Дянков: Съкращенията в администрацията продължават
Финансовият министър Симеон Дянков и премиерът Бойко Борисов на заседание на Министерския съвет   
Източник: Антон Станков, БГНЕС
78

Държавата продължава съкращенията в администрацията, съобщи пред журналисти в Министерския съвет вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков.

Съкращенията ще спестят минимум 18-20 млн. лв. на месец или около 200-250 млн. лв. годишно, обясни финансовият министър.

Правителството е приело днес по предложение на Дянков план за реорганизация на държавната администрация.

За първата година от работата на правителството структурите на централната държавна администрация са намалели с 14 и общия им брой вече е 106.

Предишното правителството е започнало мандата си също със 115 централни държавни ведомства, посочи Дянков.

Броят на заетите в държавната администрация за една година е намален със 7860 души или 10,9%.

Като се включат и съкратените 3000 щата в МВР, общото намаление на щата е 10 860 бройки.

Предишното правителството обяви на два пъти намаление на администрацията с 10 и после с 12%, но всъщност централната държавна администрация се е увеличила с 2136 бройки, посочи Дянков.

Планът, приет днес, предвижда допълнително намаление на държавната администрация с 22 структури и преструктуриране на други 56 администрации. Това ще намали щата с още 2500 бройки.

Част от икономиите вече са направени и са отразени в актуализацията на бюджета за тази година, а останалите ще се включат в проектобюджета за 2011 г. След провеждането на административната реформа се очаква

с над 1600 човека да се намали щатът на земеделското министерство,

съобщи ресорният министър Мирослав Найденов.

Предвижда се със създаването на Агенцията по безопасност на храни в нея да се влеят три служби - ветеринарна, по зърното и фуражите и за растителна защита.

Освен това започва реформа в горския сектор. Министърът съобщи, че се закриват цели звена в системата на министерството.

Например агенцията по хидромелиорация ще стане дирекция към министерството, функциите на фонд "Тютюн" се поемат от Държавния фонд "Земеделие".

Предвижда се някои звена да се трансформират в търговски дружества като например - Агенцията за борба с градушките.

Министър Найденов съобщи, че ще се оптимизират общинските земеделски служби, същото ще се случи и с големия брой държавни горски стопанства.

От 100 лаборатории в системата на министерството се предвижда за безопасността на храните да се грижат шест, които на следващ етап бъдат редуцирани до три.

Реформата в администрацията на здравното министерство

предвижда обединение на РИОКОЗ и районните центрове по здравеопазване. Необходимостта от това обяви министър Анна - Мария Борисова.

По думите й обединението ще бъде от полза, както за по-оптимална структура, така и за оптимизация на работата.

Според Борисова необходимото преструктуриране ще стане през есента, най-вероятно през октомври, тъй като в момента се работи по Закона за здравето, в който е законовата обосновка на този процес. Според нея до края на септември той ще бъде приет.

Част от състава на РИОКОЗ ще влезе в бъдещата Агенция по храните, заедно с експерти от МЗХ. Друга част от състава на РИОКОЗ ще се обедини с експерти от Районните центрове по здравеопазване в една обща оптимизирана структура.

В министерството на образованието до края на година ще бъдат съкратени 17% от чиновниците. Tова каза Петя Евтимова – зам.-министър на образованието.

За да намали разходите, ведомството ще премине към финансова децентрализация на професионалните и специалните училища. Симеон Дянков каза и че в МВР са си поставили "амбициозни цели за реформи".

Външно министерство опроверга данните за закриване на посолства, изнесени в медиите,

Говорителят на министерството Весела Чернева заяви, че в момента се разглеждат различни варианти, но нито един от тях не се покрива с изнесеното в пресата.

Не мога да коментирам за нито едно конкретно дипломатическо представителство в чужбина, защото това е вредно за външната политика, която провеждаме, уточни тя.

Говорителката също така опроверга информацията, че базата на заплатите на дипломатите е намалена с 15% и може да се стигне до отнемане на допълнителни средства.

Започва процедура по разглеждане на закриването на задгранични представителства на България, съобщи Валери Рачев, началник на кабинета на министъра на външните работи.

Той не посочи държавите, които ще бъдат обхванати от процедурата, за да няма нежелателни усложнения в двустранните отношения.

Рачев съобщи, че 25 представителства са подложени на разглеждане. Основните критерии за поддържането на задграничните представителства на България са политически съображения, икономически резултати, въпроси на сигурността и въпроси, свързани с българските общности в чужбина, отбеляза Рачев.

Преценката е на основа на комплексно оценяване по тези показатели, в това число и съотношението между цената и ефективността от поддържането на съответното посолство.

Определянето на посолствата, които ще бъдат поставени в процес на закриване, е комплексен въпрос и не се основава само на съображението да се спестят разходи, уточни Рачев. Той посочи, че в МВнР се осъществява реформа на дипломатическата служба, която основно ще премине през следващите две години.

Към момента разходите на бюджета на министерството са съкратени с 18 млн. лв., а щатните бройки са намалени с 14%. Оптимизирането на разходите и на състава ще продължи.

Рачев добави, че ще бъде прекратена дългосрочната командировка на значителен брой служители, което ще стане постепенно - посолство по посолство, на основата на индивидуални планове. От този процес могат да бъдат засегнати около 300 души.

Българската армия ще бъде намалена и преструктурирана,

съобщи пред журналисти в Министерския съвет днес министърът на отбраната Аню Ангелов. Министърът уточни, че тези намерения на изпълнителната власт засега не са съгласувани с президента.

В момента се извършва преглед на структурата на въоръжените сили, който трябва да завърши до края на август и през септември ще бъде приета т. нар. "Бяла книга на отбраната и въоръжените сили".

Ангелов добави, че в голямата си част реформата в администрацията в Министерството на отбраната е завършила.

Администрацията е намалена с 472 щатни бройки, от които 257 са реално съкратените служители. В агенция "Социални дейности" на МО съкратените служители са 161.

С шест на сто е намален съставът на Института по отбрана. До края на август се предвижда оптимизиране на структурите и намаляване на администрацията на висшите военни училища с около 40%, но не и на преподавателите.

Общото намаление на числеността на щабовете на трите вида въоръжени сили е 297, от които 167 са реално съкратените военнослужещи и държави служители, отбеляза министърът.

Предвижда се детските градини, които са извън районите на поделенията на армията и създадени от МО, да бъдат прехвърлени на общините при преференциални условия за приемане на деца на военнослужещи.

Коментари 78
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

78 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Руски бомбардировач се разби край Ставропол

Руски бомбардировач се разби край Ставропол

Свят Преди 15 минути

Четиримата пилоти са катапултирали, трима от тях са били спасени, другият се издирва

<p>Военният министър: Израел демонстрира, че може да достигне територията на Иран</p>

Военният министър: Атаката на Израел срещу Иран не застрашава страната ни

България Преди 53 минути

Израел демонстрира, че може да достигне територията на Иран, посочи Атанас Запрянов

Чудноватият живот на създателя на Том Сойер и Хъкълбери Фин – Марк Твен

Чудноватият живот на създателя на Том Сойер и Хъкълбери Фин – Марк Твен

Любопитно Преди 1 час

Наследството на Марк Твен е не само в американския литературен канон, но и в неговото трайно влияние върху идеалите за свобода

Ирански медии: Край град Исфахан е стреляла ПВО, но няма данни за чуждестранна атака

Ирански медии: Край град Исфахан е стреляла ПВО, но няма данни за чуждестранна атака

Свят Преди 2 часа

Никое иранско официално лице все още не е признало пряко възможното нападение

Nvidia конкурира Optimus на Tesla със свой хуманоиден робот

Nvidia конкурира Optimus на Tesla със свой хуманоиден робот

Технологии Преди 2 часа

Разчита на изкуствения интелект, за да имитира човешко поведение

Почитаме паметта на виден светец, кой е той

Почитаме паметта на виден светец, кой е той

Любопитно Преди 2 часа

Неговият пример бил последван от десетки други монаси от лаврата в трудните времена на арабските нашествия в Светите земи

<p>&quot;Победата на Русия ще доведе до Трета световна война&quot;</p>

Премиерът на Украйна: Победата на Русия ще доведе до Трета световна война

Свят Преди 2 часа

Коментарите на министър-председателя повтарят тези на Зеленски, който отдавна настоява САЩ и Европа да предоставят по-голяма подкрепа на Украйна

Парламентът гласува увеличения на заплатите в армията

Парламентът гласува увеличения на заплатите в армията

България Преди 3 часа

Според текстовете възнагражденията на военнослужещите ще се повишат средно с 30%

Главчев и Радев обсъждат рокадите в кабинета

Главчев и Радев обсъждат рокадите в кабинета

България Преди 3 часа

Служебният премиер иска нови министри начело на МВнР и Министерството на земеделието

а

Може ли да настъпи нова гражданска война в САЩ

Свят Преди 3 часа

Възможна ли е гражданска война в САЩ четете в следващите редове

Обвиниха в тероризъм 16-годишния, намушкал епископ в Сидни

Обвиниха в тероризъм 16-годишния, намушкал епископ в Сидни

Свят Преди 3 часа

Междувременно продължава разследването на бунта, избухнал след нападението

Meta AI вече е факт и ще помага за всичко

Meta AI вече е факт и ще помага за всичко

Технологии Преди 3 часа

Новият асистент ще "прескача" между приложенията

Облаци и дъжд в петък, става още по-студено

Облаци и дъжд в петък, става още по-студено

България Преди 3 часа

Максималните температури ще бъдат между 13° и 18°