124

Председателят на Сдружение "България на гражданите" Меглена Кунева призова за пълна прозрачност в преговорите между българската и руската страна по енергийните въпросите.

Във видео-чат с близо 300 свои симпатизанти, Кунева определи проекта АЕЦ "Белене" като "мегаломански, от който страната ни не е имала нужда".

При АЕЦ "Белене" трябваше да имаме сигурен западен инвеститор, какъвто загубихме, коментира Кунева и окачестви като положителен отказа на страната ни от строителството на втора атомна централа.

"Ако заменяме една ядрена зависимост с още по-дълбока газова, не мисля, че печелим особено много. Това не е просто тема за ядрената енергетика, а за управленски подход", каза Кунева в отговор на въпрос какво се променя в енергийната зависимост на България от Русия, ако на мястото на АЕЦ "Белене" се изгради газова пароцентрала, която ще се захранвана със суровина от "Газпром".

"Много бих искала да знам, какво са си говорили г-н премиерът и г-н Путин. Г-н Борисов можеше да каже - нищо лично, просто икономика. Ако целта е да станем още по-зависими газово - не, благодаря", каза Кунева.

Тя се обяви за изготвянето на обща енергийна стратегия, която да се базира на три основни принципа: безопасност, пълна откритост при воденето на преговори и добра икономическа ефективност на всеки проект.

Според Меглена Кунева първо трябва да се изготви анализ: какви са нуждите на страната, има ли достатъчно външни пазари за произведената енергия и едва тогава да се решава какви мощности да се изграждат.

Кунева се обяви и за развитие на добива на енергия от възобновяеми източници.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@