26

П очетният председател на ДПС Ахмед Доган е охраняван от Националната служба за охрана (НСО) поради външни заплахи. Това става ясно от писмо на НСО до вицепремиера Валери Симеонов, което той публикува в профила си в социалната мрежа Фейсбук.

Миналия месец Симеонов изпрати запитване на какви основания Доган е охраняван от НСО, колко служители са ангажирани и колко струва това на държавата.

От отговора на НСО става ясно, че „Комисията безспорно е установила рискови заплахи, както от територията на България, така и такива, възникнали извън нея.

Става въпрос за наличие на застрашеност от чужда държава“.

Охраната се осъществява от 2009 г., а относно финансите, които тази охрана струва на държавата Симеонов подчертава, че  въпреки отказа за предоставяне на точна информация за изразходваните суми за охрана, в писмото изрично се указва, че те са многократно по-малки от сумарните разходи за охрана на лицата, които трябва да бъдат охранявани по силата на закона: Президент, Министър-председател, Председател на Народното събрание, Вицепрезидент, Главен прокурор.

„Общият размер на месечните разходи за охрана (в т.ч. транспорт) нямат нищо общо с разпространяваните от медиите суми и са съизмерими с месечното възнаграждение на един телевизионен водещ от сутрешен блок или на началник отдел в държавно търговско дружество“, пише още Валери Симеонов.

В края на поста си той обещава:

„Периодично ще изисквам информация от НСО за наличието на основание за продължаване на охраната на Ахмед Доган от НСО

и нейното прекратяване при отпадането или намаляването на степента на застрашеност“.

Главният комисар: България не е остров на спокойствието

Откриха мъртъв служител на НСО на плаж край Бургас

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@