127

Р аботещи в "Автомагистрали-Черно море" излязоха на протест в центъра на София и блокираха движението пред сградата на Министерския съвет по-рано днес, предаде БТА.

Час и половина след началото на протеста движението пред Министерски съвет беше пуснато.

Протестиращите пред сградата на МС служители на "Автомагистрали-Черно Море" обвиниха строителния министър Виолета Комитова в дезинформация и лъжа. До това се стигна след като ресорният министър обясни, че фирмата е закъсняла с изпълнение на договор, свързан с магистрала "Тракия". Служителите на дружеството обещаха да ангажират европейските институции. Не получихме отговорите, които очакваме, заявиха те.

Малко по-рано част от служителите влязоха на среща

в сградата на Министерски съвет, като обясниха, че са получили уверение, че още днес ще бъде разпоредено да започнат всички необходими действия. Целта е да се намери решение на казуса с неплатените им заплати в последните месеци. Надяваме се да се намери решение на въпросите, които имаме от четири месеца, посочиха част от протестиращите.

Причината за протеста станаха неизплатени около 37 милиона лева за ремонта на магистрала "Тракия".

Според протестиращите последния месец заплати не са получили близо 800 човека. Това продължавало вече четири месеца. Освен това плащанията към доставчиците на горива и строителни материали също закъснявали.

Когато държавата не плаща задълженията си, дава лош пример на други в държавата,

искаме парите си, скандираха протестиращите. Те припомниха, че вече са имали среща със строителния министър Виолета Комитова, но без резултат. Работещите се оплакаха, че вече не могат да плащат сметките си за ток, а от детските градини връщали децата им заради неплатени такси.

В декларация до президента, премиера и строителния министър протестиращите написаха,

че настояват за плащане на дължимото. И допълниха, че протестите продължават докато получат парите си. Документът беше внесен в трите институции.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ ПРОТЕСТА В СОФИЯ

Протест на служители на "АМ-Черно море"

Изпълняващият длъжността председател на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" инж. Ивайло Денчев

заяви пред журналисти, че се търси законов начин да се изплатят дължимите на "Автомагистрали-Черно море" средства за ремонта на магистрала "Тракия" и допълни, че и актуализацията на бюджета би помогнала на "фирмите, на които нямаме превъзлагане, да платим нормално и да работи системата".

"Фирмата си е свършила добре работа, с изключение на това закъснение

и неудобствата, които създаде на българските граждани, и в момента ние ѝ създаваме неудобство, защото тя си търси парите", коментира служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова.

Тя добави, че фирмата е станала жертва на договор, който е свързан с наддоговаряне

от държавната "Автомагистрали". Нашето търговско дружество си е позволило да дава работа на фирми, без да има осигурено финансиране в бюджета, допълни министърът. Това, по думите на министъра, поражда сериозен юридически проблем, защото такива договори с неосигурено финансиране са нарушавали множество закони. Комитова заяви, че по тази причина ведомството ще отправи питане до прокуратурата доколко договорът е състоятелен и дали по него ведомството има право да плаща.

Ако имахме парите и платим, влизаме в хипотеза да нарушим няколко закона,

заяви министърът и допълни, че в момента пари няма и се чака актуализация на бюджета. Министърът отправи упрек към предишните управляващи и попита как те са мислили да решат този процес, защото "в реалния живот аз, ако нямам пари, не си възлагам строителство".

Министърът каза, че подобни случаи има много и напомни, че ведомството иска бюджет от 1,5 млрд. лева, за да си разплати всички сметки за тази година.

Днес работници от "Автомагистрали Черно море" блокираха и пътя Русе - Варна,

в района на кръстовище на изхода на крайдунавския град.

Пламен Петков - член на синдикалната организация на КНСБ в компанията, прочете декларация, изпратена до президента на България, до премиера и министъра на регионалното развитие. В нея се настоява държавата да изплати незабавно около 37 млн. лева, които са заработени от компанията.

"Декларираме, че протестите нямат политически характер,

а се борим единствено за правото си на труд и заплащане. Очакваме отговорно отношение от държавните институции. Това е началото на гражданските ни и синдикални протести. Ще продължим до получаване на всички изработени с честен труд средства, за да запазим работните си места", заяви Петков.

Гергана Христова, която от 10 години е служител на компанията, обясни, че в момента се работи много трудно. "Нямаме средства за материали и обектите не могат да продължат да се изпълняват. Ако не ни се плати изработеното, ще има забавяне и на заплатите", обясни Христова.

Протестът продължи около половин час.

Участниците в недоволството разпънаха 100-метров трибагреник, както и транспаранти с надписи - "Стига обещания. Дайте ни изработеното" и "Искаме си парите". Движението на автомобили в блокирания участък от пътя Русе-Варна се пренасочваше от полицейски екипи по обходни маршрути.

Над 100 служители и работници на "Автомагистрали - Черно море" излязоха на протест и на 165 км на АМ "Тракия"

с плакати и скандирания "Искаме си парите", "Платете ни изработеното".

Протестът се охранява от сериозен брой служители на полицията и жандармерията, от където казаха, че протестиращите нямат разрешение за блокиране на автомагистралата и няма да бъдат допуснати на нея.
Протестиращите декларираха, че протестните им действия нямат политически характер, а се борят единствено за правото си на труд и заплащане. Пред протестиращите бе изчетена декларация, която ще бъде изпратена до президента на Република България, до премиера и министъра на регионалното развитие и благоустройството.

Ние, работещите в "Автомагистрали - Черно море" Шумен, от края на април правим опити да получим заработените средства за ремонта на АМ "Тракия" от държавното дружество "Автомагистрали" АД, пряко подчинено на министъра на регионалното развитие и благоустройството, се казва в декларацията. По данни на протестиращите общото задължение към момента за обекта от страна на възложителя, чрез АПИ към тях техния работодател, осигуряващ, по думите им им трайна заетост и добро заплащане, е в размер на 36 877 662 лева с ДДС.

Уточнено бе, че до момента е забавено изплащането на заплати в размер на над 7,5 млн. лева и принудително е спряна работата във всички звена. Предстоят съкращения на служители.

Протестиращите работници на "Автомагистрали-Черно море" в Шумен прекратиха протеста си

на пътния възел на АМ "Хемус" край с. Белокопитово и се отказаха да блокират движението във Велики Преслав, след като техни колеги от София се срещнаха с министъра на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова, съобщиха на БТА служители във фирмата.

Около 300 работници на "Автомагистрали-Черно море" в Шумен блокираха пътния възел край с. Белокопитово около 10.30 часа днес.

Протестът им бе заради неразплатени близо 37 милиона лева за извършен ремонт на автомагистрала "Тракия". "Ще затваряме пътища, докато не ни платят парите", каза пред протестиращите Асен Тодоров от фирмата.
От полицията бе създадена временна организация на движение в района - през обходни маршрути. След като разбраха за това, част от протестиращите решиха да се насочат към Велики Преслав, за да блокират движението в града, от където се пренасочваше част от трафика. До блокада на пътища в града обаче не се стигна, защото техни колеги от София междувременно са провели среща с министър Виолета Комитова, казаха пред репортер на БТА във Велики Преслав работници от фирмата.

По думите им от близо шест - седем месеца те не са получавали заплати, а незначителни средства под формата на аванси, а от около 800-те работници на фирмата, за месец са напуснали над 100 човека.

Отново рокада в „Автомагистрали“

Стефан Янев: Картината на държавните финанси през май беше притеснителна

Уволниха шефа на АПИ

Василев: Три кашона договори на АПИ отиват в прокуратурата

Асен Василев обясни защо „нямаме читави пътища”

Скандал, стая с двойно легло в офиса на „Автомагистрали”

Коментари 127
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

127 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Снимката е илюстративна

Жена не реже ноктите си 35 години, ето резултата (ВИДЕО)

Любопитно Преди 24 минути

В продължение на 34 години, до пенсионирането си, тя е работила за пощенската служба на САЩ

Apple iPhone 15 Pro

iPhone 16 може да смени дизайна на камерата

Технологии Преди 24 минути

Очаква се и нова подредба на бутоните

Снимката е илюстративна

Отмениха търсенето на великденски яйца в гробище

Свят Преди 1 час

Децата няма да се "катерят по гробовете", уверяват организаторите на събитието

Гатьо от Hell’s Kitchen: Всички ядат шкембе чорба!

Гатьо от Hell’s Kitchen: Всички ядат шкембе чорба!

Любопитно Преди 1 час

Поставихме Гатьо в ситуация да видим дали познава достатъчно добре феновете на Кухнята на Ада и вижте какво каза той

Арнолд Шварценегер публикува снимка с пейсмейкъра

Арнолд Шварценегер публикува снимка с пейсмейкъра

Любопитно Преди 2 часа

Тази седмица актьорът сподели, че наскоро е претърпял операция за имплантиране на пейсмейкър

Алла Пугачова и Владимир Путин

Русия обяви Алла Пугачова за "чуждестранен агент"

Свят Преди 2 часа

По-рано в Русия се появиха медийни информации, че властите подготвят такъв ход срещу иконата на съветската поп музика

Доналд Тръмп

"Бог да благослови Америка": Доналд Тръмп продава библии по 60 долара

Свят Преди 2 часа

Концепцията за Библията, покрита с американското знаме, предизвиква безпокойство сред религиозните кръгове в САЩ

NYT: Ескалация от Путин – на Украйна ѝ предстоят тежки месеци

NYT: Ескалация от Путин – на Украйна ѝ предстоят тежки месеци

Свят Преди 2 часа

Кремъл продължава да твърди, че Украйна стои зад нея, сигнализирайки намерението на Владимир Путин да увеличи ескалацията на фронта, пише експертът по руска външна политика и сигурност Хана Ноте

Денков: Дневният ред на обществото зависи от действията на президента

Денков: Дневният ред на обществото зависи от действията на президента

България Преди 3 часа

Това заяви премиерът в оставка акад. Николай Денков във връзка с консултациите на "Дондуков" 2 в търсене на служебен министър-председател

Act ll: Cowboy Carter: Излезе най-новият албум на Бионсе

Act ll: Cowboy Carter: Излезе най-новият албум на Бионсе

Любопитно Преди 3 часа

Второто издание от трилогията Renaissance е посветен на тексаските корени на певицата и включва 27 парчета

Лавров: Мирният план на Украйна е безсмислен

Лавров: Мирният план на Украйна е безсмислен

Свят Преди 3 часа

По думите му той се основава на "неприемливи понятия" като изтегляне на руските сили от завзети от тях територии,

Емоционални обяснения в любов и сълзи в очите в новия епизод на “Един за друг”

Емоционални обяснения в любов и сълзи в очите в новия епизод на “Един за друг”

Любопитно Преди 3 часа

Мъжете ще напишат романтични писма, в които изразяват най-съкровените си чувства към своите дами

Сиамска близначка, споделяща едно тяло със сестра си, се омъжи

Сиамска близначка, споделяща едно тяло със сестра си, се омъжи

Свят Преди 3 часа

Ейби Хенсел официално е сключила брак през 2021 г.

<p>&quot;По-добре да умреш там, отколкото тук от глад&quot;&nbsp;</p>

От Непал до Украйна: Историята на непалския наемник

Свят Преди 3 часа

Сравнително бедна в сравнение със своите съседи като Русия, Китай и Индия, много непалци са привлечени от високите заплати, които могат да получат, мигрирайки нелегално в тези страни

Петър Чобанов: Споделям мнението на Димитър Радев, крайното решение е на президента

Петър Чобанов: Споделям мнението на Димитър Радев, крайното решение е на президента

България Преди 3 часа

Екипът в БНБ трябва да продължи да действа и да вървим напред, коментира той