Местан и Станишев внасят законопроект от и за медиите
Над 200 представители на медии присъстват на срещата с управляващите "Открито управление", съобщи водещата   
677

Сергей Станишев и Лютви Местан се ангажираха да внесат в Народното събрание законопроект за медиите от името на медиите. Ние няма да редактираме вашата законодателна инициатива, ще я внесем както я направите, съобщи лидерът на ДПС на среща на управляващите с медиите, наречена "Открито управление"

Според Лютви Местан ако основният критерий за медийната свобода е критичността на медиите спрямо едно правителство, най-критикуваното правителство в 24-годишната история на демократична България е кабинетът Орешарски. "Няма да се намери нито един, който да каже – бяхме обект на натиск от правителството. По този критерий България не заслужава своето стотно място по медийна свобода.

Вероятно има други критерии, например зависимостта на съвестта на журналиста от собственика, който често пъти не е ясен.

Затова - очакваме вашата законодателна инициатива", каза Местан. 

Станишев и Местан поканиха представителите на медиите да изработят и да им предоставят законопроект за медиите така, както те го виждат. Поканата дойде след въпрос на Илиана Беновска от радио К2 за сключените от кабинета договори с медиите. Пламен Орешарски отговори, че няма конкретна информация за суми и медии, но подчерта, че държи на обективния подбор на медиите, с които работи правителството. 

С цялото ми уважение към вас, но мисля, че ние нямаме нужда от вашето посредничество и от закон за медиите,

репликира журналистът от Дарик радио Кирил Вълчев. По думите му има достатъчно държавна регулация в тази сфера, но има много сериозен проблем с медийната саморегулация, има разцепление в гилдията и три етични кодекса, изтъкна журналистът.

Илиана Беновска също се възпротиви на предложението, като посочи, че по този начин се прехвърля горещия картоф. Вие сте законодателите, не ни питайте нас, каза журналистката.

Лютви Местан отговори, че вярва в ресурсите на саморегулацията на медиите. Имаме закон, който регулира електронните медии. Интернетът, социалните медии и печатните медии са в режим на саморегулация. Как да решим този въпрос – това е призив към вашата експертизата – към експертизата на медиите, подчерта Местан.

Не се чувствам компетентен в тази област и затова се обръщам към вас – медиите. Ако не предложите решение и не ни кажете, че сте готови да поемете отговорност за саморегулации, няма кой, подчерта Местан. Когато един политик разчитам на експертизата на специализираната гилдия – това не е бягане от отговорност. Ние ще превърнем вашата експертиза в закон или в премахване на закон. Това е претеглена ръка, а не прехвърляне на отговорност, поясни той.

На срещата, освен премиера и лидерите на партиите, подкрепящи правителството - Орешарски, Станишев и Местан, присъстват над 200 представители на национални и регионални медии, съобщи в началото водещата. Срещата се излъчва на живо по националните радио и телевизия. Според регламента тя ще продължи два часа, времето за задаване на въпроси е до 1 минута, експозетата на управляващите заеха близо половината от времето. Заради множеството въпроси срещата беше удължена.

Премиерът Пламен Орешарски и лидерите на партиите, подкрепящи кабинета  на БСП Сергей Станишев и на ДПС Лютви Местан, в началото на националната среща с медиите
Премиерът Пламен Орешарски и лидерите на партиите, подкрепящи кабинета – на БСП Сергей Станишев и на ДПС Лютви Местан, в началото на националната среща с медиите Източник: БГНЕС

Поех отговорността да стабилизирам страната след близо четири години на управленски волунтаризъм. Четири години на икономика в депресия, тенденция за нарастване на дълговете, особено в сектор енергетика. Нарастващ брой български домакинства бяха обезверени, притиснати от нарастваща бедност и социално отчаяние. Това каза премиерът Пламен Орешарски при откриването на срещата на управляващите с медиите 

Бях наясно с политиките и мерките, които следва да се предприемат, но рискът от неуспех оставаше,

продължи Орешарски. Отстоянието между мерките и резултатите е няколко години, в най-добрия случай. Рискът е не дали мерките ще дадат резултат, а дали българските граждани ще проявят търпение да изчакат. Днес социално-икономическата обстановка остава трудна, налице са само първи позитивни сигнали, че бизнесът може да се развива без да бъде притискан, че държавата ще развива социалните си функции. За 9 месеца подобрихме функционалността на редица публични сектори, подобрихме събираемостта на държавните приходи, каза премиерът Пламен Орешарски.

Причината да инициираме тази среща с медиите е, че в последните години политика и публичното говорене се превърна в територия на омразата, каза президентът на ПЕС и лидер на БСП Сергей Станишев.

Вие сте четвъртата власт, вие сте по-влиятелни от другите власти, защото формирате общественото мнение,

заяви той. 

Станишев допълни, че лъжата се ретранслира и се превръща в по-голяма тежест. Политическият разговор е бил подменен с крясъци и популизъм, и ще сведен до много лични отношения – това за него е изкривяване на политически и обществения интерес. Няма съмнение, че тези, които се стремят да превърнат евроизборите в избори на „за” или „против” правителството, ще се стараят да го превърнат на междубалканска разправия. Аз и моята партия отказваме да участваме в тази какафония и искаме да върнем политически дебат там, където му е мястото, подчерта Станишев.

Сергей Станишев на срещата с медиите "Открито управление"
Сергей Станишев на срещата с медиите "Открито управление" Източник: БГНЕС/ГЕРГАНА КОСТАДИНОВА

Кабинетът има идея да реши фундаменталния проблем на българското земеделие и българския земеделски производител. Той заслужава пълния си мандат. Това каза лидерът на ДПС Лютви Местан. 

При присъединяването към ЕС допуснахме една фундаментална грешка.

Пред вас е председател на партия, който е в състояние да признае грешката. Като механизми за преки плащания на земеделски производители, от Европа, заложихме предпоставки за южноамерикански тип земеделие; днес само 6% от земеделските производители получават 80 % от размера на преките плащания 1 082 000 000. 80% от тези средства се получават от 6% едри земеделски производители. Земеделски производители, които обработват до един хектар, бяха изключени от механизма на преките плащания, това са над 90 – 95 % от земеделските производители, в България, каза Местан. 

Оптимист съм, ако през последните девет месеца говорим за оцеляването на кабинета, аз съм сигурен, че след евровота стратегията за оцеляване на кабинета ще се трансформира в стратегия за ускорено изпълнение на програмата на кабинета и необходимата реформа, каза още Местан.

Помощта за земеделието, която ще осъществяваме през този програмен период, ще бъде обяснена на специална пресконференция, каза Местан.

На нея ще разкажем за всички мерки в подкрепа на дребните производители, които засягат 70-80 хиляди семейства, допълни той. Общата сума за преки плащания е константа. Ние обаче се отказваме от най-лесния принцип - даване на парите на хектар, като разделяме стопанствата на големи, средни и малки. Малките земеделски производители обработващи по един-два хектара ще получават по 1250 евро годишно, каза по-рано Местан в експозето си.

Тези пари ще бъдат получавани без изпълнението на т. нар. зелените ангажименти, свързани с екологични изисквания и изпълнението на стандарти. Помощта е насочена точно към зеленчукопроизводителите, овощарите и други, каза Местан. Едрите земеделци ще получават по 30 лева на декар преки плащания, а по-дребните - по 45 лева на декар, каза лидерът на ДПС.

Пламен Орешарски на срещата с медиите "Открито управление"
Пламен Орешарски на срещата с медиите "Открито управление" Източник: БГНЕС/ГЕРГАНА КОСТАДИНОВА

По отношение на „Южен поток”– трябва да го разглеждаме в цялостен контекст на ситуацията в Украйна – тече предварителна подготовка, която не е спряла. Това каза в отговор на въпроси на журналисти Пламен Орешарски. Орешарски допълни, че в следващите седмици ще следим взаимоотношенията между Русия и ЕС – ние сме между страните,които най-малко сме заинтересовани на каквото и да изостряне на взаимоотношенията, защото ще платим най-висока цена. Следим най-внимателно всяко развитие и се притесняваме на изостряне на по-нататъшни конфронтация, подчерта Орешарски.

Един от най-важните наши приоритети в тази ситуация е да защитим нашите сънародници в Украйна, подчерта той. В тази доста конфронтационна среда между Русия и ЕС, нашата позиция трябва да бъде по-балансирана. Ние изхождаме от европейските позиции. Посещението на министър Вигенин е съгласувано изцяло с мен. Прецених, че при едно малцинство от 250 000 българи, по някои данни и повече, си заслужава да се следи внимателно какво става, особено в контекста на първите действия на новата украинска власт, която отмени закона за езиците, въпреки че се говореше, че това няма съществено значение. Това е сигнал за бъдещи действия, който ние не одобряваме. И министър Вигенин го заяви, и аз в Брюксел, на извънредната Среща на върха, каза Орешарски.

На въпроса за българската позиция по случващото се в Украйна

Сергей Станишев заяви, че България е за международното право и за принципа на териториалната цялостност на Украйна.

Той допълни, че България като държава е най-заинтересована в най-кратки срокове да се развие на диалогът между Украйна и Русия. Не подкрепяме нагнетяване на напрежението. Ние тук в Югоизточна Европа, граничейки по море с Украйна и Русия, сме засегнати от каквото и да било – нова студена война, подчерта Станишев. По думите му, това е опасност за просперитет и стабилността на България и трябва да бъде избегнат. Призоваваме всички да започнат политически диалог. 

Има цялостен комплект проблеми – в това число редица от стъпките на новата власт в Украйна бяха в абсолютно погрешна посока, както и отмяната на регионалните езици, каза още Станишев. Това е много голям сигнал, че много от гражданите там не са равноправни. В Украйна не живеят между 2 хиляди французи, но там живеят българи и те трябва да знаят, че България стои зад техните интереси и ще направи всичко, те да са защитени, каза още Сергей Станишев. 

Пламен Орешарски припомни,

че в едно от първите си становища България е подчертала, че е за териториалната цялостност на Украйна и не приема заплахите на Русия. Според него

новите власти в Украйна трябва да се стремят да деескалират напрежението.

И двете страни с дипломатически средства трябва да решат доста открити въпроси. Бихме приветствали двете страни възможно по-бързо да стигнат до решаване на кризата – и икономически и по отношение на спокойствието на нашето малцинство, каза още Орешарски.

В края на срещата, която беше удължена с близо час спрямо първоначално обявеното, Пламен Орешарски изрази първоначална по-скоро положителна оценка за формата и посочи, че индивидуалните разговори продължават. 

Коментари 677
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

677 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

България Преди 7 минути

Ударили са се кола и два мотора

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Любопитно Преди 57 минути

Той даде втори шанс на талантливата Никол, която беше на крачка от напускане на надпреварата

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Свят Преди 3 часа

Гласуването в 15-членния съвет завърши с 13 гласа "за", Русия гласува "против"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Свят Преди 3 часа

Целта е проверка за лица, които са нерегламентирано в тях, опасни предмети, наркотици и забранени вещи

Полша разкри руска шпионска мрежа

Полша разкри руска шпионска мрежа

България Преди 4 часа

Обиски в столицата Варшава и южния град Тихи

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

България Преди 5 часа

Сигналите са фалшиви и екипите не са открити съмнителни предмети

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Свят Преди 6 часа

Разкопките са извършени в района на град Кандира в Турция

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

България Преди 6 часа

Разследват измама със субсидия, свързана а с пандемията от COVID-19

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

Любопитно Преди 6 часа

Това доказва, че на генетичните прогнози не трябва да се разчита твърде много

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Свят Преди 7 часа

Известно е, че този щам на птичия грип предизвиква смъртоносни епидемии сред дивите и домашните птици и понякога заразява хора

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Любопитно Преди 7 часа

Херцогинята е започнала да работи върху стила си с Джейми Мизрахи

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Свят Преди 7 часа

Песков: Бихме очаквали повече внимание от Павел Дуров

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

България Преди 7 часа

В помещението са установени картечен пистолет, две пушки, 6 револвера, 2 пистолета, противотанков снаряд

<p>Когато Земята бе &quot;ударена&quot; с 10 милиарда атомни бомби</p>

Събитието Карингтън: Когато Земята бе "ударена" с 10 милиарда атомни бомби

Любопитно Преди 7 часа

"Това просто доказва още веднъж, че бурята Карингтън е била екстремно събитие"

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Любопитно Преди 7 часа

UFC и A1 България продължават правата за излъчване за следващите години

<p>Кремъл затяга хватката си над Русия</p>

Арести и насилие над независими журналисти в Русия

Свят Преди 8 часа

Задържан журналист: Ритаха ме, слагаха си краката на главата ми, кълчиха ми пръстите