12

П овдигнати са обвинения на 8 души за участие в организирана престъпна група с цел превеждане на групи хора от територията на страната ни. В състава на организираната престъпна група влизат двама български граждани, един сириец, един иракчанин и четирима афганистански граждани. Ръководителят на групата е иракският гражданин.

Най-голямата престъпна група за трафик на мигранти в България

Това заяви прокурор Сийка Милева, говорител на Специализираната прокуратура, предаде агенция БГНЕС. Членовете на организираната престъпна група превеждали големи групи лица 30-40 души, предимно чужди граждани – афганистанци, иракчани и пакистанци, от Турция през територията на Република България до Сърбия.

Превеждането е извършвано по изключително опасен начин за живота и здравето на мигрантите.

Те са превеждани през така наречените „зелени граници“, а именно гъсти, гористи местности.

Дейността на престъпната група е започнала от Кабул, Афганистан и се е ръководила от лице, което било роднина на член на организираната престъпна група. Това лице организирало набирането и транспортирането на мигрантите от Афганистан, през Иран до Турция, където те бивали посрещани от друго лице, което организирало ръководството на групата на територията на Турция. Той превеждал групата по канал от Турция към България през река Марица.

Милева подчерта, че

на територията на България трафикираните лица били превозвани със специални бусове,

като са ги укривали и настанявали в наемани секретни квартири в кв. „Филиповци“ и кв. „Орландовци“.  „Лицата престоявали от един до два дни на територията на страната ни с цел да не будят подозрение и да не се харчат допълнителни средства за тяхната прехрана и нощувка”, добави още Милева.

 

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@