"Телеграф": Хлебарки заливат страната
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
6
Зр ради топлата есен и трусовете - хлебарки заливат страната ни, пише "Телеграф" на първата си страница. Нашествието им е невиждано. В Перник нападението им започва след големия трус и са кафяви на цвят, а във Велико Търново - наред с познатите черни хлебарки, са се появили и странни мутанти - по-големи от останалите с 5-6 см., тъмночервени и с крила.

"Атака" отразява промените в Закона за подземните богатства, които парламентарната група на партията е внесла в НС. Според тях само държавата ще има право да добива подземните богатства. В момента печалбата от добива им се изнася в чужбина заради неизгодните концесии, сключени от българските правителства през последните 20 години.

"24 часа" изразява предположение, че съдия може би ще е новият главен прокурор. Предпочетен за поста е Сотир Цацаров от Пловдив, но в битката могат да се включат и заместници на Борис Велчев.

"Труд" цитира премиера Борисов, който в отговор на въпрос дали познава лично някой, свързан с организираната престъпност у нас, твърдо и категорично отговаря: "Имам прекрасно минало, всичките ми действия са прозрачни и не съм зависим от никого!".

Ежедневникът съобщава за отварянето на ценовите оферти в Министерския съвет от желаещите да консултират държавата по проекта за въвеждането на обслужването на едно гише.

Над 2 млн. лв. ще струва анализът на нормативната уредба. В сумата са включени - изработката на съответния софтуер и обучението на 50 служители. Документи за участие са подали 5 фирми и обединения. С най-висока оценка е "ТехноЛогика".

БСП поиска оставката на председателя на Селскостопанската академия Петър Славейков заради нарушенията, информира "Дума". Той е ощетил държавния бюджет с около 750 000 лв. Злоупотребата е от доставка на около 3,6 млн. литра моторни горива - на стойност 10 млн. лева. Вместо да бъде обявена обществена поръчка за доставката, шефът на академията ги е купил от Софийската стокова борса, jтвърде весникът.

Собственикът на "Риск инженеринг"
и консултант на кандидат-инвеститора за "Белене" - Богомил Манчев - твърди пред "24 часа", че: "Куантум груп" може да даде 2 млрд. евро още сега за ядрената централа. Аз не съм против руснаците, но не съм и против американците. Целият проблем е, че "Белене" ще бъде конкурент на "Марица-изток 1" и на "Марица-изток 3", резюмира г-н Манчев.От "Труд" смятат, че: "Кандидатът за АЕЦ "Белене" е доста мъгляв".

Анчо Бадев, представителят за България на участващата в консорциума "Куантум Груп", е неуспял кандидат-приватизатор на "Софарма" и на Варненската корабостроителница. Изявилият се в парламента като говорител на консорциума Самуел Реди се оказа познат в международните енергийни среди като участник в "загубени каузи". Не съвсем безизвестни са и бъдещите частни инвеститори в "Белене". Някои техни проекти са определено "несъстоятелни", показа проверка на "Труд".

"Глобал пауър" е регистрирана в офшорния американски щат Делауеър. Активи не са записани. "Правителството на САЩ не е страна по каквито и да е дискусии за евентуален интерес от американски компании към АЕЦ "Белене", пише в официално становище на посолството на САЩ.

"Дума" обявява: "БСП иска отмяна на решението за спиране на проекта "Белене". Левицата настоява за референдум и няма да подкрепи предложението на ГЕРБ правителството да получи мандат за преговори по проекта. От БСП настояват Министерският съвет да предприеме незабавни действия по реализирането на програма за удължаване на срока на експлоатация на 5 и 6 блок на АЕЦ "Козлодуй".

В интервю за "Телеграф" Самюел Реди от "Глобал Пауър Консорциум", изразява увереност, че: "Съдебният иск от Москва отпада, ако купим "Белене". Кой стои зад нас, ще стане ясно, когато видим цената на централата".

Пред "Българска армия" премиерът Бойко Борисов заявява своята убеденост, че: "България ще се освободи от енергийната си зависимост. Работата по газовата връзка с Румъния, строителството на връзката между България и Гърция, изграждането на конектор към Турция и друг към Сърбия, диверсификацията на енергийните източници - това са подходите, които ще определят като реалност енергийната независимост на държавата ни", подчертава премиер-министърът.

"Максималният осигурителен доход може да се вдигне заради пенсиите", информира "Сега". Управляващите продължават да търсят пари за обещаното увеличение на всички пенсии в изборната 2013 г. В момента те обсъждат идеята - от 1 януари догодина да се вдигне максималният осигурителен доход. Сега той е 2000 лв., вероятно ще стане 2200 лв. Така биха се осигурили недостигащите за увеличението 200 млн. лева.

"Поскъпването на фуражите ще се отрази на цените на месните продукти. Но с колко ще скочат колбасите, не мога да прогнозирам", заяви вчера министърът на земеделието Мирослав Найденов след откриването на земеделски бизнес форум. Според шефа на асоциацията на месопреработвателите Кирил Вътев, поскъпването ще е от 15%. "24 часа" вече съобщи, че до дни ще започнат преговори с търговските вериги за т.нар. промоция на 10 основни храни за най-бедните, за да може тя да продължи и след октомври."Невъзможната среща", обявява "Капитал Daily" за края на продължаващата вече две години битка на дребните фермери за директен достъп на продукция им до пазара.

В четвъртък на земеделски форум в столицата представители на агроминистерството съобщиха, че ще започват работа по промяна на условията за дребните фермери по отношение на количествата, които могат да продават на потребителите, като предстои да се иска и разрешение от Брюксел. По неофициална информация на "Капитал Daily" те ще засягат само месните и млечни продукти.

Интервюто на "24 часа" констатира: "Никой не разбра, че образованието носи пари, а не проблеми". За да съществува една държава й трябва определен бизнес модел, а в основата на този модел - е образованието.

Пред "Новинар" депутатът от ГЕРБ Галина Банковска, казва: "Няма обществено съгласие за религията в училище. Към този момент липсва необходимост от промяната на статуквото на предмета. По отношение на правото да се изучава майчин език - текстовете в закона изцяло запазват традицията и гарантират изучаването му.

Отпадането на количествените оценки от 1-ви до 3-ти клас е практика в много страни в Европа и света. Причина за въвеждането на тази мярка е нарасналият брой на отпадащи ученици. Поради това ЕК ни отправи препоръка да улесним преминаването на учениците - особено в началните класове. Законът регламентира също от държавния бюджет да се заделят средства и за деца и ученици в частните забавачки и школа

"24 часа" алармира: "Шестима ислямисти са на мисия в "Столипиново". Група салафити (радикални ислямисти) от Катар обикаля свободно от седмици Южна България, проповядвайки ултрарадикални ислямстки виждания, и прави планове занови джамии и коранически училища, докато държавата и службите ни са заети с процес в Пазарджик срещу български имами. Емисарите от Катар са с почти еднакви имена и рождени дати и обещавали на ромите от пловдивския квартал "Столипиново", че ще им дадат пари, ако децата им учат Корана.
Коментари 6
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

6 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Светослав и Сияна ще се борят за спасение в “Един за друг”

Светослав и Сияна ще се борят за спасение в “Един за друг”

Любопитно Преди 4 часа

Брокерът и съпругата му останаха последни във временното класиране тази седмица

Садик Хан стана кмет на Лондон за рекорден трети път

Садик Хан стана кмет на Лондон за рекорден трети път

Свят Преди 7 часа

Окончателните резултати от произведените преди два дни местни избори бяха публикувани днес

Пребиха политик от партията на Шолц в Германия

Пребиха политик от партията на Шолц в Германия

Свят Преди 9 часа

ГСДП е партията на канцлера

Русия обяви Володимир Зеленски за международно издирване

Русия обяви Володимир Зеленски за международно издирване

Свят Преди 11 часа

Разпореждането беше публикувано в информационната система на руското МВР

Москва: НАТО се готви за война с Русия

Москва: НАТО се готви за война с Русия

Свят Преди 12 часа

Захарова: Най-голямото учение на НАТО след Студената война

<p>&quot;Ще запазя мил спомен за всички тях поне до 23:00 часа тази вечер&quot;</p>

Мистерията на изчезналия гений Еторе Майорана

Любопитно Преди 13 часа

Повече за мистерията на гения четете в следващите редове

Инфекционист: Ухапването от кърлеж може да предизвика алергия към месо

Инфекционист: Ухапването от кърлеж може да предизвика алергия към месо

България Преди 14 часа

Ако след ухапване се появи обрив, втрисане, температура, трябва да посетим лекар, каза д-р Диляра Маринова

Благодатният огън: Символът на светлината и надеждата, която премахва тъмнината и смъртта

Благодатният огън: Символът на светлината и надеждата, която премахва тъмнината и смъртта

Любопитно Преди 14 часа

Свещениците разпространяват огъня на вярващите, които го приемат като света светлина и символ на Възкресението

<p>Огромна дупка се отвори на &quot;Дунав мост&quot; при Русе</p>

Огромна дупка се отвори на "Дунав мост" при Русе, седем автомобила спукаха гуми

България Преди 14 часа

Водачите на превозни средства трябва да шофират с ниска скорост и с повишено внимание в участъка

Задържаха контрабандно оборудване и обзавеждане за яхта за над 100 хил. лв.

Задържаха контрабандно оборудване и обзавеждане за яхта за над 100 хил. лв.

България Преди 15 часа

Укритите стоки наброяват 2053 артикула от 144 различни вида

<p>Напрежение в Швеция: Мъж и жена запалиха копие на Корана</p>

Напрежение в Швеция: Мъж и жена запалиха копие на Корана в навечерието на „Евровизия“

Свят Преди 15 часа

В същия ден в центъра на град Малмьо беше запалено и палестинско знаме

Кола помете знак, разцепи дърво и се обърна по таван на входа на Русе

Кола помете знак, разцепи дърво и се обърна по таван на входа на Русе

България Преди 15 часа

При удара е пострадала 20-годишна жена, която е откарана в русенска болница

.

Дубай ще строи най-голямото летище в света

Технологии Преди 16 часа

Ще има 5 писти, 400 гейта и капацитет да обслужва 260 млн. пътника годишно, това е новият мега проект на шейх Рашид ал-Мактум

Здравословен козунак - мисията възможна

Здравословен козунак - мисията възможна

Любопитно Преди 16 часа

Вижте как да си го приготвите:

24-часова железопътна стачка в Италия ще създаде проблеми за пътуващите

24-часова железопътна стачка в Италия ще създаде проблеми за пътуващите

Свят Преди 17 часа

Тя е с искане за подобряване на условията на труд

Тръмп има подробен план как да спре войната в Украйна

Тръмп има подробен план как да спре войната в Украйна

Свят Преди 18 часа

Той обаче няма да го обяви до края на изборите