Политически реакции на доклада на ЕК
Сградата на Европейската комисия в Брюксел   
Източник: ЕПА/БГНЕС
101

П ри представянето на доклада за напредъка на България в рамките на Механизма за сътрудничество и проверка, говорителят на ЕК Марк Грей подчерта, че Комисията не дава оценка на сегашното правителство или на предходния кабинет, а на процесите в страната. Той изрично отказа да определи доклада като положителен или отрицателен и припомни, че никога досега ЕК не е правила това. 

Механизмът неслучайно е кръстен с думите сътрудничество (cooperation) и проверка (verification), което е различно от "оценка", както често бива превеждан този термин. Дали обаче и политиците ни мислят така?

"Докладът е не просто обективен – той трябва да се възприеме като партньорски механизъм, който да помогне на България най-сетне да преодолее онези дефицити, с които бяхме приети за пълноправен член на ЕС. Изцяло наша отговорност оттук нататък е да отговорим на всички критични бележки и да сторим необходимото този доклад на ЕК да е последен за България – поне що се отнася за механизма за наблюдение. Би било необяснимо, ако кабинетът и парламентът нямат за своя цел да отговорят на всички критики, така че механизмът да бъде снет." С тези думи лидерът на ДПС Лютви Местан коментира публикувания доклад.

Местан обаче не пропусна да "адресира" някои от критиките в доклада.

Според него проблемът с натиска от страна на изпълнителната власт върху съдебната се е появил в докладите в резултат на управлението на Бойко Борисов и на Цветан Цветанов.

"Към членството си България беше покрила критериите за независимост в съдебната власт. Средата в България се демократизира, въпреки многото критики. И дума не може да става за сравнение с управлението на ГЕРБ. И кабинетът, и парламентът могат да чуват гласа на гражданското общество", допълни Местан.

Вътрешният министър Кристиян Вигенин също коментира доклада. "Струва ми се, че част от положителните коментари в доклада на ЕК са свързани с извършеното в последните месеци, тоест има известна надежда, че в следващите месеци оттук нататък България ще може да покаже един по-последователен прогрес в тези сфери." 

Според евродепутата от групата на социалистите Евгени Кирилов при по-активна работа в критичните области до една година периодът на наблюдение може да бъде приключен.

Кирилов коментира проблемите в съдебната власт, борбата с корупцията и организираната престъпност, но отбелязва, че все пак вижда нещо окуражаващо, макар и недостатъчно.

"Всичко е доста обективно и лично аз очаквах подобни оценки. Тук няма никакво политизиране, те фактически отразяват три правителства, но ми се струва, че докладът дава известна надежда за бъдещото развитие. Надявам се, че по всички тези критични области, ако продължи работата от последно време по-активно, може би

догодина по това време, вече с новата Европейска комисия, ще можем да приключим този период на наблюдение",

добавя оптимистично Кирилов.

На точно противоположно мнение застава Моника Панайотова, евродепутат от ГЕРБ/ЕНП.

"На първо място, вече не се говори за премахване на Механизма и за стратегия за отпадане на действието му – нещо, което бяхме на път да постигнем с правителството на ГЕРБ, и което се потвърди с решението на ЕК да не прави доклад за България в рамките на предходните 18 месеца.

На второ място, бих очертала определено осезателна промяна в изказа в последния доклад на ЕК и връщане на акцента в механизма върху проверката, не към сътрудничество – нещо, към което се стремяхме при управлението на кабинета Борисов.

Докладът на ЕК ни показва, че българските власти в момента са загубили доверието на европейските си партньори, особено в контекста на назначението на Пеевски.

Посланията за политическа воля от предходните няколко доклада, са заменени с оценката за крехък и ограничен постигнат напредък. Това реално налага механизмът все още да бъде силно необходим за България, което и показва липсата на доверие, първо в способността на институциите и още по-малко в способността на това правителство сами да проведат необходимите реформи в съдебната система и в борбата с корупцията и организираната престъпност – темите, които са в обхвата на доклада", допълва Панайотова.

Оценката ѝ се споделя бившия правосъден министър от ГЕРБ Диана Ковачева. Според нея докладът е обективен, но значително по-критичен и по-негативен в сравнение с предишните.

В доклада не само не се говори за политическа воля, но се говори и за отстъпление, за загуба на доверие, каза Ковачева. Оценката на ЕК за реформата в съдебната система в последните 18 месеца е, че напредък има, но той е крехък, колеблив и непостоянен. Това безспорно се дължи на факта, че последните 8 месеца бяха категорично загубени за съдебната реформа, добавя Ковачева.

Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев също сподели отрицателната оценка и призова за оставка и предсрочни парламентарни избори. Според него управляващите четат доклада като дявола Евангелието.

"Не само, че огромна част от българското гражданско общество няма доверие в правителството и в сегашното управляващо мнозинство, но и европейските институции нямат доверие. В такава ситуация нормалната демократична практика изисква да има оставка на това правителство и предсрочни парламентарни избори", подчертава Ковачев.

Една от най-големите критики в доклада беше за начина, по който се извършват назначенията в системи, които засягат справедливостта и сигурността, коментира и Меглена Кунева

Според лидера "България на гражданите" хората са започнали да взимат съдбата в ръцете си. "По отношение на действията, които трябва да се вземат, план има, и това е планът, който Реформаторският блок предложи по програмата за правосъдие и вътрешен ред", добави Кунева. 

Евродепутатът от БСП Илияна Йотова единствена подчерта казаното от говорителя на ЕК Марк Грей, че в доклада не става въпрос за мерене на правителства, а на политики.

"Към момента за политиките е очевидно, че имаме още много неща, с които да се справим", призна обаче Йотова.

Депресиращо четиво е новият доклад на ЕК - няколко малки стъпки напред, големи стъпки назад. Политиците ще се обвиняват взаимно. Ако бяха работили заедно за реформа, щяха да са решили проблемите. Такъв коментар публикува в Туитър британският посланик в София Джонатън Алън.

Коментари 101
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

101 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Силни взривове отекнаха в Одеса и Черноморск

Силни взривове отекнаха в Одеса и Черноморск

Свят Преди 20 минути

По информация на регионалните приложения в Telegram украинските въоръжени сили са унищожили балистична ракета и дрон

Мъж намушка три жени в Швеция

Мъж намушка три жени в Швеция

Свят Преди 1 час

Нападателят бе прострелян и задържан от полицаи

<p>&quot;Турция може да бъде балансьор&quot;: Ердоган на посещение в Ирак&nbsp;</p>

Турският президент Ердоган с официална визита в Ирак

Свят Преди 1 час

На върха на дневния ред на Ердоган в Багдад е осигуряването на подкрепа за Турция за планирана офанзива срещу кюрдската бунтовническа група ПКК

Главчев и посланикът на САЩ у нас обсъдиха 7 и 8 блок на АЕЦ "Козлодуй"

Главчев и посланикът на САЩ у нас обсъдиха 7 и 8 блок на АЕЦ "Козлодуй"

България Преди 1 час

Проектът е сред основните приоритети в работата на настоящото правителство

Изкуственият интелект е расист, но не го осъзнава

Изкуственият интелект е расист, но не го осъзнава

Технологии Преди 1 час

И за разлика от човека, може бързо да се научи

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Любопитно Преди 9 часа

Програмистът Тихомир и полицайката Маргарита празнуваха заедно

Автобус с българска регистрация катастрофира в Турция

Автобус с българска регистрация катастрофира в Турция

Свят Преди 9 часа

Двама от пострадалите са в тежко състояние

Конгресът на САЩ гласува военната помощ за Украйна

Конгресът на САЩ гласува военната помощ за Украйна

Свят Преди 9 часа

Днес лидерът на Демократическата партия в Сената Чък Шумър каза на сенаторите да бъдат готови за гласуване през уикенда

Армения предава още територия на Азербайджан

Армения предава още територия на Азербайджан

Свят Преди 9 часа

Населените места са били под арменски контрол от началото на 90-те години

Mъж се самозапали пред съда, който гледа делото на Тръмп

Mъж се самозапали пред съда, който гледа делото на Тръмп

Свят Преди 10 часа

Мъжът, който се е самозапали пред сградата на съда в Манхатън, е в критично състояние

Втори май ще е неучебен за всички училища

Втори май ще е неучебен за всички училища

България Преди 11 часа

Цоков: Решението беше взето след диалог с всички заинтересовани страни

Василев: Стана ясно, че е имало договорка с президента

Василев: Стана ясно, че е имало договорка с президента

България Преди 12 часа

Василев: Договорът с „Боташ“ носи по 1 милион лева на ден щета за българската държава

Главчев се отказа от смяната на външния министър

Главчев се отказа от смяната на външния министър

България Преди 12 часа

Това научи NOVA неофициално от свои източници

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Свят Преди 13 часа

НАТО направи карта на съществуващите възможности

Главчев освободи трима зам.-министри

Главчев освободи трима зам.-министри

България Преди 14 часа

Това са Мартин Гиков, Николай Сиджимов и Николай Найденов

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

България Преди 14 часа

Мартин Димитров от ПП-ДБ посочи, че Денков не е подписвал договора, нито неговият енергиен министър