Плевнелиев: Новата политика изключва бягане от отговорност
Президентът Росен Плевнелиев: Зададохме нов тип политика, а тя изключва бягането от отговорност   
Източник: Боби Тошев / БГНЕС
32
За адохме нов тип политика, а тя изключва бягането от отговорност.

Това каза президентът Росен Плевнелиев днес на пресконференция, на която представи работата на президентската институция за първите сто дни от встъпването му в длъжност.

Държавният глава припомни, че публично са оповестени ангажиментите, поети по времето на предизборната му кампания, те са публикувани на интернет страницата на президентската институция.

Надявам се повече български политици да се заразят от този пример. Ако политиците са честни в ангажиментите, в обещанията, които дават и в изпълнението, със сигурност гражданите ще имат много по-голямо доверие към тях, каза президентът.

Той напомни, че са поети 40 обещания и са очертани 10 важни за страната приоритета. Пет от ангажиментите вече са изпълнени, много от останалите са в процес на изпълнение.

Росен Плевнелиев отново заяви, че ще продължи да се води от духа на конституцията и ще отстоява независимостта и неутралността на президентската институция.

Президентът каза в отговор на въпрос, че предстоящият доклад за България на ЕК е много важен и добави, че приветства политическата воля, демонстрирана от парламента и изпълнителната власт с

приемането на Закона за конфискация на незаконно придобито имущество.

Той допълни, че е важно законът да бъде облечен със съответните механизми и работеща комисия, която с делата си да докаже, че България в мисленето си и в политическата си воля, амбиция и в действията на българските политици и институции, е на пръв път.

Гражданите отдавна го искат, каза Плевнелиев и посочи, че при обиколките си в страната по време на предизборната кампания хората са искали две неща - справедливост и резултати. Този закон със сигурност е част от механизмите , но само по действията и по резултатите ще се види дали наистина ще бъде наложена и справедливост, коментира президентът.

Вицепрезидентът Маргарита Попова заяви, че приемането на закона е добра стъпка. Предстои да се структурира комисия, която да може да убеди обществото, че се състои от професионалисти и от морално безукорни хора, които да си служат с материята и да прилагат закона, който е тежък, отбеляза тя.

По думите й много важно е да има достатъчно време до влизането в сила на закона, за да се подготви съдебната система за прилагането му, както и е важно да бъдат обучени съдиите да го прилагат, защото до момента не сме имали такава формула на гражданска конфискация.

"За сто дни работата ми по отношение на външната политика включва

над 60 срещи с представители на над 20 държави

- президенти, министър-председатели, министри, посланици, всеки божи ден, в президентската институция.

Когато се говори за външна политика, за мен е важен неформалният подход. Ако във външната политика подхождаме само формално, аз се притеснявам че по този начин ще се отнасят и към нас - формално. По някой път дори грешките ни помагат да си свършим по-добре работата", отбеляза Плевнелиев и припомни случая с грешката си с чешкия президент. Седмица след тази среща, имахме културна спогодба, каза президентът.

В отговор на въпрос

за изборите във Франция

Росен Плевнелиев коментира, че изборът във Франция не поставя под съмнение фискалната дисциплина, както и усилията на всички европейски държави да овладеят безразборното харчене от последните 20 години.

Работим за единна външна политика. Това означава сериозна промяна - всички институции да координират позициите и действията си, посочи Плевнелиев.

Повече Европа означава по-силна България, подчерта президентът. Предстоят много посещения. България трябва да бъде много активна. Ще се подготвим добре и ще се представим на ниво, каза държавният глава.

Предстоят му визити в САЩ, Ватикана, Германия, Бразилия, Гърция.

Плевнелиев отбеляза, че инициативата "Месец на политическите консултации" е била много успешна и ще има своето продължение.

"Всяка година ще има такъв месец, ще търсим консенсус, ще очаквам в хода на годината наистина да се работи - това е важно. Партиите постъпиха отговорно на първия КСНС, отбеляза държавният глава. Заседанията на съвета ще се провеждат редовно", допълни той.

Държавният глава каза, че при срещата си с генералния секретар на НАТО, е получил пълна подкрепа за реформите в армията.

"Бях първият президент от държава-членка на НАТО, който посети Афганистан през февруари, в един много труден момент. Реших да отида именно в този момент. Ако трябваше да чакам два месеца, за да ми осигурят коридор, нямаше да съм там навреме. И днес да се наложи да го направя в труден момент, ще го направя. Важно е президентът да е там, когато има нужда от него. Благодаря на нашия контингент.

Получих високи оценки за работата на нашия контингент", каза президентът.

Вече има

първи помилван български гражданин от вицепрезидента Маргарита Попова.

Това тя съобщи на пресконференцията.

Към днешна дата от комисията по помилванията към президента са разгледани около 300 молби за помилвания. Има 276 с отказ, а с указ от 27 април е първият помилван.

Помилваният е 38-годишен мъж, осъден за опит за кражба. Наложеното му наказание е било 2 години лишаване от свобода, от които са изтърпяни почти 4 месеца. Човекът е в много тежко здравословно състояние - парализиран, с мозъчен оток, с тежка инвалидност, което не му позволява да се обслужва сам, обясни пред журналисти Попова.

Поради това, многократно е прекъсвано изпълнението на наказанието, което прави по наше мнение случаят изключителен, защото фактите не кореспондират с всякакво разбиране на човек за житейска справедливост, каза вицепрезидентът.

Тя коментира, че няма никаква надежда, ако продължава да се изпълнява наказанието, да се постигнат целите на наказанието - да превъзпита. Попова обясни още,че това, което човекът се е опитвал да открадне, е възстановено на собственика, така че щети няма.

Ако по този начин изпълняваме наказание това би било много грубо противоречие с хуманните цели и хуманната същност, която всяка една демократична държава залага в своите концепции за наказателна политика, каза Маргарита Попова и заяви, че затова е решила, че това е случая, който заслужава да бъде въздадена човешка милост. Случаят е дошъл по поредност и не е избиран случайно.

Тези дни предстои комисията да представи втория отчет за дейността си.

Вицепрезидентът Попова акцентира на важността на поетите с президента Плевнелиев ангажименти за повече прозрачност и отчетност в дейността на институцията.
Коментари 32
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

32 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Любопитно Преди 1 час

Седмичното изпитание за жените свали всички маски във Вилата на любовта

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Свят Преди 1 час

Националната противопожарна агенция съобщи, че няма незабавни съобщения за щети

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Свят Преди 6 часа

Партидата ще бъде доста ограничена

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 7 часа

Още пет области са с нови управители

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 7 часа

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

България Преди 7 часа

Проучването на ОИСР представя изводи по пет ключови области

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 7 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда

Унижение

Коя е най-силната психическа травма за човек?

Любопитно Преди 8 часа

Според специалистите, отговорът е само един.

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 8 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 8 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

<p>Как е реагирал Георги Блажев на новината, че ще става баща</p>

Георги Блажев: Да си добър родител не облагодетелстваш само твоето дете, ти си в плюс на обществото

Любопитно Преди 8 часа

Това сподели от личен опит писателят и панелист в „На кафе“ Георги Блажев в подкаста „Ох, на мама! Podcast”, който е и баща на две деца

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

България Преди 9 часа

Те използвали фалшиви решения на ТЕЛК

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 9 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 9 часа

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 9 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Любопитно Преди 10 часа

Те ще играят нестандартна игра на покер