Преди евроизборите: Фарс, скандали и популизъм
Елена Бъсеску   
Източник: Архив
1
Чи ири жени, известни с безкомпромисните си действия в борбата срещу корупцията, се съревновават за място в Брюксел. В същото време предизборната кампания в няколко държави от ЕС прерасна във фарс, скандали и популизъм.

Френската съдийка от норвежки произход Ева Жоли от листата на френската партия "Зелени" се прочу в северните страни с критиките си към съдебните и демократичните стандарти на ЕС.

"Силвио Берлускони е опасен, а Никола Саркози има склонност към авторитаризъм", заяви тя пред датския ежедневник "Берлингске тиденде" по адрес на лидерите на Италия и Франция. "Не може Европа да функционира при положение, че две нейни страни, Италия и Франция, имат нефункциониращи съдебни администрации", заяви тя.

В работата си като съдия Жоли изигра ключова роля в разкриването на случаи на корупция на високо ниво във френския държавен петролен гигант "Елф Акитен".

Италианската левоцентристка кандидатка Росариа Капачионе, която в дейността си като журналистка пише материали главно за камората, призовава към обхващаща целия ЕС инициатива срещу организираната престъпност по модела на строгите антитръстови разследващи органи на ЕС.

Бившата румънска прокурорка и министърка на правосъдието Моника Маковей е втора в листата на управляващата Демократично-либерална партия. В своята кампания Маковей, която помогна за радикалните реформи в управлението на Румъния по пътя й към членство в ЕС, се съсредоточава върху справянето с корупцията в родната си страна.

Ако бъде обаче избрана за евродепутат, от нея ще се очаква да се бори и срещу злоупотребите в Брюксел.

Счетоводителката Марта Андреасен поде своята кампания като кандидат на британската евроскептична Партия за независимост на Обединеното кралство.

Андреасен, която повдигна въпроса за финансовата разпуснатост на Европейската комисия и беше уволнена през 2004 г., участва в предизборната надпревара в югоизточния избирателен район, но засега не успява да привлече общественото внимание.

Европейският парламент е предимно мъжки свят. Едва 244 (31%) от сегашните 785 евродепутати са жени, отбелязва австрийският вестник "Стандарт".

Следващите двама председатели на Европейския парламент също ще бъдат мъже. Последната жена на този пост - Никол Фонтен (1999-2002) - не се запомни с нещо особено.

Репутацията на четирите реформаторки е в ярък контраст с тази на

ексцентричните кандидати,

представени във френския ежедневник "Монд". Вестникът привлича вниманието върху някои от най-странните кандидати, имащи претенции да станат евродепутати: румънската манекенка Елена Бъсеску, германката Габриеле Паули (която смята, че браковете трябва да се сключват за срок от седем години), холандската вегетарианка Наташа Йорлеманс (която си е поставила за цел да "даде глас на животните") и италианският принц Емануил-Филиберто Савойски (който се прочу покрай участието си в телевизионно танцово шоу).

Италианската политическа сцена продължава да бъде доминирана от неприлични твърдения за връзката на Берлускони с 18-годишна манекенка, а британските вестници не престават да правят разкрития за депутатските разходи.

Някои от разкритията във Великобритания умело подсилват стереотипите за новобогаташката Лейбъристка партия, свръхпривилегированите консерватори и мекошавите либерали:

лейбъристкият депутат Боб Лакстън се опитал да поиска да му бъдат възстановени разходите за голям нов телевизор, депутатът от консерваторите Дъглас Хог предявил претенция за възстановяване на сумата, дадена за почистване на канавката до къщата му, а бившия лидер на либералите Минг Кембъл поискал да му бъдат възстановени парите, пръснати за декоративни възглавнички.

Изглеждаше, че обещанията за реформи на лидера на консерваторите Дейвид Камерън ще му помогнат да се измъкне от скандала, засегнал лейбъристите. Но се оказа, че всички са загазили.

"В надпреварата "Аз съм по-голям реформатор от теб" мирише на нещо повече от популистки рекламни трикове", каза журналистът от в. "Таймс" Питър Ридъл.

Полските партии се опитват да спечелят политически дивиденти от консервативното предизборно обещание на германските коалиционни партньори от Християндемократическия съюз и Християнсоциалния съюз да подкрепят правата на разселените хора.

"Посланието в общи линии е поставяне под въпрос на изхода от Втората световна война, поставяне под въпрос на границите", заяви председателят на опозиционната партия "Право и справедливост" Ярослав Качински, намеквайки за тлеещия спор за правата на местните германци, изгонени от Полша след 1945 г.

Управляващата дясноцентристка партия "Гражданска платформа" разкритикува Качински за това, че подхранва "истерия". Но депутатът от неговата партия Гжегож Счетина не можа да се въздържи и каза по радиото, че "германците са последните хора в Европа, които би трябвало да подемат проекти за изгнаниците".

Германският вестник "Кьолнер щад-анцайгер" изтъква, че красивите лица се ценят в предизборните кампании. В провинция Северен Рейн-Вестфалия привлекателната Зилвана Кох-Мерин може да бъде видяна на плакати на либералите, докато Александър Граф Ламбсдорф е в списъка, но не и на билбордовете.

На фона на страховете за ниска избирателна активност вестникът отбелязва, че гласоподавателите са изправени пред объркващо множество от партии (31) и трябва да избират от списък, който е дълъг буквално един метър.

Междувременно лидерът на френската центристка партия Демократично движение Франсоа Байру се оплака от

липса на плурализъм в ЕС.

"Съюзът за народно движение (френската дясноцентристка партия) и социалистите, както и техните европейски еквиваленти - Европейската народна партия-Европейски демократи и Партията на европейските социалисти - се правят, че поддържат различни позиции. Всъщност в Брюксел те играят заедно.

Те си поделят постовете зад кулисите", каза той пред в. "Либерасион". "Как могат френските социалисти да казват във Франция "спрете Барозу" (който най-вероятно ще бъде преназначен като председател на Европейската комисия), а в Брюксел да мълчат, когато техните приятели го подкрепят?", чуди се той.

На 27 май, когато вниманието на Европа беше насочено към финала на Шампионската лига в Рим, преподавателят по политология от университета в Единбург Джон Питърсън коментира: "Чувал съм да казват, че президентските избори в Америка са като финал на Световно първенство по футбол.

Парламентарните избори във Великобритания са като финал за купата на Футболната асоциация, а европейските избори са като мачле в парка във вторник вечер."
Коментари 1
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

1 коментар
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 20 минути

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 48 минути

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Любопитно Преди 1 час

Неправилната позиция на сън води до проблеми с гърба

Ще ваксинират безплатно срещу коклюш бременните жени у нас

Ще ваксинират безплатно срещу коклюш бременните жени у нас

България Преди 1 час

Това обявиха на брифинг в Министерския съвет здравните власти

Русия арестува журналист на Forbes

Русия арестува журналист на Forbes

Свят Преди 1 час

Задържането е по обвинение в разпространение на „невярна” информация за войната в Украйна

<p>Нова арт инсталация на мястото на бившия Мавзолей в София (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

На мястото на бившия Мавзолей в София: Пейки с формата на букви

България Преди 1 час

Идеята на художника Красимир Терзиев - автор на проекта, е да се развие място, на което човек може мислено да се освободи от инерцията на ежедневието

Неочакваният арест на Тимур Иванов: Какво се крие зад това

Неочакваният арест на Тимур Иванов: Какво се крие зад това

Свят Преди 2 часа

Обвиняват Иванов, че е взел подкуп в особено големи размери

След повече от 20 години чакане: България ще има нови влакове

След повече от 20 години чакане: България ще има нови влакове

България Преди 2 часа

Това съобщи министърът на транспорта Георги Гвоздейков

Главчев: Тази седмица ни се наложи "да гасим пожари"

Главчев: Тази седмица ни се наложи "да гасим пожари"

България Преди 2 часа

Няма повишаване на бюджетния дефицит, заяви служебният премиер

Здравните власти с последна информация за разпространението на коклюш у нас

Здравните власти с последна информация за разпространението на коклюш у нас

България Преди 2 часа

Регистрираните случаи на заболяването вече надхвърлят 500

Зендая, Джош О"Конър и Майк Фейст на британските премиери на Challengers

Зендая в горещ сексуален триъгълник в новия си филм Challengers (ВИДЕО)

Любопитно Преди 2 часа

Изненадващо или не, новият филм на Лука Гуаданино се очертава сред хитовете на сезона

Делото за избора на столичен кмет: Съдът назначи допълнителна експертиза

Делото за избора на столичен кмет: Съдът назначи допълнителна експертиза

България Преди 3 часа

Процесът е по жалба на Ваня Григорова, която остана втора на вота за кмет на София през 2023 г.

Скандал беляза последното редовно заседание на 49-ото НС

Скандал беляза последното редовно заседание на 49-ото НС

България Преди 3 часа

И днес в кулоарите водеща тема бе отстраняването на Росен Желязков от председателския пост

ЦИК заличи регистрацията на партия "Атака" за предстоящия вот

ЦИК заличи регистрацията на партия "Атака" за предстоящия вот

България Преди 3 часа

При извършена проверка са установени 2397 коректни записи в списъка на партията, което е по-малко от изискването за 2500 избиратели

булевард Патриарх Евтимий

Бус лента и велоалея по „Патриарха“, паркирането се запазва навсякъде

България Преди 3 часа

Обмисля се и идеята за "червена зона" в центъра

<p>СДВР:&nbsp;Движението в центъра на София в събота може да бъде спирано</p>

СДВР със строги мерки заради мача "Левски" - ЦСКА

България Преди 4 часа

Полицейското присъствие ще бъде забележимо, както в крайните квартали, така и в центъра на града каза на гл. инспектор Иван Георгиев