Радев: Икономическата криза и безработицата ще се усетят тепърва
Източник: Пресцентър, Президенство
14

"Икономическата криза и безработицата ще се почувстват тепърва, най-вероятно през есента", каза днес в град Кресна президентът Румен Радев, който подчерта, че е президент на всички българи, предаде БГНЕС.

Радев за снимките на Борисов: Такова нахлуване в личното пространство е недопустимо

"COVID-кризата доказа още веднъж колко е вярна и необходима тезата за финансова децентрализация на общините в България. Това е теза, която повдигам от началото на своя мандат, тя не е нова, знаете има стратегия за финансова децентрализация повече от 10 години, която не се изпълнява. Но кризата показа едно и това е големият проблем, има заделени средства, те са милиарди, поне така се обявява, но няма капацитет, административен, според който тези средства да достигнат до всички най-нуждаещи се“, каза държавният глава Румен Радев. Така той отговори на репортерски въпрос, с който бе подсетен за направената по-рано от него констатация, че са подценени икономическите последствия от пандемията с коронавируса.

Какво каза Борисов, какво отговори Радев

И добави, че ако има финансова децентрализация, както тук е случаят с кмета г-н Георгиев, за което му благодари за поканата и гостоприемството, когато администрацията си е на място, знае проблемите, знае хората и приоритетите къде, какво и как трябва да се направи, но те нямат средства.

Източник: Пресцентър, Президенство

И ако имаме тази финансова децентрализация, те ще имат по-голям финансов ресурс, в местното ръководство ще има по-голяма административна самостоятелност и сила това местно ръководство да определя приоритетите и да реализира такива политики, които да работят в полза на хората.

Борисов: Компромати, президентът ме следи с дрон

"Затова трябва да продължаваме решително в тази посока. Кризата го доказа недвусмислено. Ето те в момента са абсолютно недофинансирани, проблемите са сериозни, трябва да се справя общинското ръководство само. Като имаме предвид всички други предизвикателства и най-вече това, което дразни всички, особено вас местните, това е един прекрасен край, един от най-хубавите краища на България, страхотни ресурси, най-вече хора, а този потенциал, даден ни от Пирин, от реката, от горите, от плодородната земя, не можем да го оползотворим както трябва. Други държави, ако имат такива дадености, правят чудеса“, каза президентът Румен Радев.

Според прогнозите на експертите му есента може би ще ни бъде най-тежко, не само тук, на много други места реалната безработица ще се усети най-много тогава. И затова все още не е късно, трябва да се разгръща този капацитет на държавата, тази информационна мрежа, социална мрежа, да достига до всички най-засегнати хора малки и средни предприятия.

Ангелкова: ГЕРБ е зад гърба на премиера, ще устоим

Задно с кмета на общината Николай Георгиев президентът обсъди и преминаването на АМ „Струма“ покрай Кресна.

"Трябва да мислим в перспектива, ето това обсъждахме с г-н Георгиев и общинското ръководство, тук предстои да мине магистрала, прекрасно, хората се радват, но тук, в Кресна има 48 фирми, търговски, малки търговски обекти, тези хора остават категорично без работа. Техните семейства остават без препитание. Те какво ще правят? Това е подобно на кризата с COVID-19, отнемаш движението от този път, слагаш го на друго място, но нека да мислим за такива механизми, които не просто да компенсират тези хора финансово, а да им дадат възможности те да се занимават с него“, каза държавният глава.

Тома Биков за компроматите: Направено е смешно. Посланието е по-важно

Според него с кметa на Кресна са обсъждали, че тук, в непосредствена близост до нея могат да бъдат изградени търговски места, площадки, обекти, където приоритетно тези хора да могат да продават своята продукция, да могат да продължат да изпълняват своята търговска дейност.

„Ето това е нещо на пръв поглед малко, не струва някакви големи ресурси, но за тези хора тук то е безценно. Зеленчукова борса – трябва да стане, тука са едни от най-хубавите, както знам, имат традиция, зеленчуци в България и трябва хората не само да могат да ги продават, тези млади семейства, млади хора работят тук, вие го видяхте, да могат не само да ги продават, но да стане така че да има и преработване на зеленчукова продукция, на животинска продукция, за да може да има по-голяма добавена стойност, не само сурова продукция да се изнася“, допълни президентът Радев.

„Да се срещам с хората, не забравяйте – аз съм президент на всички българи, не само в София, на всички българи, независимо от тяхното местоживеене“, така държавният глава определи целта на наситената си програма от последните дни.

Гешев: Превърнахме записването с телефони в национален спорт

Днес-18 юни президентът Румен Радев посети гр. Кресна, проведе среща с кмета на града Николай Георгиев и представители на ръководството на общината. След това държавният глава и Неврокопският митрополит Серафим откриха паметна плоча на загиналите във войните 1912-1913 г. и 1915-1918 г. български войници, офицери и подофицери на стената на храм-паметника "Свети Иван Рилски". След размяна на икони, президентът Радев поети и костницата, в която се пазят костите на над 500 български войници и офицери.

Цветан Цветанов напусна ГЕРБ

След костницата държавният глава се срещна с работниците от местната оранжерия, след което отпътува за Роженския манастир „Рождество Богородично“. 

Коментари 14
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

14 коментара
 
Годеж. Бащата на булката се обръща към зетя: - Зетко, къде смятате да живеете след сват бата?! - Амиии... ще поживеем с вас известно време...…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Над 100 представители на голям телекомуникационен оператор се включиха във второто издание на вътрешния гейминг турнир Gaming Thursday

Над 100 представители на голям телекомуникационен оператор се включиха във второто издание на вътрешния гейминг турнир Gaming Thursday

Любопитно Преди 5 минути

Вътрешният корпоративен турнир по електронни спортове на А1 е част от инициативите в компанията за изграждане на позитивна работна среда

На ски по бански: Организират спускане в плажен стил в Пампорово

На ски по бански: Организират спускане в плажен стил в Пампорово

България Преди 8 минути

Спускане на скиори и сноубордисти по бански се организира на 6 април от връх Снежанка

АЕЦ "Запорожие" в град Енергодар, Украйна

На ръба на колапса: Какво се случва в АЕЦ "Запорожие"

Свят Преди 39 минути

Системите за сигурност на АЕЦ "Запорожие" са деградирали до такава степен, че тя може да бъде опасна

<p>Провалът и възходът&nbsp;на Путин от агент на КГБ до върха на Кремъл</p>

Путин: Как агент на КГБ от Ленинград стигна до върха на Кремъл

Свят Преди 50 минути

През 1996 г. той се премества в Москва и започва работа в Кремъл

Светият Синод избира наместник-председател

Светият Синод избира наместник-председател

България Преди 54 минути

Той ще отговаря за избора на нов патриарх в рамките на следващите 4 месеца

Велико Минков

Спешен ДНК тест иска Велико Минков след жестокото убийство в София

България Преди 1 час

Пейо Пеев бе убит, но се води баща на детето, защото е сключил брак с майката преди раждането на детето

Снимката е илюстративна

Двама души загинаха при падане на лавина в Камчатка

Свят Преди 1 час

Те са били част от по-голяма туристическа група

Инфлацията в ЕС падна под 3% за първи път от близо 3 години

Инфлацията в ЕС падна под 3% за първи път от близо 3 години

Свят Преди 1 час

Индексът на потребителските цени в ЕС е стигнал 2,8% през февруари спрямо 3,1% през януари

Менструалният грип: Знаете ли какво представлява?

Менструалният грип: Знаете ли какво представлява?

Любопитно Преди 1 час

"Менструален грип" е разговорен термин, използван за обозначаване на симптоми, които обикновено се появяват преди и по време на менструация

Израел ликвидира третия човек в йерархията на "Хамас"

Израел ликвидира третия човек в йерархията на "Хамас"

Свят Преди 2 часа

При мащабна операция в болничния комплекс "Аш Шифа" в Газа са били убити десетки палестински бойци, арестувани са над 200 души

ЕС ще санкционира лица и институции, свързани със смъртта на Навални

ЕС ще санкционира лица и институции, свързани със смъртта на Навални

Свят Преди 2 часа

Все още не се съобщава официално кой попада във въпросния списък

Психолози разкриха тайната на кошмарите, свързани със смъртта

Психолози разкриха тайната на кошмарите, свързани със смъртта

Любопитно Преди 2 часа

Експерти отбелязват, че събуждането преди кулминационния момент на смъртта служи като защитна реакция

Правят аутопсия на детето, което почина в училище в Казанлък

Правят аутопсия на детето, което почина в училище в Казанлък

България Преди 2 часа

Инцидентът станал след края на часа по физическо