Кои са министрите на Орешарски
Източник: netinfo
1241

Двама вицепремиери ще има Министерският съвет с министър-председател Пламен Орешарски.

Съставът на правителството бе одобрен от Народното събрание днес със 120 гласа на БСП и ДПС, след като лидерът на "Атака" Волен Сидеров на практика подкрепи кабинета, като се регистрира на заседанието на парламента и осигури кворум за гласуването.

Единият вицепремиер ще бъде с ресор правосъдие и вътрешен ред и усвояване на еврофондове. Това ще бъде Зинаида Златанова.

Вторият вицепремиер ще има координационни функции по отношение на икономическия блок министерства. Той ще поеме поста си до месец, тъй като има други професионални ангажименти, заяви Орешарски.

В състава на кабинета влизат петима депутати и един евродепутат от БСП и двама народни представители от ДПС.

Енергетиката ще остане в състава на икономическото министерство, но ще има отделно министерство на инвестиционното проектиране. Новия министерски пост получи Иван Данов,

след като скандалната кандидатура на Калин Тихолов бе оттеглена.

За министър на вътрешните работи бе избран Цветлин Йовчев,

който беше шеф на ДАНС. След оставката си оттам заради скандала с Мишо Бирата Йовчев бе началник на кабинета на президента Плевнелиев, откъдето подаде оставка преди изборите.

Цветлин Йовчев е роден на 7 май 1964 г. в Плевен. Завършва Висшето военноморско училище във Варна. Придобива и образователно-квалификационна степен "магистър по икономика" в Стопанския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

От 1993 г. Цветлин Йовчев работи в Национална служба "Сигурност". Там заема длъжностите началник на сектор, началник на направление и заместник-директор на НСС. От създаването на Държавна агенция „Национална сигурност” (ДАНС) работи като главен директор на Главна дирекция „Контраразузнаване".

През месец октомври 2008 г. напуска агенцията, а от 10 август 2009 г. с Указ на президента на Република България по предложение на Министерския съвет с председател Бойко Борисов, Цветлин Йовчев е назначен за председател на Държавна агенция "Национална сигурност".

След избирането на Росен Плевнелиев за президент на Република България Цветлин Йовчев е назначен за началник на неговия кабинет. Със свой указ президентът Росен Плевнелиев освободи Цветлин Йовчев от длъжността началник на кабинета на президента на Републиката считано от 17 май 2013 година. На 9 април 2013 г. Цветлин Йовчев заяви намерението си да подаде оставка след приключване на отпуск. Като мотиви той посочи лични проекти, които не може да съвмести с длъжността началник на кабинета на президента.

Министър на труда и социалната политика - депутатът от ДПС в последните четири парламента Хасан Адемов

Хасан Адемов е роден на 24 януари 1953 г. в Исперих. По професия е лекар със специалност анестезиология и реанимация.

Бил е народен представител в 38-мото, 39-тото, 40-тото и 41-вото Народно събрание. На парламентарните избори през тази година беше избран за депутат от ДПС от Разград.

Министър на правосъдието и вицепремиер - Зинаида Златанова. Досега тя оглавяваше представителството на Европейската комисия в София.

Зинаида Златанова е родена в София. Завършила е средното си образование в Немската езикова гимназия в София. Тя е магистър по право от Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Работила е в Министерството на околната среда и водите като главен експерт в отдел "Международно сътрудничество и европейска интеграция", а по-късно - началник на отдел "Европейска интеграция". От 2001 до 2007 г. е директор на дирекция "Координация по въпросите на ЕС и международните финансови институции" в Министерски съвет; началник на отдел "Европейска интеграция" в Министерството на околната среда и водите; главен експерт в отдел "Международно сътрудничество и европейска интеграция" в Министерството на околната среда и водите и др.

От 2008 г. Зинаида Златанова е ръководител на представителството на Европейската комисия в България. Владее английски, немски и руски език.

Новият министър на финансите е Петър Чобанов - бивш председател на Комисията за финансов надзор и преподавател в УНСС.

Петър Чобанов е роден на 20 юли 1976 г. в Ямбол. Завършва Математическата гимназия „Атанас Радев". Има магистърска степен по макроикономика (2000 г.) и научна степен „доктор по финанси" (2006 г.) от УНСС. Владее английски и руски език. Специализирал е в областта на политиките за парична и финансова стабилност.

През 2000 г. става главен експерт в отдел „Анализи" при дирекция „Ковчежничество" на БНБ. От 2005 г. до май 2009 г. е изпълнителен директор на Агенцията за икономически анализи и прогнози. От 2002 г. е преподавател в катедра „Финанси" в УНСС.

През 2009 г. става председател на Комисията за финансов надзор, заменил на поста Апостол Апостолов. През юни 2010 г. Чобанов беше заменен на поста председател на КФН от назначения от ГЕРБ Стоян Мавродиев.

Министър на икономиката е Драгомир Стойнев, който е депутат от "Коалиция за България".

Драгомир Стойнев е роден на 6 май 1976 г. в Триполи, Либия. По образование е икономист. Завършил е Сорбоната и е специализирал във френското висше училище по администрация ЕНА.

През 2008 г. Стойнев беше икономически съветник на тогавашния премиер Сергей Станишев. През 2009 г. е избран за депутат от Коалиция за България. В 41-вото Народно събрание Драгомир Стойнев беше председател на Комисията по труда и социалната политика.

Министър на здравеопазването е вече бившият директор на болница "Шейново" д-р Таня Андреева.

Тя е акушер-гинеколог. Завършила е „Здравен мениджмънт” и е дългогодишен специалист от АГ болница „Шейново”. През 2011 г. Андреева зае поста директор на болницата на мястото на д-р Иван Костов, който напусна поста си след скандал.

Тя бе избрана за депутат от БСП в 42-то Народно събрание.

Министър на отбраната е Ангел Найденов, който е депутат от "Коалиция за България".

Найденов е роден на 28 септември 1958 година в град Кърджали, България. Завършва специалност „Инженер-навигатор“ във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“, Варна, и „Държавна администрация и право”.

Той е бил кмет на Димитровград и областен управител на Хасковска област. Народен представител от 37-то, 38-то, 39-то и 40-то Народно събрание.

Министър на външните работи е евродепутатът от БСП Кристиян Вигенин

Преди да стане евродепутат през 2007 г., Вигенин беше народен представител от левицата в 40-тото Народно събрание.

Той е роден на 12-ти юни 1975 г. в София. През 1993 г. завършва 91-ва Немска езикова гимназия, а през 1998 г. се дипломира в Университета за национално и световно стопанство, специалности "Международни отношения" и "Макроикономика".

От 1999 г. до 2001 г. работи в Министерството на финансите, след което започва политическата си кариера в БСП.

В периода 2005-2008 г. е председател на Комисията по външна политика и международни връзки на ВС на БСП. От 2010 г. е председател на Съвета по външна политика на НС на БСП.

На парламентарните избори през 2005 г. е избран за народен представител от Ямболски район в 40-то НС.

На Европейските избори през май 2007 г. е избран за член на Европейския парламент. На изборите за Европейски парламент през 2009 г. е преизбран. Владее отлично английски и немски език, ползва френски и руски. Женен, с двама сина.

Министър на регионалното развитие и благоустройството е Десислава Терзиева

От 2011 г. досега Десислава Терзиева е директор на дирекция „Стратегическо развитие и координация” в Министерския съвет. Преди това оглавява дирекцията „Европейска координация и международно сътрудничество” в Министерството на държавната администрация и административната реформа. Има опит и като директор на дирекция „Национална транспортна политика” в Министерството на транспорта и съобщенията. От 1991 до 2001 г. заема различни позиции в МРРБ. Магистър по право. Владее английски, френски и руски език.

Министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията е Данаил Папазов,

който досега беше шеф на пристанище Варна.

54-годишният Данаил Папазов е завършил специалност "Корабоводене" във ВВМУ и по-късно там е защитил аспирантура "Управление на транспорта".

Данаил Папазов е изпълнителен директор на "Пристанище Варна" ЕАД вече повече от десет години. На поста е назначен в мандата на НДСВ.

Преди това осем години е ръководил отдел "Оперативно диспечиране" в пристанище Варна-Запад, бил е помощник-капитан в Българския морски флот, старши помощник-капитан и суперинтендант в немската Ahrenigel LTD, зам.-управител в частни агентийски фирми.

Министър на земеделието и храните е Димитър Греков, ректор на пловдивския Аграрен университет.

Димитър Греков е роден в град Любимец, Хасковско. Получил е висшето си образование в Аграрния университет в Пловдив и работи в него повече от 26 години. От 1999 г. до ноември 2007 е декан на Агрономическия факултет.

През ноември 2007 г. е избран за ректор на Аграрния университет. Има над 120 научни и научнопопулярни публикации, някои от които - в чужбина. Съставител е на пет учебни помагала.

Министър на културата е Петър Стоянович - бивш член на СДС, бивш председател на "Движение Гергьовден" и един от учредителите на партията на Меглена Кунева "България на гражданите".

Д-р Петър Стоянович е доктор на философията и магистър по история на Университета във Виена, Австрия. Завършил е Немската гимназия в София. Бил е парламентарен секретар и началник на кабинета на министъра на външните работи (1998-2001) в правителството на Иван Костов.

Международен секретар на СДС (2001-2003), политически секретар и председател на „Движение Гергьовден” (2004-2009). От 2009 г. е журналист, автор на научна литература и колумнист на вестник „Преса”. Владее английски, немски и руски език. Баща на две деца.

Министър на образованието, младежта и науката е Анелия Клисарова, ректор на Медицинския университет във Варна и депутат от БСП.

Проф. д-р Анелия Клисарова, д-р на науките, е избрана за народен представител в 42-то НС от Варна. От 2003 г. досега е началник на „Център за образна диагностика и лъчелечение” в МБАЛ „Св. Марина”, Варна. Тя е два мандата ректор на Медицински университет – Варна. Завършила е същия университет, специалност „Медицинска радиология”.

Министър на околната среда и водите е Искра Михайлова,

депутат от ДПС. Тя беше заместник-министър в правителството на Станишев от 2005 до 2009 г.

От 2009 г. до 2013 г. е депутат и председател на постоянната комисия но околна среда и води в НС.

Като заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството (2005-2009 г.), тя е ръководител на управляващия орган на Оперативна програма „Регионално развитие”. Владее английски и руски език.

Министър на младежта и спорта е проф. Марияна Георгиева-Бенчева.

Д.ф.н. Мариана Георгиева-Бенчева е българист, професор по синтаксис в Института по български език към Българската академия на науките.

Била е парламентарен сътрудник на лидера на ДПС Лютви Местан. Била е директор на дирекция "Студенти и специализанти" в образователното министерство по времето на НДСВ и на тройната коалиция. Марияна Георгиева-Бенчева беше втора в кандидатдепутатската листа на ДПС за 42-рото Народно събрание в област Ловеч, но не влезе в състава на новия парламент.

От 17 членове на кабинета, заедно с министър-председателя, шест са дами, съобщават от БСП.

Министрите в кабинета "Орешарски" владеят английски, немски, френски, руски и турски език. Средната възраст на кабинета е 48 години, като най-млади са министрите на финансите Петър Чобанов (37 г.) и на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев (37 г.).

Доайенът на правителството е Хасан Адемов (60 г.). Сред министрите има лекари, юристи, финансисти, икономисти, историци, филолози, проектанти, архитекти и преподаватели.

Новото министерство - на инвестиционното проектиране, е поверено на проф. д-р арх. Иван Данов

Той бе предложен за поста след оттеглянето на скандалната кандидатура на Калин Тихолов.

Иван Данов е роден на 6 юни 1957 г. в София. Професор по „Архитектура, строителство и геодезия” със специалност „Архитектура на сградите, конструкции, съоръжения и детайли (Жилищни сгради)”.

От 1990 г. е съосновател и член на Камарата на българските архитекти. От 1994 г. е член на Камарата на архитектите-Берлин (AKB). От 2004 г. е член на Камарата на занаятчиите на Германия - (Handwerkskammer Berlin).

Проф. Иван Данов е преподавател в УАСГ, той е ръководител на катедра „Жилищни сгради”. Владее английски, немски, френски и руски език.

Коментари 1241
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

1241 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Петър Москов: Екстремните цени са резултат от победилата лява политика - плащаме 60% политически данък върху енергията

Петър Москов: Екстремните цени са резултат от победилата лява политика - плащаме 60% политически данък върху енергията

Парламентарни избори Преди 28 минути

Целта на левите (независимо как иначе се определят) партии в ЕС през последните години беше да няма добив на въглища, газ и нефт на нашия континент

<p>Денков: Докато това не стане, няма как да върнем децата в клас</p>

Денков: Докато не осигурим безопасност в училищата, няма как да върнем децата в клас

Теми в развитие Преди 1 час

"Част от проблема, който трябва да решим, е, че няма как да продължаваме по същия начин без тестване на децата, без филтър на входа на училището", коментира още образователният министър

коронавирус

Стотици фалшиви ваксинационни сертификати вероятно са били произведени в Мюнхен

Теми в развитие Преди 4 часа

Стотици фалшиви QR кодове за германския дигитален сертификат за ваксинация срещу COVID-19 се предполага, че са били създадени от служител в аптека в Мюнхен и от негов съучастник

<p>Германия: Нови изисквания за пристигащите от България</p>

Германия въвежда нови изисквания за пристигащите от България

Теми в развитие Преди 5 часа

От 24 октомври 2021 г. България е класифицирана като високорисков регион от Германия

Opel Rekord D

Студени досиета: Opel Rekord D в очакване на 50-годиншния си юбилей

Технологии Преди 5 часа

Първият пътнически дизелов автомобил на Opel с 60 к.с. и 2,1-литров двигател.

Google Maps вече предлага икономични маршрути

Google Maps вече предлага икономични маршрути

Технологии Преди 5 часа

Те ще могат да се избират само през мобилните приложения

коронавирус

COVID-19: 3354 нови случая, изследвани са 25 323 проби

Теми в развитие Преди 5 часа

В процентно отношение броят на положителните случаи спрямо броя на направените тестове е 13,24%

<p>Успех за България! Чолов и Росенов с европейски титли</p>

Успех за България! Уилиам Чолов и Радослав Росенов с европейски титли

България Преди 14 часа

С бронз пък се окичиха Даниел Кирилов (57 кг) и Кирил Борисов (+92 кг)

Орбан

Орбан обвини ЕС и САЩ, че се месят във вътрешните работи на Унгария

Свят Преди 15 часа

"Но не е важно какво искат онези в Брюксел, във Вашингтон и в медиите, които са направлявани от чужбина. Унгарците сами ще определят своята съдба", каза Орбан на митинг днес

<p>Разследват лекар от Мадан за недействителни ваксинации&nbsp;</p>

Досъдебно производство срещу лекар от Мадан, вписал недействителни ваксинации

Теми в развитие Преди 17 часа

Случаят с медика, фалшифицирал данни за извършени от него ваксинации срещу коронавирус, е разкрит, след като пациент се обърнал към друг лекар с искане за имунизиране

10 храни, които потискат апетита

10 храни, които потискат апетита

Любопитно Преди 17 часа

Наистина ли сте гладни или става дума за т.нар. емоционален глад?

Адел

Адел подобри рекорд със сингъла "Easy On Me"

Любопитно Преди 18 часа

Новият ѝ сингъл "Easy On Me" регистрира рекордните 24 милиона стриймвания във Великобритания в първата си седмица на пазара

<p>Ердоган: Тези 10 посланици&nbsp;да бъдат изгонени&nbsp;</p>

Ердоган нареди 10 посланици, сред които на САЩ, Германия и Франция, да бъдат изгонени от страната

Свят Преди 19 часа

Турският президент заяви днес, че е наредил на министерството на външните работи да обяви за персона нон грата 10 посланици, сред които тези на САЩ, Германия и Франция, заради призива им за освобождаване на Осман Кавала

Матео Салвини

Започна дело срещу Матео Салвини, Ричард Гиър ще е свидетел

Свят Преди 19 часа

Започна процесът срещу Матео Салвини за блокиране на мигрантски кораб в морето. "Колко сериозен е процес, на който Ричард Гиър идва от Холивуд, за да свидетелства колко лош съм", каза бившият външен министър

<p>Генетиката говори: колко рядък човек сте</p>

Генетиката говори: колко рядък човек сте

Любопитно Преди 21 часа

Проверете дали притежавате някоя от тези уникални черти

Опасни комари са се появили в Италия

Опасни комари са се появили в Италия

Любопитно Преди 22 часа

Те могат да пренасят смъртоносни болести, казват учените