За какво гласуват лидерите
Източник: БГНЕС
1
Eто какво казаха президентът, премиерът, водачите на листи и лидерите на основните партии у нас, които пуснаха гласа си на вота за Европейски парламент у нас.

Най-важното в такъв ден е всеки да осъзнае, че това е вот за тежестта на България в ЕС, за авторитета на нашата страна и за способността да изградим един национален отбор от евродепутати.

Това заяви президентът Георги Първанов, след като пусна своята бюлетина в 28-мо СОУ "Алеко Константинов" в столицата (вж. видео).

Той препоръча на всички български граждани "колкото и силен да е негативизмът и скептицизмът", да дадат своя глас, за да може "България да има тежката дума, когато става дума за енергийните въпроси, разширяването на съюза, проблемите на Балканите и защитаването на българските интереси".

Първанов каза, че е очаквал по-европейски дебат "но традицията показа, че акцентът пада върху националните проблеми". Той отново изрази мнението си, че трябва да има промени в политическия модел на страната и да се възвърне доверието към партиите.

Искам да призова всички български граждани да гласуват днес, защото Европейският парламент се превръща във все по-важна институция за развитието не само на ЕС, но и на  България, заяви премиерът Сергей Станишев, след като даде своя глас (видео).

"В ЕП се взимат решения, които имат пряко отношение към развитието на нашата страна и към стандартите на  здравеопазването, образователната система, социалната защита. Затова е важно българските граждани да  изпратят там най-добрите евродепутати, които ще са способни да  защитават добре интересите на България във всички области", посочи той.

Гласувам за това България да защитава интересите си в Европейския парламент, заяви водачът на евролистата на "Коалиция за България" Ивайло Калфин, който гласува в 28-мо СОУ "Алеко Константинов" в столичния кв. Красна поляна, придружен от съпругата и от дъщеря си (видео).

България да бъде със самочувствие в европейските институции и следващите поколения - децата ни, да се чувстват истински европейци, с това самочувствие и желание, с което ние работихме, за да влезем в ЕС, добави той.

Неформалният лидер на ГЕРБ Бойко Борисов гласува в 78-мо СОУ в Банкя. Това е първото полувреме от един мач, в който трябва да успеем, заяви столичният кмет пред журналистите (видео).

Председателят на партия ГЕРБ Цветан Цветанов гласува в избирателна секция 13 в столичното 11-о основно училище. Преди да даде своя вот той заяви, че се надява избирателната активност да е толкова висока, че да възпрепятства тенденцията за купуване на гласове.

Според него това е един от начините да се направи всичко възможно да се върнат онези млади българи, които са извън страната, както и в ЕП България да бъде представена от нови лица (видео).

За него единствената причина за евентуално оспорване на вота е опорочаването му, като един от начините е чрез купуването на гласове. По думите му, причина за ситуацията, в която се говори твърде много за това, са и смените в МВР, довели до демотивация на служителите.

Водачът на листата на ГЕРБ Румяна Желева гласува в столичното 16-о СОУ в район "Надежда". Преди влизането си в избирателната секция тя разговаря с  хора, дошли да гласуват.

Пред журналисти Желева заяви, че е дала своя глас за европейското развитие на България и за по-силно представяне на страната ни в ЕП.

По думите й, в днешния ден трябва да се направи максималното за консолидирането на българското общество, като това ще бъде изразено чрез по-високата избирателна активност.

Голям оптимист съм и смятам, че Синята коалиция ще бъде приятната изненада на тези избори, заяви председателят на СДС и съпредседател на коалицията Мартин Димитров, след като гласува в секция в столичната Френска езикова гимназия.

Според него активността ще бъде много по-висока от прогнозираните до този момент 28%, тъй като "със своите действия Станишев и Доган подразниха много хора".

На въпрос на журналисти за смесването на кампаниите на изборите за европейски и национален парламент Димитров отговори, че двата избора са свързани.

По думите му един евродепутат не може да бъде успешен, ако няма зад себе си правителство, което да си върши работата. Трябва да се представим добре сега, за да можем да се представим добре и във втората част на състезанието, допълни Димитров.

Гласувах за възстановяване на доверието към България - най-големият национален приоритет, каза лидерът на ДСБ и съпредседател на Синята коалиция Иван Костов, след като пусна бюлетина в 50-то ОУ "Васил Левски" в столичния кв. Драгалевци. С него бяха съпругата му Елена и двете им дъщери - Мина и Яна (видео).

По думите му авторитетът на страната ни пред Европа може да бъде възстановен само ако се въведат европейските правила у  нас.

Отвсякъде на България й се казва, че е далеч от европейските стандарти, което означава, че синята идея не е дала резултат за хората, страната, бизнеса и общините, отбеляза Костов.

Време е за промяна в България и смятам, че хората не само я искат, но и ще я направят, каза водачът на листата на Синята коалиция Надежда Михайлова, след като гласува (видео).

По думите й срещу коалицията по време на тези избори е водена много тежка и непочтена кампания и това само е мобилизирало хората да гласуват, защото "Европа за всички демократи е преди всичко правила".

На въпрос за ниската избирателна активност Михайлова посочи,  че за всички хора, не само за политиците, това би означавало, че са се отказали да защитават правата си.

Първото нещо, което ще направя като евродепутат, е да се срещна с хората, от които зависи бъдещето на България в ЕС, и да  им кажа, че не може да се поставя знак на равенство между правителството и държавата и хората, които живеят в нея, каза синята политичка.

Гласувах убедено за европейска България, заяви лидерът на ДПС Ахмед Доган, след като пусна гласа си в 19-а секция на 52-ро основно училище "Цанко Церковски" в столичния кв. Бояна (видео).

Според него следващият мандат на ЕП е от изключително  голямо значение и за Европа, и за България. За Европа - от гледна точка на корекции на параметрите на финансовата стабилност, устойчивото развитие, алтернативните енергетики и  безработицата.

Европа при всички случаи ще бъде доста по-различна след преодоляване на финансовата криза и България  трябва да бъде готова за това съвсем ново предизвикателство,  допълни Доган.

По негово мнение, за разлика от предишни европейски избори, сега се чувства "по-висок градус".

Филиз Хюсменова, водач на листата на ДПС за европарламент, определи като своя лична кауза бъдещата си работа като евродепутат за уеднаквяване на стандартите на  регионите с различно икономическо ниво.

Тя гласува днес в родния си град Силистра. "Фактът, че гласувам в родното си място, е показателен за това, че искам Силистра като град с 1900-годишна история да продължи своя европейски път, искам гражданите на Силистра да живеят по европейски в европейска Силистра", каза Хюсменова.

Според нея като цяло в кампанията не е бил направен истински европейски дебат. Тя си обяснява това с близостта по време на изборите за европейски и за национален парламент.

Гласувах за това България да не бъде турска провинция, категоричен бе лидерът на "Атака" Волен Сидеров, след като упражни правото си на глас.

По думите му единствено каузата и програмата на "Атака" гарантират, че България няма да се превърне в турска провинция.

Според Сидеров не просто има опасност от купуване на гласове, но това действително се извършва. Централата на "Атака" имала информация, че се плаща по 100 лева на човек.

Лидерът призова всички "честни българи" да следят в избирателните секции да не се подменя вота.

Лидерът на "Ред, законност и справедливост" Яне Янев пусна гласа си в родния си град Сандански.

"През последните 20 години българските граждани гласуват повече "против" и по-малко "за". Аз лично гласувах срещу политическата мафия и корупцията в страната ни. Гласувах да има повече ред и справедливост в България", заяви той.

Хората да отидат днес до урните, защото негласуването затвърждава статуквото, призова водачът на евролистата на коалиция "Напред" Любен Дилов, след като пусна бюлетина за български представители в ЕП.

Колкото повече отвратени от политиката има, толкова повече стават отвратителните в политиката, защото лошите политици се избират от добри граждани, които не отиват да гласуват, отбеляза той.

Според него вината за апатията до голяма степен е в политическия елит, но самата възможност да правиш избор е голяма придобивка.

Той припомни, че поколения наред българи са се борили да има свободни избори у нас и е обида за паметта на предците ни да имаш възможност да гласуваш и да не го направиш.

Дилов прогнозира, че до голяма степен гласуването за евродепутати ще се припокрие с партийните пристрастия на хората.

Днес гласувах за България, заяви кратко и ясно водачът на листата на коалиция "Лидер" с "Новото време" Емил Кошлуков. Той упражни правото си на глас в секция номер 11 в Пазарджик.

Според Кошлуков ниската избирателна активност до момента се дължи на това, че правителството не е успяло да популяризира изборите за Европейски парламент и хората не знаят за какво реално гласуват днес.

Гласувах за българските европейци, за това да имаме силни граждани, каза водачът на листата на НДСВ Меглена Кунева, след като гласува (видео).

По думите й, когато имаме силни граждани, ще имаме силни институции. Кунева посочи, че трябва да сме горди от това, че сме част от най-доброто, което светът може да предложи - ЕС.

Лидерът на НДСВ Симеон Сакскобургготски гласува в град Баня, община Карлово, за "една по-добра Европа". В тази секция трябва да гласуват 822 жители на Баня (видео).

Гласувах за европейско участие и представяне на България в най-представителния орган на ЕС, каза председателят на Народното събрание Георги Пирински, който упражни правото си на глас в столичното 129-то основно училище "Антим Първи".

Всеки, който иска страната ни наистина пълноценно да участва в работата на ЕС, непременно трябва да гласува - по свой избор, разбира се, но да осигурим достойно представяне на България в ЕП, каза Пирински.
Коментари 1
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

1 коментар
 
Във форум: "Как се чистят петна от червено вино и черен хайвер???" Отговор: "Оставете ги като скъп спомен..."
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

България Преди 17 минути

Сигналите са фалшиви и екипите не са открити съмнителни предмети

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

България Преди 1 час

Разследват измама със субсидия, свързана а с пандемията от COVID-19

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Любопитно Преди 1 час

Херцогинята е започнала да работи върху стила си с Джейми Мизрахи

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Свят Преди 1 час

Песков: Бихме очаквали повече внимание от Павел Дуров

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

България Преди 2 часа

В помещението са установени картечен пистолет, две пушки, 6 револвера, 2 пистолета, противотанков снаряд

<p>Когато Земята бе &quot;ударена&quot; с 10 милиарда атомни бомби</p>

Събитието Карингтън: Когато Земята бе "ударена" с 10 милиарда атомни бомби

Любопитно Преди 2 часа

"Това просто доказва още веднъж, че бурята Карингтън е била екстремно събитие"

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Любопитно Преди 2 часа

UFC и A1 България продължават правата за излъчване за следващите години

<p>Кремъл затяга хватката си над Русия</p>

Арести и насилие над независими журналисти в Русия

Свят Преди 2 часа

Задържан журналист: Ритаха ме, слагаха си краката на главата ми, кълчиха ми пръстите

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Свят Преди 3 часа

Принцесата отдавна е поддръжник на различни благотворителни организации за борба с рака

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

България Преди 3 часа

50-годишният обвиняем от Хасково се призна за виновен и подписа споразумение с прокуратурата

Това са приоритетите на САЩ за България

Това са приоритетите на САЩ за България

България Преди 3 часа

Според Кенет Мертен ефективният преглед на инвестициите е полезен за всички страни

"Ужасна трагедия": Стивън Сегал посети пострадали от терористичната атака в Москва (СНИМКИ)

"Ужасна трагедия": Стивън Сегал посети пострадали от терористичната атака в Москва (СНИМКИ)

Свят Преди 3 часа

71-годишният актьор е посетил Националния медико-хирургически център, където се е срещнал с трима пострадали

И шефът на БНБ не иска да е премиер

И шефът на БНБ не иска да е премиер

България Преди 3 часа

Димитър Радев: С идеята да решим конюнктурен проблем ще създадем дългосрочни проблеми

Мъж се опита да нахлуе в сградата на Президентството (СНИМКИ)

Мъж се опита да нахлуе в сградата на Президентството (СНИМКИ)

България Преди 4 часа

Мъжът е дърпал вратите на официалния вход на институцията

Ноел Николов: Искам децата да учат от моя комикс история на Васил Левски

Ноел Николов: Искам децата да учат от моя комикс история на Васил Левски

Любопитно Преди 4 часа

Ноел е първият създател на комикс свързан с наш български национален герой, а именно Васил Левски

"Динамиката на гласуването е много интересна": Исторически избори в Мексико (ВИДЕО)

"Динамиката на гласуването е много интересна": Исторически избори в Мексико (ВИДЕО)

Свят Преди 4 часа

За първи път мексиканците в чужбина ще могат да гласуват не само по пощата, но електронно и лично