120:51 за промените в държавния бюджет
Правителството на ГЕРБ бе обвинено от БСП, че харчи пари на тъмно   
Източник: БГНЕС/ Петко Налбантов
236
Но одното събрание прие на първо четене промените в Закона за държавния бюджет. За актуализацията гласуваха 120 депутати, против бяха 51, въздържали се нямаше.

Промените, предложени от правителството подкрепиха 94 народни представители от ГЕРБ, 16 от "Атака" и 10 от "Синята коалиция". Против бяха 30 депутати от "Коалиция за България", 17 от ДПС и четирима независими.

Преди гласуването вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков отбеляза, че до днес 16 други държави от ЕС вече са ревизирали бюджетите си, принудени от икономическата и финансовата криза. В това отношение не сме сами, посочи той. Дянков добави, че още през декември при приемането на бюджета са предвидили ревизия около 15 юни.

Правителството предлага при предложената да се запази отношението между преки и косвени данъци, а в същото време да се увеличат с 800 млн. лв средствата за социални плащания за сметка на намалена държавна администрация.

Така Симеон Дянков представи

пред почти празната зала на парламента

проекта за промени в Закона за държавния бюджет.

Министър Дянков посочи, че в края на годината се очаква ръст на икономиката с един процент, като дефицитът ще се запази в рамките на 3 до 3,8 процента.

Основните цели на фискалната политика се запазват, а един от главните мотиви за актуализацията е свързан с продължаващия спад във вътрешното търсене.

Финансовият министър напомни, че в правителството още миналия декември са предвидили, че могат да се променят финансовите параметри и затова са заложили актуализация на бюджета през юли.

Надявахме се на подобрение на ситуацията, но това не се случи,

призна Дянков.

Той подчерта, че въпреки дефицита, надвишаващ препоръчаната стойност от 3%, страната се намира в по-добро съотношение от много други държави-членки на ЕС.

Сред основните мотиви за предложената актуализация е продължаващият спад във вътрешното търсене, въпреки ревизираните прогнози от ръст в икономиката от 1%, посочи Дянков.

Предвиденият растеж е следствие основно на повишения принос на нетния износ в растежа на брутния вътрешен продукт (БВП). Вследствие на тези процеси се очаква по-песимистично развитие на приходите, посочи финансовият министър.

Изготвените оценки за изпълнение на консолидираните параметри по приходите за 2010 г. очертават неизпълнение в размер на около два млрд. лева или 2,9% от прогнозирания БВП.

Направените промени са обвързани с предприети мерки за оптимизиране и реформиране на бюджетни структури, като спестяванията са в размер на 900 млн. лв.

Мерките са насочени към ограничаване на нелихвените разходи на държавните органи с до 20%, при прилагане на диференциран подход, като са запазени без промяна разходите по някои бюджетни структури, каза Дянков.

Предвидено е ограничаване на субсидията от държавния бюджет за политическите партии с 15%.

Със законопроекта се гарантира

спазване на социалните отговорности на държавата

към най-бедните, предвидено е запазване на индивидуалните размери на работните заплати на заетите в бюджетния сектор и запазване на равнището на пенсиите.

Предвижда се осигуряване на допълнителни разходи по бюджета на НЗОК в размер на 220 млн. лв за сметка на преходния остатък.

Предложената промяна на минималния размер на фискалния резерв от 6,3 млрд. лв. на 4,5 млрд. лв. не следва да се разглежда като заложена цел за размера на показателя в края на годината, посочи още финансовият министър.

Според него при определянето на минималния размер се цели да се осигури гъвкавост при бюджетното изпълнение. Финансирането чрез фискалния резерв до определени граници няма да окаже съществено влияние върху стабилността на валутния борд, тъй като при новите параметри, заложени в настоящия бюджет, резервът запазва нивата си от 2007 г., каза вицепремиерът.

Като превантивна мярка на източници за финансиране, освен средства от фискалния резерв, е заложена и опцията за допълнително емитиране на държавни ценни книжа в размер до 2 млрд. лв, посочи той.

Максималният размер на новия държавен дълг, който може да бъде поет, е увеличен до 3,5 млрд. лв.

Бившият министър-председател Сергей Станишев обвини правителството на ГЕРБ,

че харчи пари на тъмно.

"След като изядете фискалния резерв, с какво ще финансирате бюджетния дефицит следващата година - с по-високи данъци, намаляване на заплатите и пенсиите, задлъжняване на България към външните пазари, ново споразумение с МВФ и произтичащите последствия", заяви председателят на Българската социалистическа партия.

Левицата няма да подкрепи проекта за актуализация на държавния бюджет, а между първо и второ четене ще предложи конкретно да бъде записано как ще се харчи резервът и как Народното събрание ще контролира къде отиват парите.

Станишев твърди, че актуализацията е необяснима, защото само преди няколко месеца вицепремиерът Дянков е обяснявал, че нашият бюджет е най-добрият в ЕС и е без алтернатива.

Станишев отбеляза, че според новия проект, няма да се съберат около 2 млрд. лв. от планираните приходи, без обяснение защо.

"Докато правителството не изясни какви са причините за този спад на приходите, няма да намери решение", подчерта лидерът на левицата. И добави, че междуфирмената задлъжнялост за последната година се е увеличила близо три пъти.

БСП твърди, че в администрацията се вършат безпринципни чистки и това води до много разходи.

"На какво чудо се надява правителството", попита Станишев.

Станишев разкритикува и намерението за по-голям бюджетен дефицит и подчерта, че от средата на м.г. правителството финансира дефицита със средства, спестени от тройната коалиция.

Като положителна, макар и закъсняла стъпка, той призна заложените допълнително пари за НЗОК, за социалната система . Но в общата рамка дори положителното губело своя смисъл и достоверност.

Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова от ГЕРБ обеща на ДПС, че между първо и второ четене на актуализацията на бюджета

сумата 116 млн. лв. за премии на тютюнопроизводителите ще бъде записана изрично на отделен ред.

Преди това зам.- председателят на ДПС Лютви Местан постави въпроса за премиите и заяви, че напрежението и социалното недоволство са провокирани от неяснотите за изплащането на парите, както и за крайния срок. Той настоя 116-те милиона за премии да се запишат на отделен ред.

Павел Шопов от "Атака" обвини ДПС в рекет. Според него ще има ескалация на исканията, колкото и да се решава проблемът . За ДПС изглежда само проблемите на тютюнопроизводителите са важни, с изказванията си искате да покажете, че вие сте тези, които могат да ги решат, но това вече е направено в актуализацията на бюджета, подчерта Шопов.

Той призова депутатите да не превръщат обсъждането на промените в основния финансов закон в дискусия по проблемите на тютюнопоризводителите.

Съпредседателят на "Синята коалиция" Иван Костов предупреди, че рискът за актуализацията е прекомерният дефицит в края на годината. Това може да доведе МВФ и процедура от страна на Европейската комисия за отнемане на суверенитета на правителството за правене на финансова политика.
Коментари 236
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

236 коментара
 
Между приятели: -Ще заведа гаджето си на кино, за да видя дали може да мълчи два часа.  
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Главчев: Служебният кабинет няма да влиза в политически страсти

Главчев: Служебният кабинет няма да влиза в политически страсти

България Преди 17 минути

Правителството ще си върши работата спокойно и на високи обороти, заяви той

Преговорите приключиха: Делегацията на "Хамас" си тръгна от Кайро

Преговорите приключиха: Делегацията на "Хамас" си тръгна от Кайро

Свят Преди 27 минути

Представителите на радикалната палестинска групировка трябва се върнат с писмен отговор на предложението

Съдът прекрати делото срещу прокурор Константин Сулев

Съдът прекрати делото срещу прокурор Константин Сулев

България Преди 1 час

Според магистратите поведението на Сулев, описано в обвинението, е несъставомерно и липсва престъпно посегателство по служба

Без вода и храна: 98-годишна украинка извървя 10 км под руски обстрел

Без вода и храна: 98-годишна украинка извървя 10 км под руски обстрел

Свят Преди 1 час

"Останах без нищо. Напуснах моята Украйна пеша", разказва Лидия Степановна

а

Българската народна банка преведе 660 млн. лева в държавния бюджет

България Преди 1 час

Преводът към Министерството на финансите се случва в последния ден от април

Бюджетната комисия прие забраната на реклама на хазарт в медиите

Бюджетната комисия прие забраната на реклама на хазарт в медиите

България Преди 2 часа

Освен това се вдига и границата за градове, в които може да има казина

"Вампирско лице": Диагностицирани с ХИВ, след процедури за разкрасяване

"Вампирско лице": Диагностицирани с ХИВ, след процедури за разкрасяване

Свят Преди 2 часа

Микронидлинг представлява инжекционно въвеждане на козметични продукти навътре в дермалните слоеве

За първи път в историята на „Като две капки вода“ всички участници отиват на големия финал

За първи път в историята на „Като две капки вода“ всички участници отиват на големия финал

Любопитно Преди 2 часа

Владимир Зомбори, Наско от Б.Т.Р., Християна Лоизу, Иво Аръков и Елена Атанасова ще бъдат на крачка пред останалите

Без стълби и страх от високо – с нова телескопична система почистваш трудно достъпните места

Без стълби и страх от високо – с нова телескопична система почистваш трудно достъпните места

Любопитно Преди 2 часа

Мръсните фотоволтаични системи произвеждат по-малко енергия

iPhone 16 Pro ще предложи много по-добра камера

iPhone 16 Pro ще предложи много по-добра камера

Технологии Преди 2 часа

Включително и с 6-кратно увеличение

Бюджетната комисия прие удължаване на нулевата ставка за хляба

Бюджетната комисия прие удължаване на нулевата ставка за хляба

България Преди 2 часа

Предложението трябва да бъде гласувано и в пленарна зала

Русия бомбардира „Замъка на Хари Потър“ в Одеса

Русия бомбардира „Замъка на Хари Потър“ в Одеса

Свят Преди 2 часа

Атаката уби петима души и рани около 30, включително две деца и бременна жена

Митничари намериха над 3000 кутии с цигари, скрити в хляб (СНИМКА)

Митничари намериха над 3000 кутии с цигари, скрити в хляб (СНИМКА)

България Преди 2 часа

Това е станало в района граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) „Дунав мост 2“ при Видин – Калафат

Барби е шаферка: Марго Роби очарова в жълта рокля на плажна сватба

Барби е шаферка: Марго Роби очарова в жълта рокля на плажна сватба

Любопитно Преди 3 часа

Актрисата беше шаферка на елегантната плажна сватба на приятелката си Брит Клакстън