83

Н яколко часа след кацането си във Виетнам министър-председателят Пламен Орешарски, съпругата му и придружаващата ги делегация присъстваха на откриване на български ресторант във виетнамската столица, предаде за Vesti.bg пратеникът на Дарик радио Константин Вълков.

Макар че има повече от 20 хил. виетнамци, които са се върнали от България и доста от традиционните ястия са сравнително добре познати тук, “София” е първият български ресторант във Виетнам.

“Идеята дойде след разговор с моя съдружник, който е виетнамец, но е живял в България повече от 16 години”, разказа основателката на ресторанта, българката Жени Желязкова, която от две години живее в Ханой. “Искахме да създадем един малък кът далеч от родината, но скъп за нас и за всички българи, които живеят в Ханой и във Виетнам. А и тези виетнамци, които са завършили в България, си спомнят с умиление и сълзи на очите за страната ни”, посочи тя.

Ресторант "София" в Ханой
Ресторант "София" в Ханой Източник: Константин Вълков, Дарик радио

В ресторанта се предлагат традиционни ястия като шопска салата, мусака, таратор. В рамките на тридневното посещение на Пламен Орешарски във Виетнам, чиято официална част започва в понеделник, са предвидени срещи с министър-председателя на Виетнам Нгуен Тан Зунг, с председателя на Народното събрание Нгуен шин Хунг и с генералния секретар на Комунистическата партия на Виетнам Нгуен Фу Чонг.

Във вторник българската делегация ще отлети за град Дананг, където ще бъде открит съвместен българо-виетнамски бизнес форум, а в сряда премиерът ще направи посещение в текстилна фабрика в град Хюе.

Веднага след пристигането си в Ханой Пламен Орешарски се срещна с виетнамски граждани, които са учили и работили в България. Над 22 хил. виетнамци са работили в България, над 6 хил. са правили своите следдипломни квалификации в страната, а над 2500 са възпитаниците на висши училища.

“Скъпи виетнамски приятели,” обърна се към присъстващите в българското посолството Пламен Орешарски, “искам да кажа, че съм изключително развълнуван и горд да ви приема на българска територия, да се запозная с вас, българските възпитаници във Виетнам. В навечерието на 65-годишнината от установяване на дипломатически отношения, можем да отчетем, че отношенията на България и Виетнам във времето винаги са били особено близки и приятелски, въпреки че се намираме на доста голямо разстояние.”

В официалната делегация на премиерът Орешарски са включени още и министърът на земеделието Димитър Греков, министърът на транспорта Данаил Папазов и министърът на културата Петър Стоянович. Визитата във Виетнам, която е третата официална за Орешарски откакто е премиер след Китай и Азербайджан, продължава до 9 април.

За последните няколко години има немалко български високопоставени държавници, посетили Виетнам - Сергей Станишев като премиер, Николай Василев, Емилия Масларова и Ивайло Калфин като министри; Цецка Цачева като председател на Народното събрание. Само преди няколко месеца на официална визита беше и президентът Росен Плевнелиев.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@