223
Иц циативен комитет от 53 души издига кандидатурата на първия български еврокомисар Меглена Кунева за президент на България.

На официалното представяне на кандидатурата на Кунева в София пристигна и бившият министър-председател Симеон Сакскобургготски.

Инициативният комитет включва хора на изкуството, на академичните среди, общественици, както и представители на Гражданската мрежа към Института за модерна политика.

Сред тях са бившите министри Даниел Вълчев и Николай Василев, кинорежисьорката Иглика Трифонова, скулпторът Георги Чапкънов, актьорите Йоана Буковска, Меглена Караламбова и Петър Попйорданов, музикантите Дони, Коцето Калки, Мариана Попова, Минчо Спасов, Ирена Комитова, Кръстю Капанов,  Любомир Христов, проф. Огнян Герджиков, Теодора Захариева, волейболистът Пламен Константинов и др.

"Днес започваме един граждански поход за промяна и да посочим личността, която носи знамето на тази промяна - Меглена Кунева". С тези думи, последвани от химна на България, ръководителят на Института за модерна политика Борислав Цеков започна представянето на кандидатурата.

"Силна държава се прави със здрав разум, а не със здрава ръка", посочи в словото си и кинорежисьорката Иглика Трифонова. "Меглена Кунева носи каузата на модерна България, а не овехтелите клишета на прехода", допълни тя.

Тук съм, за да свикам мнозинството на промяната, заяви Кунева. В България има дефицит на смелост, на реформаторство, на гледане напред, на самочувствие и свобода, заяви тя. Децата ни бягат в мечтите си, а ние бягаме в гнева си, отбеляза Кунева. Според нея промяната не се случва, защото сме на грешен път.

Жизнено важно е да сменим курса, защото България се отдалечава от Европа и, макар че тялом присъства в ЕС, духом се връща в миналото, смята тя. Тези избори ще са нещо повече от борба за президентския пост - те ще са референдум за промяна на курса, посочи Кунева. Тя обясни, че иска да е кандидат на гражданите и затова е номинирана от инициативен комитет. Не търся партийна подкрепа, не изразявам интересите на политици и лобита, не поемам партийни ангажименти, декларира Кунева.

Тя отбеляза, че силата й е в нейната независимост, която може да дойде само от гражданите. Като свои опоненти тя посочи всяко погазване на човешките права, липсата на реформи, чувството на безнадежност. Ще представя президентска платформа, която ще бъде с отворен код и ще търся мнението на хората, за да допишем националните приоритети, обеща тя.

Според Кунева президентът може да изпълни много по-съдържателно правомощията си. Не властта е важна, за да бъдеш чут, многото се прави не с власт, а с глас, с кураж и упорство, коментира тя. Сред предизвикателствата, които са най-важни за нея, тя посочи обедняването на хората, образованието, културата, демографския срив и здравеопазването. Тя смята да налага вето върху всеки закон, който въвежда регулаторни режими, нарушава правата на потребителите и толерира монополите.

В образованието и културата, демографския срив и медицината се крие отговорът на въпроса как се чувстваме, всъщност няма икономика без тези опорни точки, отбеляза Кунева. Тя ще работи за образована и здрава нация и се надява следващото поколение да почита българския език, но да говори и езиците на модерния свят, да е технологично грамотно, да се повиши авторитетът на българското училище и учител.

Ще настоявам всички закони да отчитат демографската криза, посочи кандидатът за президент. Тя посочи като важен въпрос и този за българите в чужбина и коментира, че нейната работа ще бъде да прогони дефицитите, които са ги накарали да напуснат страната ни.

През този мандат ще се подготвяме да председателстваме ЕС и трябва да помислим какви приоритети ще предложим, каква култура ще покажем, посочи Кунева. Важно е президентът да познава политиката на ЕС и да представи достойно България, смята тя.

Мениджър на кампанията на Меглена Кунева е Мария Дивизиева, бивш зам.-министър в бившето министерството на администрацията и административната реформа, политически мениджър е Борислав Цеков, бивш депутат от НДСВ.

Логото на кампанията е картата на България, очертана от ключовите понятия: президент, свобода, прозрачност, работя, права, правила, воля, общество, мога и др.

Крайно време е да се вгледаме отвъд маските - да видим човека, а не политика, да видим каузата, а не партийния интерес, пише в обръщението на инициативния комитет. И да разпознаваме и избираме политици с доказана компетентност, знание, култура и морал, се казва в документа.

"Европа вече обяви Кунева за личност и европейски комисар на годината. Защото е доказала, че разбира - и управлението, и интересите на гражданите. Доказала е, че може да постига големи цели, да защитава националните интереси и да работи усърдно за българския интерес", посочват от комитета.

"Меглена Кунева е верният избор за всички, които вярват, че България има нужда от дързост, самочувствие и нови хоризонти. Тя е надежда за образованите, за знаещите и можещите, за успелите българи, защото самата тя е такава", смятат още те.

Според тях Кунева носи надежда и за възрастните и слабите, защото е убедена, че солидарността е един от фундаментите на модерното общество. Тя знае, че бъдещето е в умната икономика, която се основава на знанието, на иновациите и възобновяемите енергийни източници.

"И че както е било неведнъж в историята ни, големият български успех ще дойде, ако се превърнем в истинска здрава нация-с модерно образование и здравеопазване и активно подкрепяни от обществото и държавата наука и култура", пише в документа.

 


Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@