За капитулацията на България ли идва Путин?
Със скорост 240 км/ч руският премиер Путин тества болид на "Рено" за състезанията във F1 на писта край Санкт-Петербург (снимка от 7 ноември т.г.)   
Източник: ЕПА/БГНЕС
182
Рк кият премиер Владимир Путин ще пристигне в събота в България с цел лично да присъства на капитулацията й пред "Южен поток", пише московският в. "Время новостей" (vremya.ru).

Предвижда се шефовете на "Газпром" (gazprom.ru) и на Българския енергиен холдинг (bgenh.com) да подпишат най-сетне споразумението за създаване на съвместно предприятие, което ще проектира, построи и управлява българската отсечка, се посочва в публикацията, цитирана от БТА.

По-нататък се разказва как преди почти три години Русия и България подписаха междуправителствено споразумение.

"И в двете страни оттогава кабинетите се смениха, но в София дойде на власт лидерът на десноцентристка партия Бойко Борисов, който веднага замрази всички проекти за енергийно сътрудничество с Москва, стартирали по време на социалистическото управление.

Русия убеждаваше България, заплашваше да я съди

и да промени маршрута на газопровода с намек, че може да го отклони към Румъния, през лятото направи малка отстъпка в цената на газа (към 10-15 долара за хиляда куб. метра).

Доскоро обаче Москва не бе успяла да постигне осезаем напредък", пише московският всекидневник.

В публикацията се твърди, че при неофициална среща по случай своя рожден ден Путин дори се оплакал от България на своя приятел, италианския премиер Берлускони. Той пък обещал "да поработи дипломатически" с Бойко Борисов, за да престане да прави спънки на "Южен поток".

"Италианската ЕНИ формално все още остава партньор на "Газпром" в проекта, а г-н Борисов и синьор Берлускони се смятат за приятели", се казва в коментара, озаглавен "Брак по италиански".

И още: "Не се знае със сигурност дали италианският премиер е удържал на думата си. След това обаче шефът на "Газпром" Алексей Милер наистина направи твърде плодотворно посещение в София. Той заяви, че България е склонила да създаде смесено предприятие още през ноември, а не да чака до февруари 2011 г., както е настоявала по-рано."

"Время новостей" коментира: "Няма обаче да е лесен животът на партньорите в този принудителен съюз. Много е голям рискът той да приключи с шумен развод или да се точи вяло с елементи на дребен саботаж, както се развиват нещата между "Газпром" и ЕНИ."

Прекалено голямо е според вестника желанието на Брюксел да построи тръбопровод за газа от Каспийския регион, който да заобикаля Русия. Днешното българско равителство е силно ориентирано към Европейската комисия и Вашингтон; освен това, София е член на консорциума и потенциален транзитьор на "Набуко", припомня изданието.

Перспективите на двата други руско-български проекта - петролният и атомният, изглеждат още по-зле. Те очевидно  нямат международен застъпник в лицето на Берлускони.

Нещо повече, "Бургас-Александруполис" изобщо си е трън в петата за италианците, тъй като се конкурира за суровинни ресурси с техния проект Самсун-Джейхан през Турция, който заобикаля Проливите, пише "Время новостей".

Вестникът твърди, че за АЕЦ "Белене" България просто няма пари, нито готов инвеститор, освен "Росатом".

"А София не желае да вземе кредит от Москва, водена от политически съображения. Българите впрочем не се очертава да съберат пари и за финансиране на техните 50 процента от "Южен поток". Което допълнително застрашава нормалната дейност на съвместното предприятие", допълва "Время новостей".

Днес в. „Труд" цитира министър-председателя Бойко Борисов:

"Никога Силвио Берлускони не е говорил с мен по никаква тема, свързана с Русия".

Реакцията е по повод информацията във вестник "Время новостей".

"Това са абсолютни измишльотини, никога Берлускони не е разговарял на тема "Русия" и ми е странно защо руската преса излиза с такива неверни публикации", не скрил раздразнението си Борисов.

И подчертал: "Никога не съм ползвал посредник в разговорите си с Путин. Затова се чуваме често - за да можем в детайли да решаваме проблемите между нашите страни."

Борисов отхвърля и твърдението на "Время новостей", че Русия е заплашвала България със съд, защото "в договорите всичко е ясно".

Подмятанията на вестника, че "руският премиер Владимир Путин ще пристигне в България, за да присъства на капитулацията на страната пред "Южен поток", Борисов коментира като "техни игри, за да си правят анализи".

"Не мога да разбера кой за какво капитулира, като те идват у нас, за да подпишат договор, изгоден и за двете страни", казва министър-председателят.

И обяснява, че в първия си телефонен разговор с Путин руският премиер го е поканил да присъства на подписването на споразумение за създаване на съвместното дружество между "Газпром" и Българския енергиен холдинг (БЕХ) за "Южен поток" в Москва.

Борисов обаче предпочел "Путин да дойде в България" и той приел. "Не разбирам защо се пишат тенденциозни статии", попита премиерът.

Интересна е и прогнозата на китайската държавна информационна агенция "Синхуа" (xinhuanet.com):

Различия в позициите на България и Русия може да помрачат първата визита на Владимир Путин като премиер в България.

"Благонадеждният съюз между "вечните приятели" от времето на Съветския съюз се развали, когато България се присъедини към НАТО през 2004 г. и позволи на САЩ през 2006 г. да разположат 5000 войници в България - ход, който засегна болното място на Москва, отбелязва "Синхуа".

По-рано тази година Русия поиска от България да обясни плана си да разположи елементи от американския противоракетен щит. Москва неколкократно е обвинявала САЩ, че вземат на прицел Русия с разполагането на противоракетна отбрана в страни в Източна Европа, припомня китайската агенция.

Картината е също неясна що се отнася до двустранните икономически отношения. Агенцията цитира българският премиер Бойко Борисов, че правителството иска двустранният търговски обмен да се върне на предишните си високи нива.

Сред пречките пред двустранното сътрудничество са проектът за АЕЦ "Белене" и руският проект за газопровод "Южен поток", отбелязва "Синхуа". Руската компания спечели търга за построяване на централата през 2006 г, но проектът изпадна в застой след идването на власт на партията на Борисов ГЕРБ.

Сега българското правителство е замразило проекта и търси западен инвеститор. Що се отнася до "Южен поток", агенцията отбелязва, че България е била притеснена от това, че Русия ухажва Румъния с цел вероятно да построи газопровода през нейна територия, вместо през България.

Бъдещият газопровод "Южен поток" ще заобикаля Украйна. Съществуващите български газови тръби са продължение на украинската мрежа. Значи задачата на българската страна е да не позволи новите тръби, в които бихме имали само 50% собственост, да заобиколят старите, които са си 100% наши. Ако дадем част от старите за новия проект, значи сме капитулирали, пише днес софийският в. "Дневник".

Сега страната ни получава годишно едва 66-67 млн. лв транзитни такси за преноса на руски газ. Сумата е по-ниска, отколкото в по-ранни години. Ако някой сега допусне тя да не се увеличи, а да намалее, значи наистина сме капитулирали.

В същото време вече е известно, че

шест руски самолета са кацнали през седмицата в София, за да докарат авангарда на Путин.

Съставът на авангардна група на сътрудници е от апарата на правителството на Руската федерация, департамента "Управление за осигуряване на дейността на президента на Руската федерация" и Федералната служба за сигурност на Русия.Докарани са и бронираните лимузини на руския премиер.Срещите с пратениците на Путин, който ще бъде настанен в Гранд хотел "София" на ул. "Ген. Гурко" са започнали още във вторник.
Коментари 182
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

182 коментара
 
Мъж на смъртен одър: - Жено, да ми кажеш преди да умра децата мои ли са? - Абе да ти кажа, ама ако не умреш?!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Любопитно Преди 4 часа

Програмистът Тихомир и полицайката Маргарита празнуваха заедно

Армения предава още територия на Азербайджан

Армения предава още територия на Азербайджан

Свят Преди 5 часа

Населените места са били под арменски контрол от началото на 90-те години

Главчев се отказа от смяната на външния министър

Главчев се отказа от смяната на външния министър

България Преди 8 часа

Това научи NOVA неофициално от свои източници

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Свят Преди 8 часа

НАТО направи карта на съществуващите възможности

Главчев освободи трима зам.-министри

Главчев освободи трима зам.-министри

България Преди 9 часа

Това са Мартин Гиков, Николай Сиджимов и Николай Найденов

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

България Преди 9 часа

Мартин Димитров от ПП-ДБ посочи, че Денков не е подписвал договора, нито неговият енергиен министър

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

България Преди 10 часа

С него групата стартира разширяването на търговската си мрежа в цялата страна

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

България Преди 10 часа

Пламен Янев беше назначен за областен управител на Бургас на 28 юли 2023 година

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

България Преди 10 часа

Това става известно от писмен отговор на служебния министър на вътрешните работи

<p>Първа доставка на шведско ядрено гориво за АЕЦ &quot;Козлодуй&quot;&nbsp;</p>

В АЕЦ "Козлодуй" пристига първата доставка на ядрено гориво от Уестингхаус

България Преди 10 часа

Горивото от "Уестингхаус" е предназначено за 5-ти блок на централата

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Свят Преди 11 часа

Полицията съобщи, че е разположила сили на терен и е помолила гражданите да избягват района

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

България Преди 11 часа

Стефан Димитров: Аз не съм политик, аз съм дипломат

д

Уникалните вина, родени от черни вулканични кратери

Любопитно Преди 11 часа

Вино се произвежда на архипелага от 15-и век, когато пристигат първите испански колонисти

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Свят Преди 11 часа

Лавров иска да се говори за Украйна, "която е изконно руска"

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

България Преди 12 часа

Петков: Стефан Димитров „явно не е с евроатлантически поглед“

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Любопитно Преди 12 часа

Food quiz със Стефани от Hell’s Kitchen