Борисов: Подписваме за "Южен поток"
Борисов: Подписваме за "Южен поток"   
Източник: БГНЕС
230

Взаимноизгодното сътрудничество между България и Русия е част от прагматичните отношения между двете страни. То остава на дневен ред въпреки евроатлантическия път на развитие на България, заяви премиерът Бойко Борисов в специално интервю за официалната руска агенция ИТАР-ТАСС и телевизия "Росия-24".

Бойко Борисов казва, че в плановете на българското правителство е да подпише споразумението за изграждането на газопровода "Южен поток" на 9 ноември.

Това е пример за проект, който е изгоден и за двете страни, подчертава българският премиер и отбелязва, че е казал на Владимир Путин, че "ние нямаме възражения по този проект и той ще бъде подписан".

"Имаме данни от изследвания по "Южен поток. Известно е, че неговата рентабилност е на равнище от 8%, при условие че този показател за Европа средно е 4 процента, затова в нашите планове е на 9 ноември да подпишем договор по този проект и да дадем възможност на руския газ да попадне на територията на Европа", казва Бойко Борисов.

В навечерието на посещението на руския президент в България премиерът отчита, че отношенията му с Путин отговарят на тенденциите в съвременната политика.

"Моето предложение бе да се срещнем с президента на Русия в нашата морска столица Варна, за да посетим там компресорната станция. Ние съумяхме да запазим тона на нашите отношения и разбирателство и аз смятам, че това са черти на съвременната политика", отбелязва министър-председателят.

Двете руски медии взимат интервю с българския премиер дни преди анонсираното посещение на руския президент Владимир Путин в България на 9 ноември. Визитата обаче беше поставена под въпрос, след като "Атомстройкспорт" внесе иск за 1 млрд. евро заради спрения проект за АЕЦ "Белене". Преди три дни от "Росатом" заявиха, че са открити за преговори с България въпреки подадения иск.

Отношенията между Русия и България не трябва да се оценяват само с проекта АЕЦ "Белене", който беше прекратен от българското правителство през март, заявява Борисов.

Другият спрян руски проект -

петролопроводът Бургас-Александруполис, можеше сериозно да навреди на българското Черноморие,

смята той.

"Петролопроводът Бургас-Александруполис е проект, който реално заплашва екологията. В тази връзка искам да отбележа важното значение на туризма за българската икономика. Тръбопроводът трябваше да премине през важни туристически градове и затова всяка екологична катастрофа, подобна на тази, която се случи в Мексиканския залив, просто щеше да унищожи туризма в нашата страна за стотици години.

Освен всичко това, проектът беше изключително неизгоден за България, отчитайки всички тези рискове – ежегодният доход е в размер на около 30 милиона долара от транзитни такси", казва още Борисов.

Той отбелязва, че

вината за спиране на проекта АЕЦ "Белене" лежи както на руската, така и на българската страна.

"През 2006, когато беше обявено, че станцията ще се строи, в сключения договор не бяха посочени най-важните точки: колко ще струва проекта и каква е ескалацията. Заради отсъствието на ясни параметри проектът започна да се бави. Когато ние дойдохме на власт и започнахме да се занимаваме с него, никой не искаше да прекратява договора. Започнахме да водим преговори за цената. И, когато президентът на "Росатом" Сергей Кириенко се срещна с мен в София, той, на свой ред, посочи, че вината лежи на руската страна и на българското правителство, защото не е била определена ескалацията", подчертава Борисов.

"Нашето правителство никога не е било против руската технология. Ние не сме се отказали да строи атомната централа по тази причина", добави Борисов, отбелязвайки, че главният проблем на проекта е било финансирането.

"Имаше различни варианти: Русия ни предложи кредит, но на нашите питания за лихвата не получихме отговор. Така се получи, че на мястото на бъдещата АЕЦ днес има един голям гьол. Винаги съм казвал, че отношенията между Русия и България не трябва да се оценяват само с този проект", каза премиерът.

"Най-логичното място, където може да се инсталира реакторът (предназначен за АЕЦ "Белене") е площадката на АЕЦ "Козлодуй като седми блок, защото там има хранилище за ядрени отпадъци, електропреносна система, инфраструктура и над хиляда инженери и специалисти в ядрената област, които в момента нямат работа", добавs Борисов в интервюто, дадено на Михаил Гусман, който е автор на програмата "Формулата на властта".

Нашите отношения с Русия датират от много векове, ние сме православни народи, християни,

отбелязва българският премиер.

Той припомня, че Русия е изиграла решаваща роля за освобождението на България от османско владичество, и подчертава, че това се пази дълбоко в народната памет. Неслучайно в България днес има стотици паметници, посветени на паметта на загиналите в Руско-турската освободителна война през 1877-1878 г., посочва Борисов.

"Нашите страни преживяха много трудности. Имаше времена, когато отношенията ни преминаха през хладен период през 90-те години на 20-и век, тогава се разпаднаха Съветският съюз и (Организацията на) Варшавския договор", казва премиерът.

"Сега Русия е страна с пазарна икономика, България избра пътя на евроатлантическата интеграция, но нашите отношения си остават приятелски и прагматични в рамките на контактите между двата народа, които се уважават един друг.

Настъпи време на прагматични отношения, което дава възможност за взаимноизгодно сътрудничество в сферата на икономиката, туризма, културата, образованието и други области, помагащи за развиването на нашите отношения", подчертава министър-председателят.

Бойко Борисов отчита активните контакти между България и Русия в културната сфера. "Аз лично бях на концерта на Централния военен оркестър на Русия и видях как 6 хиляди души в залата се наслаждаваха на неговите изпълнения, аз не бях изключение. Имаме много общи празници и паметни дати. В това число и нашият празник 3 март, когато се отбелязва Освобождението на България от османско владичество", посочва министър-председателят.

Бойко Борисов казва, че "нито един историк не би трябвало да поставя под съмнение основната и решаваща роля за освобождението на България на загиналите руски воини и другите воини от съседни на нея страни". Той подчертава, че подвигът на връх Шипка ще остане завинаги в народната памет.

Откриването на визови центрове в Русия помогна за двукратното увеличаване на потока от руски туристи в България тази година,

заяви още премиерът Бойко Борисов в интервюто.

Той подчертава, че в неотдавнашен разговор руският президент Владимир Путин му казал, че по негови данни стокообменът между двете страни е нараснал тази година с 12%.

Безусловно, на първо място (по икономически показатели) е сферата на туризма, отчита българският премиер.

Той отбелязва, че в Русия работят 27 визови центъра, които издават електронни визи на руските граждани, и "затова тази година в България успяхме да приемем два пъти повече руснаци".

"На руските граждани България им е позната, нашите езици са родствени, (руснаците) се чувстват като у дома, затова неслучайно толкова много руснаци купуват тук недвижимо имущество", посочва Бойко Борисов.

По думите на министър-председателя издаването на електронни визи е облекчило сериозно пътуването на руските граждани до България. В същото време Бойко Борисов изразява съжаление, че е невъзможно да бъдат издавани визи на руснаците директно на летището след пристигането им в България, тъй като това не е разрешено в Европейския съюз.

Министър-председателят отбелязва, че решението на голям брой руски граждани да си купят жилища в България е оправдано поради много фактори - много благоприятния климат, прекрасната природа, близостта на двата езика, сърдечния прием, най-ниските данъци в Европейския съюз и, разбира се, българските плодове и зеленчуци.

Интервюто с Бойко Борисов ще бъде показано в следващия брой на предаването "Формула на властта" по руската телевизия "Росия 24", съобщава ИТАР-ТАСС.

Коментари 230
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

230 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Сигнал за бомба в голям търговски център в София

Сигнал за бомба в голям търговски център в София

България Преди 11 минути

Извършва се проверка от полицията

Гатьо от Hell’s Kitchen: Всички ядат шкембе чорба!

Гатьо от Hell’s Kitchen: Всички ядат шкембе чорба!

Любопитно Преди 56 минути

Поставихме Гатьо в ситуация да видим дали познава достатъчно добре феновете на Кухнята на Ада и вижте какво каза той

Вътев би приел да бъде служебен министър

Вътев би приел да бъде служебен министър

България Преди 1 час

Вътев подчерта, че е влязъл като експерт в настоящия кабинет

Арнолд Шварценегер публикува снимка с пейсмейкъра

Арнолд Шварценегер публикува снимка с пейсмейкъра

Любопитно Преди 1 час

Тази седмица актьорът сподели, че наскоро е претърпял операция за имплантиране на пейсмейкър

Доналд Тръмп

"Бог да благослови Америка": Доналд Тръмп продава библии по 60 долара

Свят Преди 1 час

Концепцията за Библията, покрита с американското знаме, предизвиква безпокойство сред религиозните кръгове в САЩ

Мъж заплаши лекар с газов пистолет в болницата в Шумен

Мъж заплаши лекар с газов пистолет в болницата в Шумен

България Преди 1 час

Причината е, че е чакал дълго за преглед

NYT: Ескалация от Путин – на Украйна ѝ предстоят тежки месеци

NYT: Ескалация от Путин – на Украйна ѝ предстоят тежки месеци

Свят Преди 2 часа

Кремъл продължава да твърди, че Украйна стои зад нея, сигнализирайки намерението на Владимир Путин да увеличи ескалацията на фронта, пише експертът по руска външна политика и сигурност Хана Ноте

Денков: Дневният ред на обществото зависи от действията на президента

Денков: Дневният ред на обществото зависи от действията на президента

България Преди 2 часа

Това заяви премиерът в оставка акад. Николай Денков във връзка с консултациите на "Дондуков" 2 в търсене на служебен министър-председател

Act ll: Cowboy Carter: Излезе най-новият албум на Бионсе

Act ll: Cowboy Carter: Излезе най-новият албум на Бионсе

Любопитно Преди 2 часа

Второто издание от трилогията Renaissance е посветен на тексаските корени на певицата и включва 27 парчета

Лавров: Мирният план на Украйна е безсмислен

Лавров: Мирният план на Украйна е безсмислен

Свят Преди 2 часа

По думите му той се основава на "неприемливи понятия" като изтегляне на руските сили от завзети от тях територии,

Емоционални обяснения в любов и сълзи в очите в новия епизод на “Един за друг”

Емоционални обяснения в любов и сълзи в очите в новия епизод на “Един за друг”

Любопитно Преди 2 часа

Мъжете ще напишат романтични писма, в които изразяват най-съкровените си чувства към своите дами

<p>&quot;По-добре да умреш там, отколкото тук от глад&quot;&nbsp;</p>

От Непал до Украйна: Историята на непалския наемник

Свят Преди 2 часа

Сравнително бедна в сравнение със своите съседи като Русия, Китай и Индия, много непалци са привлечени от високите заплати, които могат да получат, мигрирайки нелегално в тези страни

Петър Чобанов: Споделям мнението на Димитър Радев, крайното решение е на президента

Петър Чобанов: Споделям мнението на Димитър Радев, крайното решение е на президента

България Преди 2 часа

Екипът в БНБ трябва да продължи да действа и да вървим напред, коментира той

Снимката е илюстративна

Природни бедствия и контрол над съзнанието: Какво представлява HAARP

Любопитно Преди 3 часа

HAARP се превърна в магнит за конспиративни теории, но какво всъщност представлява