Политиците казаха "Чуваме ви!" на второто издание на Powers Summit
Източник: Powers Summit
2

Н ад 700 посетители присъстваха на второто издание на Powers Summit на 20 декември в София Тех Парк. При пълна зала с лидерските екипи на парламентарно-представените партии, правителството и индустрията, научния и гражданския сектор и водещите медии в България се откри второто издание на форумът на платформата Powers Summit. Индустрия, която е част от платформата Powers Summit е генератор на над 80% от приходите в бюджета на държавата от данъци и се представлява от всички работодателските организации, над 100 браншови организации и съюзи на бизнеса в България.

В продължение на повече от един месец индустрията дискутира и се обедини около общо 19 спешни приоритета, които постави пред законодателната и изпълнителната власт по всяка от петте теми на форума - здравеопазване, енергетика, план за възстановяване, устойчиво развитие и предприемачество.

В отделна сесия след всяка тема в рамките на форума, представители на политическите партии излизаха на сцената за да заявят становищата на партийните сили, които представляват и конкретните ангажименти за политически решения по обявените приоритети в рамките на следващите 6-12 месеца. Форматът на Powers Summit, не предполага политиците да говорят помежду си или един срещу друг, а само да заявяват позицията на партийните си централи и дали ще подкрепят политическо решение по всеки един от приоритетите в съответната тема, като започват изказването си с думите “чух ви”.

Ето кои са приоритетите около които се обедини бизнесът и индустрията по петте теми и представителите от политическата власт, които ги чуха:

 

I. Приоритети - Здравеопазване:

 

  • Устойчив ръст на бюджета за здраве, насочен към подобряване на капацитета, достъпността и постигнатите здравни резултати, който следва да бъде обвързан с конкретни икономически показатели.
  • Задължително продължаващо медицинско образование за българските медицински специалисти с оглед подобряването качеството на лечение, уменията им и за да бъде страната ни в крак с европейските тенденции и добри практики.
  • Подобряване достъпа на българските граждани до медицински и фармацевтични грижи - осигуряване на равен достъп до лечение и грижа, чрез усъвършенстване и утвърждаване на Национална здравна карта, Националната аптечна карта, както и електронен протокол за лекарствена терапия с оглед туширане на регионалните диспропорции в предлагането на медицинска и фармацевтична грижи.
  • Създаване на работеща стратегия за превенция и борба със затлъстяването.
  • Оповестяване на разходването на сумите по чл.53 от Закона за здравето и съвместни усилия с представители на научния сектор за по-целенасоченото им разходване с фокус върху подрастващите.
  • Борба с тютюнопушенето по модерен и измерим начин.

По темата здравеопазване в залата присъстваха следните представители на парламентарно представени партии: проф. Костадин Ангелов от ГЕРБ, доц. д-р Антон Тонев от "Продължаваме промяната" и председател на комисията по здравеопазване в Парламента, Илиян Йончев от БСП, доц. д-р Нигяр Джафер от ДПС и Кремена Кунева от Коалиция „Демократична България-Обединение“ споделиха единодушно от сцената, че са чули, подкрепят и ще работят по всеки един от приоритетите, за да има политическо решение в следващите 6-12 месеца..

 

II. Приоритети - Енергетика

 

  • .Повече реализъм в политиките и мерките за декарбонизация и премахване на административните бариери пред инвестициите в нови технологии.
  • Справедлив и съгласуван със заинтересованите страни механизъм за прилагане на Регламент (ЕС) 2022/1854.
  • Гарантиране на компенсаторния механизъм до края на 2023 г. и същевременно – подготовка на пазарна реформа, която да позволи осигуряването на дългосрочни договори за енергия за българските потребители.

Асен Василев от Продължаваме промяната, Делян Добрев от ГЕРБ и инж. Георги Самандов от Български възход се изказаха в подкрепа на всеки от трите приоритета. По тема енергетика липсваха представители на БСП, ДПС, Коалиция „Демократична България-Обединение“ и служебното правителство, които да чуят индустрията, генерираща 80% от данъчните приходи в страната.

III. Приоритети - План за възстановяване

  • Създаване на единен подход и осигуряване на среда за изграждане на цифрова инфраструктура от държавата чрез други компании, телекомуникационни и други, възлагане на проекти чрез системата ИСУН.
  • Решение за финансиране на рехабилитацията и модернизацията на разпределителната мрежа, приемане на промените в Закона за енергията от възобновяеми източници и в Закона за енергетиката.
  • Пренасочване на средства от несъстоятелни проекти за изграждане на батерии за съхранение на електрическа енергия към изграждане на ВЕИ със системи за съхранение на енергия за собствени нужди в предприятията, развитие на електропреносната и електроразпределителните мрежи, преформулиране на изискванията за енергийно обновяване на сгради в сферата на производството с оглед тяхната реализуемост.

Представителите на политическите партии, които споделиха на сцената какво са чули по приоритетите, бяха: Атанас Пеканов, Заместник министър-председател по управление на европейските средства на служебното правителство, Жечо Станков от ГЕРБ, Асен Василев от "Продължаваме промяната", д-р Хасан Адемов от ДПС и Владислав Панев от Коалиция „Демократична България-Обединение“. БСП не изпрати представител, който да чуе приоритетите на индустрията на енергетиката.

 

IV. Приоритети - Устойчиво развитие

 

  • Приоритизиране на темата за климатичните промени, ролята и прехода към зелена и кръгова икономика
  • Създаване на необходимата институционална инфраструктура в областта на ESG в тясно партньорство със заинтересованите страни
  • Изграждане на административен и експертен капацитет в областта на ESG политиките и др.

Представителите на политическите партии, които споделиха на сцената какво са чули по приоритетите, бяха: Томислав Дончев от ГЕРБ, Деница Симеонова от "Продължаваме промяната", Александър Несторов от ДПС, Атанас Пеканов, Заместник министър-председател по управление на европейските средства на служебното правителство и Илина Мутафчиева от Коалиция „Демократична България-Обединение“. БСП не изпрати представител, който да чуе индустрията в тема “устойчиво развитие”.

 

V. Приоритети - Предприемачество

 

  • Обща стратегия на държавата и партиите в посока стартъпи, капитал, таланти, акселератори, стимули.
  • Стимулиране на инвестициите в България - конкретни законопроекти, свързани с промяна в Закона за насърчаване на инвестициите.
  • Синя карта на ЕС за привличане на нови умения и таланти; добра среда и улеснения за правенето на бизнес.
  • Изграждане на иновационни фасилитатори във финтех сектора (Sandbox).

Представителите на политическите партии, които споделиха на сцената какво са чули и поеха ангажименти по намиране на политическо решение по приоритетите, бяха: Александър Иванов - ГЕРБ, Кирил Петков - "Продължаваме промяната", Танер Кабилов - ДПС, Божидар Божанов - Коалиция „Демократична България-Обединение“. По темата “Предприемачество” нямаше никой от БСП и Български възход, който да чуе индустрията и да поеме ангажименти от името на партийните им централи!

Платформата на Powers Summit цели да инвестира колективната интелигентност на страната в създаването на устойчиви решения за бъдещето на България в реално време по водещите теми в диалог с бизнеса, гражданския сектор и науката. След събитието и с помощта на партньорските и медийни организации ще бъде даден точен отчет коя политическа партия се е ангажирала с подкрепа и намиране на политическо решение и коя не в следващите 6 месеца до 1 година.

Коментари 2
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

2 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

България Преди 51 минути

Ударили са се кола и два мотора

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Любопитно Преди 1 час

Той даде втори шанс на талантливата Никол, която беше на крачка от напускане на надпреварата

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Свят Преди 4 часа

Гласуването в 15-членния съвет завърши с 13 гласа "за", Русия гласува "против"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Свят Преди 4 часа

Целта е проверка за лица, които са нерегламентирано в тях, опасни предмети, наркотици и забранени вещи

Полша разкри руска шпионска мрежа

Полша разкри руска шпионска мрежа

България Преди 5 часа

Обиски в столицата Варшава и южния град Тихи

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

България Преди 6 часа

Сигналите са фалшиви и екипите не са открити съмнителни предмети

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Свят Преди 7 часа

Разкопките са извършени в района на град Кандира в Турция

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

България Преди 7 часа

Разследват измама със субсидия, свързана а с пандемията от COVID-19

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

Любопитно Преди 7 часа

Това доказва, че на генетичните прогнози не трябва да се разчита твърде много

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Свят Преди 8 часа

Известно е, че този щам на птичия грип предизвиква смъртоносни епидемии сред дивите и домашните птици и понякога заразява хора

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Любопитно Преди 8 часа

Херцогинята е започнала да работи върху стила си с Джейми Мизрахи

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Свят Преди 8 часа

Песков: Бихме очаквали повече внимание от Павел Дуров

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

България Преди 8 часа

В помещението са установени картечен пистолет, две пушки, 6 револвера, 2 пистолета, противотанков снаряд

<p>Когато Земята бе &quot;ударена&quot; с 10 милиарда атомни бомби</p>

Събитието Карингтън: Когато Земята бе "ударена" с 10 милиарда атомни бомби

Любопитно Преди 8 часа

"Това просто доказва още веднъж, че бурята Карингтън е била екстремно събитие"

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Любопитно Преди 8 часа

UFC и A1 България продължават правата за излъчване за следващите години

<p>Кремъл затяга хватката си над Русия</p>

Арести и насилие над независими журналисти в Русия

Свят Преди 9 часа

Задържан журналист: Ритаха ме, слагаха си краката на главата ми, кълчиха ми пръстите