Елен Герджиков: Няма да е Борисов
Елен Герджиков, член на предизборния щаб на ГЕРБ и общински съветник в София   
Източник: Гергана Костадинова, БГНЕС
199

"Мисля, че е съвсем сигурно, че Бойко Борисов няма да е кандидатът на ГЕРБ за президент - той го каза толкова ясно, че може би и мъртвите го разбраха". Това каза Елен Герджиков от предизборният щаб на ГЕРБ в интервю за Vesti.bg две седмици преди управляващата партия да обяви кандидатурата си.

Той разказа и за интернет кампанията на ГЕРБ. Следва пълният текст на интервюто на Севделина Николова:

- Г-н Герджиков, преди дни ГЕРБ пусна социална мрежа "Аз съм ЗА" (azsumza.bg) в предизборната кампания. Как се роди идеята за нея?

- Идеята се роди най-вече сред младежите и една от причините е, че форумите се превръщат в място, където се излива страшно много негативна енергия и малко се чуват положителните неща. Затова решихме да направим този сайт - идеята ни е той да е нещо повече от кампания за тези избори и нещо повече от един партиен сайт. Всички знаем какво представляват те: там се публикуват новини, дават се обещания, там текат кампаниите на кандидатите.

- Обяснихте, че това няма да е обикновен предизборен сайт, а мрежа, в която всеки ще може да споделя позиции. Бихте ли сподили повече с нашите читатели, доколкото те също се информират от една интернет медия?

- Идеята ни е комуникацията тук да бъде на едно ниво - кандидат-кметовете ще имат своя регистрация, както и останалите участници. Така бъдещите или настоящи кметове ще са на едно ниво с всеки потребител, не както е във всеки официален сайт на партия или сайт на община. Това е социална мрежа, в която е въпрос на желание дали ще участваш или не.

А и темата не е както във всяка друга социална мрежа, където в крайна сметка темата си самият ти или това, което те интересува. Тук все пак нещата са ограничени до това какво се случва в страната и какво се случва най-вече в твоя регион. Защото на мен ми се струва, че в самата комуникация в регионите я няма предствата за интернет, където да се срещат хората по региони. Има браншови сайтове - примерно за лекари или за транспортни ралботници, кариерни сайтове, но няма сайтове по региони.

Идеята беше да разделим България на всичките възможни общини и всеки, който се интересува от някаква община, независимо дали живее в нея или не, да влиза там и да дава идеи.

Това дава възможност и на българите, които живеят в чужбина, но така или иначе са родени в някоя от тези общини, също да се включат в дебатите. Те също могат от чужбина да споделят или да коментират идеи.

Много разчитам на това, че самите кандидати за кметове и общински съветници също ще се регистрират.

- Сайтът ще продължи ли да функционира и след изборите?

- Абсолютно, 100%. Ако искахме да използваме сайта само за предизборна кампания, може би трябваше да го направим много по-рано - поне няколко месеца по-рано, за да набере сила. Сайтът ще набере сила постепнно - вероятно има общини, където все още няма регистрирани. Идеята е да продължи да съществува след това, ако, разбира се, на хората им е интересно.

- Сайтът от ГЕРБ ли се поддържа?

- Да, естествено. Винаги трябва да бъде ясно от кого се поддържа той. Идеята на сайта е да бъде една гражданска инициатива, макар и на партия. Винаги съм се учудвал когато започнат да делят инициативите на граждански и на партийни. Ако една инициатива е партийна, това не значи че не е гражданска. Защото партиите в крайна сметка са едно от проявленията на гражданското общество. Така че при всечки положения ГЕРБ ще продължи да поддържа тази си гражданска инициатива, включително и след изборите.

- Ще има ли онлайн чатове с вашите кандидати за кметове?

- Пак казвам, че това е една социална мрежа и регистрирането и участието е по желание. Ако участниците искат да правят чатове, или да отговарят на въпроси интерактивно, нека го направят. То не е спуснато като нареждане.

- Предвиждате ли други прояви на кандидатите си в интернет - чрез "Фейсбук" или други социални мрежи?

- Всеки наш кандидат, който има желание, има своя страница във "Фейсбук". Така или иначе, самата партия има много страници. Младежите на ГЕРБ също имат свои страници, има такива за различни каузи. Т.е. активността там не е преставала никога и тя се генерира отдолу.

От националния щаб няма стратегия за работа във "Фейсбук". Просто не виждам смисъл, това не е кампанията на Обама в крайна сметка - действителността тук е съвсем различна.

- Кандидатите ви за президент и кандидат-президент ще бъдат ли представени в новата социална мрежа на ГЕРБ, или тя е само за кметските избори?

- Пак е въпрос на желание дали искат да участват или не. Поне за кандидата ни за кмет на София съм сигурен, че ще участва просто защото сме разговаряли с госпожа Фандъкова и на нея й харесва инициатива. В крайна сметка темите, които могат да се отварят в този сайт, се определят от участниците, така че не виждам защо да няма и обсъждане на президентската двойка или на другите президентски двойки.

Няма да има забранени теми, ще има само администриране, което да забранява нецензурните думи и изрази. Останалото би трябвало да е свободна територия, такава е идеята.

- И един въпрос извън интернет инициативите на ГЕРБ. Защо толкова депутати от партията Ви изявиха желание да се кандидатират и то за кметова на малки население места?

- Не знам точния им брой, аз все пак съм общински съветник, но няма нищо лошо човек, който смята, че може да бъде полезен в свойта община или в своя град, да се кандидатира. Мотивацията на всеки човек е в голяма степен лична - всеки има собствена предства къде може да бъде полезен.

- След като вече са ясни почти всички кандидати, смятате ли че беше добър ход на ГЕРБ толкова много да забави излъчването на кандидат-президентската си двойка?

- Смятам, че е абсолютно удачно решение. Виждате какво става, когато ГЕРБ издигне някого за какъвто и да е пост - в момента политическата ситуация в страната е в общи линии:  "Всички срещу ГЕРБ". Особено когато се издига кандидат, който е работещ и заема някаква длъжност, без значение дали е действащ кмет, общински съветник в момента, или заема някакъв държавен пост. Това започва да му пречи да работи.

Ние не можем да си позволим да издигнем някого и той съответно да излезе в отпуск, кой ще работи тогава?! В крайна сметка тази партия управлява държавата в момента в голяма степен и носи отговорност за това. Иначе, ако се обяви една кандидатура, това означава този човек мигновено да престане да прави всичко останало и да започне да отблъсква атаки. Защото точно това ще се получи, който и да е той.

- Кандидатът на БСП Ивайло Калфин каза, че още не е сигурен, че кандидатът за президент на ГЕРБ няма да е Бойко Борисов. Някакъв коментар по тази тема?

- Мисля, че е съвсем сигурно, че няма да е Бойко Борисов - той го каза толкова ясно, че сигурно вече и мъртвите го разбаха.

- Ще ви помоля за още един коментар на чуждо изказване - това на Корман Исмаилов, че ДПС вече няма да е определящо за това кой ще бъде президент.

- Аз силно се надявам, че той е прав в извода си, но съм абсолютно сигурен, че не е прав в предпоставките, ако г-н Исмаилов има предвид това, че Касим Дал може участва в изборите за президент заедно с Мария Капон.

- Като предпоставка Исмаилов посочи също, че политически кръгове в Турция са оттеглили подкрепата си за ДПС.

- Аз все пак се надявам заключението му да е вярно. Не е въпрос само дали в Турция са оттеглили подкрепата си за Ахмед Доган. Мисля, че вече българите етнически турци имат съзнанието, че имат избор. 20 години ходене след един човек и подчинението на една партия - вече му се вижда краят.

Много хора вече знаят, че има и други политически сили, които могат да представляват техните интереси. И тези лъжи, постоянното развяване на етническата карта, просто вече не хващат декиш.


Коментари 199
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

199 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

БДЖ купува от Германия 76 модернизирани вагона

БДЖ купува от Германия 76 модернизирани вагона

България Преди 18 минути

Подвижният състав отговаря на всички съвременни стандарти за комфорт

Снимката е илюстративна

Жена не реже ноктите си 35 години, ето резултата (ВИДЕО)

Любопитно Преди 24 минути

В продължение на 34 години, до пенсионирането си, тя е работила за пощенската служба на САЩ

Vivacom Регионален грант подкрепя 10 проекта със 100 000 лева

Vivacom Регионален грант подкрепя 10 проекта със 100 000 лева

Любопитно Преди 35 минути

До сега телекомът е подкрепил 118 проекта на 105 граждански организации, а общата стойност на сумата вече надвишава 600 000 лева

Какво показа експертиза по делото за изборите в София

Какво показа експертиза по делото за изборите в София

България Преди 1 час

Според заключението Васил Терзиев получава няколкостотин гласа повече от тези, които до момента са отчетени

Снимката е илюстративна

Отмениха търсенето на великденски яйца в гробище

Свят Преди 1 час

Децата няма да се "катерят по гробовете", уверяват организаторите на събитието

Спешни промени в закони, заради кризата със служебния премиер

Спешни промени в закони, заради кризата със служебния премиер

България Преди 1 час

Проблемът обаче се корени в Конституцията, смята Караджов

Гатьо от Hell’s Kitchen: Всички ядат шкембе чорба!

Гатьо от Hell’s Kitchen: Всички ядат шкембе чорба!

Любопитно Преди 1 час

Поставихме Гатьо в ситуация да видим дали познава достатъчно добре феновете на Кухнята на Ада и вижте какво каза той

Вътев би приел да бъде служебен министър

Вътев би приел да бъде служебен министър

България Преди 1 час

Вътев подчерта, че е влязъл като експерт в настоящия кабинет

Подуправителите на БНБ: Нека президентът да намери решение

Подуправителите на БНБ: Нека президентът да намери решение

България Преди 1 час

И тримата споделиха мнението на гуверньора Димитър Радев

Арнолд Шварценегер публикува снимка с пейсмейкъра

Арнолд Шварценегер публикува снимка с пейсмейкъра

Любопитно Преди 2 часа

Тази седмица актьорът сподели, че наскоро е претърпял операция за имплантиране на пейсмейкър

Алла Пугачова и Владимир Путин

Русия обяви Алла Пугачова за "чуждестранен агент"

Свят Преди 2 часа

По-рано в Русия се появиха медийни информации, че властите подготвят такъв ход срещу иконата на съветската поп музика

Доналд Тръмп

"Бог да благослови Америка": Доналд Тръмп продава библии по 60 долара

Свят Преди 2 часа

Концепцията за Библията, покрита с американското знаме, предизвиква безпокойство сред религиозните кръгове в САЩ

Мъж заплаши лекар с газов пистолет в болницата в Шумен

Мъж заплаши лекар с газов пистолет в болницата в Шумен

България Преди 2 часа

Причината е, че е чакал дълго за преглед

NYT: Ескалация от Путин – на Украйна ѝ предстоят тежки месеци

NYT: Ескалация от Путин – на Украйна ѝ предстоят тежки месеци

Свят Преди 2 часа

Кремъл продължава да твърди, че Украйна стои зад нея, сигнализирайки намерението на Владимир Путин да увеличи ескалацията на фронта, пише експертът по руска външна политика и сигурност Хана Ноте

Денков: Дневният ред на обществото зависи от действията на президента

Денков: Дневният ред на обществото зависи от действията на президента

България Преди 3 часа

Това заяви премиерът в оставка акад. Николай Денков във връзка с консултациите на "Дондуков" 2 в търсене на служебен министър-председател