Местан и Станишев внасят законопроект от и за медиите
Над 200 представители на медии присъстват на срещата с управляващите "Открито управление", съобщи водещата   
677

Сергей Станишев и Лютви Местан се ангажираха да внесат в Народното събрание законопроект за медиите от името на медиите. Ние няма да редактираме вашата законодателна инициатива, ще я внесем както я направите, съобщи лидерът на ДПС на среща на управляващите с медиите, наречена "Открито управление"

Според Лютви Местан ако основният критерий за медийната свобода е критичността на медиите спрямо едно правителство, най-критикуваното правителство в 24-годишната история на демократична България е кабинетът Орешарски. "Няма да се намери нито един, който да каже – бяхме обект на натиск от правителството. По този критерий България не заслужава своето стотно място по медийна свобода.

Вероятно има други критерии, например зависимостта на съвестта на журналиста от собственика, който често пъти не е ясен.

Затова - очакваме вашата законодателна инициатива", каза Местан. 

Станишев и Местан поканиха представителите на медиите да изработят и да им предоставят законопроект за медиите така, както те го виждат. Поканата дойде след въпрос на Илиана Беновска от радио К2 за сключените от кабинета договори с медиите. Пламен Орешарски отговори, че няма конкретна информация за суми и медии, но подчерта, че държи на обективния подбор на медиите, с които работи правителството. 

С цялото ми уважение към вас, но мисля, че ние нямаме нужда от вашето посредничество и от закон за медиите,

репликира журналистът от Дарик радио Кирил Вълчев. По думите му има достатъчно държавна регулация в тази сфера, но има много сериозен проблем с медийната саморегулация, има разцепление в гилдията и три етични кодекса, изтъкна журналистът.

Илиана Беновска също се възпротиви на предложението, като посочи, че по този начин се прехвърля горещия картоф. Вие сте законодателите, не ни питайте нас, каза журналистката.

Лютви Местан отговори, че вярва в ресурсите на саморегулацията на медиите. Имаме закон, който регулира електронните медии. Интернетът, социалните медии и печатните медии са в режим на саморегулация. Как да решим този въпрос – това е призив към вашата експертизата – към експертизата на медиите, подчерта Местан.

Не се чувствам компетентен в тази област и затова се обръщам към вас – медиите. Ако не предложите решение и не ни кажете, че сте готови да поемете отговорност за саморегулации, няма кой, подчерта Местан. Когато един политик разчитам на експертизата на специализираната гилдия – това не е бягане от отговорност. Ние ще превърнем вашата експертиза в закон или в премахване на закон. Това е претеглена ръка, а не прехвърляне на отговорност, поясни той.

На срещата, освен премиера и лидерите на партиите, подкрепящи правителството - Орешарски, Станишев и Местан, присъстват над 200 представители на национални и регионални медии, съобщи в началото водещата. Срещата се излъчва на живо по националните радио и телевизия. Според регламента тя ще продължи два часа, времето за задаване на въпроси е до 1 минута, експозетата на управляващите заеха близо половината от времето. Заради множеството въпроси срещата беше удължена.

Премиерът Пламен Орешарски и лидерите на партиите, подкрепящи кабинета  на БСП Сергей Станишев и на ДПС Лютви Местан, в началото на националната среща с медиите
Премиерът Пламен Орешарски и лидерите на партиите, подкрепящи кабинета – на БСП Сергей Станишев и на ДПС Лютви Местан, в началото на националната среща с медиите Източник: БГНЕС

Поех отговорността да стабилизирам страната след близо четири години на управленски волунтаризъм. Четири години на икономика в депресия, тенденция за нарастване на дълговете, особено в сектор енергетика. Нарастващ брой български домакинства бяха обезверени, притиснати от нарастваща бедност и социално отчаяние. Това каза премиерът Пламен Орешарски при откриването на срещата на управляващите с медиите 

Бях наясно с политиките и мерките, които следва да се предприемат, но рискът от неуспех оставаше,

продължи Орешарски. Отстоянието между мерките и резултатите е няколко години, в най-добрия случай. Рискът е не дали мерките ще дадат резултат, а дали българските граждани ще проявят търпение да изчакат. Днес социално-икономическата обстановка остава трудна, налице са само първи позитивни сигнали, че бизнесът може да се развива без да бъде притискан, че държавата ще развива социалните си функции. За 9 месеца подобрихме функционалността на редица публични сектори, подобрихме събираемостта на държавните приходи, каза премиерът Пламен Орешарски.

Причината да инициираме тази среща с медиите е, че в последните години политика и публичното говорене се превърна в територия на омразата, каза президентът на ПЕС и лидер на БСП Сергей Станишев.

Вие сте четвъртата власт, вие сте по-влиятелни от другите власти, защото формирате общественото мнение,

заяви той. 

Станишев допълни, че лъжата се ретранслира и се превръща в по-голяма тежест. Политическият разговор е бил подменен с крясъци и популизъм, и ще сведен до много лични отношения – това за него е изкривяване на политически и обществения интерес. Няма съмнение, че тези, които се стремят да превърнат евроизборите в избори на „за” или „против” правителството, ще се стараят да го превърнат на междубалканска разправия. Аз и моята партия отказваме да участваме в тази какафония и искаме да върнем политически дебат там, където му е мястото, подчерта Станишев.

Сергей Станишев на срещата с медиите "Открито управление"
Сергей Станишев на срещата с медиите "Открито управление" Източник: БГНЕС/ГЕРГАНА КОСТАДИНОВА

Кабинетът има идея да реши фундаменталния проблем на българското земеделие и българския земеделски производител. Той заслужава пълния си мандат. Това каза лидерът на ДПС Лютви Местан. 

При присъединяването към ЕС допуснахме една фундаментална грешка.

Пред вас е председател на партия, който е в състояние да признае грешката. Като механизми за преки плащания на земеделски производители, от Европа, заложихме предпоставки за южноамерикански тип земеделие; днес само 6% от земеделските производители получават 80 % от размера на преките плащания 1 082 000 000. 80% от тези средства се получават от 6% едри земеделски производители. Земеделски производители, които обработват до един хектар, бяха изключени от механизма на преките плащания, това са над 90 – 95 % от земеделските производители, в България, каза Местан. 

Оптимист съм, ако през последните девет месеца говорим за оцеляването на кабинета, аз съм сигурен, че след евровота стратегията за оцеляване на кабинета ще се трансформира в стратегия за ускорено изпълнение на програмата на кабинета и необходимата реформа, каза още Местан.

Помощта за земеделието, която ще осъществяваме през този програмен период, ще бъде обяснена на специална пресконференция, каза Местан.

На нея ще разкажем за всички мерки в подкрепа на дребните производители, които засягат 70-80 хиляди семейства, допълни той. Общата сума за преки плащания е константа. Ние обаче се отказваме от най-лесния принцип - даване на парите на хектар, като разделяме стопанствата на големи, средни и малки. Малките земеделски производители обработващи по един-два хектара ще получават по 1250 евро годишно, каза по-рано Местан в експозето си.

Тези пари ще бъдат получавани без изпълнението на т. нар. зелените ангажименти, свързани с екологични изисквания и изпълнението на стандарти. Помощта е насочена точно към зеленчукопроизводителите, овощарите и други, каза Местан. Едрите земеделци ще получават по 30 лева на декар преки плащания, а по-дребните - по 45 лева на декар, каза лидерът на ДПС.

Пламен Орешарски на срещата с медиите "Открито управление"
Пламен Орешарски на срещата с медиите "Открито управление" Източник: БГНЕС/ГЕРГАНА КОСТАДИНОВА

По отношение на „Южен поток”– трябва да го разглеждаме в цялостен контекст на ситуацията в Украйна – тече предварителна подготовка, която не е спряла. Това каза в отговор на въпроси на журналисти Пламен Орешарски. Орешарски допълни, че в следващите седмици ще следим взаимоотношенията между Русия и ЕС – ние сме между страните,които най-малко сме заинтересовани на каквото и да изостряне на взаимоотношенията, защото ще платим най-висока цена. Следим най-внимателно всяко развитие и се притесняваме на изостряне на по-нататъшни конфронтация, подчерта Орешарски.

Един от най-важните наши приоритети в тази ситуация е да защитим нашите сънародници в Украйна, подчерта той. В тази доста конфронтационна среда между Русия и ЕС, нашата позиция трябва да бъде по-балансирана. Ние изхождаме от европейските позиции. Посещението на министър Вигенин е съгласувано изцяло с мен. Прецених, че при едно малцинство от 250 000 българи, по някои данни и повече, си заслужава да се следи внимателно какво става, особено в контекста на първите действия на новата украинска власт, която отмени закона за езиците, въпреки че се говореше, че това няма съществено значение. Това е сигнал за бъдещи действия, който ние не одобряваме. И министър Вигенин го заяви, и аз в Брюксел, на извънредната Среща на върха, каза Орешарски.

На въпроса за българската позиция по случващото се в Украйна

Сергей Станишев заяви, че България е за международното право и за принципа на териториалната цялостност на Украйна.

Той допълни, че България като държава е най-заинтересована в най-кратки срокове да се развие на диалогът между Украйна и Русия. Не подкрепяме нагнетяване на напрежението. Ние тук в Югоизточна Европа, граничейки по море с Украйна и Русия, сме засегнати от каквото и да било – нова студена война, подчерта Станишев. По думите му, това е опасност за просперитет и стабилността на България и трябва да бъде избегнат. Призоваваме всички да започнат политически диалог. 

Има цялостен комплект проблеми – в това число редица от стъпките на новата власт в Украйна бяха в абсолютно погрешна посока, както и отмяната на регионалните езици, каза още Станишев. Това е много голям сигнал, че много от гражданите там не са равноправни. В Украйна не живеят между 2 хиляди французи, но там живеят българи и те трябва да знаят, че България стои зад техните интереси и ще направи всичко, те да са защитени, каза още Сергей Станишев. 

Пламен Орешарски припомни,

че в едно от първите си становища България е подчертала, че е за териториалната цялостност на Украйна и не приема заплахите на Русия. Според него

новите власти в Украйна трябва да се стремят да деескалират напрежението.

И двете страни с дипломатически средства трябва да решат доста открити въпроси. Бихме приветствали двете страни възможно по-бързо да стигнат до решаване на кризата – и икономически и по отношение на спокойствието на нашето малцинство, каза още Орешарски.

В края на срещата, която беше удължена с близо час спрямо първоначално обявеното, Пламен Орешарски изрази първоначална по-скоро положителна оценка за формата и посочи, че индивидуалните разговори продължават. 

Коментари 677
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

677 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Топлофикациите поискаха по-скъпо парно</p>

Топлофикациите поискаха по-скъпо парно

България Преди 6 минути

С колко ще поскъпне топлото

<p>Терор във Франция: нова атака с нож</p>

Терор във Франция: нова атака с нож

Свят Преди 1 час

Атаката е станала край Париж

<p>И тази година: без парад на 6 май</p>

И тази година: без парад на 6 май

България Преди 3 часа

Как ще бъде отбелязан празникът

"На лов за бракониери" в "Темата на NOVA"

"На лов за бракониери" в "Темата на NOVA"

България Преди 4 часа

За борбата с незаконния риболов в Черно море – тази неделя след централната емисия новини

Алексей Навални

Навални прекрати гладната стачка

Свят Преди 4 часа

Вижте прочувственото му послание към хората на масовите протести, провели се вчера из Русия с настояване да бъде освободен

Церемонията по връчване на наградите Oscars® на живо по KINO NOVA

Церемонията по връчване на наградите Oscars® на живо по KINO NOVA

Любопитно Преди 4 часа

Дългоочакваното кино събитие започва в 03.00 ч. българско време на 26-и април

SpaceX изстреля трети екипаж до МКС

SpaceX изстреля трети екипаж до МКС

Свят Преди 5 часа

Това се случи с помощта на използвани вече ракета и капсула

Наказаха учител, пиян завел учениците си на стриптийз

Наказаха учител, пиян завел учениците си на стриптийз

Свят Преди 5 часа

Държал се агресивно с тях, като дори заплашил едно от децата с убийство

<p>Българите са сред най-скептичните за ваксините в ЕС</p>

Българите са сред най-скептичните за ваксините в ЕС

Теми в развитие Преди 5 часа

Вижте къде най-много хора искат имунизация

<p>Мъск: &quot;Това е лудост!&nbsp;Разполагаме само с една планета&quot;</p>

Мъск предлага награда от $100 млн. за справянето с въглеродния диоксид

Любопитно Преди 6 часа

"Дори и да има само 0,1 процента шанс от глобално бедствие, защо да се излагаме на такъв риск? Това е лудост!", посочва милиардерът

Лютовата къща

Тайните на забогатяването на първите български милионери

България Преди 7 часа

Историята на Копривщица е показателна в това отношение

Сблъсъци в Ерусалим, над 100 ранени

Сблъсъци в Ерусалим, над 100 ранени

Свят Преди 7 часа

До ескалация се стигна след като се включиха и група от около 300 ортодоксални евреи

Москва, Русия

Москва изгони петима полски дипломати

Свят Преди 7 часа

Преди това трима служители на руското посолство в Полша бяха обявени за персона нон грата

<p>Великобритания отчита огромен спад на&nbsp;COVID инфекциите&nbsp;след ваксиниране</p>

Огромен спад на COVID инфекциите след ваксинаране във Великобритания

Свят Преди 7 часа

Какво показват резултатите от новото изследване

Как да изберем правилните чорапи

Как да изберем правилните чорапи

Любопитно Преди 8 часа

Вижте съветите на експерта по дрескод Герхард Елфърс за мъжките чорапи

Почина художничката Дора Бонева

Почина художничката Дора Бонева

България Преди 9 часа

Смъртта й е голяма загуба за изкуството