31

"Не изключвам коалиция с ГЕРБ за следващите избори", каза председателя на "Атака" Волен Сидеров в интервю за в. "Монитор".

Той допълни, че е време да се мисли за следващите парламентарни избори.

"Това е задължително за лидерите и политическите партии.

Президентските и местните избори трябва да бъдат база за стратегия за следващите парламентарни избори. Най-малкото защото резултатите от изборите тази есен ще посочат накъде отиваме", обяснява той.

"Мандати или власт докрай за кметовете", е коментарът в "Труд". На страниците се посочва, че преизбирането в местната власт не е рядко срещано.

Много наблюдатели обаче смятат, че в редица общини кметовете се превръщат в местни феодали, създават се градове-държави, местният "честен" бизнес си купува управници.

Не е установена връзка между дългото управление на един човек и благоденствието на дадена община или кметство. Ако има такава зависимост, нерядко тя обаче е "много мандати - западащо населено място".

Доган няма моралното право да бъде лидер на ДПС, заявява в интервю за "Новинар" Корман Исмаилов.

Допреди дни той бе член на Централното оперативно бюро на ДПС, но във вторник беше изключен от парламентарната група на ДПС. Исмаилов посочва, че е правил критики към ръководството на партията относно медийната политика за проблеми, свързани с младежката организация и добави, че "ДПС изцяло трябва да се модернизира, да се отвори и демократизира, да се включат органите като Централния съвет реално в процеса на взимане на решения. Трябва да се дава отчет на тези структури".

Въпреки рекордно големите запори на знакови имена от родния бизнес, едва 230 хил. лева са влезли в хазната като резултат от работата на комисията за установяване на имущество придобито от престъпна дейност, коментира "Стандарт".

За шестте години работа заплатата на нейния председател Стоян Кушлев е половин милион лева. Данните са на парламентарната антикорупционна комисия. За 6 г. данъкоплатците са платили близо 32 млн. лева за работата на комисията с около 200 души персонал.

"Да проверяват каквото искат - лисици, чакали и всякакви други животинки. Нямам никакви притеснения, защото своето хоби съм осъществявал съобразно законите на страната", цитира в. "Труд" изявление на президента Георги Първанов. Държавният глава направи коментара по повод исканата проверка на неговите трофеи. Първанов заяви, че въпросната проверка не е най-сериозната тема в държавата.

"Капитал" засяга темата за Япония със заглавие "Страната на залязващото слънце". За последните няколко месеца инвеститорите в соларни панели и вятърни перки бяха нарочени за спекуланти, перачи на пари и двигател на задаващия се зелен балон.

Настоящите промени в Закона за възобновяемите енергийни източници са на път тотално да убият бизнеса - инвеститорите до последния момент няма да знаят по какви изкупни цени ще продават зеления ток и съответно дали ще могат да връщат кредитите си.

Повечето от компаниите окачествиха закона като опит да се зачеркне този вид бизнес. Мениджърите обясниха, че след приемането му ще направят преглед на проектите си, които са в ход, и ще преценят дали ще изчакат няколко години с тях и директно ще насочат инвестициите си другаде.

Място за дебат на тема енергетика дава "24 часа". "Възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) са новата машинка за пари, която български и чужди предприемачи лобисти, политически брокери тихо пуснаха", каза Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията.

Според политолога Евгений Дайнов АЕЦ, ВЕЦ и ТЕЦ са обречени и бъдещето е на ВЕИ. Задава се реалност, в която ще ползваме много по-малко ток за много повече неща. Иде и прекратяване на зависимостта от "мирния атом", който се оказа масов убиец.

Остават онези неща, които българското правителство намира за изключително смешни: слънце, вятър и слама.

Първата партида бял хляб по утвърдения стандарт "България" е омесен на Велики четвъртък и е по магазините, акцентира "Труд". За пусковия срок само един производител успя да заслужи одобрението на агенцията по храните. Чакат още 15. Цената за 650-грамов хляб е 0,90 лв., колкото струва и белият хляб не по стандарт.

Засяхме магистрала "Тракия" и сега ще я ожънем, заяви премиерът Бойко Борисов, който инспектира на място как върви строителството на лот 2 на магистралата край Стара Загора, пише "Труд". Строителите от :Трейс" докладваха, че изпреварват графика с един месец.  

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@