Спорът между Цветанов и Първанов в КСНС
Първанов, Борисов и Цветанов на дискусия на тема "Реформата на българския политически модел" (снимка от 7 юли 2008 г.)   
Източник: Гергана Костадинова / БГНЕС
76
Ор ри реплики си разменят вицепрезидентът и вътрешен министър Цветан Цветанов и президентът Георги Първанов на заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС), състояло се на 22 февруари т.г.

По настояване на участниците в Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС), администрацията на президента публикува днес стенограма на дискусията по две от обсъжданите теми - използването на специални разузнавателни средства и противодействието срещу контрабандата.

Законът за КСНС определя, че заседанията му са закрити. До сега само един път е бил публикуван откъс от стенограми - за заседанията на 4 и на 10 февруари 1997 г. в разгара на масовите протести срещу правителството на БСП, начело с Жан Виденов.

Президентът два пъти задава ключовия според него въпрос -

следи ли се всяко действие на големите босове на престъпността.

Тогава Цветанов пък пита дали е бил бос на организираната престъпност Емил Кюлев, когато беше застрелян на улицата през 2005 г.

"Босовете на организираната престъпност - трябваше да се работи по тях в самото начало на прехода, в годините на демокрация и всичко, което трябваше да бъде направено от политиците, за да се предприемат необходимите законодателни мерки.

Когато Емил Кюлев беше убит, защо правоохранителната система тогава не е работила по него?" - пита Цветанов.

И добавя: "А Емил Кюлев човекът ли е, който изкупи банките, които всъщност бяха след фалирането на банковата система 1995-1996 г. и когато всъщност бяха разпределени финансовите потоци в определени лица, които бяха толерирани от политическите партии?

Емил Кюлев не беше ли Ваш съветник като президент?"

Тук Георги Първанов отговаря: "Не е бил никога."

И по-нанатък:

Цветан Цветанов:
Да, но в публичното пространство беше оповестено, че е в близки отношения с Вас.

Георги Първанов: Това беше опровергано и въпреки всичко Вие го повтаряте непрекъснато.

Цветан Цветанов: Повтарям го, защото това е на база откритите източници, които имаше в публичното пространство, от медиите.

Така че в тази посока, когато говорим за босове, трябва да Ви кажа, че

истинските босове на организираната престъпност, те отдавна не се занимават с престъпна дейност.

Босовете на организираната престъпност вече са легални бизнесмени, които се ползват с протекцията на много от политическите партии, които са в годините на прехода.

И точно затова в 2007 г., когато страната влезе в ЕС, беше наложен и механизмът за оценка, точно в секторите борба с организираната престъпност, корупцията и съдебната система.

Защото "октоподът", както казваме за определени лица, ами извинявайте, как да работим срещу тежката организирана престъпност и босовете при положение, че един от основните участници в "октопода" беше съветник на Държавната агенция за национална сигурност, която беше формирана и беше създадена от предишното правителство?

Така че нека, когато говорим за босове и когато говорим за организирана престъпност, да слагаме нещата с истинските имена и да говорим за годините на преход, който е изключително важен за ферментирането на организираната престъпност и уродливите порочни практики, които бяха създадени точно от тази организирана престъпност.

Защото, не знам дали сте присъствали тогава, но поне г-н Станишев е тук, на пленум, който излезе в публичното пространство, как

Румен Петков и Цвятко Цветков си говорят за братята Маргини, че са били "добрите момчета",

които Цвятко Цветков ги защитава на пленум на БСП.

Извинявайте, но как да работим срещу Маргините, при положение, че те са ползвали протекцията на държавата през тези години, как да работим по други знакови фигури, които по някакъв начин са доближени до определени фигури в политическото пространство на страната?

Тогава, обаче, когато започне да работи адекватно правоохранителната система и тогава, когато започне да се прилагат СРС и се получи някъде разговор, засечка с определен висшестоящ представител, веднага започва да се тълкува, че има политическа репресия.

Аз не мога да знам или няма кой да знае, когато всъщност се използва СРС, то има мотиви, които се разрешават от съответния съдия и тези мотиви са ясно разписани в закона за престъпления над 5 години или предполагаеми извършени престъпления, които могат да настъпват, и то по НК.

Така че в тази посока нека да се придържаме към нещо, което действително е разумно и което ще бъде полезно за обществото. Защото ние в момента бяхме подложени на дискусия, говорене от политици, които говореха за милиони подслушвания, а те реално се оказаха, че са 5 800, мисля, че бяха - 5 487 искания за лица, което въобще не кореспондира на милионите, които бяха пуснати в публичното пространство.

Но това работи само и единствено на организираната престъпност по този начин, когато се формулират в публичното пространство говоренията на определени отговорни фактори в държавата.

Ще дам един пример. Когато стана разработката "Галерия", знаете ли, че след тази разработка и този медиен скандал, който стана, тогава беше прекъснат интерфейсът за директната връзка за разпечатките, които се правеха от правоохранителната система.

И знаете ли какви бяха последствията от това решение, което беше взето не на база цялостна платформа за законодателство и промяна, а на база ситуация в дадения случай. И тогава всъщност се получи, че не можехме да получим разпечатка за извършени престъпления и убийства, за да установим клетката и местоположението на лица, които са имали тези комуникатори и са били на даденото място на престъплението.

Имаше 70-80, а имаше и дни, в които всъщност не се получаваше отговор от подобни искания. Тогава стана дебат, дискутирали сме го и с прокуратурата, да направим законодателна промяна, която направихме преди една година.

Тогава имаше обществен дебат, имаше позиция на Синята коалиция, което беше изключително много шумно огласено в публичното пространство, че интерфейс не трябва да се дава до МВР, защото те щели да подслушват.

Ами подслушването няма нищо общо с разпечатките. Но тогава ние се ограничихме от възможността да има изграден интерфейс. Прекъснахме тази връзка, но въведохме други правила, при които в рамките на два часа да се дават отговори за исканията за разпечатки за съответните комуникатори, които са част от дадено извършено престъпление.

Така че в тази посока смятам, че със СРС-та, и аз се радвам, че има вече политическо говорене за отнемането на тази функция да разпорежда министърът на вътрешните работи за използването на СРС, за да мога да участвам и аз по-активно в дебата, когато се води за СРС, защото, който не е работил и който не е работил с материята на наказателното право, както каза Маргарита Попова, всичко остава в някакви неясноти и нещо, което би могло да провокира само и единствено говорене в услуга на организираната престъпност.

Ние трябва да се стремим, както беше споменато и от министър Попова, да защитим интересите на българските граждани и да не допуснем и да ограничим организираната престъпност. Защото позитивните сигнали, които има в междинния и в летния доклад 2010 г., е всъщност функция на добре свършената работа и организацията на правоохранителната система.

Така че в тази посока, ако искате да се върнем в статуквото на прехода, когато всички бяха безнаказани и нямаше върховенство на закона, аз специално не съм съгласен с подобен подход.

Георги Първанов: Благодаря на вицепремиера Цветанов. Все пак ще ползвам правото си на дуплика да кажа, че

аз не знам как Емил Кюлев е взел банка, защото по това време бях в опозиция.

И много бих искал, ако може някой да извади наяве целия този процес на получаване, на придобиване на държавно или друго имущество, в т.ч. и банково.

От казаното от Вас разбирам, че Вие сега не работите по тези босове, защото времето е изпуснато. И що се отнася до "Галерия", ползвам случая да кажа, че апелирам тази разработка да бъде огласена, да бъде качена на интернет, за да може да се види какво е ставало около нея...
----------------------------
Пълният текст на публикуваната стенограма, в кояато по темата се изказват и Маргарита Попова, Борис Велчев, Бойко Борисов, Лазар Груев, Лютви Местан, Сергей Станишев, Мартин Димитров, Волен Сидеров, Симеон Дянков, Красимир Велчев, Цецка Цачева - на president.bg.
Коментари 76
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

76 коментара
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 23 минути

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 32 минути

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 1 час

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 1 час

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Любопитно Преди 2 часа

Те ще играят нестандартна игра на покер

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Любопитно Преди 2 часа

Неправилната позиция на сън води до проблеми с гърба

Ще ваксинират безплатно срещу коклюш бременните жени у нас

Ще ваксинират безплатно срещу коклюш бременните жени у нас

България Преди 2 часа

Това обявиха на брифинг в Министерския съвет здравните власти

Русия арестува журналист на Forbes

Русия арестува журналист на Forbes

Свят Преди 2 часа

Задържането е по обвинение в разпространение на „невярна” информация за войната в Украйна

<p>Нова арт инсталация на мястото на бившия Мавзолей в София (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

На мястото на бившия Мавзолей в София: Пейки с формата на букви

България Преди 2 часа

Идеята на художника Красимир Терзиев - автор на проекта, е да се развие място, на което човек може мислено да се освободи от инерцията на ежедневието

Неочакваният арест на Тимур Иванов: Какво се крие зад това

Неочакваният арест на Тимур Иванов: Какво се крие зад това

Свят Преди 2 часа

Обвиняват Иванов, че е взел подкуп в особено големи размери

След повече от 20 години чакане: България ще има нови влакове

След повече от 20 години чакане: България ще има нови влакове

България Преди 3 часа

Това съобщи министърът на транспорта Георги Гвоздейков

Главчев: Тази седмица ни се наложи "да гасим пожари"

Главчев: Тази седмица ни се наложи "да гасим пожари"

България Преди 3 часа

Няма повишаване на бюджетния дефицит, заяви служебният премиер

Здравните власти с последна информация за разпространението на коклюш у нас

Здравните власти с последна информация за разпространението на коклюш у нас

България Преди 3 часа

Регистрираните случаи на заболяването вече надхвърлят 500

Зендая, Джош О"Конър и Майк Фейст на британските премиери на Challengers

Зендая в горещ сексуален триъгълник в новия си филм Challengers (ВИДЕО)

Любопитно Преди 3 часа

Изненадващо или не, новият филм на Лука Гуаданино се очертава сред хитовете на сезона

Симона от Hell’s Kitchen: Аз съм мюсюлманка и не се срамувам!

Симона от Hell’s Kitchen: Аз съм мюсюлманка и не се срамувам!

Любопитно Преди 4 часа

Учих криминалистика, исках да бъда Хорейшио, разкри тя

Делото за избора на столичен кмет: Съдът назначи допълнителна експертиза

Делото за избора на столичен кмет: Съдът назначи допълнителна експертиза

България Преди 4 часа

Процесът е по жалба на Ваня Григорова, която остана втора на вота за кмет на София през 2023 г.