Борисов върна мандата за съставяне на правителство
Източник: netinfo
835

Президентът Росен Плевнелиев проведе днес от 10 ч. консултации с парламентарно представените политически партии в 42-то Народно събрание за връчване на мандат за съставяне на правителство.

Държавният глава се срещна последователно с представителите на четирите партии в парламента - ГЕРБ, БСП, "Атака" и ДПС.

В края на консултациите президентът връчи проучвателен мандат на най-голямата по численост парламентарна група в 42-ия парламент - на ГЕРБ. Срещата на Борисов и Плевнелиев беше излъчена на живо по БНТ. Пред камерите

Бойко Борисов върна мандата веднага след получаването му

Преди да върне папката на президента Борисов заяви, че единственият шанс за съставяне на правителство е бил заедно с "Атака", но заради отношението на националистите към българската дипломация и Европейския съюз този шанс е провален.

"Срам ме е за лидера на европейските социалисти, срам ме е и за лидера на Лютви Местан, че влизат в задкулисни договорки с "Атака".

Ако те наистина не са разговаряли с "Атака", те нямат шанс да съставят правителство със 120 депутати, трябват им 121", каза още Борисов.

"Приятелски бих казал на г-н Станишев и г-н Местан - когато аз признах грешките в нашето управление, на първо място поставих горделивостта, между другото и в библията това е най-тежкият грях. Те направиха тази уйдурма с "Атака" и не се обадиха дори да ни поздравят с победата.

Ние с европейските партии проблем нямаме и, ако те се бяха обадили и казали 120 гласа имаме, не ни стига един, аз лично щях да гласувам, защото трябва да има правителство", заяви Борисов.

Проучвателният мандат за съставяне на правителство ще бъде връчен на втората политическа сила - БСП, в 15:30 ч. днес

"Правителство до вторник е добър вариант. Трябват ми ден-два не за да мисля личностите, а да ги консултирам”, заяви пред журналисти в президентството Пламен Орешарски, който е предложен за премиер от левицата.

Той пристигна на "Дондуков" 2 минути преди 12 ч. заедно с лидера на БСП Сергей Станишев.

Преди влизането при президента Станишев отново заяви, че в БСП са готови да приемат мандата за съставяне на правителство още днес и ще имат готовност за това при връщането му от Борисов.

След излизането си от президентството Станишев каза, че според него и намерението на президента е мандатът да бъде придвижен към БСП по възможно най-бързия начин, стига Борисов да изпълни ангажимента, поет публично вчера, и да върне мандата още днес.

В отговор на въпрос за позицията на Лютви Местан, че ДПС няма да подкрепи правителство, което планира да отмени плоския данък, Станишев заяви, че в 13 ч. започва среща на ръководствата на двете партии, на които да бъдат обсъдени управленските им програми.

"С ДПС ще водим разговори по цялата програма. Както с ДПС, така и с други партии", каза лидерът на БСП Сергей Станишев.

На излизане от президентството Пламен Орешарски коментира, че има опасения за някои от системите в страната, специално - енергетиката.

Здравната система също се намира в състояние, близко до колапс, каза Орешарски. Нужна е пълна диагностика на цялата енергийна система, добави той.

"Анализът на Световната банка на сектора енергетика е почти готов. Доколкото имам информация, изводите са отчайващи", каза Орешарски. Вторият ми тип опасения са свързани с това, че на хората им се събра толкова много, че нямат търпение бързо да усетят позитивни тенденции, добави той.

На въпрос трябва ли да се прекроява бюджетът, Орешарски каза, че за да се прецени това, трябва време.

Смятаме, че вторник трябва да бъде крайната дата за избирането на новото българско правителство,

каза лидерът на ДПС Лютви Местан след срещата си с президента Росен Плевнелиев.

Поискахме от президента да връчи два мандата днес, каза Местан. "Стана ясно, че мандатът на ГЕРБ вече е изчерпан, няма какво да се проучва, ако и г-н Борисов изпълни думата си, че ще върне мандата до половин час, предложихме днес, следобед, г-н президентът да връчи мандата и на номинирания от втората политическа сила за експертно-политически премиер г-н Пламен Орешарски. За да не се губи време и през почивните дни да продължат разговорите за постигане на съгласие", каза Местан.

"Ние смятахме за напълно възможно - избирането на кабинета още в понеделник, на едно извънредно заседание на парламента. Г-н президентът каза, че в понеделник не е в страната, има неотменим ангажимент. При това положение, ние сме в силно очакване във вторник, на извънредно заседание на Народното събрание, да се избере следващото правителство", каза Местан.

"Няма да участваме в правителство, което ще променя плоския данък с прогресивен. Нас в такъв кабинет ни няма",

заяви още той. Не бихме подкрепили правителство, което вместо да е партньор на бизнеса, ще е рекетьор, добави лидерът на БСП.

Не 120; 220 депутата да стоят зад следващото българско правителство, то няма да е стабилно, ако не е успешно, каза Местан.

"Ние сме склонни да подкрепим плана "Орешарски", но продължаваме да говорим в условно наклонение; твърдим, че единствената възможност за съставяне на правителство е извън ГЕРБ и единствено възможен може да бъде вторият проучвателен мандат", каза Местан.

Имаме официална среща днес, на която ще чуем програмните намерения на г-н Орешарски, каза Местан.

"В 13 ч. започваме консултациите с ДПС по програмните намерения на правителството на г-н Орешарски. Това е процес на диалог, предварителни ултиматуми не може да се поставят", каза Станишев.

Сидеров: Получихме уверение на президента, че той няма да бави процедурата с връчването на мандата,

Това каза лидерът на "Атака" Волен Сидеров след консултациите, които партията проведе при президента Росен Плевнелиев.

Това е много важно за мен, защото имах някои съмнения, отбеляза Сидеров. Той отправи молба държавният глава да повлияе на парламентарната група на ГЕРБ да се държи отговорно в парламента.

Участие в кабинета "Орешарски" нямаме и не предвиждаме да имаме,

заяви Сидеров, след като напусна сградата на президентството.

"Не подкрепяме кабинети, изчакваме, изискваме и сме активни в законодателната дейност, в обществената дейност, в политическото си поведение и в цялостната си дейност за защита на народа.

Ще следим работата на всеки, който управлява и ще правим критичен анализ", каза Сидеров.

По-рано - на влизане в президентството лидерът на "Атака" заяви, че президентът не трябвало да се бави и да се поддава на влиянието на ГЕРБ, защото те се държали безотговорно и антидържавнически.

"Видяхме ги още на втория ден в парламента - те започват с провокациите си - влизания, излизания. Те правят всичко възможно - да внесат някакъв хаос в работата на институциите, да черпят дивиденти от това и през това време да обработват конституционни съдии, което е много голямо престъпление - търговия с влияние", каза пред журналисти Сидеров, цитиран от "Фокус".

"Аз ще насоча вниманието на президента към това - да обърне внимание, да се запознае с тези сигнали, които имаме, че г-жа Фидосова се е обаждала, и се е опитвала, но не знам доколко е успяла, да влияе върху съдии от Конституционния съд. Имам информация, която е неформална, и няма как да кажа кои съдии, защото тези неща се доказват с разследвания", заяви още Сидеров.

"Силно се надявам, че ще се стигне до такова разследване срещу Фидосова, но в момента е важно президентът да вземе всички мерки да гарантира обективността на Конституционния съд", каза още той.

Вчера бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че се отказал от намерението си да предлага състав на правителство за гласуване в Народното събрание, тъй като е ясно, че шансовете той да бъде приет са на практика нулеви.

Борисов обяви, че рамките на 30 минути ще приеме мандата, ще обяви състава на кабинет на ГЕРБ и ще върне мандата на президента.

След ГЕРБ мандата ще получи БСП, която в момента готви програмно правителство начело с Пламен Орешарски и в партньорство с ДПС. Лидерът на социалистите

Сергей Станишев вече заяви, че БСП е готова да вземе мандата за съставяне на правителство още днес 

Орешарски е готов в рамките на няколко дни да излезе със структурата и състава на Министерския съвет, увери Станишев. Според Конституцията срокът за предлагане на кабинет след приемането на мандата е седем дни.

Засега остава неясно какво ще бъде повечението на "Атака", която е основен фактор при гласуването в НС, тъй като гласовете на БСП и ДПС са 50%, или 120 депутати.

Първото показателно гласуване в Народното събрание - за председател на парлмента, беше успешно за БСП и ДПС заради отсъствието на депутати от залата, което намали броя гласове, необходими за мнозинство.

Преди да върне мандата на президента Борисов заяви, че иска избирателите да знаят какъв кабинет предлага ГЕРБ

Той включва министър-председател - Бойко Борисов, заместник-министър председател и министър на МРРБ - Лиляна Павлова, заместник-министър председател и министър по европейските фондове - Томислав Дончев, министър на финансите Владислав Горанов, министър на икономиката и туризма - Делян Добрев, министър на енергетиката - Димитър Главчев, министър на транспорта - Ивайло Московски, министър на електронното правителство, министър на вътрешните работи Веселин Вучков, министър на външните работи - Николай Младенов, министър на правосъдието - Диана Ковачева, министър на отбраната - Аню Ангелов, министър на труда и социалната политика - Тотю Младенов, министър на образованието - Стефан Воденичаров, министър на здравеопазването - Десислава Атанасова, министър на околната среда и водите - Ивелина Василева, министър на културата - Вежди Рашидов, министър на земеделието - Десислава Танева, и министър на спорта - Свилен Нейков.

Коментари 835
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

835 коментара
 
Мъж на смъртен одър: - Жено, да ми кажеш преди да умра децата мои ли са? - Абе да ти кажа, ама ако не умреш?!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Порои превърнаха улици в Турция в реки (ВИДЕО)</p>

Порои превърнаха улици в Турция в реки

Свят Преди 8 минути

Десетки съобщиха, че фасадите на къщите им са пострадали

САЩ ще гласува дългоочакваната военна помощ за Украйна, Израел и Тайван

САЩ ще гласува дългоочакваната военна помощ за Украйна, Израел и Тайван

Свят Преди 16 минути

Вчера Камарата на представителите придвижи за гласуване законопроекта с 316 срещу 94 гласа

Въздушна битка

Вижте първата въздушна битка между самолети, пилотирани от човек и изкуствен интелект!

Любопитно Преди 1 час

Бъдещето във всеки един аспект от живота става все по-непредвидимо

Вижте на кои места в дома се крият микробите

Вижте на кои места в дома се крият микробите

Любопитно Преди 1 час

Ето къде да наблегнете повече при почистването вкъщи

Среднощна атака срещу военна база в Ирак, кой стои зад нападението

Среднощна атака срещу военна база в Ирак, кой стои зад нападението

Свят Преди 2 часа

САЩ отхвърлиха появилите се твърдения, че те са отговорни

Калин Стоянов: В момента се търсят лъжесвидетели по отношение на мен

Калин Стоянов: В момента се търсят лъжесвидетели по отношение на мен

България Преди 2 часа

Министърът каза, че не се обмисля вариант за друг главен секретар на МВР

Украйна с мощабна атака с дронове срещу Русия

Украйна с мощабна атака с дронове срещу Русия

Свят Преди 3 часа

Междувременно Москва съобщи за 50 свалени украински дрона, атаките предизвикали пожари в руски електроцентрали

Мъж загина при пожар в Силистра

Мъж загина при пожар в Силистра

България Преди 3 часа

По първоначални данни той е починал вследствие на задушаване

Почина мъжът, самозапалил се пред съда, където се води делото срещу Тръмп

Почина мъжът, самозапалил се пред съда, където се води делото срещу Тръмп

Свят Преди 4 часа

37-годишният Максуел Азарело се заля с течност

Калин Стоянов: Торба с лъжи! Тенев също е бил редовен гост на вечеринките на Рашков

Калин Стоянов: Торба с лъжи! Тенев също е бил редовен гост на вечеринките на Рашков

България Преди 4 часа

Там са получавали задачи за дискредитирането ми, заяви министърът на вътрешните работи

Тенев: Виждал съм Стефан Димитров в КАТ, преди това никога

Тенев: Виждал съм Стефан Димитров в КАТ, преди това никога

България Преди 4 часа

Бившият шеф на КАТ коментира обвиненията, че разследваните Стефан и Марин Димитрови били близки с него и той ги е запознал с Бойко Рашков

„Пътища отвъд границата” в „Темата на NOVA“

„Пътища отвъд границата” в „Темата на NOVA“

България Преди 5 часа

Не пропускайте тази неделя след централната емисия новини

<p>&quot;Иран има достатъчно материал за атомна бомба&quot;</p>

Гроси: Иран има много повече уран, отколкото се нуждае, за направата на една атомна бомба

Свят Преди 5 часа

При експлозиите в Исфахан очевидно не са били повредени атомните съоръжения на страната. Именно този град е центърът на иранските ядрени изследвания, казват от МААЕ

Джош Хартнет

Джош Харнет е сериен убиец с прякор "Касапина" в новия филм на Шаямалан

Любопитно Преди 5 часа

Филмът се очаква по световните екрани след няколко месеца

Катастрофа с бременна жена край град Шипка

Катастрофа с бременна жена край град Шипка

България Преди 5 часа

Причината за инцидента е отнето предимство