Народното събрание порица Станишев и Доган
Източник: БГНЕС
133
Със 134 гласа Народното събрание прие Декларация срещу системното неизпълнение на служебните задължения от страна на народните представители Сергей Станишев и Ахмед Доган.

Преди това скандал в парламента предизвикаха депутатите от ДПС и "Коалиция за България", които напуснаха пленарната зала още при гласуването на извънредна точка за обсъждане на проекта на декларацията в дневния ред.

Проектът за декларацията е внесен от парламентарната група на "Атака".

В мотивите се посочва, че Сергей Дмитриевич Станишев, председател на БСП и председател на ПГ на "Коалиция за България", и Ахмед Демир Доган, председател на ДПС и председател на ПГ на ДПС, са участвали в единични пленарни заседания.

Сергей Станишев е избиран неколкократно за народен представител, а Ахмед Доган избиран за народен представител от Великото народно събрание досега, във всички Народни събрания. И двамата са били и председатели на парламентарните си групи.

Доган никога не е участвал в работата на парламентарните комисии, а Станишев - само в работата на комисии в 39-то Народно събрание.

"Българските граждани, медиите, обществени организации многократно са поставяли въпроса относно техните безпричинни отсъствия, които са явно незачитане на авторитета на институцията Народно събрание и представляват брутално и подигравателно отношение към избирателите от районите, в които те са били избрани",

Декларацията констатира факти,

каза лидерът на „Атака" Волен Сидеров от парламентарната трибуна. Ако някой ми докаже, че Ахмед Доган идва в Народното събрание, освен в деня на откриването му, ще си оттегля декларацията, заяви Сидеров.

Той добави, че Станишев пък идва само в петък в парламента. „Хората не харесват да виждат празна зала и затова аз вкарах тази декларация", каза Сидеров.

Не можем да вземем отношение за дисциплината на народните представители Ахмед Доган и Сергей Станишев в предишни Народни събрания, каза от парламентарната трибуна съпредседателят на „Синята коалиция" Иван Костов.

Той напомни, че "няма конституционно задължение народният представител да присъства в залата и затова не можем да се позоваваме на Конституцията".

Не може да се използва думата „осъжда", по-добре е „остро да се порицае". Не можем да твърдим, че те проявяват „презрително отношение", добави още депутатът.

„В цялата история на българския парламент няма пример като Ахмед Доган. Народното събрание досега е търпяло, а не е взимало отношение. Въпросът е дали това Народно събрание ще търпи. Правилно е да не търпи. Трябва да бъдем много прецизни в текста, за да не бъде атакуван", заяви Костов.

Крайно време е Ахмед Доган и Сергей Станишев да знаят, че всичко онова, което правят и безобразията, които правят ще имат своето възмездие, каза зам.-председателят на Народното събрание Лъчезар Иванов от ГЕРБ.

Най-вероятно те са народни представители, за да се ползват от защитата, която имат като такива, коментира Иванов. „Защо лидерът на ДПС Ахмед Доган от Великото Народно събрание се кандидатира за народен представител, когато не е поел нито една законодателна инициатива и не е присъствал на нито една комисия?", попита Иванов.

Сергей Станишев идва тук, за да покаже, че е жив, за да докаже, че може да прави собствен пиар и от тази висока трибуна да сочи с пръст своите безобразия, коментира депутатът. По думите му, напускането на ДПС и БСП на пленарна зала означава, че са съгласни да не ходят на работа.

На народа вече му омръзна от такива псевдоводачи, заяви Иванов.

Съпредседателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев определи декларацията като навременна. Има ли нещо, което в нея да е лъжа, клевета, попита той от трибуната.

Велчев обясни, че след като един човек е наказан по даден начин, но продължава да прави нарушения, следва по-строга мярка каквато е декларацията, за да бъде защитена държавността в България.

Репресия е ДАНС, създадена да преследва политици, подчерта Велчев. Той обвини депутатите "вляво", че в петъчните дни идват в парламента само, за да прочетат декларация и след това напускат.

Всички усилия на правителството са да оправи бакиите и да се бори с престъпното управление по времето на Сергей Станишев, заяви Красимир Велчев.

„Ние поканихме двама народни представители да идват на работа. Вместо това техните колеги се присъединиха към неидването на работа, каза от парламентарната трибуна съпредседателят на „Синята коалиция" Мартин Димитров.

Той напомни, че 3 млн. българи всяка сутрин стават да отидат на работа и ако не го направят ще бъдат уволнени.

Не виждам с какво тези депутати са по-различни от тях, каза Димитров. „Ние казваме с най-добрия възможен тон -- „моля ви колеги идвайте на работа", каза депутатът. По думите му дебатът в парламента ще бъде по-качествен, ако идват на работа.

Преди депутатите от "Коалиция за България" да напуснат пленарната зала Ангел Найденов от БСП поиска прегласуване с аргумента, че няма процедурно основание за включването на тази точка в програмата на парламента.

Аргументите са процедурни, заяви Найденов. "Включването на подобна точка представлява пълно погазване и пренебрегване на правилата и процедурите, гласувани от народните представители. Погазването им е погазване на демокрацията", заяви депутатът.

От БСП твърдят, че от съдържателно естество декларацията показва недомислици и несъстоятелни твърдения.

"Да си присвоявате правото да осъждате действията на народните представители, е проява на парламентарна гротеска. Това е своеобразна политическа репресия. Пътят, по който вървите не почиства образа на българския парламент, а поставя срамно петно върху 41-вото Народно събрание", заяви Найденов.

Георги Пирински от БСП поиска от трибуната първо да се гласува предложения от вчера дневен ред, а допълнителната точка да се гласува отделно, за да няма нарушения на правилника на Народното събрание.

"Моят прочит на правилника е друг", обаче заяви председателят на парламента Цецка Цачева.

Остро възражение срещу включването на точката отправи от трибуната и Лютви Местан от ДПС, според когото процедурата е грубо нарушение на правилника на Народното събрание.

Цачева му отне думата и му изключи микрофона. Тогава групата на ДПС напусна пленарната зала, а в кулоарите Местан обясни, че политическа оценка може да се дава само от избирателите.

Днес станахме свидетели на недопустим, безпрецедентен акт, който представлява поредното усилие за превръщането на 41-ото НС в своеобразен конвент, който раздава правосъдие - в конкретния случай за политическото поведение на двама опозиционни лидери, каза Местан, който даде специален брифинг в парламента.

От ДПС припомнят, че има разлика между политическа декларация на една или друга политическа сила и декларацията като акт на Народното събрание и това, което се е случило днес в парламента е абсолютно безпрецедентно.

За зам.- председателя на ДПС имало нещо твърде странно "заслугите на г-н Доган за българската демокрация, оценката за политическата роля на г-н Доган, да се сведе до частния въпрос за това колко често той присъства в Народното събрание и да се изчерпи с това до колко често той е в Народното събрание".

"Г-н Доган май беше гнил в затворите доста години за правото, включително и на Цецка Цачева и Лъчезар Иванов, днес да раздават оценки за него от трибуната на 41-ото Народно събрание", заяви Местан.

Според него има много по-важни въпроси, които заслужават вниманието на 41-ото НС - като бюджета за 2010 г., 100-те дни от управлението на правителството и отвличанията. Вместо това депутатите се занимават с политически оценки. "Това е обикновен реваншизъм. Много скоро българските граждани ще поставят въпроса - разбрахме за предишните, ами вие?", коментира Местан. 



Коментари 133
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

133 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Инцидент с кран в София

Инцидент с кран в София

България Преди 9 минути

Инцидентът е станал около 15.00 ч. в четвъртък

Снимката е илюстративна

Проливни дъждове и градушки удариха страната (СНИМКИ/ВИДЕО)

България Преди 13 минути

Очакват се повишения на някои от речните нива

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

България Преди 27 минути

Главчев: Търсим всякакви варианти за освобождаването на хората

стадион "Георги Аспарухов"

Стадионът на Левски на крачка от общинска собственост

България Преди 57 минути

СОС гласува прехвърлянето на "Герена" с единодушие

<p>Обещавал, че повече няма да я бие: Доживотен затвор за Абил, убил приятелката си</p>

Обещавал, че повече няма да я бие: Доживотен затвор за мъж, убил приятелката си

България Преди 1 час

Абил живеел с 14 години по-възрастната от него Силвия в село Черноглавци

<p>Илиана Кирилова:&nbsp;Трябва изцяло нов проект на Закон за съдебната власт</p>

Градският прокурор на София: Трябва изцяло нов проект на Закон за съдебната власт

България Преди 1 час

Прокуратурата определя сегашния като "прибързан"

Председателството на СЕМ ще бъде ротационно

Председателството на СЕМ ще бъде ротационно

България Преди 1 час

Членовете не успяха да съберат нужните 4 гласа за наследник на Соня Момчилова

Заловиха група мигранти в бус на един от входовете на София, шофьорът е избягал

Заловиха група мигранти в бус на един от входовете на София, шофьорът е избягал

България Преди 2 часа

По първоначална информация колата е спукала гума

ь

Русия: Ако ядрени оръжия на НАТО бъдат разположени в Полша, те ще станат мишена за нас

Свят Преди 2 часа

Повече за изказването на руският заместник-министър на външните работи четете в следващите редове

Дрейк изтри свое парче с генериран от изкуствен интелект глас на Тупак

Дрейк изтри свое парче с генериран от изкуствен интелект глас на Тупак

Любопитно Преди 2 часа

В песента е използван и генерираният от изкуствен интелект глас на известния рапър Снуп Дог

ц

Забраниха тротинетките на пешеходни зони в Сливен

България Преди 2 часа

Максимално допустимата скорост за движение в града е намалена на 20 км/ч

Внимание! Тази банкнота е най-фалшифицираната у нас, проверете, ако я имате

Внимание! Тази банкнота е най-фалшифицираната у нас, проверете, ако я имате

Пари Преди 2 часа

13.5 милиона банкноти са определени като негодни при машинната обработка на постъпилите през първото тримесечие на 2024 г. в БНБ

Лео

Разходка във времето - звезди, позиращи с младото си "Аз"

Любопитно Преди 2 часа

Подобна съпоставка винаги е вълнуваща

Разкриха тайните на историческия меч, наречен "Екскалибур"

Разкриха тайните на историческия меч, наречен "Екскалибур"

Любопитно Преди 2 часа

Датировката на меча означава, че той е първият от ислямската епоха, открит във Валенсия

Засилени проверки преди Великден: За какво следи БАБХ

Засилени проверки преди Великден: За какво следи БАБХ

Пари Преди 3 часа

До момента са инспектирани над 2000 обекта