ДСБ с четирима кандидати за евродепутати
Светослав Малинов   
Източник: БГНЕС
15

Д СБ одобри досегашния евродепутат Светослав Малинов за водач на "тъмносинята" листа за предстоящите евроизбори на 25 май.

12-то Национално събрание на партията издигна също Росица Рачева (с 10 номинации), проф. Ивана Енева - 2 и Иво Божков - с една номинация.

Те ще се състезават с кандидатите на останалите партии от Реформаторския блок (РБ) при реденето на окончателната листа, с която десният Алианс ще участва във вота. "Тъмносините" партийни структури бяха номинирали общо 12 души, седем си направиха отвод пред форума днес, а Марта Георгиева отпадна при гласуването, защото решението беше ДСБ да излъчи трима кандидати.

Малинов е номиниран от 24 организации, 12 са го издигнали за водач. След него се наредиха Росица Рачева (10 номинации), проф. Ивана Енева - 2 и Иво Божков - с една номинация. Отвод си направиха - лидерът Радан Кънев (1 номинация), заместниците му Петър Москов (2) и Атанас Атанасов (1), както и Димитър Сяров (1), Екатерина Михайлова (1), Иван Иванов (1) и Борис Станимиров (10).

Светослав Малинов благодари за доверието и обеща да бъде по-добър евродепутат, отколкото досега. Той увери, че няма проблеми да подкрепя и работи за новата формация каквато е РБ, да бъде в листата заедно с Меглена Кунева и смята, че с нея ще са силен тандем.

За Бойко Борисов призна, че има положителни качества като човек, от които могат да се поучат другите, но като политик - качествата му са "отблъскващи". Борисов ще си остане само лидер на ГЕРБ, е виждането на Малинов.

Ако искаме да бъдем конкуренти на ГЕРБ, трябва да си дадем отговор защо част от нашите избиратели са отишли в партията на Борисов, коментира след гласуването на листата Радан Кънев. "В българската политика не играем шахмат, а свободна борба в кал", описа той ситуацията.

Екатерина Михайлова, която се отказа от надпреварата, обясни решението си с мотива да няма предпоставки за конфликт пред избирателите. Няма да участвам, защото смятам, че други трябва да изнесат тази битка, има други, които трябва да са отпред, уточни тя. По-добре е, подчерта Михайлова, в едни избори миналото, старото и новото да не се сблъскват.

От днес нататък вече няма разговори за предсрочни избори, Орешарски и БСП пропуснаха шанса да си отидат сами, обяви Кънев пред делегатите на събранието.

Той прогнозира, че те ще бъдат свалени на избори. На вота на 25 май ще се гласува за оставка и за промяна, по думите му, и, ако оставката минава през съкрушителна загуба за левицата и ДПС, промяната може да стане факт единствено през РБ.

Радан Кънев подчерта категорично, че тема "ГЕРБ" няма, светът не се върти около Борисов, а около бедността, неравенството. Ние сме остри конкуренти на ГЕРБ, защото предлагаме по-добри решения, може би единствено добрите, убеден е Кънев.

Той очерта пътя - Блокът трябва да се отърси от комплексите за разкъсаната българска десница, страха и непоследователността. Който и да ме критикува, никой не ме е обвинил в тези три порока, изтъкна Радан Кънев и добави, че съюзът е отговорът на рисковете и предизвикателствата пред десницата, той е отговорността.

Лидерът на ДСБ вижда обаче два риска пред реформаторите - първият е "натрапеният разговор" за партньорство с ГЕРБ. Такъв акцент налагали формацията на Борисов и БСП, защото имали интерес да се представят за единствените алтернативи. Псевдоалтернатива на "Атака" е партията на Бареков, която иска да замести всеки като "Мара общата на българската политика", продължи с политическия "разрез" Радан Кънев.

Друг голям риск, според лидера, е мнителността, изолацията, подчертан недостатък е да харесваме само себе си. Благодарение на РБ рисковете от маргинализация на партията, след загубата на парламентарните избори, са преодолени, отчете пред делегатите председателят на ДСБ. Според него чрез Алианса се е консолидирал дясно-центърът, а формацията на Борисов вече не се възприема като единствената алтернатива на БСП.

Радан Кънев обяви връщането на доверието на избирателите към десницата като една от основните задачи. Той съобщи, че това на практика вече е факт, тъй като само за последните седмици и 10 месеца след създаването на Реформаторския блок, има вече клубове зад граница.

Не вярваме в чудесата, а в труда, в риска, в инициативата - в това, че по този начин се движат напред партиите, семействата, обществата. Вярвам, че по този труден път заедно с нашите приятели създаваме РБ, подчерта още председателят на ДСБ. Той обаче отчете, че българите не вярват на ДСБ, на нито един политик в България, затова да бъде спечелено доверието им, първо трябва да повярваме на лидерите си, на личностите си, поиска Радан Кънев и сам декларира, че вярва на съюзниците си от Блока.

Повярвах и на Меглена Кунева и затова мога да защитя листата на РБ, която ще се води от най-авторитетните български политици, добави той. И предрече, че РБ ще е изненадата на вота за Европарламент.

Кънев подчерта, че успехът на тези избори не е цел, целта е българите да бъдат по-щастливи, здрави и образовани. Успехът на 25 май е само стъпка за изграждане на по-добри правила. Конкуренти на реформаторите на предстоящия вот на 25 май са ГЕРБ и АБВ, а противниците - БСП, ДПС и "България без цензура", назова опонентите зам.-председателят на ДСБ Петър Москов.

Няма спад на електоралното доверие към РБ, съобщи пред делегатите социологът Цветозар Томов. От февруари насам подкрепата за Блока расте, към момента за евровота е 12 на сто, което са два мандата в ЕП, обясни той.

По време на дискусиите имаше и предложения за сваляне на политическото доверие от лидера Радан Кънев и ръководството на ДСБ, за да се запази партията. От структурата в "Красна поляна" се обявиха против в коалиционното споразумение на РБ да се запише, че партиите в него ще се обединят в единна формация.

Националното събрание одобри подписаното през декември м.г. Учредително споразумение за създаване на Реформаторския блок и даде мандат на ръководството на партията да сключи коалиционно споразумение за европейските избори на 25 май.

ДСБ винаги е била партия-лидер, партия-локомотив, това е задачата пред нас - да бъдем локомотив на десницата за промяна в българското общество. С тези думи лидерът на "тъмносините" Радан Кънев помоли за подкрепа и за доверие членовете на партията. Слагам пред вас лидерството си, кариерата си, честта си, декларира той. 

Коментари 15
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

15 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

България Преди 7 минути

Главчев: Търсим всякакви варианти за освобождаването на хората

Еманюел Макрон

Еманюел Макрон: Европа не е безсмъртна

Свят Преди 10 минути

Френският президент призова Европа да се изправи срещу предизвикателствата на променения свят

<p>Илиана Кирилова:&nbsp;Трябва изцяло нов проект на Закон за съдебната власт</p>

Градският прокурор на София: Трябва изцяло нов проект на Закон за съдебната власт

България Преди 1 час

Прокуратурата определя сегашния като "прибързан"

Председателството на СЕМ ще бъде ротационно

Председателството на СЕМ ще бъде ротационно

България Преди 1 час

Членовете не успяха да съберат нужните 4 гласа за наследник на Соня Момчилова

Заловиха група мигранти в бус на един от входовете на София, шофьорът е избягал

Заловиха група мигранти в бус на един от входовете на София, шофьорът е избягал

България Преди 1 час

По първоначална информация колата е спукала гума

ь

Русия: Ако ядрени оръжия на НАТО бъдат разположени в Полша, те ще станат мишена за нас

Свят Преди 1 час

Повече за изказването на руският заместник-министър на външните работи четете в следващите редове

Дрейк изтри свое парче с генериран от изкуствен интелект глас на Тупак

Дрейк изтри свое парче с генериран от изкуствен интелект глас на Тупак

Любопитно Преди 2 часа

В песента е използван и генерираният от изкуствен интелект глас на известния рапър Снуп Дог

ц

Забраниха тротинетките на пешеходни зони в Сливен

България Преди 2 часа

Максимално допустимата скорост за движение в града е намалена на 20 км/ч

Лео

Разходка във времето - звезди, позиращи с младото си "Аз"

Любопитно Преди 2 часа

Подобна съпоставка винаги е вълнуваща

Разкриха тайните на историческия меч, наречен "Екскалибур"

Разкриха тайните на историческия меч, наречен "Екскалибур"

Любопитно Преди 2 часа

Датировката на меча означава, че той е първият от ислямската епоха, открит във Валенсия

Засилени проверки преди Великден: За какво следи БАБХ

Засилени проверки преди Великден: За какво следи БАБХ

Пари Преди 2 часа

До момента са инспектирани над 2000 обекта

„Боздуган-29“: Нови арести при акция срещу „Ислямска държава“ в Турция

„Боздуган-29“: Нови арести при акция срещу „Ислямска държава“ в Турция

Свят Преди 2 часа

Тя е извършена в окръзите Хатай, Ялова, Коня, Йозгат, Чанаккале, Сакария и Текирдаг

<p>&quot;През целия си живот съм била влюбена в момичета, но просто не го разбирах&quot;</p>

„Влюбена в момичетата през целия си живот": Били Айлиш разкри сексуалността си

Любопитно Преди 2 часа

Досега Били Айлиш се е срещала публично само с мъже

Снимката е илюстративна

След секретна доставка от САЩ: Украйна разположи ново оръжие

Свят Преди 2 часа

Байдън заяви, че САЩ ще започнат да изпращат военно оборудване на Украйна в рамките на "няколко часа", след като подпише новия пакет за военна помощ

и

Русия: Обсъждане на мир в Украйна без наше участие е безсмислено

Свят Преди 2 часа

Конференцията на високо равнище за мир в Украйна се очаква да се състои на 15 и 16 юни