687

Депутатите на ГЕРБ напуснаха пленарната зала, а председателят на ПГ Бойко Борисов обяви, че няма да влизат повече, за да участват в дебатите и приемането на законите.

Депутатите от групата на ГЕРБ обаче остават в Народното събрание, за да се срещнат с гражданите, но няма да влизат и да се регистрират в пленарната зала.

Бойко Борисов се объpна към групите на Коалиция за България, ДПС и "Атака" така:

"Pаботете си трите партии, хората са казали - пилците се броят наесен".

Пpичината ПГ на ГЕРБ да не участва в заседанията на Народното събрание е, че народните избраници на ГЕРБ, която е първа политическа сила, се чувствали непрекъснато обиждани и унижавани.

Депутатите ще идват всеки ден на работа, но няма да влизат в залата, докато няма промяна в отношението и работата на НС. Решението е взето след заседание на ПГ на ГЕРБ тази сутрин.

"Партия ГЕРБ, която е избрана от над милион души, когато вие се подигравате с нас и се опитвате да ни провокирате, когато ни давате квалификации, ние няма да го позволим", заяви Борисов от парламентарната трибуна, след което всички от групата на ГЕРБ напуснаха пленарна зала.

"Имах нужда да обмисля нещата, които се случват тези дни в парламента, да обмисля защо Михаил Миков и Христо Бисеров вчера оставиха Волен Сидеров да идва, да обижда, да идва между редовете в нашата парламентарна група и да провокира инциденти. Във всеки друг парламент такова поведение щеше да бъде санкционирано", каза Борисов.

"Сега, понеже сте зависими от тях, не го направихте. Вие се държите тук като все едно сте спечелили изборите", заяви той.

"Партията победител се казва ГЕРБ и вие сте го признали

и питам с какво право партии три пъти по-малки от ГЕРБ си позволяват да излизат, да издават присъди, да обиждат, да се държат арогантно, да предлагат неща, които никога не ги е имало в този парламент, включително комисии, които да работят без кворум. След като се чувствате толкова силни и след като в момента провеждате политика на диктатура в държавата, вие сте по-големи калинки, много големи калинки. Още първият ден Тихолов блесна като голяма калинка", каза още Борисов.

"Господа от тройната коалиция БСП-ДПС-"Атака", народът избра ГЕРБ като първа политическа сила и няма да позволим от тази трибуна всеки ден да ни провокирате и да ни унижавате", добави той.

Запитан от медиите какво ще правят от ГЕРБ, след като няма да участват в пленарните заседания, Борисов отговори: "Ще се срещаме с хората, ще говорим с тях, ще бъдем коректив. Народът ни е пратил да работим в парламента и ние ще работим в парламента. Няма да влизаме в зала, за да може тройната коалиция да си прави каквото иска", каза още той.

В коридорите на парламента Борисов каза още: "Всеки ден казват по едно отстъпление, по една лъжа - и за тютюнопушенето, и за АЕЦ "Белене", тръбеха, че щели да събират повече приходи, а сега казват "приходните агенции". При нас в пъти повече са събирали данъчните и митниците, отколкото по времето на Орешарски", заяви Борисов.

Той за пореден път поиска председателското място в парламента и повече председателски места в парламентарните комисии.

"Искаме нови избори и се надяваме Конституционният съд да реши правилно,

но каквото и да реши, ще го приемем", каза още лидерът на ГЕРБ. Аз градях България, правих магистрали, правих мостове, а сега Орешарски наготово ще открие и "Струма", и "Тракия", и "Дунав мост", посочи бившият премиер.

Днешният ден трябваше да започне с разглеждане на Правилник за организацията и дейността на Народното събрание.

В началото на пленарния ден депутатите на ГЕРБ не влязоха в залата и се наложи парламентът да започне работа с 25 минути по-късно.

В парламента дойде и вече бившия директор на Агенцията за държавна финансова инспекция Теменужка Петкова.

Според Борисов Петкова се разделила с поста си заради доклада на агенцията за АЕЦ "Белене", заради докладите за електроразпределителните дружества и заради казуса "Хохегер". Той я нарече "перфектен специалист".

"Аз само веднъж като премиер съм я виждал, но нея са я изнудвали да бъде уволнена дисциплинарно, ако не се съгласи да напусне", заяви Борисов. Самата Теменужка Петкова също се оплака, че са я уволнили заради разкритията за "Белене".

Борисов коментира днес и временната анкетна комисия, която ще проверява дейността на правителствения "Авиоотряд 28". "Ще видите, че аз в чужбина съм летял само по работа, а вътре в страната, за да мога да направя две-три откривания на ден", заяви той.

"За над 210-215 милиона са купували правителствени самолети, те ще ми правят сметка къде съм пътувал да откривам и защо съм летял", каза Борисов. "Летял съм, защото така съм преценил за своята сигурност. Те затова се казват правителствен отряд, за да се лети с него", заяви той.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@