За д-р Желев: Почтен човек, истински обединител на нацията
Желю Желев на изложбата, посветена на десталинизацията в България, която беше открита на 10.11.2014 г.   
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
89

Народните представители почетоха с едноминутно мълчание паметта на д-р Желю Желев, президент на Република България в периода 1990 – 1997 г.

„С живота си и с делото си д-р Желю Желев зададе посоката, която продължаваме да следваме и днес - на държава и народ, които вървят все по-уверено по единствения възможен път на българите – за изграждане на демокрация от европейски тип, за човешки права и свободи", се казва в съболезнователното писмо на държавния глава Росен Плевнелиев до близките на Желев. 

"Ще помним д-р Желев с несломимия му и борбен дух в защита на ценностите на демокрацията и хуманизма. Първият демократично избран президент на България е символ на мирния преход, на толерантността и на търсенето на национално съгласие, за да имаме всички ние, като българи и европейци, своето достойно бъдеще. Като съзнавам, че не могат да бъдат намерени думи, които да облекчат болката от неописуемата Ви загуба, от името на българския народ и от свое име поднасям искрени съболезнования! Поклон пред светлата му памет!“, написа Плевнелиев.

Надали има човек в тази страна, който да каже нещо лошо за Желю Желев, но старите хора казват - „Господ прибира при него първо добрите хора", коментира премиерът Бойко Борисов. Премиерът увери, че Министерски съвет и Президентството вече подготвят държавно погребение.

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева съобщи в пленарна зала тъжна вест. "Напусна ни Желю Желев – президентът, чиято държавническа дейност винаги ще свързваме с началото на демократичните процеси в България", отбеляза тя. По думите й Желев е образец за гражданско и интелектуално достойнство, безкомпромисно предан на свободата и демокрацията. Приносът му за демократичния напредък и европейския път на България винаги ще бъде помнен и почитан от обществото ни, заяви Цачева.

"Желю Желев е символ на това, че в България промените никога не се изродиха в напрежение", обяви председателят на парламентарната група на Реформаторския блок Радан Кънев. Според него президентът Желев ще остане в българската история като един от хората, благодарение на които с всички неудачи, никога не сме се отклонили от пътеката на демокрацията и гражданския мир.

Президентът Желев беше един почтен човек, който искаше добро бъдеще на България, каза председателят на БСП Михаил Миков. По думите му днес си е отишла "една изключителна личност". "Личност, която участва в прехода и въпреки политическите му възгледи, които не винаги можеха да бъдат споделяни, той беше един почтен човек, който искаше добро бъдеще за България", добави Миков.

"Днес България загуби първия демократично избран президент. Членовете и симпатизантите на ДПС искрено обичаха д-р Желев, защото макар той да бе основател и първи председател на СДС, по-късно вече избран за президент, той се издигна до висотата да бъде президент на всички български граждани – един истински обединител на нацията." Това каза лидерът на ДПС Лютви Местан. По думите на Местан, ако има български политик символ на демокрацията – това е точно д-р Желев.

Журналистът Иво Христов също коментира, във "Фейсбук": "На него се падна непосилния жребий да оглави България, когато се развихри бесовщината. Взе правилен курс към Европа без да се конфронтира с Москва. Обичаше Франция и направи много за отношенията ни с нея, преди други да ги занемарят. Вярваше в демокрацията, като милиони българи в началото на 90-те, преди други да я опошлят и приватизират за своя изгода. Оттегли се почтено, след загубени предварителни избори за кандидат-президент на десницата. Тръгна си от "Дондуков" безсребрен и никога повече не се включи активно в политическите интриги."

Леа Коен също сподели във "Фейсбук": "Из лафовете на Желев: "Желю, имам да ти казвам нещо много важно. Отговор на Желю: -Срещу кого?".

Загубата на д-р Желю Желев е огромна и съм сигурен, че покрусата сред българските граждани е голяма, заяви президентът в периода 1997-2002 г. Петър Стоянов. Преди промените д-р Желев, независимо от комунистическата цензура, написа своята книга "Фашизма", с която вдъхна надежди и на българската интелигенция и на цялото българско общество. А след промените - през 1989 г., той беше естественият лидер на новосформираната българска опозиция, каза Стоянов.

Той е убеден, че всички ще запомнят д-р Желев с непоколебимостта, с която отстояваше желанието на страната да се върне отново в голямото европейско семейство и с категоричността, с която отстояваше демократичните ценности в България, на върховенство на закона, на правата на български граждани. Д-р Желев ще остане в спомена на своите съвременници като почтен, честен човек, който никога не бе съблазнен от желание за лично облагодетелстване, заяви Стоянов и добави, че д-р Желев има своето запазено място в българската история, в историята на трансформиране на комунистическите общества и на Източна Европа.Стоянов припомни, че само преди два дни заедно с Желю Желев и останалите президенти - Първанов и Плевнелиев е участвал в Съвета на президентите, където са провели обичайните разговори. Обсъждахме даже бъдещи планове - какво има да правим заедно и неговата смърт ми подейства много тежко, каза Стоянов.

Отличителна черта в дейността му като политик и държавник бе неговата принципност, политическа смелост и решимост да отстоява своите позиции, пише в съболезнователния адрес от Георги Първанов, президент 2002 – 2012 г. Д-р Желев бе един от първите, дръзнали да се противопоставят на предишната система, авторът на книгата "Фашизмът", инициатор на Клуба за гласност и преустройство, и на Съюза на демократичните сили, негов пръв председател - това му отреди заслужено място сред знаковите фигури на дисидентството в Източна Европа, посочва Първанов.

И като учен, и като политик, и като държавник, д-р Желев не робуваше на догми и авторитети. Винаги търсеше диалог и съгласие по най-значимите цели и приоритети на обществото и нацията, и особено по европейския избор и бъдеще на страната ни, посочва Първанов.

Коментари 89
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

89 коментара
 
Майка към дъщеря: - Дъще, мъжът трябва да се избира умно! Виж баща си - разбира от електричество, от водопровод, от мебели, може да поправи…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

ПП-ДБ предлага създаването на временна комисия за пътната карта на „Турски поток”

ПП-ДБ предлага създаването на временна комисия за пътната карта на „Турски поток”

България Преди 3 минути

От ГЕРБ-СДС поясниха, че темата не е коментирана по време на преговорите

Пеевски: След 20 години в НАТО България се доказа като надежден партньор

Пеевски: След 20 години в НАТО България се доказа като надежден партньор

България Преди 32 минути

Евроатлантическите ценности се превърнаха в основен стълб в международните геополитически отношения, подчертава той

Йорданов: Настоящата Конституция е факт заради недомислица и страх в ПП-ДБ

Йорданов: Настоящата Конституция е факт заради недомислица и страх в ПП-ДБ

България Преди 59 минути

Тя трябва да е написана така, че никой да няма възможност да вкара страната в криза, коментира той

Експлозия в най-голямата петролна рафинерия в Румъния

Експлозия в най-голямата петролна рафинерия в Румъния

Свят Преди 1 час

Властите съобщават, че няма жертви, правят се измервания за определяне на степента на замърсяване на въздуха

Теменужка Петкова

Теменужка Петкова за "Турски поток": Ние притеснение нямаме, ПП-ДБ да създават колкото си искат анкетни комисии

България Преди 1 час

Според Томислав Дончев повдигането на темата показва "политическа безпомощност"

„На път за Шенген” в „Темата на NOVA“

„На път за Шенген” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 1 час

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

НАТО

Сълзи и ентусиазъм: 20 години България в НАТО

България Преди 1 час

Разходете се през събитията отпреди 20 години с нас

<p>&quot;Не сме виждали подобна ситуация от 1945 г. насам&quot;</p>

Туск: Започна нова ера на войни

Свят Преди 1 час

Тя бе поставена с руското нахлуване в Украйна преди малко повече от две години, заяви премиерът на Полша

Тестват сирените за въздушна тревога в София, ето кога

Тестват сирените за въздушна тревога в София, ето кога

България Преди 1 час

Това съобщиха от Столичната община

<p>Край на хартиените рецепти за антибиотици</p>

Хартиените рецепти за антибиотици остават в историята, от понеделник - само по електронен път

България Преди 1 час

Издадените до неделя (31 март) хартиени рецепти имат валидност от 30 дни и могат да се изпълняват в аптеките

Петролната индустрия на Путин е в беда

Петролната индустрия на Путин е в беда

Свят Преди 2 часа

За да се справи с риска от недостиг на вътрешния пазар, тъй като руските рафинерии са подложени на мащабен спешен ремонт, Москва се обърна за помощ към своя ключов съюзник и съсед Беларус

Добро дело: Първокласници върнаха изгубена чанта с голяма сума пари (ВИДЕО)

Добро дело: Първокласници върнаха изгубена чанта с голяма сума пари (ВИДЕО)

Вдъхновени истории Преди 2 часа

Децата веднага предали чантата с парите на ръководството на училището

Земетресение с магнитуд 5,7 в Гърция

Земетресение с магнитуд 5,7 в Гърция

Свят Преди 2 часа

Към момента няма данни за жертви или нанесени материални щети

Снимката е илюстративна

Над 14 милиона германци са бедни

Свят Преди 2 часа

Всяко пето дете в Германия е засегнато от бедност

Борисов: Мераклии за премиери ще се намерят

Борисов: Мераклии за премиери ще се намерят

България Преди 2 часа

Президентът е отговорен човек и в случая може да му се разчита, заяви лидерът на ГЕРБ