16

В ицепрезидентът Маргарита Попова отбеляза, че тя и президентът Росен Плевнелиев ще излязат от президентската институция така, както са влезли в нея – заедно. Двамата направиха отчет по повод петата година от встъпването си в длъжност. Това се случва само ден преди новоизбрания президент Румен Радев да положи клетва пред НС.

„Заявявам нещо, което трябва да бъде изходна позиция, заявена от моя страна. Ние с президента влязохме заедно на 22 януари 2012 г. и излизаме заедно като екип на 22 януари тази година“, заяви Попова.

Вицепрезидентът: Ядосах се на оставката на Борисов

Маргарита Попова може да се кандидатира за президент

„Научихме се заедно да наблюдаваме фактите и събитията и да ги анализираме през призмата на нашата институция, институцията президент и се научихме, че всяко емоционално или инстинктивно преживяване на различни факти, събития и слухове води до тежки разстройства на личността и разстройва културата в обществото.

Надявам се следващата президентска администрация да работи с очи за България“,

коментира още тя.

„Нас ни очакват избори, нова президентска администрация, която да работи в сговор с тази, която ще заварят, ново служебно правителство и нов редовен кабинет. За това анализът със здраво стъпили крака на земята днес е повече от необходим

Може би най-важното послание, за хората, които ще дойдат след нас, което ще оставим на следващия екип е разделението в обществото, това е първият проблем и въпрос, който мъчи народът ни вече години наред. Съпровождаше ни в почти целия мандат“, каза още тя. По думите ѝ разединението означава поредица от тежки конфликти, противопоставяния, нараняване душата на хората и безсмислени пречки да управляват собствения си живот. Попова заяви, че има проблеми като последица от разделението, които се дължат на насажданата ежедневно омраза и агресия в обществото ни

„Не може да се стигне далеч, не могат да се решават национални задачи, ако не предотвратим точно това. Даваме ли си сметка всички ние и вие журналистите също – защо е това разделение,

кой подклажда тази омраза, нужна ли ни е, колко ни струва това.

Много е важно да разберем колко ни струва това и кои са вдъхновителите, това нашенска работа ли е или не съвсем“, поясни тя. Попова допълни, че когато сме разделени в различни групи и групировки, личната отговорност се размива, а справедливостта умира.

„Всеки срещу всеки, група срещу група, структура срещу структура. Доникъде няма да стигнем, а идват избори. Този екип, който влезе с нас 2012 г. и който е тук, чака новите стопани на президентската институция. Благодаря ви колеги, затова, че сте тук и ще ги посрещнете. Благодаря ви, че не използвате президентската институция за трамплин. Идват избори – посланията към партиите, новите правителства и новите стопани – да работим не за разделение, защото иначе няма да си намерим мястото на голямата географска карта“, заяви Попова.

Според нея, ако водят непрекъснати войни по между си, ако правят война вътре в държавата между нас, пита ли се някой какво изнасяме навън. „Може ли да правим война в собствената си държава и да претендираш, че изнасяш мир навън.

На народа му омръзна от вътрешна война.

Аз не искам да изнасяме война, а да изнасяме мир, бъдеще, настояще и повече спокойствие. Ако не си оправим къщата и ако не седнем да се помирим, ако тази институция не успее да направи това в следващия мандат, всичко останало ще се интегрира около този въпрос“, подчерта Попова. По думите ѝ помилванията, убежищата и гражданите са получили председатели на комисии, които са работели вдъхновено и резултатите са добри.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@