Целта на АБВ: Компромис между лявото и дясното
Президентът Георги Първанов присъства на учредяването на инициатива на гражданското движение "Алтернативата за българско възраждане"   
Източник: Антон Станков / БГНЕС
370

Новият политически проект на президента Георги Първанов бе обявен днес от инициативна група от десет души начело с бившия депутат, бивш вицепремиер и сегашен кмет на Благоевград Костадин Паскалев.

Първото, което каза при откриването Паскалев, беше, че

не се учредява партия "и това трябва да се знае от самото начало".

"Днес, когато се засилва желанието за силната ръка, едноличното носене на отговорност, ние ще направим обратното и ще създадем предпоставки за воденето на професионален дебат за развитието на държавата", каза Паскалев.

След това той се съсредоточи върху критики срещу проекта за държавен бюджета за 2011 г.

На България й е необходима здрава държава в услуга на гражданите
,

а не за подтискане от един тесен кръг хора, заяви президентът Първанов веднага след откриването.

Държавния глава участва в "гражданския форум", защото е поканен от организаторите да говори по темата "България - на другия ден".

Той подчерта, че алтернативата не е в пътя назад, ние не сме събрали да се вайкаме, а да мислим как да направим нещата по-добре занапред.

Според него "едно ново начало минава през помирението и отказа да водим изтощителните битки от миналото, които, както показа преходът, не водят доникъде".

Необходима е нова политическа култура

и нов интеграционен, приобщаваш модел на управление, в който решенията се вземат от колкото се може повече хора и партии.

Президентът Първанов смята за необходимо да се инвестира в нов икономически модел с висока производителност на труда.

"Възниква въпросът за ролята на държавата в развитието на държавата и на социалната политика. Видяхме как икономическата криза на Запад беше овладяна с усилията на държавата", допълни той. Президентът посочи, че на нашия бизнес му трябва икономически и правен ред.

Според Георги Първанов в условията на криза трябва да се увеличават инвестициите в качеството на работната сила.

Държавният глава за пореден път заяви, че

има криза на управлението.

"Ние говорим единствено за кризата в икономически план, но се вижда, че се работи на парче, ден за ден, без визия и за това трябва да има граждански структури като АБВ, които да поставят под светлината на прожекторите професионалистите, които имат управленската визия и имат авторитета и в които си струва да се инвестира", заяви Първанов.

Според него именно създаването на една такава гражданска организация, когато някога се сформира нов управленски екип, хората ще бъдат достатъчно познати и на гражданите, "а не да бъдат избирани по кръстовищата или незнайни кътчета", иронизира Първанов, напомняйки как премиерът Борисов избра за министър на здравеопазването проф. Анна-Мария Борисова.

"Партиите на прехода се самоопределиха най-напред по отношение на миналото, но тази фетишизация на миналото отдавна е пречка на нашето развитие и за това ние се обединяваме около идеята, че едно възраждане на българката нация минава през отказа да водим изтощителните битки по миналото, които както показа преходът не водят до нищо", каза Георги Първанов.

"Събрали сме се не само със

съзнанието за истински компромис между лявото и дясното,

а и защото смятам, че е необходима нова политическа култура и в името на разбирането, че е необходим нов модел на управление, в който решенията се взимат от колкото може по-широк кръг партии, формации, граждански структури.

Винаги съм се стремял да обединявам, а не да разделям. Като държавен глава винаги съм работил за единението на всички български граждани. Никой не би представил АБВ като изправено върху отломки от партии или от неправителствени организации.

АБВ трябва да се развие като една лаборатория на нови алтернативни идеи и инициативи.

Събрали сме се съмишленици от гледна точка на търсенето и дефинирането на националните цели и интереси и намирането на ефективния начин за реализацията им.

Трябва да дадем отговор на въпроса

възможно ли е трайно партньорство между бивши противници",

обяви Първанов.

Според него трябва да се отговори и на въпроса дали е възможно да се прави политика без барикади. Абсолютизацията на лявото и дясното не е работеща. Няма ляв или десен изход от кризата.

Нямаме нужда от нов ляв или десен проект, имаме нужда от граждански проект, който да събере най-силното, каза президентът.

"Целта не е да се размият партийните образи. Това е непартиен, но не антипартиен проект. Участниците в АБВ не представляват партиите си, те са тук като експерти. АБВ е нов шанс на партиите за ново начало. Аз не намирам за основателно противопоставянето на партии и личности", изтъкна той.

Освен Костадин Паскалев, като членове на инициативната група са посочени бившият народен представител в четири парламента, преминал през различни превъплъщение на земеделския съюз, Борислав Китов; плевенският хирург, ректор на Медицинския университет в града, проф. Григор Горчев; директорът на Института за философски изследвания към БАН проф. Васил Проданов.

Тук е и бившият председател на Организацията на евреите в България "Шалом" и бивш кандидат за евродепутат от Коалиция за България Емил Кало.  

Представители на генералската част са бившият началник на Генералния щаб на армията, съветник на президента Първанов и посланик в Македония ген. Михо Михов и бившият директор на Главна дирекция "Гранична полиция", а преди това през 90-те години началник на Специализирания отряд за борба с тероризма и директор на СДВР ген. Красимир Петров.

Друга част от членовете на инициативния комитет са изтъкнати спортисти - многократният световен и европейски шампион по гимнастика Йордан Йовчев, олимпийският и многократен европейски и световен шампион по свободна борба Валентин Йорданов, бившата шампионка по спортна стрелба и спортен министър по време на управлението на тройната коалиция Весела Лечева.

Сред организаторите на форума е и служителка в президентската администрация - Мариана Тодорова.

При откриването в залата присъстват също депутатите от БСП Мая Манолова, Стефан Данаилов и Кирил Добрев, евродепутатът Ивайло Калфин.

Археологът Николай Овчаров и народната певица Николина Чакърдъкова също присъстват.

До снощи се твърдеше, че никой от Изпълнителното бюро на БСП не е получил покана за участие във форума, но това очевидно не е така.

Все пак някои активисти на БСП твърдят, че дори да присъстват, това не означава присъединяване към новата формация.

В същото време БТА разпространи писмо на художника Светлин Русев, който посочва, че нито е канен, нито се е съгласявал да участва в инициативата АБВ. Изпратил писмото заради обявени "реални и мними имена" като учредители на инициативата. проф. Русев заявява, че не е давал съгласието си за участие нито в проекта, нито в други политически и граждански формации.

В съобщението на организаторите се посочва, че на участниците във форума "ще бъде предложено да се обсъди създаването на гражданско движение Алтернатива за българско възраждане" (АБВ).

Според актьора и бивш министър Стефан Данаилов

БСП не може да се разцепи от това движение,

а може да намери единствено някаква помощ в следващото, което предстои.Пред журналисти проф.Данаилов каза, че притесненията за такова разцепление са несправедливи и изтъкна, че не всички в БСП се компрометирани.

"Може би днес ще прозвучи по-категорично това, че това е едно обединение за несъгласие към това, което се случва в държавата. Властимащите може би са против една такава формация, но ще е много странно, ако БСП е против и се надявам, че разумът ще надделее", каза още Данаилов.

Евродепутатът и бивш външен министър Ивайло Калфин изрази задоволството си, че днес ще може да се води дебат за дългосрочните цели на страната ни, в които националният интерес взима приоритет.

Според него преструктурирането на икономиката днес продължава да се възприема като намаляване на разходите. Калфин смята, че се къса връзката между експертното мнение и това, което прави правителството.

Той все пак припомни, че

и правителството на тристранната коалиция е правило грешки.

"Предишното правителство две години се бореше да направи по-нормални условията за автомагистрала "Тракия" и инвеститорът се отказа. Здравната реформа не стана, защото имаше силни различия", призна Калфин.

Коментари 370
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

370 коментара
 
- Келнер, какво ми сервирахте, кафе или чай? - Какво, не можете да разберете сам? - Не. - Тогава какво значение има?
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Мащабна руска атака в Днепропетровска област, най-малко 8 загинали

Мащабна руска атака в Днепропетровска област, най-малко 8 загинали

Свят Преди 3 минути

Ранени са били 21 души и са нанесени щети на инфраструктурни обекти

Проучване: Венера изпуска въглерод и кислород

Проучване: Венера изпуска въглерод и кислород

Любопитно Преди 5 минути

Въпреки че е най-близкият ни орбитален съсед и най-близката до Земята, няма много информация за Венера

Габриел Гарсия Маркес

"Сто години самота" на Габриел Гарсия Маркес се превръща в сериал по Netflix (ВИДЕО)

Любопитно Преди 55 минути

Премиерата на 16-те епизода се очаква в края на годината

Три сърца, синя кръв и отрова по-силна от цианид - това ли са октоподите

Три сърца, синя кръв и отрова по-силна от цианид - това ли са октоподите

Любопитно Преди 1 час

Интересни факти за октоподите може да прочетете в следващите редове

БСП иска оставката на Росен Желязков

БСП иска оставката на Росен Желязков

България Преди 1 час

Причината е, че ограничава гласа на опозицията, заяви Корнелия Нинова

Зодия Телец - мъжете и жените

Зодия Телец - мъжете и жените

Любопитно Преди 1 час

Те са известни със своята силна и надеждна природа и са един от най-стабилните знаци на зодиака

Кола се обърна на булевард в София

Кола се обърна на булевард в София

България Преди 1 час

Към момента няма данни за пострадали

Руски бомбардировач се разби край Ставропол

Руски бомбардировач се разби край Ставропол

Свят Преди 1 час

Четиримата пилоти са катапултирали, трима от тях са били спасени, другият се издирва

Иран отправи ядрено предупреждение към Израел

Иран отправи ядрено предупреждение към Израел

Свят Преди 1 час

Израел отговори на въздушния удар на Иран, въпреки че няколко от западните му съюзници, включително САЩ, призоваха за овладяване на напрежението

Нови разкрития за фиктивната операция на жената в Бургас

Нови разкрития за фиктивната операция на жената в Бургас

България Преди 2 часа

Източват ли се пари за здраве и какви мерки са нужни за справянето с проблема?

<p>Военният министър: Израел демонстрира, че може да достигне територията на Иран</p>

Военният министър: Атаката на Израел срещу Иран не застрашава страната ни

България Преди 2 часа

Израел демонстрира, че може да достигне територията на Иран, посочи Атанас Запрянов

МВнР: Следим с повишено внимание ситуацията Израел - Иран

МВнР: Следим с повишено внимание ситуацията Израел - Иран

България Преди 2 часа

От правителствената пресслужба съобщиха по-рано, че няма пряка военна заплаха за България към момента

Снимката е илюстративна

Какво да направите, ако колегата ви дразни, съвет от експерт

Любопитно Преди 2 часа

Как да се справим с досадните колеги четете в следващите редове

Чудноватият живот на създателя на Том Сойер и Хъкълбери Фин – Марк Твен

Чудноватият живот на създателя на Том Сойер и Хъкълбери Фин – Марк Твен

Любопитно Преди 3 часа

Наследството на Марк Твен е не само в американския литературен канон, но и в неговото трайно влияние върху идеалите за свобода