. Тези хора в ареста не са пионерчета в начално училище. Те знаят, че ги подслушват", каза Ина Лулчева.

Не съм изнасял документи от ДАНС, даже и несекретни,

заяви Алексей Петров пред журналисти преди съдебното заседание.

"Месец след като имах среща с Цветан Цветанов бях задържан. На срещата се изясни, че ДАНС и МВР са използвани за политически цели. Казах си разбирането, че не може партията да е над държавата", коментира Петров.

На въпрос за доклада с гриф "секретно", който предаде на премиера Борисов, Алексей Петров заяви, че не може да тълкува какви ще са последиците от това. Той каза, че е предал доклада, защото е пишело, че е собственост на премиера.

Няма да коментирам как съм го намерил и кой ми го е дал, от ДАНС никакви документи не съм взел и изнасял, включително и некласифицирани, коментира Алексей Петров.

Той заяви още, че не познава и никога не се е срещал със самоубилия се началник на кабинета на Доган Ахмед Емин. По думите му това е поредната спекулация.

Бях задържан скандално, на пръв поглед представено като на местопрестъплението, като октопод в операция "Октопод" и 50 дни след ареста в делото няма доказателства, че съм извършвал нередна дейност, каза още Алексей Петров.

Той твърди, че контактите му като общественик и служител са законни, но се прави опит да се криминализират. Някой иска в големия скандал да има малък скандал, за да се засили репресията, добави бившата барета.

Той каза, че няма представа кой може да е магистратът, който може да е засечен в разговори с него, но можел да обясни всеки един от разговорите си, защото били водени по работа.

В дълъг период от време бе модерно да се консумират имена като моето, имаше такъв случай с бившия главен секретар на МВР и сега премиер, струва ми се беше злоупотребено и с името на президентската институция, посочи Алексей Петров.

На въпрос как ще обясни факта, с който председателят на Софийски апелативен съд Веселин Пенгезов излезе, че сегашният председател на ДАНС му е звънял, за да му каже че срещу него има сигнал в ДАНС, Алексей Петров заяви:

"Това се казва активно мероприятие на министър Цветанов, използване на политическия инструмент ДАНС. На друг език може да се каже - една скандална интрига".

Петров твърди, че не познава Пенгезов, но коментира, че това бил опит за натиск върху съда чрез активни мероприятия на специалните служби.

В последната си дума пред съда Алексей Петров заяви, че акцията, при която е задържан, е била много унизителна.

"Това, което се случва, е политическа саморазправа с мен. Преди Апелативният съд да заседава по мярката ми, Цветан Цветанов ми произнесе 12-годишна присъда и дори заяви, че ще ми бъде отнето имуществото.

Последните дни направи опит да заплашва съда, че ако ме пусне, ще има разследване. Свидетелските показания срещу мен са тенденциозни и режисирани", посочи Петров.

Високият обществен интерес изисква да се чуе и моята позиция, затова искам да промените мярката ми, за да се защитя, каза още Алексей Петров.

Коментари 154
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

154 коментара
 
Във форум: "Как се чистят петна от червено вино и черен хайвер???" Отговор: "Оставете ги като скъп спомен..."
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Свят Преди 55 минути

Известно е, че този щам на птичия грип предизвиква смъртоносни епидемии сред дивите и домашните птици и понякога заразява хора

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Любопитно Преди 56 минути

Херцогинята е започнала да работи върху стила си с Джейми Мизрахи

<p>Когато Земята бе &quot;ударена&quot; с 10 милиарда атомни бомби</p>

Събитието Карингтън: Когато Земята бе "ударена" с 10 милиарда атомни бомби

Любопитно Преди 1 час

"Това просто доказва още веднъж, че бурята Карингтън е била екстремно събитие"

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Любопитно Преди 1 час

UFC и A1 България продължават правата за излъчване за следващите години

<p>Кремъл затяга хватката си над Русия</p>

Арести и насилие над независими журналисти в Русия

Свят Преди 1 час

Задържан журналист: Ритаха ме, слагаха си краката на главата ми, кълчиха ми пръстите

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Свят Преди 2 часа

Принцесата отдавна е поддръжник на различни благотворителни организации за борба с рака

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

България Преди 2 часа

50-годишният обвиняем от Хасково се призна за виновен и подписа споразумение с прокуратурата

Това са приоритетите на САЩ за България

Това са приоритетите на САЩ за България

България Преди 2 часа

Според Кенет Мертен ефективният преглед на инвестициите е полезен за всички страни

"Ужасна трагедия": Стивън Сегал посети пострадали от терористичната атака в Москва (СНИМКИ)

"Ужасна трагедия": Стивън Сегал посети пострадали от терористичната атака в Москва (СНИМКИ)

Свят Преди 2 часа

71-годишният актьор е посетил Националния медико-хирургически център, където се е срещнал с трима пострадали

И шефът на БНБ не иска да е премиер

И шефът на БНБ не иска да е премиер

България Преди 2 часа

Димитър Радев: С идеята да решим конюнктурен проблем ще създадем дългосрочни проблеми

Мъж се опита да нахлуе в сградата на Президентството (СНИМКИ)

Мъж се опита да нахлуе в сградата на Президентството (СНИМКИ)

България Преди 3 часа

Мъжът е дърпал вратите на официалния вход на институцията

Ноел Николов: Искам децата да учат от моя комикс история на Васил Левски

Ноел Николов: Искам децата да учат от моя комикс история на Васил Левски

Любопитно Преди 3 часа

Ноел е първият създател на комикс свързан с наш български национален герой, а именно Васил Левски

"Динамиката на гласуването е много интересна": Исторически избори в Мексико (ВИДЕО)

"Динамиката на гласуването е много интересна": Исторически избори в Мексико (ВИДЕО)

Свят Преди 3 часа

За първи път мексиканците в чужбина ще могат да гласуват не само по пощата, но електронно и лично

<p>Делото срещу Джулиан Асанж (ВИДЕО)</p>

Риск от смъртно наказание и дискриминация: Делото срещу Джулиан Асанж

Свят Преди 3 часа

Асанж е прекарал пет години в британския затвор “Белмарш” с максимална сигурност

Руски военни кораби навлязоха в Червено море

Руски военни кораби навлязоха в Червено море

Свят Преди 3 часа

Това става на фона на атаките от йеменските бойци хути срещу търговското корабоплаване

Бебе №2 на хоризонта: Лиа Мишел е бременна

Бебе №2 на хоризонта: Лиа Мишел е бременна

Любопитно Преди 3 часа

Двамата вече имат син Евър, когото посрещнаха през август 2020 г. след доста трудна бременност