158

Председателят на парламента Цецка Цачева призова депутатите да се откажат доброволно от увеличението на заплатите си за първото тримесечие на 2010 г., щом темата е предизвикала обществен интерес.

Цецка Цачева направи специално изявление в Народното събрание по повод на изказване на независимия депутат Яне Янев.

Вчера лидерът на РЗС Яне Янев заяви, че на 19 февруари Цачева чрез заповед е увеличила заплащането си с 55%, на заместниците си - с 45%, на председателите на постоянни комисии – с 35%, на заместник-председателите на постоянни комисии – с 25%.

Цачева обясни , че депутатската заплата не е фиксирана, а зависи от средномесечните възнаграждения в обществения сектор.

Тя категорично отрече твърденията за "увеличение в пъти" на заплатите на депутатите и допълни, че повишение има, но то е 111 лв. за всеки един от първите три месеца на 2010 г. , което е съобразено с данните на НСИ.

Пред журналисти председателят на НС обясни, че възнаграждението на депутатите се определя от парламентарния правилник.

Тя прочете част от него, според която председателят на Народното събрание получава месечно възнаграждение с 55% по-високо от основното месечно възнаграждение на народен представител, което възлиза на три средни работни заплати за обществения сектор съобразно данни на НСИ.

В отговор на въпрос Цачева каза, че месечното й възнаграждение е 3576 лв., а на народен представител - 2307 лв., като се предвижда процентно увеличение, ако депутатът е в ръководството на парламента или на комисия в НС.

Въпросът за депутатските заплати ще бъде обсъден на председателския съвет на 10 март, посочи Цачева.

Много от народните представители смятат, че трябва да се направи сериозен дебат по темата за увеличението на възнагражденията на парламентаристите.

Трябва да се създаде такава система, при която като не растат заплатите в бюджетния сектор да не растат и заплатите на народните представители, каза съпредседателят на ПГ на "Синята коалиция" Мартин Димитров.

Според него такъв принцип ще бъде стимул за депутатите да работят повече, така че да растат всички заплати, за да се увеличават и техните възнаграждения.

Съпредседателят на "Синята коалиция" посочи, че трябва системата да е и такава, че да стимулира хора с образование, опит и експертиза да стават народни представители, за да носят полза на обществото, а не в парламента да влизат хора без работа.

Като председател на партия моята цел е да събера най-грамотните българи, а в момента имам сериозни проблеми, защото част от депутатите на СДС заявяват, че им е намаляла заплатата, влизайки в парламента, каза Димитров. Той добави, че в момента заплатите на депутатите са нормални.

Камен Костадинов от ДПС предположи, че депутатите ще постигнат консенсус дали да бъдат замразени заплатите им в момента. Ако ви кажа, че аз съм "за", ще прозвучи популистки, допълни той.

Костадинов все пак подчерта, че решението за възнагражденията на народните представители трябва да бъде взето от председателския съвет на НС, където участват представители на всички парламентарни групи. По думите му трябва да има съпричастност в условията на криза.

Съпредседателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев призова всички ведомства да съкратят бюджета си, фонд "Работна заплата".

Това, че на някого му е увеличено възнаграждението, означава, че той ще върши по-добра работа, особено ако поеме и функциите на съкратен служител, отбеляза той.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@