Борисов: Прекратяваме проекта АЕЦ "Белене"
Комисия по икономическата политика, енергетика и туризъм изслуша министър-председателя Бойко Борисов на заседанието си днес   
Източник: Гергана Костадинова, БГНЕС
493

Днес на заседание на Министерски съвет взехме решение да прекратим проекта АЕЦ "Белене" и да доплатим първи реактор, който октомври месец ще е окончателно готов, съобщи премиерът Бойко Борисов пред журналисти.

Решението беше тежко, посочи той.

В официално съобщение на пресслужбата на кабинета се посочва, че правителството е приело решение, с което отменя три решения на Министерския съвет от 2004 г. и 2005 г., свързани със строителството на ядрена централа в Белене.

На министъра на икономиката, енергетиката и туризма е възложено да внесе предложение за изграждането на нова ядрена мощност на площадката на АЕЦ "Козлодуй".

В периода на управление на сегашното правителство и при условията на световна финансова и икономическа криза бяха положени всички усилия да се преструктурира проектът по начин, който да защити най-добре националните интереси, да се постигне диверсификация и да се намери стратегически инвеститор и финансиране за проекта.

Направеният анализ показва, че изграждането на 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй" с произведеното вече оборудване е по-реалистично.

Реализирането на проект за изграждане на 7-ми блок на площадката в Козлодуй ще гарантира бъдещето на ядрената енергетика в страната, се посочва още в съобщението. На сайта на Министерския съвет е публикувана и стенограмата от обсъждането по темата днес.

Борисов уточни, че за реактора остава да се доплатят около 140 милиона евро.

"Даден е мандат на министър Добрев - да започнат процедура за монтирането на реактора като седми блок на АЕЦ "Козлодуй", защото при цена за "Белене" около 6 милиарда евро, с кредитния ресурс, който ни се предлага – между 10 и 12% лихва, за 6 години строеж, тази централа отива някъде от порядъка на 10 милиарда евро или приблизително 20 милиарда лева.

Ние нямаме възможност да я платим, а и да задължим държавата поколения наред да плащат тези пари – няма как да стане. В същото време целият ядрен риск, ако нещо се случи там, на този земетръсен разлом, остава за сметка на България", каза Борисов.

Той обясни, че монтирането на руския реактор в АЕЦ "Козлодуй" ще отнеме 6-7 години. Той добави още, че в Козлодуй вече има изградена електропреносна система, а тази за Белене би струвала поне 1 млрд.

"Защо седми реактор в АЕЦ "Козлодуй"? -

защото пети и шести реактор са руски от поколение две, този е поколение две плюс, а нашата стратегическа цел е да запазим двата сега действащи реактора за още 20 години", обясни Бойко Борисов.

По думите му така ще запазим една работеща централа с капацитет от хора и с изградена инфраструктура.

Премиерът заяви още, че паралелно с работата по строителство на седми блок, ще продължи и работата по демонтирането на спрените малки блокове (от първи до четвърти) на АЕЦ "Козлодуй" и там ще се обособи също свободна площадка, където би могъл след време да се изгради осми блок на АЕЦ "Козлодуй".

В същото време Борисов не изключи, ако има желаещ, подготвяният за АЕЦ "Белене" реактор да бъде продаден.

Надявам се президентът Путин да удържи на думата си,

че по този проект дружески ще се разделим, каза още Бойко Борисов.

На въпрос дали има рискове, след като България категорично взима решението и дали има проблем в разговорите, които трябва да се водят в Москва за газа и за други отношения, Борисов каза:

"Разбира се, че има. Германия плаща 330 долара, България плаща близо 600. Така че това беше тема на разговора ми с президента Путин и се надявам да приключим добре с тези проекти.

Работим активно по "Южен поток" и съответно

да договорим по-ниска цена на газа,

тук много е важно да видим какъв е начинът да се махнат посредниците", заяви Бойко Борисов.

Попитан защо не е изчакал доклада на консултанта HSBC за "Белене", Борисов попита: "Откъде знаете, че не съм го изчакал?".

Първи за решението на кабинета за отказа да строим АЕЦ "Белене" съобщи зам.-финансовият министър Владислав Горанов след днешното заседание на Министерския съвет.

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма

Делян Добрев заминава в четвъртък за Москва,

за да съобщи за решението.

"Нас ни обвиняват в полицейщина, но имам чувството, че съм обграден от шпиони", казва премиерът на министрите по време на заседанието на правителството, става ясно от стенограмата на заседанието. Борисов отбелязва, че "това като наше решение сме го взели преди няколко месеца".

"Истински се забавлявах: нас ни обвиняват в полицейщина, но имам чувството, че съм обграден от шпиони", посочва Борисов. Той дава за пример интервюто на Иван Костов, който по-рано сутринта показва по телевизията какво е решението, което днес взел кабинетът.

"Няма да се учудя сега, ако отиде и каже: "Той Борисов се съобрази с нашите предложения на "Синята коалиция", прогнозира Борисов. Той изтъква:

"тук виня някои хора, които участваха в преговорите,

защото повтарям, Дянков и Трайков ги пратих да съобщят това на руската страна преди няколко месеца".

Борисов обяснява, че е разговарял с Владимир Путин, защото "нито на мен, нито на него ни отива да влачим една тема толкова години". Друг мотив е, че така "в България да се създават позиции "за" и "против" Русия и "Белене", да се превръща в един проект на раздор, вместо на взаимно разбирателство".

Борисов отбелязва, че преди три години заявил на руския си колега, че ако не се намери голям инвеститор, който да влезе в проекта, няма да бъде направена само българо-руска централа.

"Така че, в този разговор счетох за нужно като партньори в проекта да го уведомя какво решение сме взели и не правих изявление по тази тема, тъй като исках да се вземе решение на Министерски съвет и едва тогава да направим необходимите коментари", обяснява Борисов. Пред министрите той посочва и че руската страна няма никаква вина за този проект, защото "те произвеждат реактори - който иска, да ги купува".

Проектът у нас е компроментиран още от самото началото, обаче "има и гигантски далавери, които са направени, и аз съм убеден, че

рано или късно прокуратурата ще повдигне обвинение",

казва Борисов. Веднага след заседанието на кабинета той и министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев отидоха при президента Росен Плевнелиев, за да го информират. Срещата продължи около 45 мин.

По-късно премиерът информира за решението и депутатите от парламентарната икономическа комисия и едва тогава направи изявление пред журналисти.

Премиерът казва, че решението от днес е възможно най-доброто за страната и дава възможност да се продължи работата ни в ядрената енергетиката. "Дава възможност да се направи хибрид с диверсификация на "Козлодуй" и на гориво, и на останали системи, след като се подмени турбината. С една нова турбина мощността може да се вдигне, казва той.

Борисов изтъква и че трябва да се платят над 21 млрд. по Белене, че не е изключена и опасността от земетресение. Премиерът посочва и че сто процента рискът се носи от държавата домакин на централата. "Фактът, че нещо 33 години не е станало, има нещо, което да му тежи", казва Борисов. Той посочва, че Путин приел тезите като правилни.

Борисов заръчва на министрите си "веднага да се отпочнат процедури, да се види дали не може при сегашните възможности на площадката "Белене" колко по - бързо можем да започнем изграждането на газопарова централа, модерна, мощна, която да балансира електрическата енергия".

Екоминистърката Нона Караджова припомня, че и за "Козлодуй" трябва нов оценка по въздействие върху околната среда. Тогава Борисов казва тя да се започне веднага. "Белене" е чакало 30 години. Четири-пет години, и шест може да изчака, но да направим една съвременна централа, която да няма риск", мотивира се той. Нона Караджова обещава, че в момента, в който инвеститорът внесе проекта в министерството, веднага ще се стартира.

Бойко Борисов заяви миналата седмица, че АЕЦ "Белене" няма да се прави като българо-руски проект, но е добре да си вземем реактора. "Лично аз изпратих Трайков и Дянков в Русия да кажат, че искаме да се откажем от АЕЦ "Белене", да си платим реактора и да го закараме в "Козлодуй", каза още той.

Така или иначе вече е платена две трети от цената, е добре да се плати целия реактор и да си го вземем, смята премиерът. "Още повече, че електрониката по него е на "Сименс" и "Арева" - германска и френска фирми", добави той.

"Ще го вземем и ще се мъчим да си го направим. И без това пети и шести са руски, и седми реактор да стане в "Козлодуй. Това аз съм го възложил, това не е никога било идея на Трайков", заяви още Борисов.

Проектът за втора атомна централа в Белене е от 80-те години на XX век. През 1980 г. е утвърдено изграждането на площадка край град Белене. Няколко години по-късно започва подготовка за изграждането й.

След началото на демократичните промени екоорганизации започнаха протести срещу строителството на втора атомна централа. През август 1991 г. правителството на Димитър Попов одобри спирането на проекта, като до този беше изградена част от площадката.

През 2002 г. правителството на Симеон Сакскобургготски обяви, че изграждането на АЕЦ "Белене" ще бъде подновено след международен конкурс.

През април 2005 г. кабинетът на Сакскобургготски взе решение в Белене да започне изграждането на два реактора по 1000 мегавата.

През ноември 2006 г. бе подписано Споразумението за изграждане на АЕЦ "Белене" между "Националната електрическа компания" (НЕК) ЕАД и ЗАО "Атомстройекспорт".

Първоначално към проекта интерес проявяваше германския енергиен гигант Ер Ве Е, но през 2009 г. се оттегли.

Коментари 493
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

493 коментара
 
Прокурор в съда: -Подсъдимият е извършил престъплението с особена смелост, фантазия и изобретателност. Подсъдимият: -Не ме хвалете, нищо няма да призная  
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Напрежението в Южнокитайско море принуждава САЩ и Пекин да сътрудничат

Напрежението в Южнокитайско море принуждава САЩ и Пекин да сътрудничат

Свят Преди 30 минути

Посланик Никълъс Бърнс: Това много трудно съперничество ще продължи още известно време

Кампанията на Тръмп обяви, че има по-голямо финансиране от тази на Байдън

Кампанията на Тръмп обяви, че има по-голямо финансиране от тази на Байдън

Свят Преди 59 минути

Новините представляват драстичен финансов обрат за Тръмп

Новата организация на движение в София: Какво следва след решението на съда?

Новата организация на движение в София: Какво следва след решението на съда?

България Преди 1 час

Темата коментираха Андрей Зографски от ПП-ДБ-СС и Димитър Вучев от ГЕРБ-СДС

Горски пожари в Югоизточна Турция: Пет жертви, десетки ранени

Горски пожари в Югоизточна Турция: Пет жертви, десетки ранени

Свят Преди 1 час

Продължават усилия да се овладее пожарът

Йорданов: Няма да подкрепим кабинет на ГЕРБ с първия мандат, нито на ДСП с втория

Йорданов: Няма да подкрепим кабинет на ГЕРБ с първия мандат, нито на ДСП с втория

България Преди 1 час

Той подчерта, че ИТН вчера са подкрепили четирима кандидати за председатели на НС

<p>Страна от ЕС за първи път е пряко въвлечена в разширената война в Газа</p>

Анализ: Заплахата на Хизбула за Кипър

Свят Преди 1 час

Каква е ролята на Кипър във войната в Газа?

<p>Доклад предупреждава за ядрения арсенал на Китай</p>

Доклад: Китай разширява ядрения си арсенал по-бързо от която и да е друга държава

Свят Преди 1 час

"Наблюдаваме ежегодно увеличаване на броя на функциониращите ядрени бойни глави"

Борисов: Натъжен съм, че се занимаваме с кокошкарски обиди

Борисов: Натъжен съм, че се занимаваме с кокошкарски обиди

България Преди 1 час

Нямаме план, милиардите стоят, предстои среща на най-високо ниво в НАТО, коментира лидерът на ГЕРБ

Депутатите гласуваха оставката на Христо Иванов

Депутатите гласуваха оставката на Христо Иванов

България Преди 2 часа

От днес правомощията му са прекратени

Лена Бориславова: Имаме мнозинство на ИТН, ГЕРБ и ДПС

Лена Бориславова: Имаме мнозинство на ИТН, ГЕРБ и ДПС

България Преди 2 часа

"Ние ще подкрепяме законите, в които вярваме, независимо дали сме опозиция, или управляващи", каза тя

Жена загина, а друга е тежко ранена при катастрофа на пътя София-Варна

Жена загина, а друга е тежко ранена при катастрофа на пътя София-Варна

България Преди 2 часа

Инцидентът е станал край ловешкото село Микре

<p>Новият генерален секретар на НАТО</p>

Очаква се Марк Рюте да наследи Йенс Столтенберг

Свят Преди 2 часа

Румъния оттегли своя кандидат за поста

Сачева: При достатъчно зрялост и отговорност, може да има правителство

Сачева: При достатъчно зрялост и отговорност, може да има правителство

България Преди 2 часа

В миналото Народно събрание ние направихме всички възможни отстъпки, за да има кабинет, коментира тя

Агресивен питбул нападна и уби по-малко куче в София

Агресивен питбул нападна и уби по-малко куче в София

България Преди 2 часа

Случката се разиграла в столичния квартал "Овча купел"