Борисов: Веднага ще върна мандата
Източник: БГНЕС
601
Пе ектоправителството на Бойко Борисов няма да бъде представено пред Народното събрание.

Утре лидерът на ГЕРБ ще приеме мандата за кабинет от президента, още там ще обяви състава му, след което ще върне мандата.

Борисов обясни намеренията си пред журналисти в Народното събрание. Това според него ще спести "много малко време, около половин час, до връчването на мандата на следващата политическа сила".

"Няма да представя правителството пред парламента, защото тройната коалиция вече е видна, така че само ще губя време, заяви Борисов и обяви: "Всеки ден така ще работим, докато "Атака" продължава да е в коалиция с ДПС."

Като

доказателство за съюза между БСП, ДПС и "Атака"

той посочи участието на техни депутати във всички комисии в Народното събрание.

"Местан вчера си позволи да каже, че избирателят е решил, че въпреки че ГЕРБ е първа политическа сила, не й е достатъчно да управлява. Ако хората знаеха, че ДПС и "Атака" ще са заедно в комисии, че БСП и ДПС в смесените райони ще бъдат като една партия и ще се броят като една партия, резултатите от изборите щяха да са други, коментира Бойко Борисов.

На въпрос за твърденията на БСП, че от ГЕРБ оказват натиск върху конституционни съдии Борисов заяви: "Това са пълни измишльотини. Тези хора се договориха. Явно много пари са си раздали. И тези трикове го показват непрекъснато. Това е тактиката на комунистите – техният грях го преписват на другите".

На въпрос докога групата на ГЕРБ ще работи така, и няма да участва в гласуването в парламента, Борисов отговори: "Всеки ден, докато "Атака" продължават да са коалиция с ДПС".

Борисов обясни и възражението си към председателя на парламента тази сутрин за твърде краткото време за регистрация в Народното събрание:

"При регистрацията той не чака да мине цялото време, а щом станат 69 депутати, прекъсва системата и затова виждате - при толкова много депутати, кворумът е 68.

Това са трикове, понеже чух, че и Волен Сидеров, и Михаил Миков снощи говорили, че не били разбрали, че дошли да се закълнат, но не се регистрирали, и правили сметки. Сутринта пак направиха сметка, защото при този нисък кворум, няма значение дали са вътре депутатите или не.

Те самите, които говориха, че ние сме пречили на парламента, по този начин могат да държат по 68 депутати в зала. Тези трикове още първото заседание хората ги знаеха", каза Борисов.

В началото на днешното заседание се регистрираха 135 народни представители.

Парламентът избра две временни комисии, които да работят до определянето на постоянно действащите. Първата комисия ще изработва проекта за Правилник за организацията и дейността на Народното събрание, а втората е комисия по правни въпроси.

И в двете комисии ГЕРБ не предложи свои членове. Причината е, че беше прието те да се сформират на паритетен, а не на пропорционален принцип. Решено беше във всяка една от комисиите отделните парламентарни групи да имат по трима членове. Според вносителите временните комисии би трябвало да позволяват равнопоставеност на всички парламентарни групи независимо от техния състав.

Комисията за изработването на Правилника на парламента ще е председателствана от зам.- председателя на парламента Мая Манолова от БСП, а членове са Младен Червеняков и Янаки Стоилов от БСП, Христо Бисеров, Хамид Хамид и Камен Костадинов от ДПС и от "Атака" - Явор Нотев, Петър Петров и Павел Шопов.

Председател на Временната комисия по правни въпроси е зам.- председателят на парламента Христо Бисеров от ДПС. В състава й участват Мая Манолова, Янаки Стоилов и Младен Червеняков от БСП, Четин Казак и Хамид Хамид от ДПС и Явор Нотев, Петър Петров и Павел Шопов от "Атака".

Депутатите спориха дълго време дали комисиите да са на пропорционален или паритетен принцип.

Искра Фидосова обяви, че според ГЕРБ има категорично нарушение на общи принципи и на Правилника на парламента. Очевидно останалите представители на трите парламентарни групи са се разбрали да бъде подменян вотът на избирателите, констатира Фидосова.

Според Ангел Найденов от БСП единствената причина ГЕРБ да настояват за пропорционалния принцип е, за да показват, че са най-голямата парламентарна група. "Да, така е, но не сте достатъчни", каза Найденов.

По-късно депутатите от ГЕРБ Делян Добрев и Ивайло Московски съобщиха, че парламентарната им група е внесла в деловодството на Народното събрание

проектозакон за изменение и допълнение на Закона за енергетиката,

който засяга избора на членове на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).

Предложените промени предвиждат изборът на членовете на ДКЕВР да става от Народното събрание и то с две трети от народните представители, а не от Министерски съвет, както е сега.

В проектозакона са вменени задължения на ДКЕВР за ежегодни одити на всички дружества по веригата, участваща в ценообразуването на крайната цена на електроенергията, както и проверки от страна на Сметната палата, Агенцията за държавна и финансова инспекция, Комисията за защита на конкуренцията, Комисията за защита на потребителите, обясни Добрев.

"Тази тема я коментирахме още преди края на 41-ото Народно събрание и тя трябва да бъде разгледана по най-бързия начин от Народното събрание. В 41-ото Народно събрание имаше консенсус по темата между всички парламентарни групи. Надявам се позицията на колегите да е същата и в 42-ото Народно събрание", каза бившият министър Делян Добрев.

Той припомни, че с доклад от Агенцията за държавна и финансова инспекция от 9 февруари 2013 г. се е видяло, че има редица нарушения в едно от електроразпределителните дружества - ЧЕЗ - за възлагане на договори без провеждане на обществени поръчки за голяма сума.

"Още тогава обявихме, че трябва да се засили контролната функция на ДКЕВР и трябва нов състав на комисията и задължителен одит всяка година, а не както е сега - на пет години", каза още Делян Добрев.

Ивайло Московски заяви, че с тази стъпка от ГЕРБ показват последователност и конструктивност. "Това беше темата, която изкара хората на улицата и ние показваме, че сме абсолютно адекватни и конструктивни", заяви Московски.

Изявление в Народното събрание днес направи и готвещият се за министър-председател Пламен Орешарски. Той заяви, че депутатите от мнозинството ще трябва да се занимават с

доста поправки на закони, приети в последните години.

Иначе, търсел широк консенсус, за да се сложи "старт на реиндустриализацията".

Изказа се и председателят на БСП Сергей Станишев, който декларира, че вижда опасност  в  сегашните регионални директори на вътрешните работи и сегашните областни управители. "Те никога няма да направят честни избори, нито ще има диалог", заяви Станишев.
Коментари 601
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

601 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 2 часа

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Русия може да влоши отношенията си със САЩ в такъв случай

Русия може да влоши отношенията си със САЩ в такъв случай

Свят Преди 2 часа

Рябков заяви, че Москва ще предприеме икономически и политически ответни мерки, ако руските активи бъдат конфискувани

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Свят Преди 3 часа

Шикорски: Единствената надежда на Путин е нашата липса на решителност

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

България Преди 3 часа

Радев: Политиката и законодателството следва да се правят със загриженост и отговорност към България

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 4 часа

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

България Преди 5 часа

Министерство на младежта и спорта не е било уведомено

Електроразпределителна мрежа

Само в Унгария са плащали по-ниски цените на ток от нас за второто полугодие на 2023 година

България Преди 5 часа

Битовите сметки за електричество и газ в ЕС са намалели в сравнение с периода през 2022 г.

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 5 часа

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Свят Преди 5 часа

В решението си съдиите се позовават на грешки в начина, по който е бил проведен процесът

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 6 часа

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 6 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 6 часа

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности

Инцидент с кран в София

Инцидент с кран в София

България Преди 6 часа

Инцидентът е станал около 15.00 ч. в четвъртък