Народното събрание избра Писанчев за шеф на ДАНС
Народното събрание избра Писанчев за шеф на ДАНС   
Източник: Боби Тошев, БГНЕС
93

Народното събрание избра Владимир Писанчев за шеф на ДАНС. Кандидатурата подкрепиха 104 депутати, един беше против, а 14 се въздържаха.

Един от БСП е гласувал против и един от тази партия се е въздържал.

13 депутати от "Атака" също се въздържаха. Депутатите от ДПС и от БСП подкрепиха канидадтурата, а ГЕРБ не присъстват в залата.

Писанчев положи клетва пред народните представители. "Кълна се при изпълнение на службата да спазвам Конституцията и законите на Република България, и да изпълнявам добросъвестно служебните си задължения, като се ръководя от интересите на държавата и принципите на независимост и обективност. Заклех се", заяви той.

ДАНС не служи на интересите на нито една партия, а на хората, каза от парламентарната трибуна Писанчев, чиято кандидатура за председател на ДАНС беше предложена днес на депутатите от премиера Пламен Орешарски.

Според Писанчев трябва да се обърне внимание на координацията на службите в страната - и в тази връзка голяма роля ще има Съветът по национална сигурност към Министерски съвет. Икономическата криза е основната заплаха пред нацията. Обедняването води до престъпност, каза Писанчев.

След атентата на летище Сарафово България е друга; ще се анализира внимателно, ще се създадат адекватни мерки. По отношение на трансграничната организирана престъпност е необходимо засилване на връзките между страните в региона, каза Писанчев.

Особено внимание той смята да отделя на медийната политика -

99% от работата на агенцията е неизвестна за хората. Повишените изисквания за прозрачност може да се постигнат и чрез медийната политика; ще се създаде звено, което ще контактува с медиите, каза Писанчев.

Един от основните принципи на агенцията е политическа необвързаност. ДАНС не служи на интересите на партия, а на интересите на хората, каза още Писанчев. Кризата води до намаляване на заплатите, безработица, ниска раждаемост. Това ограничава възможностите на държавата и икономическите интереси. Води до увеличаване на престъпността и корупцията.Особено важно е работата на агенцията да бъде насочена към данъчните престъпления, контрабандата, корупцията, организираната престъпност, обясни Писанчев.

Работата на ДАНС трябва да бъде насочена към недопускане на дейности, които водят до социални, религиозни и етнически напрежения

Основна задача на агенцията в момента е преминаването на бившата ГДБОП към ДАНС. Създадена е организация за преминаване на служителите към ДАНС. С наличния ресурс ще можем да приключим този процес до края на 2013 година.

ДАНС поддържа активно международно сътрудничество. В този формат особено се обръща внимание на международния тероризъм, каза още той.Един от основните принципи на агенцията е политическата независимост. ДАНС не служи на политическите партии, тя служи на хората, каза още Писанчев.

"Писанчев от първите години на трудовия си стаж е работил в системата на МВР. След 2008 г. е неизменно служител на ДАНС, там също е заемал различни ръководни длъжности. Към момента изпълнява длъжността председател на ДАНС", посочи премиерът Орешарски.

В последните седмици направих интервюта с потенциални кандидати, двама от тях, в това число и Писанчев бяха изслушвани и в комисията за ДАНС. Изборът ми към вътрешен човек на системата е мотивиран до голяма степен от високата обществена чувствителност към тази длъжност", заяви Орешарски.

Той подчерта, че неговото предложение е запазване на статуквото, т.е. предлага за председател изпълняващия длъжността в момента.

"Силно се надявам кандидатурата да се справи с огромните отговорности, които стоят пред тази позиция. За мен най-добрият критерий за оценка на неговата дейност ще бъде степента на сътрудничество с приходните агенции и степента, в която ще видим подобряване събираемостта на приходите.

Затова лично ще наблюдавам дейността на председателя на ДАНС и той ще се отчита не само пред мен, а и пред комисията. Аз също периодично в своите отчети пред вас ще включвам и раздел как върви събираемостта на приходите и къде са проблемите", добави Орешарски.

Много са предизвикателствата пред ДАНС, каза лидерът на БСП Сергей Станишев. Според него доскоро се е целяло ДАНС да бъде обезсилена, подчинена на двама души - министър-председателя и министър на вътрешните работи. На това трябва да се сложи край.Имаме голяма необходимост председателят на ДАНС да притежава, освен професионални качества, и воля за решаване на тези задачи, с които е натоварен, допълни социалистът.

Крайно време е всички граждани без разлика от етнос и религия, да могат да служат в ДАНС,

каза лидерът на ДПС Лютви Местан Местан. В края на вашето изказване, казахте нещо, което много силно ни впечатли, че ДАНС служи на България, на всички нейни граждани, без значение от техния етнически или религиозен произход. Отправям призив да е вярна и обратната посока на тази теза - както ДАНС служи на всички български граждани, без разлика от етнос и религия, нека всички български граждани, без разлика от етнос и религия, да могат да служат на ДАНС. Крайно време е тази служба да се отвори за етническите и религиозни малцинства в България, за да се сложи край на онези митологеми в някои райони, каза Местан.

Етнорелигиозните различия не са риск сами по себе си, риск е радикализмът, независимо откъде идва този радикализъм. Очаквам най-сетне една промяна в подхода на държавата към различията. Нека в различията видим богатството и възможностите за развитие, посочи още лидерът на ДПС.

Убеден съм, че като зам.-председател на ДАНС вече са ви ясни причините за огромния ръст на контрабандата, която се явява хранителната среда на престъпността и корупцията, каза Местан. Убеден съм, че знаете как да противодействате на тези порочни практики; за резултатите ще съдим по това - с колко е намаляла контрабандата. Това беше основната задача, която постави премиерът, каза Местан.

Аз съм обезпокоен от участието на г-н Писанчев в разработката „Галерия",

каза от депутатът от БСП Георги Кадиев. По думите му това е разработка, която дълбоко зад себе си има идеята за контролиране на политически лица, журналисти.

"По никакъв начин не бих подкрепил каквато и да е разработка за ограничаване на свободата на изразяване. Чуха се аргументите, че г-н Писанчев е бил изпълнител, не приемам тези аргументи. Когато човек не иска да изпълнява нещо, просто не го изпълнява, аз съм пример за това, когато напуснах Министерството на финансите", обясни Кадиев.

"Не съм убеден, че кандидатурата, която ни се предлага, отговаря на етичните стандарти, имам своите резерви в тази посока, не съм убеден в обратното и не мога да подкрепя кандидатурата. Казах това и на заседанието на Парламентарната група", посочи той.

Беше казано, че ДАНС в миналото е изпълнявала политически поръчки. Силно се надявам, че който и да стане председател, няма да позволи да се изпълняват политически поръчки. Надявам се, че утре в някое тефтерче няма да пише Г.К. да бъде ударен, каза Кадиев.

"Глупак е не този, който се спъва в камък, а този, който се спъва два пъти в един и същи камък. Силно се надявам, че ние няма да се спънем два пъти. Аз не претендирам, че съм запознат с дейността на г-н Писанчев. Безспорно е, че без перфектно взаимодействие между МВР, ДАНС и НАП, трудно може да се повиши събираемостта на приходите в държавния и противодействието на контрабандата", обясни Кадиев.

Коментари 93
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

93 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Сините в Hell's Kitchen загубиха Славейко и получиха Симона

Сините в Hell's Kitchen загубиха Славейко и получиха Симона

Любопитно Преди 4 часа

Мони получи място в синия отбор по желание на своя любим Митко

Главчев: Не се съмнявайте в българската подкрепа за Украйна

Главчев: Не се съмнявайте в българската подкрепа за Украйна

Свят Преди 5 часа

Белгия и Чехия призоваха за нови европейски санкции като противодействие на руската намеса

Фидан: "Хамас" разпуска военното си крило след независима Палестина

Фидан: "Хамас" разпуска военното си крило след независима Палестина

Свят Преди 8 часа

Турският външен министър се срещна в Катар и с лидера на палестинската ислямистка групировка

Парламентът одобри Национална здравна стратегия 2030

Парламентът одобри Национална здравна стратегия 2030

България Преди 9 часа

Националната здравна стратегия 2030 посочва конкретните резултати, които трябва да бъдат постигнати

Съдът пусна мъжа, осквернил гроба на патриарх Неофит

Съдът пусна мъжа, осквернил гроба на патриарх Неофит

България Преди 9 часа

Димитров наистина страда от психично заболяване

Стефани след Hell’s Kitchen: Сарамандов ми е най-добър приятел!

Стефани след Hell’s Kitchen: Сарамандов ми е най-добър приятел!

Любопитно Преди 9 часа

Водещият Станислав Иванов разкри, че Стефани е участвала в клип на Криско

Нови мащабни санции срещу Иран

Нови мащабни санции срещу Иран

Свят Преди 9 часа

САЩ налагат санкции срещу иранската програма за безпилотни летателни апарати

Идва ли нова пандемия, СЗО бие тревога за птичият грип

Идва ли нова пандемия, СЗО бие тревога за птичият грип

Свят Преди 10 часа

СЗО определи ставащото като повод за "изключително притеснение"

"Ръцете ни са на спусъка": Иран предупреждава, че знае къде са ядрените обекти на Израел

"Ръцете ни са на спусъка": Иран предупреждава, че знае къде са ядрените обекти на Израел

Свят Преди 10 часа

Върховният лидер аятолах Али Хаменей има последната дума за ядрената програма на Техеран

Илва Йохансон: Очакваме пълното присъединяване на България към Шенген

Илва Йохансон: Очакваме пълното присъединяване на България към Шенген

България Преди 11 часа

Йохансон: Ние работихме за това заедно, но не сме доволни

Това е най-тъжната снимка на годината

Това е най-тъжната снимка на годината

Свят Преди 11 часа

"Тази жена привлече вниманието ми, тъй като държеше тялото на малкото момиченце и отказваше да го пусне"

Женско лице

Как ще изглеждаме след 1000 години? Резултатът е шокиращ

Технологии Преди 11 часа

Замисляли ли сте се колко плашеща е всъщност модерната еволюция

Радев: Присъединяване към еврозоната по-късно през 2025 г.

Радев: Присъединяване към еврозоната по-късно през 2025 г.

България Преди 11 часа

Радев коментира и все още растящия сектор на ипотечното кредитиране

а

Мракът се завръща: Обявиха премиерата на „Гарванът“

Любопитно Преди 12 часа

Повече информация за дълго чакания филм четете в следващите редове

Оставете на хората малко лично пространство, моля!

Какво е "Хотел за възрастни" и провокира ли твърде шумна атмосфера във ваната?

Любопитно Преди 12 часа

Добре де, и при вас, и при нас основната идея е една и съща