Радев: Необходима ни е национална енергийна стратегия
Източник: Георги Димитров/Vesti.bg
6

Т рябва да направим всичко възможно да запазим автономността на нашата енергийна система. Необходимо е също да бъде създадена национална енергийна стратегия. 

Това каза държавният глава Румен Радев на международния форум „Зелената сделка – иновации, инвестиции и справедлив преход“.

"Да използваме в максимална степен нашите природни дадености като високопланински води, геотермални, слънце и вятър, както и нашите постижения като усвоени технологии, особено в ядрената енергетика, да използваме огромния капацитет и научни разработки на нашите учени и научни звена", допълни Радев.

Президентът Радев откри международния форум за Зелената сделка

Президентът добави, че за да стане всичко това е необходима национална енергийна стратегия, която да обедини нашите усилия и инструменти.

"Тя приключи през 2020 г., трябваше дотогава да имаме енергийна стратегия с обхват до 2030 г. и обхват до 2050 г.", припомни президентът.

"Крайно време е да се появи такава стратегия, за да можем когато работим с нашите европейски партньори ясно да кажем времеви срокове. Защото когато няма времеви срокове, ние се нареждаме на опашката на програмите за справедлив преход, на териториални планове", посочи Румен Радев.

Рисковете и предизвикателствата, свързани със зеления преход са много, но и възможностите са много, отбеляза Радев и добави, че те важат в още по-голяма степен за нашата страна, особено в най-важния сегмент -енергетиката.

Той посочи, че при нас е по-дълъг пътят, който трябва да изминем в областта на енергийния микс, социалния пакет, цялостната икономическа трансформация, защото икономиката ни е много по ресурсоемка от средното в ЕС. Парадоксално, но в условията на тази безпрецедентна енергийна криза, българската енергийна система се оказа една от най-автономните и устойчивите, заради характера на нашия микс и защото 50 процента от него е от въглищни централи, отбеляза Радев.

Сега сме изправени пред предизвикателството да заменим този микс с нещо друго, отбеляза президентът и добави, че това е тънкият баланс как ще подходим, защото има много посоки, по които можем да тръгнем, а ресурсите са ограничени. 

Президентът заяви още, че Зелената сделка няма алтернатива, тя категорично трябва да се случи, но това е непрекъснат и всеобхватен процес на дълбока, технологична, икономическа, социална и личностна трансформация. Това е и възможност за дълбока модернизация на нашето общество. Затова е важно  да гарантираме устойчивост на този процес, като сме наясно какви са рисковете и с какви инструменти и подходи можем да ги минимизираме. 

Румен Радев очерта няколко риска, касаещи зеления преход. Сред тях е риска от високата скорост. Чуваме неведнъж, че голямата цел е бързо да стигнем до чиста енергия, както и призиви за поголовно отказване от базови мощности, които в момента са от въглища, от ядрена енергия и от газ. В същото време имаме този подтик да го направим, без да има ясни технологично - обосновани и финансово  рационални решения на най-големия проблем за съхраняване на енергия, каза президентът Радев.

По думите му, ако минем на 100 процента енергия от възобновяеми източници, без да сме решили проблема за нейното съхраняване, това е най-сигурният път към катастрофа на идеята за зеления преход. Радев добави, че трябва час по-скоро страните от ЕС трябва да направят всичко възможно да обединят своя финансов и научно-технически  потенциал, за да стане Европа водеща в тази област.

Като друг риск Радев посочи риска от прекомерните амбиции. Той даде пример с пакет „Fit to 55“ в частта за транспорта, където по думите му се вижда, че тези амбиции често надхвърлят нашите възможности и могат да доведат до различни неблагоприятни въздействия на устойчивостта на процеса.

Има риск от загуба на конкурентоспособност на нашите икономики, посочи още президентът  и даде пример с базата на всяка икономика- наличието на надеждна, достъпна, евтина енергия, както и надстройката ѝ - иновациите и науката.  Като отбеляза, че за първото тримесечие на годината средната цена на електроенергията в ЕС е около 250 евро на мегават час, в САЩ е 65 евро, а в Китай по-малко от 10 евро, Радев посочи, че трябва да намерим точните причини защо в Европа цената на електрическата енергия  е в пъти по-висока, защото ако не се намери отговор на въпроса, това означава, че в средносрочен план Европа ще загуби своята конкурентоспособност.

Радев посочи още, че според данните Европа е на пето място по регистрирани патенти и заявки, след Китай, САЩ, Южна Корея и Япония, което  означава, че в дългосрочен план в условията на остра конкуренция между икономики, които се базират на знанието, ще бъдем губещи. 

Друг риск, касаещ зеления преход, е социалният, посочи президентът. Трябва да сме внимателни, защото ако подходим и наложим един и същ подход на държавите членки, без да отчитаме националните особености на техните икономики и социалният разрез на техните общества, ние рискуваме бедните да стават още по-бедни, каза Румен Радев. Затова Европейския парламент, Европейската комисия,  Съвета на ЕС са местата, където трябва да се чува и да се обосновава къде  е мястото на всяка една държава членка в този процес, каза Радев.  Той изрази надежда, че новият фонд за социален климат ще реши до голяма степен част от тези въпроси.

Загуба на доверие в зеления преход също е сред рисковете, посочи Радев и добави, че трябва да бъдат елиминирани всички сигнали към европейските граждани, който водят в посока загуба на доверие. Той даде пример за това с пакета „Мобилност“. Камионите да се връщат в държавите на регистрация с празни курсове, нали те замърсяват околната среда за нищо, или да се удовлетворят нечий амбиции за двойни стандарти и протекционизъм, посочи Радев и добави, че категорично не може да се съгласи с тази част от пакета. Той изрази надежда натискът, който има за реализиране на зелената сделка ще бъде насочен и върху някой от аспектите на пакета „Мобилност“.

Президентът Радев отбеляза още, че дебатът накъде да върви нашата енергетика и свързаната с нея икономика още не се е състоял. Той изтъкна, че трябва да решим каква енергетика ще развиваме, доколко ще запазваме ядрената енергетика - доколко ще развиваме нови мощности, на каква база - на реакторите, които имаме или на малки модулни реактори. Трябва да решим още до каква степен ще развиваме слънчевата енергия, до каква степен ще има децентрализация за домакинствата и бизнеса, до каква степен ще разриваме и строим вятърни енергийни паркове. Необходимо е да се реши какъв подход ще има България за съхраняване на енергия - дали това ще бъдат батерии  от 6 гигавата, дали ще развиваме ПАВЕЦ, в което имаме традиции и условия и е може би екологично най-чистото съхраняване на енергия, отбеляза още президентът.  

Във форума  „Зелената сделка – иновации, инвестиции и справедлив преход“ участват представители на институциите, европейски и български експерти, представители на бизнеса и неправителствения сектор.

Коментари 6
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

6 коментара
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Любопитно Преди 35 минути

Седмичното изпитание за жените свали всички маски във Вилата на любовта

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Свят Преди 41 минути

Националната противопожарна агенция съобщи, че няма незабавни съобщения за щети

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Свят Преди 4 часа

Партидата ще бъде доста ограничена

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 5 часа

Още пет области са с нови управители

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 6 часа

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

България Преди 6 часа

Проучването на ОИСР представя изводи по пет ключови области

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 6 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда

Унижение

Коя е най-силната психическа травма за човек?

Любопитно Преди 6 часа

Според специалистите, отговорът е само един.

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 7 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 7 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

<p>Как е реагирал Георги Блажев на новината, че ще става баща</p>

Георги Блажев: Да си добър родител не облагодетелстваш само твоето дете, ти си в плюс на обществото

Любопитно Преди 7 часа

Това сподели от личен опит писателят и панелист в „На кафе“ Георги Блажев в подкаста „Ох, на мама! Podcast”, който е и баща на две деца

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

България Преди 7 часа

Те използвали фалшиви решения на ТЕЛК

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 8 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 8 часа

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 8 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Любопитно Преди 8 часа

Те ще играят нестандартна игра на покер