Последно заседание на 40-ото Народно събрание
Заключителна обща снимка на депутатите от 40-ото Обикновено Народно събрание, министрите от правителството на Станишев и президента Първанов   
Източник: БГНЕС/ Петко Налбантов
27

Сергей Станишев е доволен от успешния завършек на своя управленски мандат. В реч пред народните представители на тържественото заседание, с което се закрива 40-ото Обикновено Народно събрание, министър-председателят каза, че са направени много грешки,но те „се отстраняват своевременно".

От парламентарната трибуна премиерът направи равносметка на  четиригодишния мандат на управление на правителството на тройната коалиция БСП - НДСВ - ДПС. Той напомни, че съставянето на ръководения от него кабинет не беше лесно, но мисията да води страната в критичен исторически момент си е струвала компромисите, политическия кураж и отговорност.

Станишев е убеден, че правителството е изпълнило своята основна мисия - да запази стабилността на страната, финансовата система, да осигури траен ръст на заплатите и пенсиите.

Изказаха се и ръководителите на парламентарните групи на другите партии в тройната коалиция.

"Не бива да плачем за спрените еврофондове, а да създадем условия за усвояването им. Не трябва да озлобяваме хората, а да ги накараме да ни вярват, не да говорим срещу корупцията, а да я изкореним", заяви Пламен Моллов от НДСВ.

Според него през целия мандат управляващи и опозиция са стояли „на ръба на водената от тях политика и политиката, които хората очакват". Депутатите от НДСВ смятат, че те са се преборили за повишаването на  икономическата ефективност, за по-ниски данъци, за водене на  разумна бюджетна политика и за запазване на валутния борд.

Ангел Найденов от БСП подчерта, че именно в 40-ото Народно събрание е било положено началото на нещо, което ще бъде предизвикателство и в бъдеще - да се търсят разумни коалиции в името на страната и стабилността.

Според него коалиционната култура в 40-ото Народно събрание ще бъде пример за следващите парламенти. Коалицията между три толкова различни политически сили като БСП, НДСВ и ДПС е показала, че могат да се преодоляват препятствия и противоречия, да се тушират напрежения и да се постигат общи цели и резултати, полезни за обществото и държавата.

Заместникът на Ахмед Доган Лютви Местан заяви, че „трите пълни мандата на ДПС в управлението са критерий за успех и за нормализиран политически процес, независимо, че това Народно събрание трудно излъчи своето правителство".

Зам.-председателят на ДПС твърди, че третият мандат на движението е успял, защото е била прозряна неоспоримата истина за мъдростта на избирателя.

„Той по-добре от нас видя, че реформите изискват властта да се разпредели между повече политически сили, за да е поносима и тежестта на реформите.

Политическата зрялост на една или друга партия оттук нататък ще се изразява и в нагласата за коалиране, което предполага да се осмислиш не като месия, а като един от възможните участници в една или друга управляваща конфигурация", подчерта Местан.

Той каза, че България е постигнала значими резултати по време на правителството на Станишев, но призна, че реалната интеграция в ЕС не завършва с формалния акт на присъединяването и ще ангажира вниманието на още няколко правителства. "Следващото правителство е длъжно да изпълни програма за постигане на реална интеграция, подсигурена с консенсус или с достатъчно широко съгласие", заяви заместникът на Доган.

Купуване, продаване, преливане на гласове, фирмена организация за контролиран вот - това оставя това управление, заяви председателят на Демократи за силна България (ДСБ) Иван Костов.

"Заради властващата в страната ни мафия, хората на България сега са най-бедни, най-болни, най-необразовани и най-отчаяните европейци и не само европейци. Никога в последните 20 години хората не са били толкова разочаровани от своята държава и общество.

Това правителство и това Народно събрание произведоха Доган, а днес той декларира: "Аз съм инструментът във властта, който разпределя финансирането в държавата. В мен е позиционирана властта" - напомни Иван Костов.

Той подчерта, че България е в криза, а няма кризисен план. "Така нареченият план "Станишев" се оказа напълно несъстоятелен и никой не го изпълнява. Икономическата рецесия обхваща вече всички отрасли на българската икономика, и вноса, и износа на страната. Всичко губи стойност в България и няма никакво противодействие.

Бюджетът вероятно няма да събере 22-24% от данъчните приходи. НЗОК ще приключи годината с дефицит от 350 млн. лв. Българските избиратели трябва да изгонят от страната Доган и ДПС. Призовавам избирателите да излязат да гласуват, защото този, който казва: "в мен е концентрирана властта", ще концентрира още повече власт", заключи Иван Костов.

"Ахмед Доган се е самозабравил по една единствена причина и тя се казва нетърсене на отговорност." Така председателя на ПГ на ОДС Йордан Бакалов коментира думите на лидера на ДПС, "че той разпределя порциите на финансирането".

Българската прокуратура трябва да докаже, че е българска, да се самосезира, да разследва случая, допълни той.

Според Бакалов изказванията на Доган са преки признания, че именно той е човекът, ангажиран с корупционните схеми. "Сега става ясно, защо криминално проявени лица се кандидатират за Народнто събрание и търсят имунитет", каза  депутатът.

По негово мнение това отново почерня страната ни пред ЕС и пред света. Той изрази искрено съжаление, че на фона на наглото поведение на политиците по върховете на ДПС, техният електорат е ощетен и живее мизерно, което е несправедливо.

Народното събрание приключва мандата си така, както и започна - със сделки и с търговия, каза Бакалов.

Споредв депутатите от СДС тройната коалиция е превърнала парламента в най-големия партиен обръч и в последния момент този обръч беше стегнат около вратовете на българските избиратели.

"На финала на този срамен четиригодишен мандат България влезе в рецесия, а в същото време БСП отчете изключително успешно управление", посочи Бакалов.

В началото на тържественото заседание председателят на Народното събрание Георги Пирински обяви, че

две парламентарни групи са се разпаднали в самия край на мандата.

Обидени от подреждането на новите кандидатски листи депутати от "Атака" са напуснали групата, така тя е останала с по-малко от необходимите 10 души и е била закрита.

И сформираната преди няколко месеца парламентарна група "Напред" не съществува, след като Красимир Каракачанов от ВМРО и други народни представители са се присъединили към групата на „Ред законност и справедливост".

Също в РЗС в последните дни от мандата се били прехвърлили независимите до сега Елеонора Николова и Мария Капон, които влязоха в парламента с листите на ОДС.

Една от спецификите на нашия парламент явно ще бъде, че и в последния ден ще има място за такива съобщения, коментира Пирински, който призова депутатите да осъзнаят че "40-ото Народно събрание има първостепенен принос в осъществяването на националната кауза за пълноправен европейски статут на България".

 
Коментари 27
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

27 коментара
 
Във форум: "Как се чистят петна от червено вино и черен хайвер???" Отговор: "Оставете ги като скъп спомен..."
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

България Преди 13 минути

50-годишният обвиняем от Хасково се призна за виновен и подписа споразумение с прокуратурата

И шефът на БНБ не иска да е премиер

И шефът на БНБ не иска да е премиер

България Преди 34 минути

Димитър Радев: С идеята да решим конюнктурен проблем ще създадем дългосрочни проблеми

<p>Делото срещу Джулиан Асанж (ВИДЕО)</p>

Риск от смъртно наказание и дискриминация: Делото срещу Джулиан Асанж

Свят Преди 1 час

Асанж е прекарал пет години в британския затвор “Белмарш” с максимална сигурност

Руски военни кораби навлязоха в Червено море

Руски военни кораби навлязоха в Червено море

Свят Преди 1 час

Това става на фона на атаките от йеменските бойци хути срещу търговското корабоплаване

Бебе №2 на хоризонта: Лиа Мишел е бременна

Бебе №2 на хоризонта: Лиа Мишел е бременна

Любопитно Преди 1 час

Двамата вече имат син Евър, когото посрещнаха през август 2020 г. след доста трудна бременност

СОС прие бюджета на София за 2024 година

СОС прие бюджета на София за 2024 година

България Преди 1 час

"За" гласуваха 45 общински съветници, 15 бяха "против" предложения бюджет

Назначиха нов шеф на Агенция „Митници София”

Назначиха нов шеф на Агенция „Митници София”

България Преди 1 час

Постът заема Павел Манченко

Веселин Андреев - Head of AdOps and Programmatic Team в NetInfо

Privacy Sandbox: Голямата картина - как да оцелеем без бисквитки?

Любопитно Преди 1 час

Отговор на този въпрос ще даде Веселин Андреев, Head of AdOps and Programmatic Team в NetInfо

Костадинов: Най-хубавото е, че отиваме на избори, остава само да разберем кога

Костадинов: Най-хубавото е, че отиваме на избори, остава само да разберем кога

България Преди 2 часа

Той определи като „лоша новина“, че не се знае как точно ще бъде съставен служебният кабинет

Трагедия в Кърджали: Родилка почина, бебето ѝ бе изродено мъртво

Трагедия в Кърджали: Родилка почина, бебето ѝ бе изродено мъртво

България Преди 2 часа

По случая се извършва вътрешна проверка

Повторното явяване на матура да се заплаща, предлага МОН

Повторното явяване на матура да се заплаща, предлага МОН

България Преди 2 часа

До нея ще бъдат допускани зрелостници, които искат да повишат оценката си, за да кандидатстват във висше учебно заведение

Вестник „Мач Телеграф“ със специален подарък за футболните фенове на 29 март

Вестник „Мач Телеграф“ със специален подарък за футболните фенове на 29 март

Любопитно Преди 2 часа

През април очаквайте още изненади със спортното издание

НС прие да се увеличат граничните полицаи срещу нелегалната миграция

НС прие да се увеличат граничните полицаи срещу нелегалната миграция

България Преди 2 часа

Вносители на предложението са председателите на ПГ на ГЕРБ-СДС и ДПС Бойко Борисов и Делян Пеевски

Нинова: Действията на ИТН бяха абсолютно логични

Нинова: Действията на ИТН бяха абсолютно логични

България Преди 2 часа

Тя припомни, че от БСП публично са заявили, че не желаят третия мандат и президентът е взел предвид тази тяхна позиция

Ребел Уилсън разкри, че е загубила девствеността си на 35 години

Ребел Уилсън разкри, че е загубила девствеността си на 35 години

Любопитно Преди 2 часа

Актрисата си спомня как е избягвала темата като тийнейджър поради това, че е била „засрамена“

Започнаха срещите за служебен премиер при президента Радев

Започнаха срещите за служебен премиер при президента Радев

България Преди 2 часа

Държавният глава може да избира от ограничен списък, възможностите са девет